- Σύλλογος Εκπαιδευτικών Π.Ε. Ηλιούπολης - http://www.sepeilioupolis.gr -

8 Μάρτη 2018 – Παγκόσμια Ημέρα της Εργαζόμενης Γυναίκας

Posted By ΔΣ On Μαρτίου 7, 2018 @ 11:34 μμ In Aνακοινώσεις Δ.Σ. | No Comments

8 Μάρτη 2018

Παγκόσμια Ημέρα της Εργαζόμενης Γυναίκας

Με αφορμή την επέτειο της 8ης Μάρτη, της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας, το Δ.Σ. του Συλλόγου μας στέλνει θερμό αγωνιστικό χαιρετισμό σε όλες τις συναδέλφισσες που καθημερινά αγωνίζονται για τη μόρφωση των παιδιών μας.

Ιδιαίτερα χαιρετίζουμε τις συναδέλφισσες αναπληρώτριες, που, κάθε χρόνο και για πολλά χρόνια, διασχίζουν τη χώρα και κάτω από πραγματικά αντίξοες συνθήκες (προσωπικές, οικογενειακές, οικονομικές…) εργάζονται για κάποιους μήνες μέσα στην αβεβαιότητα και την ανασφάλεια, χωρίς να έχουν δικαίωμα ούτε να αρρωστήσουν!

Το καθεστώς της ελαστικής εργασίας των συμβασιούχων στην εκπαίδευση δεν αναγνωρίζει το δικαίωμα της προστασίας της μητρότητας, σε περίπτωση επαπειλούμενης εγκυμοσύνης, καθώς οι συνάδελφοι δεν δικαιούνται ούτε μια παραπάνω μέρα άδειας (15 ημέρες αναρρωτικής). Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση αναπληρώτριας συναδέλφισσας, καθώς βρίσκεται στο απάνθρωπο δίλλημα, να αποφασίσει αν θα πρέπει να φροντίσει τη συνέχιση της εγκυμοσύνης της, καθώς αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα ή να παραιτηθεί και να οδηγηθεί σε απόλυση. Η αναλγησία της πολιτικής της κυβέρνησης εξαναγκάζει τελικά τη μητέρα να επιλέξει το παιδί της ή την εργασία της!

Καλούμε όλες, μόνιμες και αναπληρώτριες, να ενώσουμε τις φωνές μας και μαζί με όλους τους εργαζόμενους να διεκδικήσουμε την κάλυψη των σύγχρονων αναγκών μας. Σας καλούμε να αντλήσετε διδάγματα από την ιστορία του ριζοσπαστικού γυναικείου και του εργατικού κινήματος. Τίποτε δε χαρίστηκε, όλα κατακτήθηκαν με αγώνες και η γυναικεία ισοτιμία βήμα βήμα έτσι κατακτιέται!!

 Στις 8 Μάρτη 1857 οι εργάτριες στα ραφτάδικα και στην κλωστοϋφαντουργία της Νέας Υόρκης διεκδίκησαν ανθρώπινες συνθήκες δουλειάς, 10ωρη εργασία, ίση αμοιβή με τους άντρες συναδέλφους τους. Ο αγώνας τους βάφτηκε στο αίμα από τις αστυνομικές δυνάμεις. Σε αυτή τη μεγαλειώδη απεργία και εξέγερση, που συγκαταλέγεται στις κορυφαίες στιγμές του εργατικού κινήματος, βρίσκεται το πραγματικό περιεχόμενο της παγκόσμιας ημέρας της εργαζόμενης γυναίκας όπως αυτή καθιερώθηκε το 1910, με απόφαση της Β΄ Διεθνούς Συνδιάσκεψης Σοσιαλιστριών Γυναικών στην Κοπεγχάγη

Στον ενάμιση και πλέον αιώνα που πέρασε από τότε, οι γυναίκες πήραν μέρος σε πλήθος σκληρών ταξικών αγώνων, σε επαναστάσεις. Είχαν νίκες, αλλά και ήττες. Όμως, δεν έσβησε η φλόγα του αγώνα για μια ζωή χωρίς εκμετάλλευση και καταπίεση, πολέμους, προσφυγιά, μετανάστευση, φτώχεια, ανεργία, εξαθλίωση, εργοδοτική και κρατική βία σε βάρος της εργαζόμενης γυναίκας, του παιδιού .

Οι εργαζόμενες βιώνουν την ανασφάλεια, το φόβο της απόλυσης, της εργοδοτικής τρομοκρατίας. Οι στοιχειώδεις παροχές για την μητρότητα αντιμετωπίζονται από τους κεφαλαιοκράτες ως κόστος. Το αντιδραστικό πρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης φαίνεται και στο γεγονός ότι έφτασε στο σημείο να νομιμοποιήσει απόλυση εγκύου.

 

8 Μάρτη 2018,  χρειάζεται να συνεχίσουμε το δρόμο της αγωνιστικής διεκδίκησης για τις σύγχρονες ανάγκες μας. Μην αφήσουμε τον εργασιακό μεσαίωνα να εξαπλωθεί κι άλλο. Ζούμε το ανελέητο χτύπημα των δικαιωμάτων μας στην εργασία και τη μητρότητα, την εκμηδένιση του ελεύθερου χρόνου μας.

Το αγωνιστικό μήνυμα της 8ης Μάρτη δείχνει σε όλες και όλους το μόνο ελπιδοφόρο δρόμο!

Εξαρτάται από τη δική μας θέληση και δράση, τη συμμετοχή μας στο ριζοσπαστικό γυναικείο κίνημα, τη συμμετοχή όλων μας στους ΣΥΛΛΟΓΟΥΣ,  να βαδίσουμε αγωνιστικά στις «λεωφόρους του μέλλοντος». Ένα μέλλον που η γυναίκα θα είναι απαλλαγμένη από το άγχος και την ανασφάλεια της ανεργίας, της μετανάστευσης στο εξωτερικό, από μια ζωή-λάστιχο, χωρίς πολέμους, προσφυγιά, που και η εκπαιδευτικός θα είναι πραγματικά παιδαγωγός της νέας γενιάς!

 

Παλεύουμε μαζί για ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΖΩΗ ΜΕ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ στην εργασία και στη μητρότητα.


Article printed from Σύλλογος Εκπαιδευτικών Π.Ε. Ηλιούπολης: http://www.sepeilioupolis.gr

URL to article: http://www.sepeilioupolis.gr/?p=8364

Copyright © 2014 Σύλλογος Εκπαιδευτικών Π.Ε. Ηλιούπολης. All rights reserved.