- Σύλλογος Εκπαιδευτικών Π.Ε. Ηλιούπολης - http://www.sepeilioupolis.gr -

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ ΕΚΠ/ΣΗΣ Π.Ε. Α΄ ΑΘΗΝΑΣ

Posted By ΔΣ On Απριλίου 2, 2021 @ 11:11 μμ In Aνακοινώσεις Δ.Σ. | No Comments

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ  ΜΕ  ΤΟΝ  ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ ΕΚΠ/ΣΗΣ  Π.Ε. Α΄ ΑΘΗΝΑΣ

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι

Το Δ.Σ. του Συλλόγου μας συνάντησε τη Δευτέρα 29 Μαρτίου τον Διευθυντή Εκπαίδευσης Π.Ε. Α΄ Αθήνας όπου συζητήθηκαν τα εξής :

Καταρχήν ενημερωθήκαμε για την εγκύκλιο που ζητά από τους εκπαιδευτικούς να δηλώσουν την επιθυμία τους να εμβολιαστούν με τα αδιάθετα εμβόλια για τον covid-19 και μάλιστα με καταληκτική προθεσμία έως τις 6.00 το απόγευμα της ίδιας μέρας. Επισημάναμε την ασφυκτική προθεσμία των σχετικών δηλώσεων. Έχουμε στείλει εξάλλου επανειλημμένα προς το ΥΠΑΙΘ ως σωματείο την ανάγκη οργανωμένου και επαρκούς σχεδιασμού εμβολιασμών για τους εκπαιδευτικούς και το βοηθητικό προσωπικό και το άνοιγμα των σχολείων με τα αναγκαία μέτρα προστασίας .

Στα ζητήματα που αφορούν τις εγγραφές στα δημοτικά και νηπιαγωγεία της περιοχής μας, απαιτήσαμε να μην καταργηθούν ή συγχωνευτούν τμήματα και τονίσαμε την πάγια θέση μας για 15 μαθητές ανά τμήμα και όχι τη δημιουργία τμημάτων με 25 μαθητές, θέση που αναδείχθηκε πιο επιτακτικά την περίοδο αυτή. Ειδικότερα, για το θέμα των εγγραφών στα νηπιαγωγεία της πόλης μας τον ενημερώσαμε ότι για άλλη μια χρονιά πλεονάζουν νήπια σε νηπιαγωγεία κυρίως, που έχουν οξυμένα προβλήματα σχολικής στέγης. Ο Διευθυντής επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Δήμαρχο, ο οποίος τον πληροφόρησε για τις δυσκολίες που υπάρχουν στα νηπιαγωγεία και δημοτικά σχολεία (δέσμευση αιθουσών σε δημοτικά, μεταφορά νηπίων κλπ) και την προσπάθεια εξεύρεσης λύσης από πλευράς του Δήμου. Ο Διευθυντής μας είπε ότι θα πρέπει οι Προϊσταμένες των νηπιαγωγείων να διοχετεύσουν τα νήπια που πλεονάζουν στα όμορα νηπιαγωγεία, σε συνεργασία με τη Διεύθυνση! Φυσικά εδώ για άλλη μια φορά εκφράσαμε την αντίθεση μας για τον τρόπο  υλοποίησης της υποχρεωτικής δίχρονης προσχολικής αγωγής και εκπαίδευσης που έγινε με όρους σοβαρής υποβάθμισης, αφού διαχρονικά δεν πάρθηκε κανένα μέτρο  για τη δημιουργία των αναγκαίων, ασφαλών και σύγχρονων υποδομών. Καταγγείλαμε τη διαχρονική ευθύνη των Κυβερνήσεων αλλά και των Δημοτικών Αρχών, που αρκέστηκαν απλά στη διαχείριση των προβλημάτων με αίθουσες δημοτικών και τοποθέτηση προκάτ σε αυλές σχολείων και νηπιαγωγείων. Δε διεκδίκησαν μόνιμες λύσεις για ανέγερση νέων σχολείων, καμία χρηματοδότηση για τις επιπλέον αίθουσες που απαιτήθηκαν για την υλοποίηση της δίχρονης προσχολικής αγωγής, προκειμένου να μην μένουν σε ομηρία οικογένειες και να μεταφέρονται νήπια που πλεονάζουν κάθε χρόνο, αλλά και για τα νηπιαγωγεία που λειτουργούν εδώ και δεκαετίες σε νοικιασμένες και ακατάλληλες αίθουσες.

Όσον αφορά στη μεταστέγαση των μαθητών της έκτης τάξης του 8ου και 17ου Δημοτικών Σχολείων (τέσσερα τμήματα) ακριβώς απέναντι στο 2ο Γυμνάσιο για λόγους αποφυγής συγχρωτισμού  και τις δυσκολίες που προφορικά προέβαλλε το Υπουργείο για τη μη μετακίνηση λόγω παραρτήματος, ο Διευθυντής Εκπαίδευσης,  είπε να προχωρήσουν στη μετακίνηση των μαθητών οι Διευθυντές των σχολείων, εφόσον θεωρείται απαραίτητη, σε συνεννόηση με τους Συλλόγους γονέων και τη Δημοτική αρχή !!.

Ο Διευθυντής Εκπαίδευσης δεσμεύτηκε ότι δεν θα προχωρήσει σε συγχωνεύσεις ή καταργήσεις τμημάτων, εφόσον θα  έχει στη διάθεση της Διεύθυνσης εκπαιδευτικούς (αναπληρωτές!), όπως είχε αυτή  τη χρονιά λόγω πανδημίας.

Δήλωσε την πρόθεσή του να προχωρήσει από την επόμενη χρονιά σε ανακατανομή και αναπροσαρμογή ορίων « επί τω δικαιωτέρω», όπως ανέφερε, που θα αναρτηθούν στο site της Διεύθυνσης. Αυτό θα έχει αποτέλεσμα, κατά τη γνώμη του να αποσυμφορηθούν σχολεία με πλεονασματικό μαθητικό πληθυσμό και να ενισχυθούν αντίστοιχα, σχολεία με μειωμένο δυναμικό παιδιών . Η ανακατανομή είπε, ότι θα γίνει με συνεργασία όλης της εκπαιδευτικής κοινότητας και των αρμόδιων της Δημοτικής Αρχής.

Ζητήσαμε ενημέρωση για το πώς διαμορφώνονται ως τώρα τα οργανικά και λειτουργικά κενά των σχολείων δεδομένου ότι έχουν γίνει οι μεταθέσεις. Μας ενημέρωσε ότι η εικόνα των κενών θα ολοκληρωθεί μετά τις 10 Απριλίου αφού θα έχει ολοκληρωθεί και η διαδικασία ανάκλησης αιτήσεων συνταξιοδότησης. Επαναλάβαμε το βασικό μας αίτημα για μονιμοποίηση όλων των αναπληρωτών (πάνω από 2.500 αναπληρωτές φέτος στην Α΄ Αθήνας και πάνω από 50.000 πανελλαδικά!), να μην απολυθεί κανένας αναπληρωτής και ζητήσαμε να δημιουργηθούν οργανικές θέσεις για όλους τους εκπαιδευτικούς και κυρίως για τις ειδικότητες που είτε υπάρχουν ελάχιστες, όπως για τη Θεατρική Αγωγή (μόλις 4 οργανικές!), είτε δεν υπάρχουν καθόλου, όπως για τα Εικαστικά, ώστε κάθε εκπαιδευτικός να έχει οργανική θέση και να διδάσκει το επιστημονικό του αντικείμενο.

Σε ζητήματα που θέσαμε για τη λειτουργία της εκπαιδευτικής διαδικασίας είπε ότι κυρίαρχο όργανο αποφάσεων είναι ο Σύλλογος Διδασκόντων. Τονίσαμε ότι πρέπει να  καλύπτονται όλα τα εκπαιδευτικά κενά με βάση το επιστημονικό αντικείμενο διδασκαλίας του κάθε εκπαιδευτικού.

Δηλώσαμε ξεκάθαρα ότι δεν αναγνωρίζουμε τη συγκρότηση του ψευδο-ΠΥΣΠΕ Α΄ Αθήνας, με τη διαδικασία η οποία έγινε και η οποία έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τη θέληση του 95% του Κλάδου, που απείχε από τις ηλεκτρονικές «ψευδο-εκλογές» για τα υπηρεσιακά συμβούλια. Ο Διευθυντής ενώ συμφώνησε καταρχήν με τη θέση του Κλάδου εξέφρασε τον προβληματισμό του και είπε ότι είναι πολύ λυπηρό να λειτουργούν τα υπηρεσιακά συμβούλια χωρίς αιρετούς. Ό,τι έγινε, έγινε!!! είπε. και τα σωματεία καλό θα ήταν να επαναδιαπραγματευτούν τη θέση τους. Η Πρόεδρος του Σωματείου επανέλαβε τη θέση του Κλάδου, που ζητούσε ολιγόμηνη παράταση θητείας των αιρετών, όπως έγινε σε όλες τις συνδικαλιστικές οργανώσεις, και να πραγματοποιηθούν οι εκλογές δια ζώσης, όταν οι υγειονομικές συνθήκες το επιτρέψουν. Το Υπουργείο όμως, συνεχίζει να γυρνάει την πλάτη στη συντριπτική – καθολική αποχή σύσσωμου του Κλάδου, δεν παίρνει υπόψη της τις καθολικές παραιτήσεις όλων των υποψηφίων και ουσιαστικά κανένα αποτέλεσμα δεν μπορεί να νομιμοποιηθεί.

Στο ερώτημά μας προς τον Διευθυντή Εκπαίδευσης αν έχει προτείνει κάποιο σχολείο για Πρότυπο ή Πειραματικό απάντησε ότι από μόνος του δε θα το κάνει παρά μόνο αν γίνει πρόταση από τον Σύλλογο Διδασκόντων ή σε\ περιπτώσεις ίδρυσης νέων νηπιαγωγείων. Εκφράσαμε  δε, τη θέση  του σωματείου μας   να μην ενταχθεί  κανένα σχολείο στα Πρότυπα Πειραματικά,  είτε με  πρόταση της Διοίκησης είτε με προτάσεις των  Συλλόγων Διδασκόντων.

Απαιτήσαμε την ανάγκη δημιουργίας τμημάτων ένταξης σε όλα τα νηπιαγωγεία και δημοτικά σχολεία και όπου απαιτείται ανάλογα με τον αριθμό και το είδος των γνωματεύσεων δεύτερο τμήμα. Αναφέραμε ότι η ένταξη παιδιών με μαθησιακές δυσκολίες και αναπηρία απαιτεί σοβαρή παιδαγωγική παρέμβαση και πρέπει έτσι να αντιμετωπίζεται και σε περιπτώσεις παιδιών που φοιτούν σε ολοήμερα τμήματα να υπάρχει οπωσδήποτε επιπλέον ειδικός παιδαγωγός, κάτι που δεν προβλέπεται από το υπάρχον πλαίσιο. Ο Διευθυντής είπε ότι κατά τη γνώμη του θα πρέπει να γίνεται προσπάθεια να πείθονται οι γονείς από τους εκπαιδευτικούς των σχολείων να μην παραμένουν τα παιδιά στο Ολοήμερο και σε περιπτώσεις που δεν καταστεί εφικτό και υπάρχει μεγάλο ζήτημα λειτουργίας, θα προσπαθεί να καλύπτει το κενό! Όπως καταλαβαίνουμε, για μια άλλη μια φορά πετάνε το μπαλάκι της απόφασης στον εκπαιδευτικό και στερούν από τους μαθητές με ειδικές εκπαιδευτικές αν το δικαίωμα της ισότιμης συμμετοχής και στήριξης  στην εκπαιδευτική διαδικασία.

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι η πίεση προς τη Διεύθυνση, τη Δημοτική αρχή και την Κυβέρνηση για να απολαμβάνουν μαθητές και εκπαιδευτικοί ό,τι δικαιούνται προκειμένου να επωφελείται το παιδί, πρέπει να είναι καθημερινή και από κοινού με τους γονείς. Τίποτα και ποτέ δε μας χαρίστηκε. Παλεύουμε   μέσα από τους κοινωνικούς και συνδικαλιστικούς αγώνες για τα αυτονόητα, σε μια εποχή που η επιστήμη και η τεχνολογία έχουν τη δυνατότητα και θα έπρεπε να μας τα παρέχουν!!!


Article printed from Σύλλογος Εκπαιδευτικών Π.Ε. Ηλιούπολης: http://www.sepeilioupolis.gr

URL to article: http://www.sepeilioupolis.gr/?p=10360

Copyright © 2014 Σύλλογος Εκπαιδευτικών Π.Ε. Ηλιούπολης. All rights reserved.