- Σύλλογος Εκπαιδευτικών Π.Ε. Ηλιούπολης - http://www.sepeilioupolis.gr -

Η κριτική «περί κομματικοποίησης» για ακόμα μια φορά γίνεται στην πράξη το άλλοθι στήριξης της πολιτικής των απολύσεων και της ελαστικής εργασίας…

Posted By ΑΣΕ On Φεβρουαρίου 7, 2019 @ 9:46 πμ In ΑΣΕ | No Comments

Α.Σ.Ε. ψηφ. που στηρίζει το ΠΑΜΕ [1]
Στην Ε’ ΕΛΜΕ Ανατολικής Αττικής

Η κριτική «περί κομματικοποίησης» για ακόμα μια φορά γίνεται στην πράξη το άλλοθι στήριξης της πολιτικής των απολύσεων και της ελαστικής εργασίας…

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι,

Στην πρώτη συνεδρίαση του ΔΣ της Ε ΕΛΜΕ Ανατολικής Αττικής, συζητήθηκε το θέμα της πρότασης που έχει υιοθετηθεί από δεκάδες πρωτοβάθμια σωματεία, συλλόγους και ομοσπονδίες του δημοσίου και αφορά την άρση της συνταγματικής απαγόρευσης για τη μονιμοποίηση των συμβασιούχων στο δημόσιο.

Είχε προηγηθεί πρόταση προς το ΔΣ για συμμετοχή της ΕΛΜΕ στη σύσκεψη που διοργανώθηκε με το παραπάνω θέμα την Τετάρτη 30/01/2019 στο ξενοδοχείο NOVOTEL στο κέντρο της Αθήνας. Στη σύσκεψη συμμετείχαν 118 πρωτοβάθμια σωματεία, σύλλογοι, ομοσπονδίες και νομαρχιακά τμήματα της ΑΔΕΔΥ, μια σύσκεψη που χαρακτηρίστηκε ως η μεγαλύτερη που έγινε το τελευταίο διάστημα. Εκφράστηκε η αναγκαιότητα της συνταγματικής αναθεώρησης του άρθρου 103 του συντάγματος, στο κομμάτι που αφορά την απαγόρευση μετατροπής των συμβασιούχων σε μόνιμο προσωπικό. Η πρόταση, που θα κατατεθεί στη Βουλή σε όλα τα κόμματα, πλην της ναζιστικής Χρυσής Αυγής, έχει ως εξής: «Το δικαίωμα στην εργασία, στη σταθερή και μόνιμη δουλειά είναι αδιαπραγμάτευτο και κατοχυρωμένο για όλους τους εργαζόμενους. Ως εκ τούτου, απαλείφεται από το άρθρο 103 και το σύνολο του Συντάγματος κάθε διάταξη που εμποδίζει ή ακυρώνει αυτό το δικαίωμα, που απαγορεύει τη μετατροπή των συμβάσεων σε αορίστου χρόνου. Εφεξής, κατοχυρώνεται διά του Συντάγματος και επιβάλλεται υποχρεωτικά σε όλες τις υπηρεσίες του Δημοσίου η μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων». Εκφράστηκε επιπλέον και το αίτημα για κατάργηση όλων των ελαστικών σχέσεων εργασίας στον δημόσιο τομέα. Τέλος αποφασίστηκε η διοργάνωση συλλαλητηρίου στις 12/02/2019 και ώρα 18:00 στη πλατεία Κλαυθμώνος και πορεία προς τη βουλή για την επίδοση της πρότασης στα κόμματα της βουλής.

Η πρόταση αυτή για συμμετοχή στη σύσκεψη, για ακόμα μια φορά απορρίφθηκε από όλες τις υπόλοιπες παρατάξεις ΔΑΚΕ, ΣΥΝΕΚ και ΠΕΚ, και από την παράταξη των Ε.Α.Π. (ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ) η οποία δήλωσε ότι δεν την ψηφίζει γιατί «η πρόταση και η διοργάνωση ήταν του ΠΑΜΕ».

Την ίδια στάση κράτησαν, όταν καταθέσαμε το αίτημα για συμμετοχή της ΕΛΜΕ στο συλλαλητήριο  στις 12 Φλεβάρη. Για ακόμα μια φορά η πρόταση αυτή απορρίφθηκε από όλες τις υπόλοιπες δυνάμεις. Οι δυνάμεις του κυβερνητικού συνδικαλισμού για ακόμα μια φορά απέρριψαν την πρωτόβουλη δράση των σωματείων περιμένοντας τι θα κάνει η ΟΛΜΕ,  η πλειοψηφία της οποίας απορρίπτει το αίτημα για την μονιμοποίηση των συμβασιούχων και  πρότεινε και αυτή τα δικά της κριτήρια απολύσεων. Η παράταξη των ΕΑΠ απέρριψε το κάλεσμα με τη δικαιολογία ότι λόγω προεκλογικής περιόδου μια τέτοια πρόταση, που ουσιαστικά θα υιοθετούνταν μόνο από το ΚΚΕ στη βουλή, θα έδινε προεκλογικό προβάδισμα έναντι των υπολοίπων!!!

Φαίνεται πως της παράταξης των ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΩΝ καρφί δεν της καίγεται που σε κάθε συνάντηση σωματείων με τον εκάστοτε υπουργό, η μόνιμη δικαιολογία από μέρους της κυβέρνησης ήταν ότι το αίτημα είναι δίκαιο αλλά το απαγορεύει το σύνταγμα. Ουδόλως την προβλημάτισε το γεγονός ότι χιλιάδες αναπληρωτές βγήκαν στους δρόμους ενάντια στις απολύσεις που φέρνει η κυβέρνηση διεκδικώντας την μονιμοποίηση 30000 συμβασιούχων για την κάλυψη των στοιχειωδών αναγκών της εκπαίδευσης. Αντί να καλέσει τους συναδέλφους να παλέψουν για την κατάργηση των ελαστικών σχέσεων εργασίας στο Δημόσιο, αντί να καταγγείλει την κυβέρνηση και κάθε κόμμα που εμποδίζει το δικαίωμα στην μόνιμη και σταθερή εργασία, η παράταξη των ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΩΝ είχε έγνοια να απορρίψει μια αγωνιστική δράση που υιοθετούν 120 σωματεία, γιατί το αίτημα και ο αγώνας για να πάψουν χιλιάδες εργαζόμενοι να ζουν στην ανασφάλεια και την ανεργία στηρίζεται από το ΚΚΕ… Μήπως -για να προχωρήσουμε τη σκέψη της συγκεκριμένης παράταξης- κανένα κόμμα δεν θα έπρεπε να στηρίζει τα αιτήματα και τους αγώνες των εργαζομένων; Καλό θα ήταν να αναλογιστούν οι συγκεκριμένες δυνάμεις -που κάθε άλλο παρά ακομμάτιστες είναι- ότι έβαλαν φαρδιά πλατιά την σφραγίδα τους στην καλλιέργεια αυταπατών για να γίνει κυβέρνηση του τρίτου Μνημονίου ένα κόμμα, που και όταν ήταν στο 3% διεκήρυττε ότι η ΕΕ είναι το σπίτι των εργαζομένων…

Καταγγέλλουν σαν κομματικό, έναν αγώνα που μας αφορά όλους, μόνιμους και συμβασιούχους, δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Είναι αγώνας κοινός. Η μονιμοποίηση των συμβασιούχων είναι ταυτόχρονα και αγώνας ενάντια στην κατάργηση της μονιμότητας των δημοσίων υπαλλήλων που προωθούν από κοινού κυβέρνηση, ΝΔ και ΕΕ, όπως και όλες οι κυβερνήσεις των τελευταίων χρόνων.

Συνάδελφοι, πραγματικά δεν κατανοούμε για ποιο λόγο ένας εργαζόμενος δεν θα στήριζε μια τέτοια κινητοποίηση για ένα τόσο σημαντικό ζήτημα;

Χιλιάδες συνάδελφοι που δεν συμφωνούν σε όλα με το ΠΑΜΕ καταλαβαίνουν την αγωνία της ανεργίας και της απόλυσης και αγωνίζονται για δουλειά με σύγχρονα δικαιώματα. Τους καλούμε να συμβάλλουν στην αναζωογόνηση του κινήματος, στον απεγκλωβισμό από δυνάμεις και πρακτικές που δίνουν καραμπινάτη βοήθεια στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης. Που αντί να στρέφουν τα βέλη των εργαζομένων στις δυνάμεις και τα κόμματα που υπηρετούν την αντιλαϊκή πολιτική, το κύριο άγχος τους είναι, να μην κουνηθεί φύλο απέναντι στην κυβέρνηση και τα κόμματα που διατηρούν ένα βάρβαρο συνταγματικό άρθρο, και βάζουν πλάτη στην αύξηση των  ελαστικών σχέσεων εργασίας. Ο αντικομουνισμός αυτών των δυνάμεων είναι ένα δεκανίκι για το σύστημα, είναι ένα χρήσιμο εργαλείο, με ολίγον «αριστερή σάλτσα», για να μπαίνουν εμπόδια στη συσπείρωση των σωματείων, στην συσπείρωση των εργαζομένων, στην μαζικοποίηση των αγώνων για τη μόνιμη και σταθερή δουλειά.

Συναδέλφισσες – συνάδελφοι,

Συνεχίζουμε τον αγώνα για τη μονιμοποίηση των συμβασιούχων, για το δικαίωμα στη δουλειά. Επιδιώκουμε να ενώσουμε όλους τους δημοσίους υπαλλήλους σε ένα μαζικό, μαχητικό, ενιαίο αγώνα.

Ο αγώνας μας δεν πρόκειται να περιοριστεί στο πλαίσιο μιας συζήτησης για την αναθεώρηση του Συντάγματος. Ο αγώνας θα συνεχιστεί στους τόπους δουλειάς, στα σωματεία.

Τώρα να δυναμώσει ο αγώνας μόνιμων και αναπληρωτών εκπαιδευτικών. Όλοι  στην πλατεία Κλαυθμώνος στις 12 Φλεβάρη, στις 6μμ!


Article printed from Σύλλογος Εκπαιδευτικών Π.Ε. Ηλιούπολης: http://www.sepeilioupolis.gr

URL to article: http://www.sepeilioupolis.gr/?p=8954

URLs in this post:

[1] Image: http://www.sepeilioupolis.gr/wp-content/uploads/2018/04/Α.Σ.Ε.-ψηφ.-που-στηρίζει-το-ΠΑΜΕ.jpg

Copyright © 2014 Σύλλογος Εκπαιδευτικών Π.Ε. Ηλιούπολης. All rights reserved.