- Σύλλογος Εκπαιδευτικών Π.Ε. Ηλιούπολης - http://www.sepeilioupolis.gr -

Η παρα πέρα στάση μας για την Αυτοαξιολόγηση

Posted By ΔΣ On Ιουνίου 8, 2014 @ 8:00 πμ In Aνακοινώσεις Δ.Σ. | No Comments

 

Την Τρίτη 4/6/2014 πραγματοποιήθηκε η Τακτική Γενική Συνέλευση του Συλλόγου, για πρώτη φορά μετά από 35 χρόνια, σε απογευματινή ώρα, λόγω της άρνησης του ΥΠΑΙΘ να χορηγήσει άδειες για συνελεύσεις. Το γεγονός αυτό είναι ένα ακόμη βήμα από την πλευρά της κυβέρνησης και του Υπουργείου, που στοχεύει στο χτύπημα κάθε αντίστασης και στη διάλυση κάθε συλλογικής και κινηματικής διαδικασίας.

Παρά την απογευματινή ώρα υπήρξε σημαντική συμμετοχή των εκπαιδευτικών και αναπτύχθηκε πλούσια συζήτηση, ωστόσο λόγω έλλειψης απαρτίας η συνέλευση θα επαναληφθεί την Τρίτη 17 Ιουνίου στις 12 το μεσημέρι. Τα ερωτήματα που απασχόλησαν τη διαδικασία ήταν κυρίως γύρω από τη μάχη για την αυτοαξιολόγηση. Με βάση τη συζήτηση που έγινε και τις αποφάσεις των προηγούμενων Γ.Σ., το Δ.Σ. κατέληξε στα παρακάτω:

Θεωρήσαμε και θεωρούμε ότι η ΔΟΕ όφειλε πριν το Πάσχα να απευθυνθεί στον κλάδο με πρόταση για Γ.Σ. και ολομέλεια Προέδρων, ώστε να μαζικοποιήσει  το κίνημα ανυπακοής. Κάτι που δεν έπραξε.

Το ίδιο διάστημα στους Συλλόγους όλης της χώρας υπήρξαν διαφορετικές «ταχύτητες» και διαφοροποιημένες πρακτικές. Αλλού οι στάσεις εργασίας προχώρησαν, αλλού δεν έγιναν παρά ελάχιστες. Αλλού υπήρξαν μαζικές παραιτήσεις και δηλώσεις ανυπακοής, αλλού ελάχιστες. Για την κατάσταση αυτή μεγάλο μερίδιο ευθύνης φέρει η τακτική της ΔΟΕ μετά το Πάσχα. Όμως αυτές οι διαφορετικές γραμμές αντανακλούν και τις δυσκολίες του ζωντανού εκπαιδευτικού κινήματος, απέναντι στην επίθεση του Υπουργείου. Αντανακλούν μια πραγματική και όχι θεωρητική κατάσταση.

 

Με βάση τα παραπάνω σχετικά με τις τελικές συνεδριάσεις των συλλόγων διδασκόντων για την  «Έκθεση της γενικής εκτίμησης της σχολικής μονάδας», προτείνουμε στους συλλόγους διδασκόντων να ακολουθήσουν τα παρακάτω βήματα:

 

1. Καλούμε τους εκπαιδευτικούς που έχουν διαμορφώσει κάποια δική τους πρόταση-εισήγηση-έκθεση στο πλαίσιο της αυτοαξιολόγησης να μην την καταθέσουν.

2. Οι Συλλ. Διδασκόντων να προχωρήσουν σε άρνηση κατάθεσης «Γενικής εκτίμησης της σχολικής μονάδας» συνεπείς με την προηγούμενη απόφασή τους να μην ορίσουν ομάδες εργασίας αυτοαξιολόγησης.

3. Σε όσους Συλλόγους Διδασκόντων κριθεί ότι δεν μπορούν να προχωρήσουν σε   άρνηση κατάθεσης, τους καλούμε να καταθέσουν το κοινό κείμενο της ΔΟΕ ως κοινή και ενιαία απάντηση και στάση. Επιμένουμε στην κατάθεση και υπερψήφιση του συγκεκριμένου κειμένου ΧΩΡΙΣ ΑΛΛΑΓΕΣ, ΠΡΟΣΘΗΚΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΘΑΦΑΙΡΕΣΕΙΣ για να υπερασπίσουμε τον ενιαίο χαρακτήρα της απάντησής μας.

(Επισυνάπτουμε το κείμενο άρνησης κατάθεσης στο τέλος )

 Υπενθυμίζουμε ότι :

α). Οι εισηγήσεις των ομάδων απλώς παρουσιάζονται, δεν προβλέπεται έγκρισή τους μία – μία. Αμέσως μετά, «μέσα από ανοικτό διάλογο», ο Σύλλογος θα «προβεί» στη γενική εκτίμηση. Εκεί κατατίθενται τα συνολικά κείμενα και γίνεται ψηφοφορία όπου με βάση το καθηκοντολόγιο, η απόφαση παίρνεται με το 50% + 1.

β). Αν ο σύλλογος αποφασίσει ότι δεν μπαίνει στη διαδικασία έγκρισης εισηγήσεων- εκθέσεων, τότε οι όποιες εισηγήσεις-προτάσεις κατατεθούν μπορούν να καταγραφούν στο πρακτικό ως άποψη αυτού που την καταθέτει, αλλά δεν μπορεί ν’ αποτελέσουν απόφαση του συλλόγου.

γ). Στο πρακτικό του συλλόγου δεν καταγράφεται ονομαστικά η ψήφος των εκπαιδευτικών ή η τοποθέτησή τους, παρά μόνον εφόσον οι ίδιοι το ζητήσουν.

 

  4. Σε περίπτωση που κληθούν οι διευθυντές σχολικών μονάδων σε σεμινάρια για την αξιολόγηση, καλούνται να απέχουν από το σεμινάριο και να συμμετέχουν καθολικά στη 48ωρη απεργία που κηρύσσει η ΔΟΕ σε αυτές τις περιπτώσεις, ενώ το σύνολο των συναδέλφων προχωρά σε άμεση κινητοποίηση με στόχο την ακύρωση του σεμιναρίου.

Η προώθηση της ατομικής αξιολόγησης το Σεπτέμβρη, όπως και άλλα συναφή μέτρα (π.χ. νέο μισθολόγιο) πρέπει να αντιμετωπιστούν από τον κλάδο με αποφασιστικό πανεκπαιδευτικό αγώνα διαρκείας που θα καταληχθεί στην 83η ΓΣ της ΔΟΕ.

 

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι, σας προσκαλούμε να συμμετάσχετε μαζικά στην επαναληπτική τακτική συνέλευση του Συλλόγου μας την Τρίτη για να συναποφασίσουμε την παραπέρα πορεία και αντίστασή μας στην αντιεκπαιδευτική λαίλαπα που προωθεί το Υπουργείο Παιδείας.

                                                                Το Δ.Σ.

 

_ΚΕΙΜΕΝΟ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗΣ ΑΝΥΠΑΚΟΗΣ για Γενικη εκτιμηση [1]

Το κείμενο της ΔΟΕ για τους δείκτες , έχει σταλεί ξεχωριστά σε κάθε σχολείο, γιατί δεν αναρτάται στο διαδίκτυο.


Article printed from Σύλλογος Εκπαιδευτικών Π.Ε. Ηλιούπολης: http://www.sepeilioupolis.gr

URL to article: http://www.sepeilioupolis.gr/?p=4324

URLs in this post:

[1] _ΚΕΙΜΕΝΟ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗΣ ΑΝΥΠΑΚΟΗΣ για Γενικη εκτιμηση: http://www.sepeilioupolis.gr/wp-content/uploads/2014/06/ΔΣ_20140606_ΚΕΙΜΕΝΟ-ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗΣ-ΑΝΥΠΑΚΟΗΣ-για-Γενικη-εκτιμηση.doc

Copyright © 2014 Σύλλογος Εκπαιδευτικών Π.Ε. Ηλιούπολης. All rights reserved.