Γνωμοδότηση της νομικής συμβούλου της ΔΟΕ για την διακοπή της παραγραφής επιστροφής του επιδόματος αλληλεγγύης, από ΔΟΕ

ΠΡΟΣ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

ΤΗΣ ΔΟΕ

Αθήνα, 31-12-2013

 

 

Αξιότιμες κυρίες και κύριοι,

 

Αναφορικά με το θέμα, που έχει ανακύψει σχετικά με την ειδική εισφορά Αλληλεγγύης ύψους 2% του άρθρου 38 του Ν. 3986/2011 καθώς και την ειδική εισφορά Αλληλεγγύης του άρθρου 29 του ίδιου Νόμου και τις αιτήσεις διακοπής της παραγραφής, που σπεύδουν να υποβάλλουν δεκάδες δημόσιοι υπάλληλοι, θα ήθελα να σας ενημερώσω για τα κάτωθι:

1) Από όσο είμαι σε θέση να γνωρίζω, μέχρι σήμερα, δεν έχει δημοσιευτεί κάποια δικαστική απόφαση, με την οποία να κρίνεται αμετάκλητα, η συνταγματικότητα ή μη των ως άνω εισφορών. Είναι γνωστό βεβαίως, ότι έχουν υποβληθεί προσφυγές αναφορικά με το θέμα αυτό, οι οποίες ωστόσο, δεν έχουν κριθεί αμετακλήτως.

2) Κατά την προσωπική, νομική μου αντίληψη, οι ως άνω εισφορές είναι αντίθετες τόσο προς το Σύνταγμα όσο και προς τους Διεθνείς κανόνες δικαίου (ΕΣΔΑ), δεδομένου, ότι είναι μη ανταποδοτικές και σε κάθε περίπτωση εντασσόμενες μέσα στο ευρύτατο πλαίσιο των περικοπών των αποδοχών των δημοσίων υπαλλήλων έρχονται σε ευθεία αντίθεση προς την αρχή της αναλογικότητας, που πρέπει να διέπει κάθε μέτρο, που λαμβάνει η πολιτεία εις βάρος επιμέρους κατηγοριών πολιτών.

3) Η υποβολή αίτησης διακοπής της παραγραφής μοναδικό σκοπό έχει την διασφάλιση, ότι οι αξιώσεις για επιστροφή των παρακρατηθέντων κατά το έτος 2011 δεν θα υποκύψουν στην διετή παραγραφή, που προβλέπει ο Κώδικας Περί Δικών Δημοσίου. Στο σημείο αυτό, πρέπει να τονιστεί, ότι η ως άνω διεκδίκηση, η αίσια έκβαση της οποίας δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να θεωρηθεί δεδομένη, είναι προφανώς ζήτημα προσωπικής επιλογής του κάθε εκπαιδευτικού, ο οποίος και μπορεί να επιλέξει εάν θα υποβάλλει την σχετική αίτηση ή όχι ή εάν θα διεκδικήσει ακολούθως δικαστικά την επιστροφή των παρακρατηθέντων.

Παραμένω στην διάθεση σας για κάθε διευκρίνιση.

Με εκτίμηση,

 

 

Μαρία-Μαγδαληνή Τσίπρα

Νομική Σύμβουλος ΔΟΕ

           

Η συνδρομή και η διαμόρφωση του ύψους της.

Τα δύο τελευταία χρόνια γίνεται μεγάλη συζήτηση μεταξύ των μελών μας για το ύψος της συνδρομής και για την υποχρέωσή μας να την μειώσουμε. Οι λόγοι γι’ αυτό είναι δύο. Η οικονομική κρίση της χώρας μας αλλά και η αλλαγή του τρόπου μαζέματος των συνδρομών , μέσω αποδείξεων χέρι χέρι και όχι από την Ενιαία Αρχή Πληρωμών (πραγματικά είμαι πολύ περίεργος να ξέρω , αν κάποιοι από αυτούς που φωνάζουν για τη μείωση και αρνούνται να πληρώσουν, αν θα  κάνουν κάτι  όταν  αυτή ξαναπαρακρατηθεί από το μισθό τους. Νομίζω τίποτα δεν θα κάνουν. Και εύχομαι , φυσικά, να μην δεχτούμε σαν σύλλογος να ξαναπαρακρατηθεί  ποτέ από τον μισθό μας)

Για να απαντήσουμε σωστά στο παραπάνω θέμα πρέπει να ανατρέξουμε στο καταστατικό. Αναφέρει, λοιπόν, ότι «το ύψος της συνδρομής καθορίζεται με απόφαση της Γ.Σ. ύστερα από πρόταση του Δ.Σ. (αρθ. 4)». Άρα, αυτό σημαίνει ότι η συνδρομή είναι ενιαία (δεν διαχωρίζεται σε συνδρομή του συλλόγου Παπαμαύρος και σε ΔΟΕ) και μπορούμε να την καθορίσουμε στη Γ.Σ. (ύστερα και από κάποια πρόταση μέλους) όσο θέλουμε. Όμως λίγο παρακάτω (αρθ. 5) λέει ότι : επειδή έχουμε αποφασίσει να είμαστε μέλη της ΔΟΕ, είμαστε «υποχρεωμένοι να καταβάλλουμε τη συνδρομή στη ΔΟΕ πάντα κατά τους όρους και τις προϋποθέσεις του καταστατικού της ΔΟΕ (αρθ. 5)». Άρα αυτό σημαίνει , ότι η συνδρομή μας θα πρέπει να είναι 24 € , τουλάχιστον , ακόμα και τίποτα να μην κρατήσουμε για τον Παπαμαύρος.!! Εκτός εάν αποφασίσουμε στη Γ.Σ.  (ύστερα από κάποια πρόταση μέλους μας) να αποχωρήσουμε από τη ΔΟΕ. Κάτι για το οποίο εγώ προσωπικά διαφωνώ.

Ρωτάνε επίσης αν μπορεί κάποιος που δεν πλήρωσε,  να συμμετέχει στη Γ.Σ. Η απάντηση του καταστατικού είναι ρητή: «Κάθε εγγεγραμμένο μέλος του συλλόγου έχει δικαίωμα συμμετοχής στις Γ.Σ. (αρθ.15)» Δεν λέει ότι πρέπει να είναι οικονομικώς εντάξει. Διαγραφή εγγεγραμμένου μέλους δεν μπορεί να γίνει έτσι απλά, π.χ. επειδή δεν πλήρωσε τη συνδρομή του (την ενιαία συνδρομή του ). Υπάρχει το αρθ. 7 που λέει: «Η Γ.Σ. ύστερα από πρόταση του Δ.Σ. μπορεί (και όχι πρέπει) να διαγράψει ένα μέλος…» Άρα , όσο κάποιος δεν είναι διαγραμμένος με απόφαση της Γ.Σ. , συνεχίζει να είναι μέλος του συλλόγου.

Ειπώθηκε από πολλούς ότι άλλοι σύλλογοι έχουν τη συνδρομή χαμηλά (π.χ. η Αργυρούπολη 20€) Ναι , πράγματι έτσι είναι. Όμως είναι έτσι για δύο λόγους. Πλήρωσαν και αυτοί στη ΔΟΕ 24 € , συμπληρώνοντας όμως το έλλειμμα της συνδρομής τους από το αποθεματικά χρήματα του συλλόγου τους (άρα πάλι από συνδρομές μελών , αλλά παλιότερες)τα  οποία είχαν αφήσει αδρανή και αχρησιμοποίητα. Και δεύτερον , δεν ζήτησαν καθόλου ποσό συνδρομής για τον δικό του σύλλογο, θεωρώντας ότι και αυτό θα το καλύψουν και πάλι από τα αποθεματικά χρήματά τους (ή το χειρότερο, ότι δεν θα κάνουν έξοδα , άρα εκδηλώσεις!!!) . Κατά τη γνώμη μου , όμως, ένας σύλλογος πρέπει να κάνει έξοδα και εκδηλώσεις και πολλές πολλές δράσεις για το καλό των δασκάλων , άρα να ζητάει συνδρομή. (για τα δεδομένα του συλλόγου μας μπορώ να εγγυηθώ, ότι τα 5 € είναι το μίνιμουμ αναγκαίο ποσό). Εκείνο λοιπόν που άμεσα πρέπει να γίνει είναι  η μείωση της συμμετοχής μας στη ΔΟΕ.

Έγινε μια προσπάθεια (και) πέρυσι , στην 82η Γ.Σ. αντιπροσώπων , και από 27 € την κατέβασαν σε 24 €. Λένε λοιπόν, κάποιοι , μα αφού εμείς εδώ, αποφασίσαμε στην Τ.Γ.Σ. του Ιουνίου να κατεβάσουμε τη συνδρομή στα 20€ (10€ για Παπαμαύρος και 10€ για τη ΔΟΕ), γιατί δεν την κατέβασε η ΔΟΕ; Για να μειωθεί η συνδρομή της ΔΟΕ υπάρχει συγκεκριμένη καταστατική διαδικασία και όχι επειδή κάποιος ή κάποιοι σύλλογοι το αποφάσισαν. Πρέπει την ώρα που ψηφίζεται ο Προϋπολογισμός της νέας χρονιάς (και όχι ο Απολογισμός της προηγούμενης χρονιάς) της ΔΟΕ στη Γ.Σ. αντιπροσώπων, να καταψηφιστεί  και να ψηφιστεί άλλος με άλλο ύψος  συνδρομής (π.χ. 10€) από την προϋπολογισθείσα.  Το καλοκαίρι , λοιπόν, που μας πέρασε , οι περισσότεροι αντιπρόσωποι της ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ ψήφισαν τον προϋπολογισμό που έλεγε συνδρομή για ΔΟΕ 24€. Γι’ αυτό παρέμεινε έτσι. Για περισσότερες διευκρινίσεις ρωτήστε τους αντιπροσώπους αυτών των  παρατάξεων και τι έγινε εκεί.

Αν στο παραπάνω σκεπτικό υπάρχει λάθος, θα χαρώ πολύ κάποιος να απαντήσει και να διορθώσει. Η δυνατότητα αυτή υπάρχει από την «Αρθρογραφία μελών» ή από τα Comments ακριβώς από κάτω ↓.

 ΑΝΟΙΧΤΗ ΚΙΝΗΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ                                                                         Γιάννης Χαλακατεβάκης

Η δημοκρατία μας!!! Απολαύστε την.

Θυσιάσανε … τον ξάδελφο του πρώην Πρωθυπουργού (αν είναι έτσι) για να σώσουν… τον γιο του νυν Πρωθυπουργού!!! Απέλυσαν την εκπαιδευτικό Ευφροσύνη Μπουλούτα επειδή μονόγραψε την κόλλα του γιου του Πρωθυπουργού , που αντέγραφε!!!!!!!!!

Τα παρακάτω κομμάτια είναι αντιγραφές απο τις ιστοσελίδες του συλλόγου εκπαιδευτικών στο κολλέγιο Αθηνών και της ΟΙΕΛΕ.

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΩΝ ΚΟΛΛΕΓΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ (Σ.Ε.Λ.Κ.Α.) https://sites.google.com/site/athenscollegeselka/ selka2009@gmail.com http://selka2009.blogspot.com/ Αθήνα, 20/12/2013 Α.Π. 527
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Το Δ.Σ. του Σ.Ε.Λ.Κ.Α. υπερασπίστηκε και θα συνεχίζει να υπερασπίζεται τη Φ. Μπουλούτα. Τα κίνητρά μας δεν είναι μόνο συναδελφικά, δεν είναι απλά συνδικαλιστικά και δεν έχουν κανενός είδους σκοπιμότητα (είτε αυτή αφορά το Σχολείο, είτε σχετίζεται με κομματικά ή άλλου είδους συμφέροντα). Τα κίνητρά μας είναι κυρίως ιδεολογικά και πολιτικά: αρνούμαστε στους ιδιοκτήτες των Ιδιωτικών Σχολείων να απολύουν Ιδιωτικούς Εκπαιδευτικούς αναιτιωδώς. Κάθε αναιτιώδης απόλυση θα έπρεπε, κατά τη γνώμη μας, να θεωρείται παράνομη, ως καταχρηστική. Κάθε αναιτιώδης απόλυση προσβάλει την αξιοπρέπειά μας, υπονομεύει τη Λειτουργία μας ως Εκπαιδευτικών και συνεπώς υποβαθμίζει το παρεχόμενο αγαθό, την ΠΑΙΔΕΙΑ. H στάση μας είναι απολύτως συνεπής: αρνούμενες / αρνούμενοι τις αναιτιώδεις απολύσεις, επιζητούμε την αξιολόγησή μας. Επιζητούμε ένα συμφωνημένο και διαυγές σύστημα αξιολόγησης των εκπαιδευτικών του Σχολείου μας. Έχουμε γνωστοποιήσει τη θέση μας αυτή σε όλους τους stakeholders του Σχολείου. Την έχουμε υποστηρίξει με τη συνδιοργάνωση σχετικής ημερίδας με τη Μονάδα Διασφάλισης Ποιότητας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, σε χώρο που μας διέθεσε το Σχολείο. Έχουμε επανειλημμένως ζητήσει την έναρξη σχετικού διαλόγου. Το Σχολείο κωφεύει… Επιλέγει το φόβο… Στην προαναφερόμενη ημερίδα δεν παρέστη κανένας εκπρόσωπος ούτε της Διοίκησης ούτε της Διεύθυνσης του Σχολείου, μολονότι είχαν προσκληθεί. Η Πολιτεία μας πρόλαβε: ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας υπέγραψε Προεδρικό Διάταγμα για την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, το οποίο δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Μολονότι πολλά σημεία του περιεχομένου του είναι, κατά τη γνώμη μας, ιδιαιτέρως συντηρητικά και απέχουν πολύ από τις διεθνείς τάσεις για την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών, επιζητούμε εμπράκτως την αξιολόγησή μας, έστω και υπό το πρίσμα του. Γι’ αυτό υπερασπιζόμαστε και θα συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε τη Φ. Μπουλούτα. Θα κρίνουμε το σκεπτικό της σημερινής απόφασης του Κεντρικού Υπηρεσιακού Συμβουλίου Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, όταν μας κοινοποιηθεί γραπτώς, ως εκπαιδευτικοί. Τα ζητήματα που εγείρονται σχετικά με τη νομιμότητα της όλης, αλλά και της σημερινής, διαδικασίας – που είναι πολλά και σημαντικά – θα υποστηριχθούν από τους νομικούς συμβούλους της Φ. Μπουλούτα και της Ο.Ι.Ε.Λ.Ε.. Ας μην πανηγυρίζουν ακόμα οι «άρχοντες του σκότους». Η αυλαία δεν έπεσε ακόμα…
Για το Δ.Σ. του Σ.Ε.Λ.Κ.Α Ο Πρόεδρος Α. Ψαλίδας Ο Γ. Γραμματέας Α. Μουτζούρης
ΟΙΕΛΕ ΠΑΡΑΝΟΜΗ Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΚΥΣΔΕ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΑΛΛΟΙΩΘΗΚΕ Η ΣΥΝΘΕΣΗ, ΑΛΛΑ ΚΑΤΑΠΑΤΗΘΗΚΑΝ ΚΑΙ ΟΙ ΝΟΜΙΜΕΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ – ΑΠΑΓΟΡΕΥΤΗΚΕ ΣΤΟΝ Γ. ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟ ΝΑ ΠΑΡΑΣΤΑΘΕΙ ΝΟΜΙΚΑ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ! Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της 28/11/2013 του ΚΥΣΔΕ με αντικείμενο την εξέταση νομιμότητας της καταγγελίας σύμβασης εκ μέρους της διοίκησης του Κολλεγίου Αθηνών της εκπαιδευτικού Ευφροσύνης Μπουλούτα, οι νομικοί εκπρόσωποι της εργοδοτικής πλευράς κατέθεσαν υπόμνημα με το οποίο, μεταξύ των άλλων αιτημάτων, ζητούσαν την εξαίρεση αιρετών εκπροσώπων της ΟΙΕΛΕ από το Συμβούλιο. Προς κατάπληξη όλων μας, το αίτημα της εργοδοτικής πλευράς έγινε αποδεκτό, με αποτέλεσμα να αποβληθούν, για πρώτη φορά στα μεταπολιτευτικά χρονικά, εκπρόσωποι κοινωνικού εταίρου από υπηρεσιακό συμβούλιο! Οι διορισμένοι εκπρόσωποι του ΚΥΣΔΕ, με λίγα λόγια, προέβησαν σε εσκεμμένη αλλοίωση της νόμιμης συγκρότησης του συλλογικού οργάνου, ώστε να εξυπηρετηθούν συμφέροντα τρίτων. Στη σημερινή διαδικασία, όμως, έπεσαν οι μάσκες! Τα διορισμένα μέλη του ΚΥΣΔΕ ξεπέρασαν τους εαυτούς τους και, μετά την αλλοίωση της νόμιμης σύνθεσης του οργάνου, προέβησαν σε νέες παραβιάσεις της νομιμότητας:

Ενώ θα έπρεπε, σύμφωνα με τη νόμιμη διαδικασία, οι αναπληρωματικοί τους να εξετάσουν την αίτηση εξαίρεσης που κατέθεσαν ΟΙΕΛΕ (πατήστε εδώ) και εκπαιδευτικός για λόγους μεροληψίας, αυτοί απέρριψαν εντελώς τη συζήτηση! Ο νομικός παραστάτης της εκπαιδευτικού Γ. Κατρούγκαλος, ευρισκόμενος εκτός Αθηνών, ζήτησε με έγγραφό του (πατήστε εδώ) από το ΚΥΣΔΕ να μεταφερθεί η συνεδρίαση, ώστε να μπορέσει να υπερασπίσει τη συνάδελφό μας. Και αυτό το αίτημα ακυρώθηκε! Τέλος, ο Γεν. Γραμματέας της ΟΙΕΛΕ ζήτησε την αναβολή της διαδικασίας για τη Δευτέρα, ώστε να μπορέσει η ΟΙΕΛΕ να εκπροσωπηθεί νομικά. Ούτε το αίτημα της Ομοσπονδίας έγινε δεκτό από το ΚΥΣΔΕ. Δύο πράγματα μόνο αποδέχθηκε το ΚΥΣΔΕ: Την αίτηση των νομικών εκπροσώπων του Κολλεγίου για να αποβληθούν οι εκπρόσωποι της ΟΙΕΛΕ και το αίτημα της διοίκησης του Κολλεγίου Αθηνών να απολύσει την εκπαιδευτικό που συνέλαβε τον υιό του πρωθυπουργού να αντιγράφει! Γίνεται, επομένως, φανερό, ότι το ΚΥΣΔΕ δεν λειτουργεί ως φορέας που υπερασπίζεται το δημόσιο συμφέρον. Η ΟΙΕΛΕ δηλώνει ότι δεν αναγνωρίζει την απόφαση του ΚΥΣΔΕ. Πρώτον, διότι ελήφθη από παρανόμως αλλοιωθείσα σύνθεση του Οργάνου και δεύτερον, διότι καταστρατηγήθηκε η νομιμότητα της διαδικασίας με μεθόδους μη σύννομες. Θα προσφύγει στη δικαιοσύνη, όχι μόνο για να ακυρωθεί η απόφαση, αλλά και κατά παντός υπευθύνου για παράβαση καθήκοντος. Σύντομα θα βρεθούν αντιμέτωποι με τη δικαιοσύνη και θα λογοδοτήσουν για ότι συνέβη. Τέλος, πληροφορούμε ότι, τη Δευτέρα με την επιστροφή του Γ. Κατρούγκαλου στην Αθήνα, θα υπάρξει πλήρης ενημέρωση των ΜΜΕ.
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ(Ο.Ι.Ε.Λ.Ε) Διάδωσε το τώρα!

ΟΙΕΛΕ – Έκτακτη ανακοίνωση – Το ΚΥΣΔΕ απέλυσε την εκπαιδευτικό που έπιασε τον υιό του Σαμαρά να αντιγράφει ΟΙΕΛΕ – Έκτακτη ανακοίνωση – Το ΚΥΣΔΕ απέλυσε την εκπαιδευτικό που έπιασε τον υιό του Σαμαρά να αντιγράφει 2 ημέρες πρίν colegathinon ΕΚΤΑΚΤΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ: ΤΟ ΚΥΣΔΕ ΑΠΕΛΥΣΕ ΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ Ε.ΜΠΟΥΛΟΥΤΑ ΤΟ ΚΥΣΔΕ ΕΡΙΞΕ ΤΗ ΧΑΡΙΣΤΙΚΗ ΒΟΛΗ – ΜΕ ΕΝΤΟΛΗ ΑΝΩΘΕΝ «ΕΚΤΕΛΕΣΕ» ΤΗΝ ΕΥΦΡΟΣΥΝΗ ΜΠΟΥΛΟΥΤΑ, ΙΚΑΝΟΠΟΙΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΑΥΤΑΡΧΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΛΑΖΟΝΕΙΑ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΑΔΕΛΦΟΥ ΤΟΥ Παρασκευή, 20/12/2013 Δυστυχώς, η αναμενόμενη «βόμβα» εξερράγη. Το ΚΥΣΔΕ, λειτουργώντας ως εκτελεστικό όργανο της πρωθυπουργικής οικογένειας και των σχολαρχών, απέλυσε την εκπαιδευτικό Ευφροσύνη Μπουλούτα μετά από 21 έτη υπηρεσίας και συνεχείς θετικές αξιολογήσεις. Το έγκλημά της; Ότι έπραξε το χρέος της μέσα στην τάξη. Συνέλαβε, μετά από συνεχείς παρατηρήσεις και προειδοποιήσεις, τον υιό του πρωθυπουργού να αντιγράφει. Η απόφαση της παράνομης σύνθεσης του ΚΥΣΔΕ αποτελεί τη χαριστική βολή, όχι μόνο για την εκπαιδευτικό που απολύεται, αλλά για χιλιάδες ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς. Με τη σημερινή κατάπτυστη απόφαση – δώρο σε σχολάρχες, το ΚΥΣΔΕ άναψε το πράσινο φως για την εγκαθίδρυση καθεστώτος ανομίας και ασυδοσίας στα ιδιωτικά σχολεία. Η ΟΙΕΛΕ θα χρησιμοποιήσει κάθε νόμιμο μέσο για να ανατραπεί η παράνομη απόφαση και θα κινηθεί νομικά κατά παντός υπευθύνου για παράβαση καθήκοντος. ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΣΥΝΕΤΕΛΕΣΘΗ: ΤΟ ΚΥΣΔΕ ΜΕ ΑΝΩΘΕΝ ΕΝΤΟΛΕΣ (;) «ΕΚΤΕΛΕΣΕ» ΤΗ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟ ΕΥΦΡΟΣΥΝΗ ΜΠΟΥΛΟΥΤΑ, ΡΙΧΝΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΣΤΟΝ ΚΑΙΑΔΑ ΤΗΣ ΑΝΕΡΓΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΞΑΘΛΙΩΣΗΣ, ΕΠΕΙΔΗ ΕΙΧΕ ΤΟ «ΘΡΑΣΟΣ» ΝΑ ΣΥΛΛΑΒΕΙ ΤΟΝ ΥΙΟ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΝΑ ΑΝΤΙΓΡΑΦΕΙ Πέντε ημέρες πριν από τα Χριστούγεννα το ΚΥΣΔΕ έκανε ένα πρώιμο δώρο στην πρωθυπουργική οικογένεια, στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας και στους ιδιοκτήτες των ιδιωτικών σχολείων. Κατόπιν άνωθεν εντολών (;) και με παράνομη σύνθεση (την οποία είχαν αλλοιώσει, αποβάλλοντας τους αιρετούς της ΟΙΕΛΕ) οι τρεις διορισμένοι από τον Υπουργό Παιδείας δημόσιοι «λειτουργοί» – μέλη του ΚΥΣΔΕ αποφάσισαν να «εκτελέσουν» την εκπαιδευτικό Ευφροσύνη Μπουλούτα, απολύοντάς την με το πρόσχημα ότι «δεν είχαν αρκετά στοιχεία» για να αποδείξουν ότι υφίσταται θέμα καταχρηστικής άσκησης του δικαιώματος της καταγγελίας σύμβασης εκ μέρους της διοίκησης του Κολλεγίου Αθηνών. Με λίγα λόγια το ΚΥΣΔΕ θεωρεί πως μια εκπαιδευτικός με 21 έτη υπηρεσίας, που είχε αξιολογηθεί θετικά από τη διοίκηση του σχολείου, απολύθηκε «όλως τυχαίως» και επελέγη «συμπτωματικά» μέσα από εκατοντάδες συναδέλφους της προς απόλυση λίγες ημέρες αφού συνέλαβε τον υιό του πρωθυπουργού να αντιγράφει! Με την κυνικότητα επαγγελματιών τα διορισμένα μέλη του ΚΥΣΔΕ δεν χρειάστηκαν πολύ ώρα για να ξεμπερδέψουν με την αποστολή τους. Απέρριψαν με συνοπτικές διαδικασίες, τόσο το αίτημα της εκπαιδευτικού για αναβολή της διαδικασίας τη Δευτέρα, ώστε να παραστεί ο νομικός της εκπρόσωπος Γ. Κατρούγκαλος, όσο και τα αιτήματα εξαίρεσής τους που είχαν κατατεθεί και ανακοίνωσαν την κατάπτυστη απόφασή τους. Αποφάσισαν ότι δεν πρέπει να εξαιρεθούν οι ίδιοι, (ενώ είχαν αποφασίσει την αποβολή των «ενοχλητικών» της ΟΙΕΛΕ) για να ολοκληρώσουν το «θεάρεστο» έργο τους. Η απόφαση του ΚΥΣΔΕ έχει ιστορική σημασία και θα επιφέρει δραματικές συνέπειες στο χώρο της ιδιωτικής εκπαίδευσης. Αποτελεί κατ’ ουσίαν υπογραφή συμβολαίου θανάτου για χιλιάδες ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς και χαριστική πράξη για τους σχολάρχες. Με αυτόν τον τρόπο ανάβει το πράσινο φως σε όλα τα υπηρεσιακά συμβούλια της εκπαίδευσης να απολύουν χωρίς έλεγχο όλους τους ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς που προτείνονται από τον ιδιοκτήτη ενός σχολείου προς απόλυση Αποφάσισαν μόνοι τους ότι δεν πρέπει να εξαιρεθούν!!!! Η απόφαση του εκτελεστικού αποσπάσματος του ΚΥΣΔΕ ήταν η χαριστική βολή, όχι μόνο σε μια γενναία εκπαιδευτικό που απολύθηκε, επειδή έπραξε το χρέος της, αλλά για ολόκληρη την εκπαίδευση. Θυσιάζει στο βωμό της αναλγησίας, της αλαζονείας και της αυταρχικότητας του πρωθυπουργού και του αδελφού του, Προέδρου του Κολλεγίου, μια εργαζόμενη, πετώντας την στον Καιάδα της εξαθλίωσης. Αποδεικνύει ότι κάποιοι θεσμοί στη χώρα δεν λαμβάνουν αποφάσεις με βάση τους νόμους, αλλά με βάση το δίκαιο του ισχυρού. Η ΟΙΕΛΕ δεν πρόκειται να αφήσει έτσι την υπόθεση. Θα χρησιμοποιήσει κάθε πολιτικό και ένδικο μέσο για να ανατρέψει την απόφαση της παράνομης σύνθεσης του ΚΥΣΔΕ. Η δικαιοσύνη και οι θεσμοί που λειτουργούν ακόμη σ’ αυτό τον τόπο θα δώσουν την απάντηση σε όσους θεωρούν ότι η πολιτική και οικονομική ισχύς τους επιτρέπουν να βιάζουν το Σύνταγμα, τους νόμους και τα δημόσια αγαθά. ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ. ΤΗΣ Ο.Ι.Ε.Λ.Ε. Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΟΥΡΟΥΤΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΑΡΡΗΣ ………………………………………………………………
Νόμιμη έκριναν την απόλυση της εκπαιδευτικού που έπιασε τον υιό Σαμαρά να αντιγράφει! Αιδώς Αργείοι… Στην Ελλάδα των μνημονίων η δικαιοσύνη δεν αφορά στους αδύναμουςκαι το γεγονός αυτό, με βάση τις πολιτικές αποφάσεις της κυβέρνησης, επιβεβαιώνεται σχεδόν καθημερινά. Οι κατ’ εξαίρεση «διώξεις» πρώην πολιτικών παραγόντων (βλ. Μ. Λιάπη) μοιάζουν με «στάχτη στα μάτια» των πολλών. Το «nez.gr» μεταδίδει πρώτο ότι νωρίς το μεσημέρι της Παρασκευής 20 Δεκεμβρίου 2013, ηκαθηγήτρια που… τόλμησε –σύμφωνα και με τον αντιπροσωπευτικό της φορέα, την ΟΙΕΛΕ- μετά από επαλειμμένες προτροπές, πέρυσι, να μονογράψει την κόλα του υιού Σαμαρά, επειδή το τέκνο του πρωθυπουργού δεν έλεγε να σταματήσει την αντιγραφή στις εξετάσειςτου Κολλεγίου Αθηνών, απολύθηκε οριστικά και… με τη «βούλα» των αρμόδιων στελεχών του υπουργείου Παιδείας. Και ας είχε, η εν λόγω εκπαιδευτικός μόλις λίγους μήνες πριν,αξιολογηθεί θετικά από το Κολλέγιο στο οποίο εργαζόταν επί 22 χρόνια! Την απόλυση της εκπαιδευτικού κυρίας Ευφροσύνης Μπουλούτα πέρυσι από το Κολλέγιο Αθηνών, έκριναν ως έγκυρη σήμερα το πρωί της Παρασκευής 20 Δεκεμβρίου τα 3 –τοποθετημένα από το υπουργείο Παιδείας- μέλη του Κεντρικού Υπηρεσιακού Συμβουλίου Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (ΚΥΣΔΕ). Το ΚΥΣΔΕ είχε αρχικά συνεδριάσει στις 28 Νοεμβρίου, μετά από τη σχετική καταγγελία της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδος (ΟΙΕΛΕ) η οποία είχε χαρακτηρίσει ως «εκδικητική» την απόλυση της κυρίας Μπουλούτα υποστηρίζοντας -με ισχυρά στοιχεία- ότι η εκδίωξη της από το Κολλέγιο Αθηνών, στο οποίο επικεφαλής είναι ο αδερφός του πρωθυπουργού, ο κ. Αλέξανδρος Σαμαράς, πραγματοποιήθηκε επειδή τόλμησε να μονογράψει την κόλα του πρωθυπουργικού τέκνου. alexsamaras Ο αδερφός του πρωθυπουργού και επικεφαλής του Κολεγίου Αθηνών Αλέξανδρος Σαμαράς Εξαίρεση «πραξικοπηματικού χαρακτήρα» Μάλιστα, από το ΚΥΣΔΕ, μετά από πιέσεις των νομικών εκπροσώπων του Κολλεγίου Αθηνώνεξαιρέθηκαν τα μέλη της ΟΙΕΛΕ. Το αποτέλεσμα, λοιπόν, 22 ημέρες μετά την αρχική συνεδρίαση του Κεντρικού Υπηρεσιακού Συμβουλίου ΔΕ, έγινε γνωστό σήμερα, νωρίς το μεσημέρι. Τα τοποθετημένα από το υπουργείο Παιδείας μέλη του έκριναν ως έγκυρη τηναπόλυση και σε κανένα σημείο δεν αποδέχθηκαν ότι υπήρχε λόγος που θα μπορούσε να την καταστήσει ως άκυρη! Επισημαίνεται ότι στην ανακοίνωση την οποία εξέδωσε η ΟΙΕΛΕ ένα εικοσιτετράωρο πριν τη γνωστοποίηση της απόφασης του ΚΥΣΔΕ αναφερόταν ότι «στα χέρια των διορισμένων μελών του ΚΥΣΔΕ, που την προηγούμενη φορά απέβαλαν τους αιρετούς της ΟΙΕΛΕ από τη συνεδρίαση ικανοποιώντας σχεδόν πλήρως όλα τα εργοδοτικά αιτήματα, βρίσκεται η ζωή ενός ανθρώπου. Βρίσκεται όμως και το μέλλον της ιδιωτικής εκπαίδευσης στη χώρα, καθώς μέσα από την έκβαση της υπόθεσης θα κριθούν». Το μήνυμα της «έγκυρης» απόλυσης Για την ηγεσία της ΟΙΕΛΕ από την έκβαση την υπόθεσης Μπουλούτα κρίνεται: α) εάν οι εκπαιδευτικοί που υπηρετούν στα ιδιωτικά σχολεία είναι λειτουργοί της εκπαίδευσης, ή αναλώσιμοι υπάλληλοι, έρμαια στα χέρια των ισχυρών και β) η τύχη του δημόσιου αγαθού της εκπαίδευσης, διότι εάν απολυθεί εκπαιδευτικός που τηρώντας τη νομοθεσία και πράττοντας το χρέος της, έθιξε μια ισχυρή οικογένεια, αυτό θα είναι ένδειξη αλλοίωσης του αγαθού αυτού και υπαγωγής του στον ασύδοτο νόμο ενός ιδιώτη. «Ελπίζουμε», κατέληγε η ανακοίνωση της ΟΙΕΛΕ την Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου 2013, «έστω και την ύστατη αυτή ώρα, τα διορισμένα μέλη του ΚΥΣΔΕ να πράξουν το χρέος τους και να μην ψάλλουν τα Κάλαντα στους… Άρχοντες: Καλην εσπέραν Άρχοντες και αν είναι ο ορισμός σας δασκάλους θα απολύσουμε από το αρχοντικό σας» Δυστυχώς, όμως, οι αιτιάσεις της ΟΙΕΛΕ «πετάχτηκαν», προφανώς μετά από άσκηση πολιτικών πιέσεων, στα «σκουπίδια». Η εκπαιδευτικός που υποστηρίζει ότι πήρε την κόλα του τέκνου του κ. Αντώνη Σαμαρά επειδή αντέγραφε, κρίθηκε ότι απολύθηκε νόμιμα. Και το μήνυμα είναι σαφές: Στην Ελλάδα των μνημονίων, δίκαιο είναι το δίκαιο των ισχυρών. Το ιστορικό της απόλυσης Σύμφωνα με την παλαιότερη ανακοίνωση της ΟΙΕΛΕ την οποία συνυπογράφουν ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Μιχάλης Κουρουτός και ο γενικός γραμματέας της Χρήστος Σαρρής, «κατά τη διάρκεια των απολυτηρίων εξετάσεων της Γ’ τάξης του Γυμνασίου του Κολλεγίου Αθηνών (Ιούνιος 2012) στο μάθημα της Χημείας και στο πλαίσιο των καθηκόντων της ως επιτηρήτριας, αναγκάστηκε να ανακαλέσει πολλές φορές στην τάξη μαθητή, ο οποίος επιχειρούσε να αντιγράψει (ο μαθητής ήταν ο υιός του πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά)». Εν τέλει, αναφέρουν οι κ.κ. Κουρουτός και Σαρρής, η εκπαιδευτικός αναγκάστηκε να μονογράψει την κόλλα του συγκεκριμένου μαθητή… Ενα μήνα μετά η Διοίκηση του Κολλεγίου προχώρησε σε εκδικητική καταγγελία σύμβασης της εκπαιδευτικού. Το θέμα έφτασε και στη Βουλή Σημειωτέον, λίγες ώρες πριν την απόφαση του ΚΥΣΔΕ, το θέμα της καθηγήτριας που έβαλε τη μονογραφή της στην κόλα του υιού Σαμαρά αναφέρθηκε και στο κοινοβούλιο. Με εντολή Σαμαρά, ανέφερε από το βήμα της Βουλής ο πρώην της ΝΔ και νυν ανεξάρτητος βουλευτής Νίκος Νικολόπουλος, «φέρνει ο υπουργός Δικαιοσύνης τροπολογία που λέει ότι οι βουλευτές θα χάνουν τα προνόμια τους εάν ‘’πέφτουν’’ σε πράξης ακραίας απαξίας… Είναι ή όχι πράξη ακραίας απαξίας η απόλυση της καθηγήτριας που ‘’συνέλαβε’’ τον ‘’κανακάρη’’ ας πούμε για παράδειγμα του Νικολόπουλου, όταν εργοδότης της επί 20ετία εργαζόμενης καθηγήτριας είναι ο αδελφός του πολιτικού»; «Θα επιτρέψει ο κ. Πρωθυπουργός μία τέτοια πράξη;» αναρωτήθηκε ο βουλευτής για να πάρει σήμερα, μέσω ΚΥΣΔΕ επίσημη απάντηση…

 ΑΝΟΙΧΤΗ ΚΙΝΗΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ                                                                         Γιάννης Χαλακατεβάκης