Σύλλογος Εκπαιδευτικών Π.Ε. Ηλιούπολης

"Μιχάλης Παπαμαύρος"

Ποιος είναι ο λόγος που επιβάλλει τον ορυμαγδό των αντιλαϊκών μέτρων

Στόχος το κέρδος

 «ποιος είναι ο λόγος που επιβάλλει τον ορυμαγδό των αντεργατικών μέτρων» 

εδώ και δυόμισι χρόνια, ορισμένοι εξακολουθούν να μιλάνε για τα δημόσια ελλείμματα, το κρατικό χρέος. Ολοι αυτοί οι δείκτες που, με βάση τις νόρμες της ΕΕ, κινούνται πράγματι σε αρνητικά επίπεδα. Δεν αποτελούν όμως τη βασική αιτία για τη λήψη των συγκεκριμένων μέτρων. Είναι το πρόσχημα, για να ικανοποιηθεί μια μόνιμη, αναπαραγόμενη και συνεχώς πιο επιθετική αξίωση του κεφαλαίου: Να μειώνει συνεχώς την τιμή της εργατικής δύναμης, να κάνει ολοένα και πιο φτηνούς τους εργάτες για το κεφάλαιο αυξάνοντας την εκμετάλλευση. Στόχος των μέτρων είναι να τσακίσουν τις εργατικές κατακτήσεις για να μπορεί το κεφάλαιο να κάνει κερδοφόρες επενδύσεις, κάτι που αναπόδραστα σημαίνει να είναι πιο ανταγωνιστικό από τους κάθε φορά ανταγωνιστές του και να εξασφαλίζει ολοένα και μεγαλύτερο κέρδος. Τα αστικά επιτελεία προβάλλουν την αναγκαιότητα δημιουργίας συνθηκών ανάπτυξης, συθηκών για καπιταλιστικές επενδύσεις και διέξοδο από την κρίση. Επεμβαίνει, λοιπόν, το κράτος τους και με διάφορα μέτρα, σαν κι αυτά που σήμερα τσαλαπατούν τους εργαζόμενους στη χώρα μας, επιχειρούν να επανασυνθέσουν τα δεδομένα, ώστε το κεφάλαιο να μπορεί να κάνει κερδοφόρες επενδύσεις.

Με την ελεύθερη κίνηση κεφαλαίων, πολλές και γνωστές σε όλον τον κόσμο πολυεθνικές, μετέφεραν την παραγωγική τους δραστηριότητα σε ασιατικές χώρες, λειτουργώντας όμως με κανόνες αλλοτινών εποχών και αιώνων. Το μηδαμινό κόστος εγκατάστασης, οι πάμφθηνες πρώτες ύλες, οι ανεξέλεγκτες συνθήκες εργασίας, η δωδεκάωρη εργάσιμη μέρα, οι ελάχιστοι μισθοί, η σχεδόν ανύπαρκτη Κοινωνική Ασφάλιση, όλα αυτά συνέθεσαν μια εντελώς διαφορετική, για το κεφάλαιο, πραγματικότητα. Μια πραγματικότητα που εκμεταλλεύτηκαν για χρόνια, αφού συνέχισαν να πουλάνε τα εμπορεύματα που παρήγαγαν με το νέο φτηνό τρόπο, στις παλιές υψηλές τιμές.

Αυτή η διαδικασία μπορεί να έφερε υπερσυσσώρευση κεφαλαίων στους μονοπωλιακούς ομίλους που έκαναν εξαγωγή κεφαλαίου σ” αυτές τις χώρες, προκάλεσε όμως μέχρι και κλείσιμο επιχειρήσεων, δραστική μείωση της παραγωγής ολόκληρων κλάδων σε άλλες χώρες (π.χ. κλωστοϋφαντουργία, ιματισμός στην Ελλάδα). Ολοι το καταλαβαίνουν. Οταν μια επιχείρηση, εκμεταλλευόμενη την «απελευθέρωση» μπορεί να προμηθεύσει την ελληνική, ας πούμε, αγορά με μπλουζάκια που κοστίζουν λιγότερο από 1 ευρώ, όταν το ελάχιστο κόστος στη χώρα μας είναι περίπου 7 ευρώ, τότε αργά ή γρήγορα δε θα υπάρξει επιχείρηση που θα συνεχίσει να κάνει αυτή τη δουλειά. Το ίδιο είναι λογικό να συμβεί και με άλλα είδη πρώτης ανάγκης, με είδη νοικοκυριού, με ηλεκτρικά είδη κ.ο.κ. Το ξέσπασμα της κρίσης όξυνε περισσότερο το πρόβλημα της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων.

Τα προβλήματα κερδοφορίας που συναντούν οι κεφαλαιοκράτες, η ΕΕ και οι εθνικές κυβερνήσεις έχουν επιλέξει να τα αντιμετωπίσουν μέσα από τη στρατηγική αυστηρότατης λιτότητας που ισχύει για όλες τις χώρες της ΕΕ, ανεξάρτητα από τη φάση του οικονομικού κύκλου που διανύουν ή τα χρέη τους. Η οικονομική ολιγαρχία έχει αναγάγει σε μονόδρομο την τεράστια μείωση της τιμής της εργατικής δύναμης, την υποβάθμιση των εργασιακών σχέσεων σε τέτοια επίπεδα, ώστε να γίνουν και πάλι συμφέρουσες οι επενδύσεις. Η απαίτησή τους να εξασφαλίσουν κερδοφόρες επενδύσεις δεν προβλέπει απλά το τσάκισμα των εργαζομένων. Οδηγούν στην απόλυτη φτώχεια του λαού, που πρέπει με κάθε τρόπο και τίμημα να εμποδίσουμε, να την ανατρέψουμε.

Απολύσεις με… «συνταξιοδοτική ωρίμανση»

ΔΗΜΟΣΙΟΣ ΤΟΜΕΑΣ

Απολύσεις με… «συνταξιοδοτική ωρίμανση»

«Αξιολόγηση» – καρμανιόλα και μαζικές απομακρύνσεις για τουλάχιστον 150.000 εργαζόμενους. Διάλυση δομών, μισθών, «μαχαίρι» και σε όλα τα ειδικά μισθολόγια


Μοντέλο δημόσιας διοίκησης, τέτοιο που να ανταποκρίνεται στη βίαιη διαδικασία της λεγόμενης 
«δημοσιονομικής προσαρμογής» και να υπηρετεί πιο αποτελεσματικά τα μονοπώλια, προωθεί η συγκυβέρνηση (ΝΔ – ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜΑΡ), παίρνοντας τη σκυτάλη από τους προκατόχους της.Το τσουνάμι των απολύσεων θα υποβαθμίσει κι άλλο τις υπηρεσίες που προσφέρει το Δημόσιο και θα βαθύνει την ιδιωτικοποίησή τους

 

Απόλυτα δεδομένος είναι ο στόχος τους για μαζικές «απομακρύνσεις» 150.000 εργαζομένων στο στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα, μέσα στην ερχόμενη διετία, ταυτόχρονα με τα μαζικά λουκέτα, τις συγχωνεύσεις φορέων και υπηρεσιών, την κατάργηση οργανικών θέσεων.

Για το θεαθήναι και μόνο η λεγόμενη «εργασιακή εφεδρεία», για την οποία η ΔΗΜΑΡ εμφανιζόταν να «διαφωνεί» στα λόγια, φαίνεται να εξαλείφεται από το κυβερνητικό λεξιλόγιο και αντικαθίσταται από τον όρο «συνταξιοδοτική ωρίμανση» (!), για όσους βρίσκονται κοντά στο χρόνο συνταξιοδότησης.

Ο επιχειρούμενος προπαγανδιστικός ελιγμός δεν αλλάζει ούτε κατά κεραία την ουσία της εφαρμοζόμενης πολιτικής και στο συγκεκριμένο τομέα. Πολύ περισσότερο, δεν αλλάζουν στο ελάχιστο οι συνέπειες που θα έχει για τους εργαζόμενους και το λαό η παραπέρα αποψίλωση του Δημοσίου από προσωπικό, κύρια στους τομείς που συνδέονται με τις κοινωνικές υπηρεσίες.

Αυτό προκύπτει και από τη «συμφωνία» των υπουργών Οικονομικών, Γ. Στουρνάρα, και Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Α. Μανιτάκη (υποδείχτηκε από τη ΔΗΜΑΡ). Το γεγονός ότι αλλάζουν οι λέξεις και όχι η ουσία του μέτρου της «εφεδρείας» επιβεβαίωσαν οι δυο τους, δηλώνοντας μετά τη χτεσινή τους συνάντηση: «Ας μη μείνουμε στις λέξεις που μας χωρίζουν, αλλά στις διαδικασίες που μας ενώνουν».

Στο διά ταύτα, ανακοίνωσαν την απόφαση της συγκυβέρνησης να προχωρήσει στην «αναγκαία και επιβαλλόμενη μείωση του προσωπικού και το συνακόλουθο δημοσιονομικό αποτέλεσμα, μέσω της μείωσης της μισθολογικής δαπάνης και των λειτουργικών δαπανών». Επίσης, ότι θα προχωρήσουν σε «αξιολόγηση δομών και προσωπικού, σε εξορθολογισμό φορέων του Δημοσίου για να αξιοποιήσουμε τους άξιους υπαλλήλους».

Εκπαραθύρωση με «αξιολόγηση»

Είναι ολοφάνερο το γεγονός ότι η «νέου τύπου» εργασιακή εφεδρεία, η «συνταξιοδοτική ωρίμανση», ή όπως αλλιώς θα τη βαφτίσουν στο τέλος, αποτελεί τμήμα των σαρωτικών αναδιαρθρώσεων στον κρατικό μηχανισμό και τη δημόσια διοίκηση, συνδέεται με τη γενικότερη εγκληματική πολιτική του κεφαλαίου για τη διάλυση δομών και μείωση κρατικών δαπανών (Υγεία, Παιδεία, Πρόνοια κ.λπ.) που έχουν να κάνουν με τις λαϊκές ανάγκες.

Με αυτό το μοντέλο συνδέεται και υπηρετεί η προωθούμενη από τη συγκυβέρνηση «αξιολόγηση» των δημοσίων υπαλλήλων. Με δεδομένο ότι στόχος της είναι ο εντοπισμός συγκεκριμένου αριθμού υπαλλήλων για απόλυση, είναι αυτονόητο ότι τα κριτήριά της θα είναι προσαρμοσμένα σ” αυτό το στόχο.

Για τους εργαζόμενους στο Δημόσιο που θα ενταχτούν στο νέο καθεστώς, προβλέπεται η καταβολή του 60% του βασικού μισθού και για διάστημα το πολύ μέχρι 3 χρόνια, μετά το οποίο αυτοδίκαια θα «απομακρύνονται» από την υπηρεσία. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, οι δυο υπουργοί συναποφάσισαν να κλιμακώσουν με συνδυασμό δραστικότερων παρεμβάσεων και συγκεκριμένα:

  • Αυστηρή «αξιολόγηση» του συνόλου των 700.000 εργαζομένων στο στενό δημόσιο τομέα, καταρχήν για όσους προσλήφθηκαν εκτός ΑΣΕΠ και στη συνέχεια για τους υπόλοιπους.

  • «Απομάκρυνση», σε χρονικό διάστημα από 1 μέχρι και 3 χρόνια, όλων όσοι αξιολογηθούν αρνητικά.

  • Δραστική συρρίκνωση των δομών σε όλα τα υπουργεία, στους φορείς και τους οργανισμούς, ώστε οι οργανικές θέσεις να μειωθούν παραπέρα τουλάχιστον σε ποσοστό 30%!

  • «Απομάκρυνση» χιλιάδων υπαλλήλων με ώριμα συνταξιοδοτικά δικαιώματα για όσους έχουν θεμελιώσει ασφαλιστικά δικαιώματα μέχρι 31-12-2010, ώστε να υποχρεωθούν να αποχωρήσουν για συνταξιοδότηση νωρίτερα.

Σύμφωνα με υψηλόβαθμο κυβερνητικό στέλεχος, η μείωση των υπαλλήλων μπορεί να ξεπεράσει τους 150.000 μέχρι το τέλος του 2015! Η διαδικασία της «αξιολόγησης» – καρμανιόλα αναμένεται να ξεκινήσει άμεσα, το αργότερο μέχρι τις αρχές του 2013 και προβλέπονται γραπτά τεστ, ανάλογα με το επίπεδο σπουδών.

Νέο ψαλίδισμα μισθών

Πέρα από τη συρρίκνωση των συνολικών κονδυλίων για τις δαπάνες μισθοδοσίας στο Δημόσιο, που θα προέλθει από την απομάκρυνση 150.000 εργαζομένων, η συγκυβέρνηση ετοιμάζεται να προχωρήσει και σε παραπέρα περικοπές μισθών.

Συγκεκριμένα:

  • Εξετάζεται η πλήρης κατάργηση των υπολειμμάτων από το λεγόμενο 13ο και 14ο μισθό στο δημόσιο τομέα, όπως και για τους σημερινούς και αυριανούς συνταξιούχους.

  • Προχωρούν, ενδεχομένως και με αναδρομική εφαρμογή, σε παραπέρα περικοπές πάνω από 12% στα ειδικά μισθολόγια που ισχύουν για περίπου 250.000 εργαζόμενους στο δημόσιο τομέα, όπως ένστολοι, γιατροί ΕΣΥ, πανεπιστημιακοί, δικαστές κ.ά. Κυβερνητικές πηγές «διέρρεαν» χτες ότι «μόνο με ισοδύναμα μέτρα από τα αρμόδια υπουργεία θα διασωθούν εφέτος τα ειδικά μισθολόγια των μάχιμων ένστολων».

  • Μειώσεις μέχρι 35% στις αποδοχές των εργαζομένων στις πρώην ΔΕΚΟ.

«ΤΟ ΜΑΓΑΖΙ ΤΗΣ ΓΩΝΙΑΣ» – THE SHOP AROUND THE CORNER,

 απο 30 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ θα κυκλοφορήσει στους κινηματογράφους σε επανέκδοση
 το αριστούργημα του ΕΡΝΣΤ ΛΟΥΜΠΙΤΣ
«ΤΟ ΜΑΓΑΖΙ ΤΗΣ ΓΩΝΙΑΣ» – THE SHOP AROUND THE CORNER,
Με τις απολαυστικές ερμηνείες των Τζίμι Στιούαρτ και Μάργκαρετ Σάλιβαν.

Η καλύτερη αισθηματική κομεντί που γυρίστηκε ποτέ!

Από τον «κομψό μάγο της οθόνης» Ερνστ Λούμπιτς,

Βασισμένη στο έργο Parfumerie του θεατρικού συγγραφέα Miklos Laszlo.