- Σύλλογος Εκπαιδευτικών Π.Ε. Ηλιούπολης - http://www.sepeilioupolis.gr -

Πετυχημένη απεργία από τους εκπαιδευτικούς της Αριζόνα

Posted By ΑΣΕ On Μαΐου 8, 2018 @ 11:41 μμ In ΑΣΕ,Παρατάξεις | No Comments

ΗΠΑ

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ – ΦΟΙΝΙΞ.

Μετά από απεργιακό αγώνα έξι ημερών και μερικές βδομάδες πολύμορφων κινητοποιήσεων, χιλιάδες εκπαιδευτικοί στην πολιτεία Αριζόνα επέστρεψαν την Παρασκευή στα σχολεία τους έχοντας κερδίσει συνολικά μισθολογικές αυξήσεις της τάξης του 20% έως το 2020, μείωση ασφαλιστικών εισφορών, αύξηση στους μισθούς λοιπού προσωπικού των σχολείων και κονδύλια ύψους 100.000.000 δολαρίων για την αγορά νέων σχολικών βιβλίων και βελτιώσεις στην κτιριακή υποδομή των σχολείων.

Αρκετοί εκπαιδευτικοί, μιλώντας σε αμερικανικά δίκτυα, δήλωσαν ότι πέτυχαν επειδή αποφάσισαν «να πάρουν την τύχη στα χέρια τους» και να αγωνιστούν για τα δικαιώματά τους. Δεν ήταν λίγοι που είδαν την έκβαση των κινητοποιήσεών τους ως την αρχή παρά ως το τέλος του αγώνα για αύξηση των δημόσιων δαπανών για την Εκπαίδευση και την αναβάθμιση των δημόσιων σχολείων στις ΗΠΑ.

Σε κάθε περίπτωση, όμως, η επιτυχία των εκπαιδευτικών στην Αριζόνα, με χαρακτηριστικό σύμβολο τα κόκκινα μπλουζάκια με το σύνθημα «Red for Ed» («Κόκκινο για την Εκπαίδευση»), ήρθε μετά από οργανωμένο και μαζικό αγώνα, παρά τα εμπόδια και τις αδυναμίες συλλογικής διαπραγμάτευσης. Η νίκη τους προστίθεται στη λίστα αγώνων που ξεκίνησαν τους τελευταίους μήνες δεκάδες χιλιάδες άλλοι εκπαιδευτικοί σε πολιτείες των ΗΠΑ με ιδιαίτερα χαμηλές δαπάνες για τη δημόσια Εκπαίδευση, που απηύδησαν από τις συνεχείς περικοπές στην Εκπαίδευση και την επιδείνωση της κατάστασης σε πολλά δημόσια σχολεία.

Το δρόμο των κινητοποιήσεων άνοιξαν πρώτοι οι δάσκαλοι και οι καθηγητές στην πολιτεία της Δυτικής Βιρτζίνια, στις 22 του περασμένου Φλεβάρη, με 9ήμερη απεργία, πετυχαίνοντας, μεταξύ άλλων, ετήσιες αυξήσεις 5% στους (άγρια πετσοκομμένους από την καπιταλιστική κρίση του 2008) μισθούς τους και απόσυρση των σχεδίων για περαιτέρω αυξήσεις στις ασφαλιστικές εισφορές.


Article printed from Σύλλογος Εκπαιδευτικών Π.Ε. Ηλιούπολης: http://www.sepeilioupolis.gr

URL to article: http://www.sepeilioupolis.gr/?p=8463

Copyright © 2014 Σύλλογος Εκπαιδευτικών Π.Ε. Ηλιούπολης. All rights reserved.