- Σύλλογος Εκπαιδευτικών Π.Ε. Ηλιούπολης - http://www.sepeilioupolis.gr -

Για το πρόγραμμα ΕΥΖΗΝ

Posted By ΔΣ On Φεβρουαρίου 12, 2014 @ 8:47 πμ In Aνακοινώσεις Δ.Σ. | No Comments

ΠΡΟΣ: Μέλη μας

 ΚΟΙΝ.: ΜΜΕ, ΔΟΕ, Α Α/νση, Γραφείο Συμβούλων

 

Ενημερωτικό

ΠΑΛΙ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ Ε.Υ.ΖΗ.Ν

Και ο χορός των προγραμμάτων στο «νέο» σχολειό καλά κρατεί.

Και πάλι το γνωστό πρόγραμμα Ε.Υ.ΖΗ.Ν χτυπά τις πόρτες των σχολειών ψάχνοντας για πελάτες!!! Καθόλου τυχαία η περίοδος: τώρα που εμπορευματοποιούν πλήρως το δημόσιο σύστημα υγείας, που εμείς και τα παιδιά μας δεν έχουμε φάρμακα και γιατρούς, θέλουν να κάνουν μετρήσεις στα παιδιά μας!!! Μας εμπαίζουν!!

 

Δεν πάνε πολλά χρόνια (2005), που το «Χαροκόπειο», με τη χρηματοδότηση της Coca Cola, οργάνωσε έρευνα σε 700 δημοτικά σχολεία (Δ΄ τάξη), με θέμα «Διατροφή και κληρονομικότητα στην παιδική ηλικία». Στο τέλος του συμφωνητικού του Πανεπιστημίου αυτού με την εταιρεία, υπήρχαν κάποιοι όροι όπως ότι … «τα συμπεράσματα της έρευνας θα δημοσιευτούν μόνο ύστερα από την έγκριση της εταιρείας» ή ότι «η τράπεζα γενετικού υλικού και άλλων πληροφοριών που θα προκύψει είναι περιουσία της ίδιας εταιρείας». Νέα ήθη στην εκπαίδευση.

Πέρσι πάλι το ίδιο Πανεπιστήμιο οργάνωσε σεμινάρια επί πληρωμή σε εκπαιδευτικούς, για να εφαρμόσουν πτυχές του «νέου σχολείου». Συγκεκριμένα, καλούσε εκπαιδευτικούς να πληρώσουν 230 ευρώ, για  να «αγοράσουν» ένα τίτλο, χωρίς καμιά επίσημη αντιστοιχία, στην «Μεθοδολογία και εφαρμογή των projects (σχέδια εργασίας) στην εκπαίδευση».

Με τέτοια παράδοση στις «καινοτόμες δράσεις», είναι φυσικό να εκφράζουμε τις έντονες αντιρρήσεις μας και στο πρόγραμμα ΕΥΖΗΝ που οργανώνει πάλι το ίδιο Πανεπιστήμιο, στα δημοτικά σχολεία κάτω από τη σκέπη του Υπουργείου Παιδείας.

Ένα πρόγραμμα στο οποίο «καλούνται οι εκπαιδευτικοί Φυσικής Αγωγής των Δημοτικών Σχολείων και οι Νηπιαγωγοί, να διενεργήσουν σε πρώτη φάση τις μετρήσεις σωματικής διάπλασης και φυσικής κατάστασης και να καταγράψουν τα αποτελέσματα. Στη δεύτερη φάση, θα διεξαχθεί η αξιολόγηση των συνηθειών διατροφής και φυσικής δραστηριότητας των μαθητών, μέσω της ηλεκτρονικής συμπλήρωσης ερωτηματολογίου στο οποίο θα εισαχθούν και τα δεδομένα των μετρήσεων της α’ φάσης (σωματική διάπλαση & φυσική κατάσταση των μαθητών). Μετά την ολοκλήρωση της εισαγωγής του συνόλου των μετρήσεων κάθε παιδιού θα γίνεται αυτόματη επεξεργασία των δεδομένων και θα δημιουργείται Ατομική Αναφορά για κάθε μαθητή».

Ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Π.Ε. «Μ. ΠΑΠΑΜΑΥΡΟΣ», σχετικά με το Ε.Υ.ΖΗ.Ν έχει να παρατηρήσει τα εξής:

  • Πουθενά δεν αναφέρεται η υποχρεωτικότητα του προγράμματος.
  •  Δεν διευκρινίζεται σκοπός της συγκεκριμένης έρευνας καθώς και η χρήση των στοιχείων της. Δεν διασφαλίζεται ότι η βάση δεδομένων που θα δημιουργηθεί και θα αφορά ολόκληρο το μαθητικό πληθυσμό της χώρας δεν θα διαρρεύσει (πάλι) σε ιδιωτικές εταιρείες.
  • Δε διευκρινίζεται ή αποσιωπάται η χρηματοδότηση του παραπάνω προγράμματος. Πρόγραμμα για την παχυσαρκία ήταν και αυτό του κ. Τομπούλογλου.
  • Μας προβληματίζει αυτή η «απογραφή» του μαθητικού πληθυσμού. Δε διασφαλίζεται η ανωνυμία των μαθητών και των μαθητριών από τη στιγμή που θα συμπληρωθεί ο αριθμός μητρώου τους.
  • Αν χρειάζονται αυτά τα στοιχεία στο Υπουργείο Παιδείας, μπορεί να συμπεριλαμβάνει όλη αυτή τη διαδικασία στο πρόγραμμα του σχολείου ή στη συλλογή στατιστικών που γίνεται κάθε χρόνο, και να μην αναθέτει σε «πρόγραμμα» το φακέλωμα όλων των μαθητών της χώρας.
  • Και τι έκανε τα ως τώρα συμπεράσματα ως προς τη «διάπλαση» ή τη «διατροφή» των μαθητών; Απλώς κατηγοριοποίησε τους νομούς με δείκτη παχυσαρκίας. Καμιά παρέμβαση. Μένουμε για άλλη μια φορά στις διαπιστώσεις, αφού πρώτα «ξεκοκαλίσαμε» ένα ακόμα προγραμματάκι κι ένα ακόμα σχετικό κονδύλι.
  • Αλήθεια πώς αυτοί που καταστρέφουν τις ζωές μας και των παιδιών μας, αυτοί που αφήνουν τα παιδιά ανεμβολίαστα, χωρίς ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, που τα αφήνουν να υποσιτίζονται, που καταργούν τις δωρεάν δημόσιες κρατικές δομές υγείας και πρόνοιας, βάζοντας χαράτσια στα νοσοκομεία και τις ιατρικές συνταγές και επισκέψεις, πόνεσαν για την ομαλή σωματική ανάπτυξη των παιδιών μας;
  • Το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο Α.Ε. αυτό είχε κάνει παρόμοια έρευνα και είχε παρουσιάσει τα αποτελέσματά της σε εκδήλωση όπου τον «πρώτο λόγο» είχε η Νestle (που ήταν και χρηματοδότης του προγράμματος). Μάλιστα το πρόγραμμα αυτό φιγουράρει πρώτο πρώτο στο site αυτής της εταιρείας.
  • Ζητείται από τα σχολεία της χώρας να καλύψουν από μόνα τους το κόστος προμήθειας των υλικών για τις μετρήσεις των μαθητών, ενώ είναι γνωστό ότι πολλά σχολεία λόγω της υποχρηματοδότησης, δεν έχουν τα βασικά υλικά για να λειτουργήσουν (πετρέλαιο, χαρτιά, συντήρηση φωτοτυπικών, χαρτόνια, είδη καθαριότητας, κ.α.), ή αφήνουν απλήρωτους λογαριασμούς γιατί τα χρήματα από τις σχολικές επιτροπές δε φτάνουν. Άραγε το ποσό των 1.500.000 € με το οποίο χρηματοδοτήθηκε το Ε.Υ.ΖΗ.Ν από την ΟΠΑΠ Α.Ε. τελικά πού θα πάει;
  • Η υλοποίηση του προγράμματος σε πανεθνικό επίπεδο σημαίνει ότι το μάθημα της φυσικής αγωγής θα διακοπεί λόγω της έρευνας για δυο τουλάχιστον εβδομάδες για όλους τους μαθητές και μαθήτριες της χώρας!
  • Τελικά το δημόσιο σχολείο και οι μαθητές μετατρέπονται από χώρος γνώσης σε κέντρο επιχειρηματικής δράσης των εταιρειών και οι εκπαιδευτικοί πλασιέ τους. Υπονομεύεται έτσι η βασική λειτουργία του δημόσιου σχολείου, που είναι η παροχή γνώσης και διαπαιδαγώγησης, και διογκώνεται υπερβολικά η γραφειοκρατική διαδικασία μέτρησης, καταγραφής, συμπλήρωσης ερωτηματολογίων, καταλόγων στοιχείων κλπ, με αποτέλεσμα να μεταφέρεται στις διευθύνσεις και τους συλλόγους διδασκόντων επιπλέον γραφειοκρατική εργασία, προς εξυπηρέτηση τελικά των διαφόρων εταιρειών.

Η πάγια θέση του Συλλόγου μας είναι ενάντια στα προγράμματα και στη δράση ή την είσοδο επιχειρήσεων, ΜΚΟ, ιδιωτικών εταιρειών στα σχολεία.

¨   Καλούμε τους συναδέλφους γυμναστές και τις νηπιαγωγούς να μην κάνουν το πρόγραμμα Ε.Υ.ΖΗ.Ν, να μη συμπληρώσουν κανένα απ΄ αυτά τα χαρτιά. Κανείς δεν μπορεί να τους υποχρεώσει. Να συνεχίσουν κανονικά τη δουλειά τους με τα παιδιά, το μάθημά τους, το ημερήσιο πρόγραμμά τους και να μην επιτρέψουν σε κανέναν να τους μετατρέψει από παιδαγωγούς σε πλασιέ εταιρειών. Είμαστε σίγουροι ότι οι γυμναστές/στριές μας, οι νηπιαγωγοί μας αλλά και όλοι οι εκπαιδευτικοί έχουν συμπεριλάβει στην εκπαιδευτική διαδικασία τρόπους προσέγγισης, προβληματισμού και προτάσεις για περιπτώσεις παιδιών που έχουν προβλήματα διατροφής και βάρους. Δεν περιμέναμε το Ε.Υ.ΖΗ.Ν και τις διάφορες εταιρείες να μας το θυμίσουν!

¨   Καλούμε τους Συλλόγους Γονέων να αντιδράσουν και να μη δεχτούν να κάνουν τα παιδιά τους στατιστικά στοιχεία στα συρτάρια μιας εταιρείας με αμφίβολη χρήση στο μέλλον.

Για το Δ.Σ.

          Η Πρόεδρος                                                                                      Ο Γ. Γραμματέας

Χρυσούλα Λαμπούδη                                                                                    Δημήτρης Σκλάβος

 


Article printed from Σύλλογος Εκπαιδευτικών Π.Ε. Ηλιούπολης: http://www.sepeilioupolis.gr

URL to article: http://www.sepeilioupolis.gr/?p=3965

Copyright © 2014 Σύλλογος Εκπαιδευτικών Π.Ε. Ηλιούπολης. All rights reserved.