- Σύλλογος Εκπαιδευτικών Π.Ε. Ηλιούπολης - http://www.sepeilioupolis.gr -

Εκδρομή – κόψιμο πίτας Συλλόγου

Posted By ΔΣ On Ιανουαρίου 26, 2020 @ 4:02 μμ In Aνακοινώσεις Δ.Σ.,Εκδηλώσεις | No Comments

Εκδρομή – κόψιμο πίτας Συλλόγου

Κυριακή 9 Φλεβάρη 2020 

Δηλώστε συμμετοχή στην ημερήσια εκδρομή που οργανώνει ο Σύλλογος την Κυριακή 9 Φλεβάρη 2020 στο Λουτράκι-Ηραίο-λίμνη Λουτρακίου. Παράλληλα θα πραγματοποιηθεί το κόψιμο της πρωτοχρονιάτικης πίτας του Συλλόγου μας

Αναχώρηση 9.00 πμ από πάρκιγκ δημαρχείου Ηλιούπολης – επιστροφή 6.30μμ

 Δημοτικές Ιαματικές πηγές Λουτρακίου

H κατασκευή της Ιαματικής Πηγής Λουτρακίου πραγματοποιήθηκε το 1921 και ολοκληρώθηκε με τη σημερινή της μορφή το 1934. Το επιβλητικό κυκλικό κτίριο της Πηγής, με την απλή και λιτή δομή του, σχεδιάστηκε από τον αρχιτέκτονα Δημήτρη Πικιώνη (1887-1968).

Το εσωτερικό του κτιρίου της Πηγής κοσμείται με εντυπωσιακές ψηφιδωτές παραστάσεις, που φιλοτέχνησε ο Στέφανος Ξενόπουλος (1872/1873-1952), σε συνεργασία με τους μαθητές του. Τα ψηφιδωτά δημιουργήθηκαν το 1935-1936. Τα θέματα των παραστάσεων αντλούνται από την Αρχαία Ελληνική μυθολογία. Συγκεκριμένα, στις ψηφιδωτές παραστάσεις απεικονίζονται δύο Νηρηίδες (στην είσοδο και στην έξοδο), ο Χορός των Δρυάδων καθώς και η προσωποποίηση του θεού Ήλιου και της Νύχτας (στη θόλο).

για όποιους επιθυμούν θα υπάρξει η δυνατότητα να απολαύσουν κάποιες από τις υπηρεσίες των δημοτικών  spa

 

ΗΡΑΙΟΝ Αρχαίο ιερό ΛΟΥΤΡΑΚΙ ΠΕΡΑΧΩΡΑΣ

    Στα βορειοδυτικά του Λουτρακίου [1] και μετά το καταπράσινο χωριό της Περαχώρας [2], κοντά στο Φάρο του ακρωτηρίου Μαλαγκάβι σώζονται τα ερείπια του περίφημου ιερού της Ήρας. Το Ηραίο της Περαχώρας [2] αποτελείται από δύο τμήματα και για το λόγο αυτό πιστευόταν μέχρι πρόσφατα ότι επρόκειτο για δύο ιερά, αφιερωμένα στην Ήρα Ακραία (=στο άκρο της στεριάς) και στην Ήρα Λιμενία (=του λιμανιού). Νεότερες ανασκαφές έχουν οδηγήσει σήμερα τους ερευνητές στην άποψη ότι υπήρχε ένα και μόνο ιερό, της Ήρας Ακραίας – Λιμενίας.

 

Λίμνη Βουλιαγμένης Λουτρακίου

Στην αρχαιότητα ονομαζόταν Εσχατιώτις αλλά και Γοργωπίς, όνομα που πήρε από την Γόργη κόρη του Μεγαρέα που πνίγηκε στην λίμνη. Στην περιοχή κοντά στο στενό κανάλι της λίμνης έχουν εντοπιστεί ίχνη ανθρώπινης εγκατάστασης της πρωτοελλαδικής περιόδου, δείγμα ότι η περιοχή κατοικείται από την 3η χιλιετία π.Χ

Τιμή συμμετοχής: 7 ευρώ (η τιμή δεν περιλαμβάνει την ταβέρνα ή το spa, είμαστε σε συνεννόηση ώστε να έχουμε κάποιες οικονομικές προτάσεις)

Δηλώσεις συμμετοχής στα μέλη του ΔΣ έως και τις 3-2-2020.


Article printed from Σύλλογος Εκπαιδευτικών Π.Ε. Ηλιούπολης: http://www.sepeilioupolis.gr

URL to article: http://www.sepeilioupolis.gr/?p=9818

URLs in this post:

[1] Λουτρακίου: https://www.gtp.gr/LocPage.asp?id=9367

[2] Περαχώρας: https://www.gtp.gr/LocPage.asp?id=9311

Copyright © 2014 Σύλλογος Εκπαιδευτικών Π.Ε. Ηλιούπολης. All rights reserved.