Έξω η ΦΑΓΕ από τα σχολεία

 ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ Π.Ε. ΗΛΙΟΥΠΟΛΗΣ

  1.      “ Μ. ΠΑΠΑΜΑΥΡΟΣ”

ΦΛΕΜΙΓΚ 1 ΤΗΛ 6949121984                                     

 

αρ. Πρωτ……..

 

Ηλιούπολη 16/02/2012

Θέμα: θεατρική παράσταση από τη ΦΑΓΕ

 

Προς το Δήμο Ηλιούπολης

Προς τους εκπαιδευτικούς του συλλόγου μας

 

ΕΞΩ Η ΦΑΓΕ ΚΑΙ ΟΙ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΑΠΟ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ

Πρόταση της ΦΑΓΕ στην οποία ανταποκρίνεται θετικά ο Δήμος να αναλάβει εκπαιδευτικό πρόγραμμα στους παιδικούς σταθμούς και τα νηπιαγωγεία της Ηλιούπολης και με το αζημίωτο βέβαια.  Να μοιραστούν  γιαούρτια στα παιδιά.

Η εταιρεία έχει στείλει και συγκεκριμένες οδηγίες για το πώς πρέπει να διαμορφώσει η νηπιαγωγός την τάξη, πως θα είναι καθισμένα τα παιδιά, πως θα φτάσουν τα γιαούρτια στα σχολεία, ζητάει να ορισθεί υπεύθυνος παραλαβής κλπ.

 

Χρόνια τώρα οι πολυεθνικές βομβαρδίζουν τα σχολεία και αξιοποιούν τους μαθητές ως προωθητές των προϊόντων τους. Στην προσπάθεια τους αυτή έχουν τη στήριξη της κυβέρνησης του μαύρου μετώπου, των κομμάτων που θέλουν τα σχολεία επιχειρήσεις, των δημάρχων που στηρίζουν την Καλλικρατική λογική και δυστυχώς πολλές φορές την ανοχή των εκπαιδευτικών.

Μας στερούν πρώτα το ψωμί από το τραπέζι, για τα κέρδη των πολυεθνικών και έρχονται ύστερα, ως χορηγοί ή φιλάνθρωποι να ταΐσουν την αισθητική μας καλλιέργεια, να μας παραμορφώσουν.

Δεν  επιτρέπουμε σε καμιά πολυεθνική ή ΜΚΟ, σε κανένα ιδιώτη να χρησιμοποιεί την εκπαίδευση ως εφαλτήριο για τα κέρδη και τα συμφέροντά του.

Αγωνιζόμαστε για ένα σχολείο που θα υπηρετεί την ολόπλευρη μόρφωση και ψυχοσωματική  ανάπτυξη των παιδιών. Αυτό το σχολείο είναι αντίθετο με τα συμφέροντα και τα προγράμματα των κερδοσκοπικών εταιρειών ή των ΜΚΟ

Καταγγέλλουμε την  τακτική του δήμου να μαζεύει ότι περισσεύει από τους πάγκους της λαϊκής για να τρώνε τα παιδιά στους παιδικούς σταθμούς που σημειωτέον πληρώνουν και τροφεία. Καταγγέλλουμε τη λογική της σύμπραξης με ιδιώτες, τη λογική της διαφήμισης των εταιρειών που απολύουν καθημερινά εργαζόμενους που μειώνουν τους μισθούς των γονιών από τη μία και από την άλλη μοιράζουν «δωράκια» στα παιδιά.

 

Στην πολυεθνική ΦΑΓΕ και στο Δήμο Ηλιούπολης απαντάμε με αγώνες για

 

ΕΝΙΑΙΑ  ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΩΡΕΑΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ

ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Ενημερωτικό σημείωμα συνάντησης ΑΔΕΔΥ – Υπουργού Εργασίας

Εσωτερικό  ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ

Συνάντησης ΑΔΕΔΥ -υπουργού Εργασίας

Συνάντηση έγινε σήμερα 17-2-2012 μεταξύ της Ε.Ε.  της ΑΔΕΔΥ και του υπουργού Εργασίας, Γ. Κουτρουμάνη.
Ο υπουργός ενημέρωσε ότι θα έρθουν δύο εφαρμοστικοί νόμοι που θα περιλαμβάνουν τις ρυθμίσεις εφαρμογής για τα μέτρα που απαιτούνται, από το δεύτερο μνημόνιο.
Ο πρώτος εφαρμοστικός νόμος θα κατατεθεί μέσα στο Σαββατοκύριακο και θα ψηφιστεί μέχρι την Παρασκευή και ο δεύτερος νόμος θα κατατεθεί αργότερα και θα ψηφιστεί μέχρι τα τέλη Μάρτη.
Στον πρώτο νόμο θα περιλαμβάνονται τα επείγοντα ζητήματα, μεταξύ αυτών η μείωση των συντάξεων και η ενοποίηση των επικουρικών.
Ανέφερε τις μειώσεις όπως έχουν ήδη έχουν γίνει γνωστές από τα ΜΜΕ δηλ.
στις επικουρικές από 200 ευρώ -250 ευρώ μείωση 10%
από 250 ευρώ -300 ευρώ μείωση 15%
από 300 ευρώ  και πάνω  μείωση 20%
στις συντάξεις πάνω από 1300 ευρώ μείωση 12% σε όλα τα ταμεία
Η εφαρμογή των παραπάνω θα έχει αναδρομική ισχύ από 1-1-12, που θα κρατηθούν σε 8 μήνες.
Για την ενοποίηση των επικουρικών ταμείων είπε ότι θα προχωρήσει σύμφωνα με όσα έχει πει και ότι η μείωση του 30% των εργαζομένων θα φροντίσουν να μην υπάρχουν απολύσεις, αλλά με το να μην γίνουν νέες προσλήψεις έως το 2015…
Όλα τα παραπάνω αποτελούν την συμφωνία των πολιτικών αρχηγών…
Για την μείωση των κατώτερων μισθών κατά 22% δεν απαιτείται νόμος αλλά υπουργική πράξη.. και ότι δεν υποχρεώνονται όλοι οι εργοδότες να την εφαρμόσουν!!! και ότι αφορά  μόνο το 13% των εργαζομένων !!
Ακόμα ενημέρωσε για το σχέδιο που υπάρχει για το Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων, που αντιμετωπίζει οξυμένο οικονομικό πρόβλημα με αποτέλεσμα να εκκρεμεί η καταβολή του εφάπαξ σε περίπου 50 χιλιάδες δικαιούχους.

Το σχέδιο προβλέπει μια μορφή δανεισμού από το Ταμείο Παρακαταθηκών, δηλαδή για όσους δικαιούχους του εφάπαξ έχουν πάρει δάνειο από το Παρακαταθηκών να γίνει συμψηφισμός των δύο ποσών. Τέλος, στο σύνολο των δικαιούχων να δοθεί ως προκαταβολή το 40% του εφάπαξ και το υπόλοιπο ποσό σε δύο δόσεις.

Υπάρχει επίσης απόφαση του ΔΣ του Ταμείου για την κατ’ εξαίρεση χορήγηση σε περιπτώσεις θανάτου ή βαριάς ασθένειας σε ποσοστό 5% δηλ. στα 500 εφάπαξ που χορηγούνται το μήνα να είναι κατ’ εξαίρεση 5.
Για κατάργηση ΟΕΚ και ΟΕΕ είπε  ότι δεν θα αλλάξει τίποτα από τις παροχές!!  Θα συνεχίσουν οι εισφορές των εργαζομένων.

Θα προχωρήσουν σε νέο σχήμα, όπου θα ενταχθούν όλες οι προνοιακές δομές (παροχές σε είδος και σε χρήμα, προνοιακά επιδόματα, βοήθεια στο σπίτι, βρεφονηπιακοί εργατικής εστίας…, δ/νσεις του υπουργείου υγείας).

Για το θέμα αυτό υπάρχει η κατ’ αρχήν συμφωνία στο υπουργικό συμβούλιο. Φαίνεται ότι τους βολεύει με το νέο σχήμα να προσπαθήσουν να φορτώσουν στους  εργαζόμενους, αφού θα στηρίζεται στις εισφορές τους, και άλλα βάρη πχ. προνοιακά επιδόματα κλπ . Θα υπάρχει σίγουρα συρρίκνωση και απολύσεις, και ίσως και αλλαγή εργασιακής σχέσης αν ο νέος φορέας είναι  ΝΠΙΔ ή κάτι ανάλογο. Θα μπορούν να λειτουργήσουν έτσι και τους παιδικούς με τροφεία, να επιβάλλουν σε άλλα ζητήματα την ανταποδοτικότητα κλπ…
Αξίζει να αναφέρουμε τις επισημάνσεις του προέδρου της ΑΔΕΔΥ:

α) είχαμε την ελπίδα ότι σύμφωνα με όσα λέει το μνημόνιο 2 και με όσα μας δηλώσανε παράγοντες του ΤΠΔΥ θα καλύπτατε ως ληξιπρόθεσμες οφειλές του κράτους το 1,3 δις που αποτελούν χρέη του ταμείου προς τους δικαιούχους.!!!

Μετά ρώτησε β) υπάρχει ελπίδα να συναντηθούμε μετά το γιουρογκρουπ με τον Βενιζέλο για να περισώσουμε τίποτα για τα ταμεία;

και γ) έκανε έκκληση στον υπουργό να μην συνεχίσουν με τέτοια μέτρα γιατί θα οδηγηθούμε όπως είπε σε τυφλές εξεγέρσεις…

Επίσης αξίζει να αναφέρουμε το σχολιασμό του υπουργού στην τοποθέτησή μας για την κυβέρνηση του μαύρου μετώπου και τα βάρβαρα μέτρα : το ΠΑΜΕ φταίει που θα κλείσει ο Μάνεσης  την χαλυβουργία… θα κλείσει και θα περνάτε και θα κάνετε το σταυρό σας (σαν μνημείο)…
Αθήνα 17-2-12                                                                  Πανουτσάκου Βέτα

Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ για τα σχολικά βιβλία

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς την Υπουργό Παιδείας, Δια βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων

Θέμα: Για τα σχολικά βιβλία

Τρεις μήνες πριν τελειώσει η σχολική χρονιά και ακόμα τα βιβλία δεν έχουν πάει στα σχολεία. Ειδικά στα ΕΠΑΛ, οι μαθητές δεν έχουν παραλάβει βιβλία σε πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα.

Συγκεκριμένα, τα βιβλία της «Γλώσσας – Έκφρασης» και των «Μαθηματικών» της Γ’ τάξης του ΕΠΑΛ ακόμα έρχονται. Επίσης, σε πολλά σχολεία λείπουν και τα βιβλία των μαθημάτων που διδάσκονται ανάλογα την ειδικότητα του μαθητή και εξετάζονται και αυτά πανελλαδικά (π.χ. το βιβλίο της ειδικότητας των ψυκτικών, των ηλεκτρονικών κλπ…). Το βιβλίο των «Μαθηματικών» ούτε καν βρίσκεται σε διαδικασία εκτύπωσης.

Την ίδια ώρα το Υπουργείο ανακοίνωσε πρόγραμμα εξετάσεων για μαθήματα που δεν έχουν καλά-καλά διδαχτεί.

Οι υποσχέσεις του Υπουργείου ότι το πρόβλημα θα είχε λυθεί μέχρι τέλος Οκτωβρίου αποδείχτηκε στάχτη στα μάτια μπροστά στις αντιδράσεις μαθητών, γονέων και εκπαιδευτικών.

Οι φωτοτυπίες δεν είναι  δυνατό να αποτελέσουν λύση στο πρόβλημα και βέβαια η διδασκαλία των μαθημάτων με αυτές τις συνθήκες για κανένα λόγο δεν μπορεί να θεωρείται ουσιαστική προετοιμασία για πανελλαδική εξέταση στα πλαίσια ενός σκληρά ανταγωνιστικού σχολείου.

Η πολιτική αυτή στέλνει τη νεολαία στον Καιάδα της αμορφωσιάς και της κατάρτισης. Θέλουν τα νέα παιδιά φτηνό ευέλικτο, εργατικό δυναμικό και όχι ανθρώπους με γνώση και δικαιώματα.

 

Ερωτάται η κ. Υπουργός, τι μέτρα θα πάρει :

  • Για να δοθούν άμεσα όλα τα βιβλία στους μαθητές.

  • Για να μειωθεί άμεσα η εξεταστέα ύλη

  • Για να εξεταστούν οι μαθητές (πανελλαδικά) μόνο στην ύλη που πρόλαβαν να διδαχθούν.

Ο βουλευτής

 

Νίκος Παπακωνσταντίνου