Σύλλογος Εκπαιδευτικών Π.Ε. Ηλιούπολης

"Μιχάλης Παπαμαύρος"

Eπερώτηση ΚΚΕ για τα δάνεια

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ

Πάρτε μέτρα για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά

Συγκεκριμένες προτάσεις για την προστασία και την ανακούφιση των νοικοκυριών που πνίγονται από τα τραπεζικά δάνεια

Σε νέα παρέμβαση για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά προχώρησε χτες το ΚΚΕ, ζητώντας από την κυβέρνηση την άμεση λήψη συγκεκριμένων μέτρων που θα μπορούσαν να συμβάλουν στην προστασία και την οικονομική τους ανακούφιση. Στην Επίκαιρη Ερώτηση, που την υπογράφει ο βουλευτής του Κόμματος Νίκος Καραθανασόπουλος και η οποία απευθύνεται στον υπουργό Οικονομικών, τονίζεται:

«Οπως τραγικά αποδεικνύει η καθημερινότητα, η μεγάλη πλειοψηφία των λαϊκών νοικοκυριών πνίγεται κυριολεκτικά από τραπεζικά δάνεια που δεν μπορεί να αποπληρώσει, οδηγώντας εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους, αυτοαπασχολούμενους, φτωχούς αγρότες και κτηνοτρόφους κυριολεκτικά σε απόγνωση. Η εξέλιξη αυτή είναι απόρροια της κυβερνητικής πολιτικής που ακολουθείται την τελευταία 15ετία, της επίθεσης στα δικαιώματα των εργαζομένων που κλιμακώνεται με εφαλτήριο την κρίση και το υψηλό χρέος, του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης που οδηγεί τα λαϊκά στρώματα σε σχετική και απόλυτη εξαθλίωση.

Από τη μια η ραγδαία αύξηση του τραπεζικού δανεισμού των λαϊκών οικογενειών δεν ήταν τυχαία. Πραγματοποιήθηκε σε περιόδους άνθησης της καπιταλιστικής οικονομίας και ήταν απαραίτητη για την πρόσκαιρη επικερδή τοποθέτηση των υπερσυσσωρευμένων κεφαλαίων των μονοπωλιακών ομίλων, που σε διαφορετική περίπτωση θα λίμναζαν στο τραπεζικό σύστημα. Οδήγησε στη χρονική μετάθεση της κρίσης, διογκώνοντας ταυτόχρονα και το βάθος της. Την ίδια στιγμή, το ολοένα και μειούμενο σε σχετικούς όρους λαϊκό εισόδημα δεν επαρκούσε για την κάλυψη των αναγκών και ο τραπεζικός δανεισμός εμφανιζόταν ως ο από μηχανής θεός που κάλυπτε αυτές τις ανάγκες. Το πιστωτικό χρήμα προκρίθηκε από την κυβερνητική πολιτική ως υποκατάστατο των συρρικνούμενων εισοδημάτων των λαϊκών στρωμάτων. Για τους λόγους αυτούς η ταχύτατη ανάπτυξη της πίστης υποστηρίχθηκε ποικιλότροπα από την κυβερνητική πολιτική.

Από την άλλη, το σημερινό οικονομικό αδιέξοδο για χιλιάδες δανειολήπτες που δυσκολεύονται και συχνά αδυνατούν να πληρώσουν τις υποχρεώσεις τους από δάνεια, αποτυπώνεται σήμερα στα στοιχεία των τραπεζών με δραματικό τρόπο, όπου εμφανίζονται περισσότερα από 500.000 δάνεια που δεν μπορούν να αποπληρωθούν. Η αδυναμία αποπληρωμής των δανείων από τα λαϊκά στρώματα οφείλεται στη δραστική συρρίκνωση των εισοδημάτων τους, αποτέλεσμα της κρίσης, της ανεργίας και της πολιτικής συρρίκνωσης των εισοδημάτων των εργαζομένων που με μεγάλη συνέπεια εφαρμόζεται. Οφείλεται στη φοροαφαίμαξη των λαϊκών στρωμάτων, στο άδικο φορολογικό σύστημα, στη μετατόπιση του συνόλου σχεδόν της φορολογίας στις πλάτες των εργαζομένων. Η πολιτική αυτή επίθεσης στους μισθούς και στα δικαιώματα των εργαζομένων συμπυκνώνει την ουσία της πολιτικής κυβέρνησης – ΕΕ – πλουτοκρατίας για την ανταγωνιστικότητα των μονοπωλιακών ομίλων.

Η αδυναμία αποπληρωμής από τα νοικοκυριά ενός μεγάλου τμήματος των δανείων που έχουν λάβει αποτυπώνει τελικά και τις συνέπειες μιας οξύτατης κρίσης υπερσυσσώρευσης κεφαλαίου, που δεν μπορεί να υπερνικηθεί παρά μέσα από μια αντίστοιχου μεγέθους καταστροφή κεφαλαίου. Πρόκειται για μια κρίση που δεν τη δημιούργησαν και δεν πρέπει να την πληρώσουν τα λαϊκά στρώματα.

Σ” αυτές τις συνθήκες η προστασία και η ανακούφιση του λαού έχει αποφασιστική σημασία. Απαραίτητα άμεσα μέτρα προστασίας και ανακούφισης των υπερχρεωμένων λαϊκών στρωμάτων είναι:

  • Η διαγραφή των χρεών από τόκους.
  • Η μείωση κατά 50% όλων των δανείων.
  • Η αναστολή πληρωμής τους για τα επόμενα χρόνια για ανέργους, μικρομεσαίους αγρότες και εργαζόμενους με ετήσιο οικογενειακό εισόδημα κάτω από 50.000 ευρώ για τετραμελή οικογένεια.
  • Η διαγραφή των δανείων που αφορούν στην απόκτηση πρώτης κατοικίας των λαϊκών οικογενειών που αδυνατούν να πληρώσουν και βρίσκονται κάτω από το όριο της φτώχειας.
  • Η μείωση κατά 30% των χρεών των ΕΒΕ προς τις τράπεζες.
  • Η μείωση κατά 30% των αγροτικών χρεών για τους φτωχούς αγροτοκτηνοτρόφους και τους ψαράδες.
  • Το πάγωμα των δανείων για όσο διαρκεί η κρίση με παράλληλη διαγραφή τόκων και πανωτοκίων.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός τι μέτρα προτίθεται να λάβει στη κατεύθυνση προστασίας και ανακούφισης των υπερχρεωμένων νοικοκυριών;».

28/3/2012

3ο Δημοτικό

ΗΛΙΟΥΠΟΛΗ:27-3-2012

ΑΡ. ΠΡ.:

ΠΡΟΣ: Δημοτική Επιτροπή Παιδείας

Δήμο Ηλιούπολης

Το Δ.Σ. του συλλόγου Επ/κών Ηλ/λης «Μιχάλης Παπαμαύρος» διαμαρτύρεται για την την επικίνδυνη κατάσταση του αύλειου χώρου του 3ου Δημοτικού Σχολείου Ηλιούπολης, που απειλεί την σωματική ακεραιότητα των μαθητών τόσο κατά την διάρκεια του μαθήματος της Φυσικής Αγωγής, αλλά και κατά την διάρκεια των διαλειμμάτων και ζητά την άμεση αποκατάστασή του από τον αρμόδιο φορέα του Δήμου.

.ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ.

Ψήφισμα συμπαράστασης

29/03/12

ΠΡΟΣ:

ΔΟΕ

Αιρετούς ΑΠΥΣΠΕ Ν. Αιγαίου

Αιρετούς ΠΥΣΠΕ Κυκλάδων

Όλα τα μέλη του Συλλόγου

ΑΠΟΦΑΣΗ Δ.Σ.

Το Δ.Σ. του συλλόγου μετά την παραπομπή στο ΑΠΥΣΠΕ Ν. Αιγαίου του προέδρου του συλλόγου Φραγκίσκου Λάβαρη, «προκειμένου να δικαστεί γιατί υπέπεσε στο πειθαρχικό παράπτωμα της κριτικής κατά πράξεων της προϊσταμένης αρχής», για ραδιοφωνική συνέντευξη που είχε δώσει πριν 6 μήνες σε σχέση με τις κρίσεις διευθυντών, καταδικάζει απερίφραστα την ενέργεια αυτή της διοίκησης, ως σκόπιμη κίνηση εκφοβισμού , φίμωσης της ελευθερίας του λόγου και προσωπικής του δίωξης.

Μετά και την απόφαση του Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. να στηρίξει συνδικαλιστικά και νομικά τον διωκόμενο συνάδελφο καλούμε:

Τους συναδέλφους αιρετούς στο ΑΠΥΣΠΕ Ν. Αιγαίου και στο ΠΥΣΠΕ Κυκλάδων να πάρουν ενεργά θέση και να στηρίξουν τον διωκόμενο συνάδελφο.

Τους συλλόγους Π.Ε , τους συλλόγους εκπαιδευτικών, τις ΕΛΜΕ και τα εργατικά σωματεία, με ανακοινώσεις και αποφασιστική συλλογική δράση να ακυρώσουν αυτές τις πρακτικές διώξεων και αυθαιρεσιών της διοίκησης.

Στηρίζουμε και συμπαραστεκόμαστε στο διωκόμενο συνάδελφο και απαιτούμε να σταματήσει αμέσως κάθε διαδικασία και δίωξη εναντίον του.

ΟΙ ΔΙΩΞΕΙΣ ΔΕ ΘΑ ΠΕΡΑΣΟΥΝ