- Σύλλογος Εκπαιδευτικών Π.Ε. Ηλιούπολης - http://www.sepeilioupolis.gr -

ΝΟΡΒΗΓΙΑ – Χιλιάδες παιδιά στερούνται παιδιατρικών φαρμάκων

Posted By ΑΣΕ On Δεκεμβρίου 2, 2018 @ 8:37 μμ In ΑΣΕ | No Comments

ΝΟΡΒΗΓΙΑ
Χιλιάδες παιδιά στερούνται παιδιατρικών φαρμάκων

Λείπουν από αντικαρκινικά φάρμακα και αντιβιώσεις μέχρι συμπληρώματα σιδήρου, επειδή «η αγορά είναι μικρή» και δεν συμφέρει τη φαρμακοβιομηχανία!

ΟΣΛΟ.–

Χιλιάδες παιδιά στη Νορβηγία – σε μια από τις πιο προηγμένες και αναπτυγμένες καπιταλιστικές χώρες του κόσμου – στερούνται κάθε χρόνο τα κατάλληλα παιδιατρικά φάρμακα, επειδή «η αγορά είναι μικρή» και οι φαρμακοβιομηχανίες δεν αποκομίζουν τα αναμενόμενα κέρδη! Αυτό προκύπτει από προχτεσινές καταγγελίες της Νορβηγικής Παιδιατρικής Εταιρείας και δηλώσεις στελεχών της φαρμακοβιομηχανίας στην εφημερίδα «Dagsavisen».

Οπως αναφέρει το ρεπορτάζ της νορβηγικής εφημερίδας, «παρόλο που υπάρχουν περισσότερα από εκατό διαφορετικά φάρμακα για μικρά παιδιά στη Νορβηγία, στην πραγματικότητα παρατηρείται έλλειψη στα πιο κοινά, τα πιο σημαντικά, τα πιο αποτελεσματικά σκευάσματα (…) σε μορφή σιροπιού ή σταγόνων (…) Οι νορβηγικές υγειονομικές αρχές θεωρούν ότι οι μηχανισμοί της αγοράς μπορούν να εξασφαλίσουν την προσφορά των παιδιατρικών φαρμάκων. Ωστόσο (…) τα παιδιά είναι μια μικρή αγορά και χρειάζονται μικρές δόσεις φαρμάκων και οι δυνατότητες κερδοφορίας είναι χαμηλές».

«Αρκετές χιλιάδες παιδιά χρειάζονται κάθε χρόνο φάρμακα που δεν είναι διαθέσιμα», δηλώνουν σε επιστολή τους στην εφημερίδα οι παιδίατροι Χένρικ Ιργκενς και Κέτιλ Στέρνταλ (επικεφαλής της Παιδιατρικής Εταιρείας). «Αντ” αυτού, συνταγογραφούνται αντιβιώσεις και άλλα φάρμακα για ενήλικες, που είναι σε μορφή χαπιού, το οποίο πρέπει να σπάσει σε μικρές δόσεις, ενώ είναι δύσκολο για τα μικρά παιδιά να τα καταπιούν», συνεχίζουν.

Οι επιπτώσεις στην υγεία των παιδιών είναι σημαντικές. «Πολλά από τα πιο κοινά φάρμακα σε μικρές δόσεις δεν είναι κατάλληλα για παιδιά. Οι Νορβηγοί παιδίατροι υποχρεώνονται να συνταγογραφούν αντιβιοτικά που γνωρίζουν ότι δεν είναι τα καλύτερα για το παιδί ή για την ανάπτυξη αντοχής στα αντιβιοτικά», συμπληρώνουν. Στο μεταξύ, «σχετικά απλές διαγνώσεις που κανονικά αντιμετωπίζονται στο σπίτι, τελικά καταλήγουν σε νοσηλεία εξαιτίας της έλλειψης φαρμάκων», επισημαίνουν. «Παρότι χιλιάδες άρρωστα παιδιά στη Νορβηγία χρειάζονται φάρμακα, αυτό δεν είναι προφανώς οικονομικά συμφέρον…», γράφουν και τονίζουν ότι αφορά όλες τις κατηγορίες σκευασμάτων, από αντικαρκινικά φάρμακα για παιδιά μέχρι απλές αντιβιώσεις, αντιικά φάρμακα ή συμπληρώματα σιδήρου.

Σε μια κυνική δήλωση, ο σύμβουλος της Νορβηγικής Φαρμακοβιομηχανίας (LMI), Ινγκε Γιόχανσεν, παραδέχεται ανοιχτά ότι «η έλλειψη παιδιατρικών φαρμάκων οφείλεται στο γεγονός ότι η νορβηγική αγορά είναι μικρή». «Είναι πολιτικός στόχος να έχουμε τη χαμηλότερη δυνατή τιμή. Μαζί με τη σχετικά χαμηλή ζήτηση, σημαίνει ότι η αγορά πιέζεται», εξήγησε. «Η ελάχιστη παραγωγή είναι πολύ μεγαλύτερη από την κατανάλωση στη Νορβηγία και με χαμηλή ζήτηση, απλά δεν ξεκινά η παραγωγή ορισμένων φαρμάκων», συμπλήρωσε. Αλλά και η εισαγωγή φαρμάκων προς τη Νορβηγία εξαρτάται αποκλειστικά από την κερδοφορία των προμηθευτών και των διακινητών, σημειώνεται.

Αναδημοσίευση από ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ


Article printed from Σύλλογος Εκπαιδευτικών Π.Ε. Ηλιούπολης: http://www.sepeilioupolis.gr

URL to article: http://www.sepeilioupolis.gr/?p=8821

Copyright © 2014 Σύλλογος Εκπαιδευτικών Π.Ε. Ηλιούπολης. All rights reserved.