- Σύλλογος Εκπαιδευτικών Π.Ε. Ηλιούπολης - http://www.sepeilioupolis.gr -

Ενδοσχολική βία – ΕΨΥΠΕ

Posted By ΑΝΟΙΧΤΗ ΚΙΝΗΣΗ On Μαρτίου 31, 2012 @ 10:55 μμ In Test,ΑΝΟΙΧΤΗ ΚΙΝΗΣΗ | No Comments

ΗΜΕΡΙΔΑ

Εκφοβισμός και βια στο σχολείο μεταξύ μαθητών

 

Την Παρασκευή 30 Μαρτίου στην αίθουσα Θεάτρου του Δημαρχείου Ηλιούπολης έγινε η ημερίδα για την ενδοσχολική βία που διοργάνωσε το συμβούλιο πρόληψης παραβατικότητας του Δήμου και παρουσίασε η ΕΨΥΠΕ. Και οι τρεις ομιλητές ήταν ουσιαστικοί και αρκετά καλά επεξηγηματικοί γι’ αυτό το δύσκολο και αρκετά ενδιαφέρον θέμα. Η συμμετοχή ήταν μικρή και κυρίως από δημοτικούς άρχοντες και διευθυντές σχολείων της περιοχής μας.

Ακολούθησε συζήτηση με απαντήσεις των ομιλητών σε ερωτήσεις του κοινού. Εκεί απαντήθηκε  η ερώτηση για τη χρηματοδότηση της ΕΨΥΠΕ από κονδύλια ΕΣΠΑ και για τους όρους  συμμετοχής των σχολείων στα προγράμματα πρόληψης της ενδοσχολικής βίας της ΕΨΥΠΕ. Εϊπαν οι ομιλητές ότι για τη σχολική χρονιά 2011-12 συμμετείχαν 50 δημοτικά σχολεία . Αυτά αποφάσισαν να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα το οποίο αφορά όλα τα τμήματα Δ’ , Ε’ και Στ’ των σχολείων αυτών. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει 11 + 2 δίωρα εργαστήρια καθ’ όλη τη σχολική χρονιά. Επίσης οι εκπαιδευτικοί  του σχολείου θα κάνουν και κάποια εισαγωγικά σεμινάρια για επιμόρφωση στο θέμα και θα έχουν συνεχείς συναντήσεις με τους αρμόδιους της ΕΨΥΠΕ. Για την σχολική χρονιά 2012-13 το πρόγραμμα θα εφαρμοστεί σε άλλα τόσα δημοτικά σχολεία της Αττικής και ευελπιστούν στον τόσο θετικό Δήμο Ηλιούπολης να είναι μερικά απ’ αυτά που θα επιλεγούν. Οι συνεργασίες αυτές με τα σχολεία, είπε ο ομιλητής, χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ.

Επειδή όμως συνάδελφοι τα κονδύλια του ΕΣΠΑ δεν υπάρχει καμία περίπτωση να φτάσουν στο δάσκαλο ή έστω και  στο σχολείο του , ας είμαστε επιφυλακτικοί και προσεκτικοί για τα σχέδια που ετοιμάζουν «για μας, χωρίς εμάς». Δεν χρειάζεται να τραβήξουμε ένα επιπλέον κάρο πέρα από αυτά που μας αναλογούν για τα οποία μάλιστα δεν παίρνουμε μισθό πια, αλλά φιλοδώρημα.

Το θέμα της ενδοσχολικής βίας είναι σίγουρα πολύ ενδιαφέρον , πολύ σημαντικό και ένα αξιόλογο εργαλείο στα χέρια του δασκάλου γι’ αυτό μια καλή πρόταση προς την ΕΨΥΠΕ  θα ήταν να κάνει δωρεάν , εθελοντικά απογευματινά σεμινάρια στους εκπαιδευτικούς του Δήμου μας.

ΑΝΟΙΧΤΗ  ΚΙΝΗΣΗ  ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ                                                                          Γιάννης   Χαλακατεβάκης


Article printed from Σύλλογος Εκπαιδευτικών Π.Ε. Ηλιούπολης: http://www.sepeilioupolis.gr

URL to article: http://www.sepeilioupolis.gr/?p=584

Copyright © 2014 Σύλλογος Εκπαιδευτικών Π.Ε. Ηλιούπολης. All rights reserved.