- Σύλλογος Εκπαιδευτικών Π.Ε. Ηλιούπολης - http://www.sepeilioupolis.gr -

Αποφάσεις Τ. Γενικής Συνέλευσης Ιουνίου 2012

Posted By ΔΣ On Ιουνίου 26, 2012 @ 9:48 πμ In Aνακοινώσεις Δ.Σ.,Αποφάσεις Γ.Σ. | No Comments

ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ 7/6/2012

Το ΔΣ του Συλλόγου χαιρετίζει τους συναδέλφους που έλαβαν μέρος στη 2η Τακτική Γενική Συνέλευση του Συλλόγου στις 7/6/2012. Η συμμετοχή ήταν ελπιδοφόρα, πίσω όμως από τις ανάγκες και τις δυνατότητες του Συλλόγου μας. Ελπίζουμε και πρέπει η πορεία συμμετοχής να είναι αυξητική και να κάνουμε το σωματείο μας ταξικό, γερό και μαζικό, όργανο πάλης στα χέρια μας στους δύσκολους καιρούς που έρχονται.

Κατά τις εργασίες της Συνέλευσης συζητήθηκαν και πάρθηκαν αποφάσεις για τα παρακάτω θέματα:

 

 

Θέμα 1ο : Αξιολόγηση

 Είμαστε αντίθετοι στην κάθε μορφής αξιολόγησης. Διαφωνούμε με την απόφαση της ΔΟΕ


Θέμα 2ο : Προσχολική Αγωγή

 

Η κατάσταση στην Π.Α. μπορεί να κωδικοποιηθεί στα παρακάτω:

  • Ø Πάνω από 60.000 προνήπια και πολλά νήπια βρίσκονται έξω από τη δημόσια Π.Α. Παρά την καπιταλιστική κρίση και τη μείωση των μαθητών Δημοτικού, Γυμνασίου, Λυκείου στα ιδιωτικά σχολεία, πολλοί γονείς που έχουν νήπια και προνήπια είναι αναγκασμένοι να πηγαίνουν τα παιδιά τους στα ιδιωτικά για να μπορούν να δουλεύουν ή να βγουν προς αναζήτηση δουλειάς.
  • Ø Δε γίνεται καμία προσπάθεια από τις κυβερνήσεις, το ΥΠΔΒΜΘ και τους δήμους για εξασφάλιση χώρων ή κτηρίων για στέγαση Νηπιαγωγείων ή τμημάτων τους, ώστε να καλυτερέψει η κατάσταση.
  • Ø Πληροφορίες αναφέρουν ότι θα εφαρμοστεί το Ενιαίο Αναμορφωμένο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα (ΕΑΕΠ) και στο Νηπιαγωγείο,  με ωράριο 8 π.μ. – 2 μ.μ. για όλα τα νήπια, αρχής γενομένης από τα κλασικά Νηπιαγωγεία. Κάτι τέτοιο εντατικοποιεί πλήρως το Νηπιαγωγείο, στα πλαίσια του νέου σχολείου και ταυτόχρονα εγκυμονεί περαιτέρω κινδύνους για το μη  ωράριο των Νηπιαγωγών.
  • Ø Η παραβίαση των εργασιακών δικαιωμάτων των Νηπιαγωγών και η υποβάθμιση της δουλειάς τους είναι συνεχής: Αύξηση ωραρίου με σοβαρό κίνδυνο για μεγάλη αύξηση, αν εφαρμοστεί το ΕΑΕΠ και στα Νηπιαγωγεία και με δεδομένη την αύξηση του ωραρίου στο δημόσιο και στους παιδικούς σταθμούς των ΟΤΑ από 2,5 ως 10 ώρες.  Αυξάνει η πίεση για επέκτασή του από 7 μέχρι 8 π.μ., με την καθιέρωση της πρωινής ζώνης για τη λειτουργία της οποίας πιέζονται κάθε χρόνο οι Νηπιαγωγοί. Εντατικοποίηση της δουλειάς της Νηπιαγωγού, λόγω παραπέρα σχολειοποίησης-εντατικοποίησης της Π.Α., στην οποία θα συμβάλλει και το νέο αναλυτικό πρόγραμμα και «προτάσεις» για εισαγωγή βιβλίων στα Νηπιαγωγεία. Υποβάθμιση της υποδομής. Κτηριακός μεσαίωνας! Έλλειψη εκπαιδευτικού υλικού. Μεγάλη μείωση λειτουργικών δαπανών, στην ουσία οικονομική αφαίμαξη της δημόσιας εκπαίδευσης, μεγάλο μέρος της οποίας αντανακλάται στην Π.Α. Ο κατάλογος είναι μακρύς και κάθε χρόνο μακραίνει περισσότερο.

Καταδικάζουμε τη γενικότερη  αντιλαϊκή αντιεκπαιδευτική πολιτική, που υποβαθμίζει παραπέρα και την Π.Α. και απαιτούμε:

1.  Δίχρονη υποχρεωτική δημόσια και δωρεάν Προσχολική   αγωγή και εκπαίδευση, με υποχρέωση του κράτους για πρώιμη παρέμβαση (δωρεάν και δημόσια) από εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό (λογοθεραπευτές – ψυχολόγους), τμήματα υποδοχής για αλλόγλωσσα παιδιά, στελεχωμένα τμήματα ένταξης, ενιαίο 14χρονο σχεδιασμό και πραγματικά δωρεάν εκπαιδευτικό – παιδαγωγικό υλικό. ( πάγια και αναλώσιμα )  και με προϋπόθεση την αναλογία 1:15 νήπια ανά τμήμα

2.  ΩΡΑΡΙΟ   : Να νομοθετηθεί ωράριο Νηπιαγωγών το οποίο να είναι σύμφωνο με το ισχύον στην υπόλοιπη Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση με στόχο την εξίσωση του με τη δευτεροβάθμια.

3.  Μέχρι να κατοχυρωθεί νομοθετικά το ωράριο των Νηπιαγωγών να υπάρχει συνδικαλιστική κάλυψη όσων δεν εφαρμόζουν το νέο ωράριο  των Νηπιαγωγείων και να καλύπτονται από το ταμείο της ΔΟΕ σε περίπτωση στάσης εργασίας. ΟΧΙ στην πρωινή ζώνη .ΟΧΙ στα ΝΕΑΠ

4.  Αρνούμαστε τη μετατροπή του Νηπιαγωγείου σε χώρο φύλαξης με υποβιβασμό του ρόλου του  ή σε προθάλαμο της Α/ Δημοτικού

5.  .Άμεση εφαρμογή του Ν 3518 για την υποχρεωτικότητα

ΚΤΙΡΙΑΚΟ

1.  Εξασφάλιση  κατάλληλων κτιριακών υποδομών για όλα τα παιδιά 4-6 που να ανταποκρίνονται στις βιολογικές και εκπαιδευτικές ανάγκες αυτής της εποχής.  Αυστηρή τήρηση των προδιαγραφών για τα νηπιαγωγεία αλλά και των κριτηρίων ασφαλείας (σωματικής και ψυχολογικής) του  ΟΣΚ    (3 τμ ανά μαθητή, χώροι υγιεινής, πρόσβαση σε ΑμεΑ, αύλειος χώρος   πυρασφάλεια)

2.  Να μπει σε πρώτη προτεραιότητα πρόγραμμα απαλλοτριώσεων οικοπέδων και κατασκευής σύγχρονων ασφαλών Νηπιαγωγείων  που θα καλύψουν άμεσα τις ανάγκες για φοίτηση όλων των παιδιών που αιτούνται.

3.  Άμεση ίδρυση νηπιαγωγείων , έτσι ώστε να μη μένει έξω από το Δημόσιο νηπιαγωγείο κανένα παιδί που αιτείται φοίτηση

 

ΑΛΛΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ

  •  Μια νηπιαγωγός επιπλέον ανά νηπιαγωγείο , έτσι ώστε να εξασφαλίζεται η καλή λειτουργία της  μονάδας.
  • Μόνιμο βοηθητικό προσωπικό (καθαρίστριες- τραπεζοκόμοι)
  • Επαναλειτουργία των Διδασκαλείων . Διαρκής επιμόρφωση των νηπιαγωγών με βάση τις ανάγκες μας
    • Ίδρυση τμημάτων  ένταξης νηπίων ανά συγκρότημα και όσων ειδικών Νηπιαγωγείων χρειάζονται, για να απορροφηθούν όλα τα νήπια – προνήπια με ειδικές ανάγκες.
    • Πλήρη μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους. Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων νηπιαγωγών (αναπληρωτών) χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

 

 

Θέμα 3ο : Συνδρομή μελών-τρόπος παρακράτησής της

Η Γ.Σ. αποφασίζει ότι το ύψος της συνδρομής προς τη ΔΟΕ είναι υπερβολικά μεγάλο, σε μια περίοδο που οι εκπαιδευτικοί έχουν τσακιστεί από την αντεργατική θύελλα. Αποτελεί πρόκληση μια Ομοσπονδία, με τόσο εύρωστο ταμείο, όσο η ΔΟΕ, να διατηρεί την συνδρομή στα σημερινά επίπεδα.

Η συνδρομή πρέπει να μειωθεί στα 20 € συνολικά για τους μόνιμους και αναπληρωτές πλήρους ωραρίου, στα 10 € στους αναπληρωτές μειωμένου ωραρίου, για δε τους ωρομίσθιους να είναι 5 €. Τα χρήματα αυτά πρέπει να τα μοιράζονται εξίσου ΔΟΕ και τοπικός Σύλλογος.

Επίσης, η απόδοση της συνδρομής δηλώνει την απόφαση του εργαζόμενου να είναι συνδικαλισμένος και να παλέψει συλλογικά για τα δικαιώματά του. Δεν μπορεί να γίνεται υποχρεωτικά και μάλιστα μέσω της ενιαίας αρχής πληρωμών (ΕΑΠ), δηλαδή μέσω του κράτους, που μας οδηγεί στην εξαθλίωση. Είναι συνεισφορά από το υστέρημα, για το συλλογικό αγώνα. Αποτελεί πολιτική πράξη.

Μέσω της συνδρομής δίνεται η δυνατότητα στο σωματείο να έρθει σε επαφή με ένα-ένα τα μέλη του, να συζητήσει μαζί τους, να σχεδιάσει συλλογικά τη δράση και τη συμμετοχή των μελών του σε αυτήν.

Για το λόγο αυτό, η συνδρομή πρέπει να είναι ενιαία και να εισπράττεται αποκλειστικά από τα πρωτοβάθμια σωματεία..

Το πώς θα κρατείται η συνδρομή αποτελεί υπόθεση που πρέπει να απασχολήσει το πρωτοβάθμιο σωματείο και μόνο, στο οποίο άλλωστε ο εκπαιδευτικός είναι μέλος.

Με βάση τα παραπάνω καταδικάζουμε την απόφαση της πλειοψηφίας της ΔΟΕ για παρακράτηση της συνδρομής μέσω της ΕΑΠ και δηλώνουμε ότι θα την αποτρέψουμε στην πράξη, όποτε και αν επιχειρηθεί η υλοποίησή της.

Το Δ.Σ. της ΔΟΕ απαιτείται να περιορίσει τις δαπάνες του, παίρνοντας τα παρακάτω μέτρα:

  • Ø Να καταργήσει τις μέχρι τώρα οικονομικές παροχές με χρήματα του κλάδου, προς τα μέλη του Δ.Σ. της ΔΟΕ και τους αιρετούς του ΚΥΣΠΕ (αντιμίσθιο, υπερβολικά μεγάλες αποζημιώσεις για την συμμετοχή σε περιοδείες και συνέδρια κ.α.), γιατί οι συνδικαλιστές είναι εθελοντές κι όχι επί μισθό. Τα καθημερινά πραγματικά τους έξοδα τα μέλη του Δ.Σ. της ΔΟΕ να τα παίρνουν από το ταμείο της ΔΟΕ μόνο με υποβολή αποδείξεων. Ενοίκιο να δίνεται σε συναδέλφους απ” την επαρχία, που δε ζουν μόνιμα στην Αθήνα και με την προϋπόθεση να προσκομίζουν συμβόλαιο και αποδείξεις ενοικίου.
  • Ø Να αποχωρήσει η ΔΟΕ από την εκπαιδευτική διεθνή και την ETUCE, ευρωπαϊκή ένωση συνδικάτων εκπαιδευτικών στις οποίες δίνει κάθε χρόνο γύρω στα 30.000 €.
  • Ø Να μειώσει το Δ.Σ. της ΔΟΕ τις δαπάνες συνεδρίων, περιοδειών κλπ, με βάση τα παραπάνω, και γενικά να προσανατολίσει τη δράση του σε διεκδικητικούς αγώνες και όχι σε δημόσιες σχέσεις.

 

 

 

 

Θέμα 4ο : Διάρκεια συνδικαλιστικής θητείας

Το σωματείο δεν πρέπει να δημιουργεί επαγγελματίες συνδικαλιστές. Όταν επιτρέπει την ύπαρξη επαγγελματιών συνδικαλιστών δημιουργεί καινούργια συμφέροντα που δεν συμπίπτουν με τα συμφέροντα των μελών του. Στη ΔΟΕ αλλά και σε όλες τις θέσεις για τις οποίες προβλέπεται απόσπαση των συνδικαλιστικών στελεχών ( ΑΔΕΔΥ, αιρετοί ΚΥΣΠΕ, ΙΠΕΜ) απαιτείται η θέσπιση ανώτατου χρονικού ορίου συνδικαλιστικής άδειας. Προτείνουμε ανώτατο όριο συνδικαλιστικής άδειας τα τέσσερα χρόνια. Έτσι θα σταματήσει το φαινόμενο να εκπροσωπούμαστε από ανθρώπους που έχουν ξεχάσει πως είναι η ζωή στο σχολείο.

 

Θέμα 5ο : Διάφορα επιγραμματικά

 

  1. Οι επιχειρήσεις, οι ΜΚΟ και όσοι δραστηριοποιούνται μέσω ΕΣΠΑ να μείνουν έξω από το χώρο του σχολείου.
  2. Να υπάρχει επαρκής αριθμός διακινούμενων συναδέλφων (ανά όμορα σχολεία) ώστε να καλύπτονται ικανοποιητικά οι ολιγοήμερες άδεις.
  3. Να γίνεται η ετήσια Γ.Σ. της ΔΟΕ σε αμφιθέατρο πανεπιστημίου και όχι σε ακριβό ξενοδοχείο
  4. Η συνδρομή να δίνεται από τα μέλη και όχι να παρακρατείται από την Ενιαία Αρχή Πληρωμών.
  5. Κατάργηση Μνημονιακών περικοπών.
  6. Οικονομική αναβάθμιση με αυξήσεις από το εισαγωγικό κλιμάκιο.
  7. Πλήρη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη

 

 

Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                                          Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ


Article printed from Σύλλογος Εκπαιδευτικών Π.Ε. Ηλιούπολης: http://www.sepeilioupolis.gr

URL to article: http://www.sepeilioupolis.gr/?p=1017

Copyright © 2014 Σύλλογος Εκπαιδευτικών Π.Ε. Ηλιούπολης. All rights reserved.