Προσωρινή Ημερήσια Διάταξη Γ.Σ. της ΔΟΕ τον Ιούνιο

Για να διαβάσετε την προσωρινή ημερήσια διάταξη που έχει αποστείλει η ΔΟΕ στους συλλόγους και να δείτε την εισήγησή της στα διάφορα θέματα που θα απασχολήσουν την ΓΣ του Ιουνίου, πατήστε Προσωρινή_Ημερήσια_Διάταξη_82ης_ΓΣ

Υπεράσπιση των δικαιωμάτων μας για τα παιδιά μας

Θέμα: Υπερασπιζόμαστε τα δικαιώματα των παιδιών μας

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι

Οι επιθέσεις που καθημερινά δεχόμαστε ως εκπαιδευτικοί και ως εργαζόμενοι έχουν μειώσει δικαιώματα και παροχές. Ένα μη θεσμοθετημένο αλλά κεκτημένο δικαίωμα των εκπαιδευτικών αλλά και πολλών υπαλλήλων είναι να διευκολύνονται οι μητέρες που έχουν παιδιά σε σχολική ηλικία και να τα κρατούν στη δουλειά τους για κάποιες ώρες.

Σε έναν κλάδο όπου το 75% είναι γυναίκες είναι εύκολο να γνωρίζουμε τις δυσκολίες ανατροφής των παιδιών και τα χτυπήματα που δέχεται η μητρότητα σαν λειτούργημα. Το να προσπαθούμε να διευκολύνουμε τη ζωή μας χωρίς να επιβαρύνουμε τις ζωές των άλλων είναι μια ανθρώπινη και συναδελφική, άτυπη, συμφωνία που μέχρι τώρα έχει βγάλει πολλές μικρομάνες από το αδιέξοδο. Πρέπει να συνεχιστεί χωρίς προστριβές και αντιπαραθέσεις.

Παρακαλούνται οι συνάδελφοι διευθυντές των δημοτικών σχολείων, οι προϊστάμενες νηπιαγωγείων αλλά και όλοι οι συνάδελφοι να διευκολύνουν και να συμβάλλουν στην προστασία της μητρότητας και της ανατροφής των παιδιών μας χωρίς φυσικά να επιβαρύνονται στο ελάχιστο τα υπόλοιπα παιδιά.

Το   Δ.Σ.

Εμπλοκή εκπαιδευτικών και σχολείων σε εκδηλώσεις του δήμου

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

 

Η θέση του Συλλόγου μας για εμπλοκή εκπαιδευτικών και σχολείων σε εκδηλώσεις του Δήμου Ηλιούπολης

 

     Την Τρίτη 19/3/2013 έγινε συνάντηση  της αντιδημάρχου παιδείας  Κας  Κατερίνας Μαρκουλάκη με το 1/3 των διευθυντών των δημοτικών σχολείων.  Στη συνάντηση τέθηκε από το δήμο το παρακάτω αίτημα. Οι διευθυντές  να ζητήσουν από τους εκπαιδευτικούς (κυρίως γυμναστές) να ετοιμάσουν δεκάλεπτο πρόγραμμα για να συμμετέχουν τα σχολεία στο πολιτιστικό διήμερο.

Την επόμενη Τρίτη 26/3/2013 καλέστηκαν οι γυμναστές για το ίδιο θέμα. Στην ενημέρωσή τους ειπώθηκε ότι όλοι οι διευθυντές είναι σύμφωνοι;! για τη συμμετοχή των σχολείων στις εκδηλώσεις  και τη Δευτέρα 1/4/2013 ξανακαλούνται οι γυμναστές στο δημαρχείο για το ίδιο θέμα.

Την Τετάρτη 27/3/2013 συνεδρίασε η ΔΕΠ. Στη συνεδρίαση αυτή έγινε θυελλώδη επίθεση από τη δημοτική αρχή και την εκπρόσωπο της Ένωσης Γονέων Ηλιούπολης, στην εκπρόσωπο του συλλόγου μας . Η εκπρόσωπος  μας Χρυσούλα Μεραμβελιωτάκη  και το αναπληρωματικό μέλος Σκλάβος Δημήτρης, έθεσαν θέμα για τη διαρκή παρέμβαση του δήμου στη λειτουργία των σχολείων και κατέθεσαν τη θέση του συλλόγου, να μην επιβαρύνονται οι γονείς με τα κόστη από γιορτές, εκδηλώσεις  κλπ. Η εκπρόσωπος γονέων ήταν αποκαλυπτικά υπέρμαχη με τα συμφέροντα του δήμου και φυσικά αντίθετη με τη λογική “ούτε ένα ευρώ από τη τσέπη των γονιών”

Το ΔΣ επισημαίνει στα μέλη της ΔΕΠ, της Σ.Ε. και στο Δήμο Ηλιούπολης ότι ως Δ.Σ. είμαστε αντίθετοι σε οποιαδήποτε εμπλοκή φορέων, ΜΚΟ κι άλλων ιδιωτικών επιχειρήσεων καθώς και των Δήμων στο πρόγραμμα και τη λειτουργία των σχολείων. Επομένως, θεωρείται αντιδεοντολογικό να επισκέπτονται τα μέλη της Σ.Ε. τα σχολεία και να ζητούν κατ’ ιδίαν από τους εκπαιδευτικούς την οργάνωση τέτοιων εκδηλώσεων, ασκώντας μια μορφή πίεσης και υποχρέωσης.

Η ΔΕΠ, Σ.Ε. Π.Ε και οι αντιδήμαρχοι. εμφανίστηκαν τώρα στα σχολεία για να «επιβάλλουν» τη συμμετοχή τους στις εκδηλώσεις του δήμου, όταν ο ίδιος ο Δήμος αρνείται την εκπροσώπηση του Συλλόγου μας στη Σχολική Επιτροπή.

Η ΔΕΠ και η Σ.Ε. δεν έχουν καμιά αρμοδιότητα να απευθύνονται στους εκπαιδευτικούς των σχολείων και στους διευθυντές ούτε αποτελούν όργανο για τις πολιτιστικές εκδηλώσεις του Δήμου. Δεν ξεχνάμε ότι  η δημοτική αρχή της Ηλιούπολης ήταν και είναι πρωταθλητής στην εφαρμογή αντιλαϊκών πολιτικών και σκληρής λιτότητας στη χρηματοδότηση της παιδείας, στην εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίηση της, στην υποταγή της στους χορηγούς  και στην αγορά.  Δεν ξεχνάμε επίσης ότι αντιδήμαρχοι περιδιαβαίνουν τα σχολεία κάνοντας υποδείξεις στους εκπαιδευτικούς και στους διευθυντές να κάνουν μάθημα χωρίς φώτα και να κλείνουν το καλοριφέρ στο πρώτο δίωρο

 

Τα μέλη της ΔΕΠ, της Σ.Ε. και ο Δήμος Ηλιούπολης

Θα πρέπει να γνωρίζουν ότι  το πρόγραμμα της γυμναστικής και της μουσικής δεν  είναι δυνατόν να καταστρατηγείται, ούτε οι εκπαιδευτικοί είναι υποχρεωμένοι να εργάζονται εκτός ωραρίου εργασίας για την προώθηση των πολιτιστικών δραστηριοτήτων του δήμου .

Θα πρέπει να κατανοήσουν τη δύσκολη θέση στην οποίαν έχουν περιέλθει οι εκπαιδευτικοί, μειώσεις μισθών, αξιολόγηση – σύνδεση με απόλυση, διώξεις, κ.τ.λ., αλλά και την κατάσταση των σχολείων με μηδαμινές χρηματοδοτήσεις, την κατάσταση επίσης, των μαθητών και των οικογενειών τους χωρίς δουλειά και να θέσουν άλλες προτεραιότητες στη λειτουργία των σχολείων και όχι τον έμμεσο εξαναγκασμό για «άρτο και θεάματα».

Αντί να σιωπούν και να στηρίζουν την ανταγωνιστικότητα, την εμπορευματοποίση και ιδιωτικοποίηση της εκπαίδευσης, χρειάζεται να συστρατευτούν  με τους εκπαιδευτικούς για την ανατροπή αυτής της αντιεκπαιδευτικής πολιτικής, η οποία έχει φέρει τα σχολεία στην εξαθλίωση. Να στελεχώσουν τις πολιτιστικές  και αθλητικές υπηρεσίες του δήμου με το απαραίτητο μόνιμο προσωπικό και  να τις παρέχουν δωρεάν σε όλα τα παιδιά και το λαό.

Ζητάμε  χωρίς  άλλη καθυστέρηση να δοθούν έκτακτα κονδύλια για την κάλυψη των αναγκών των σχολείων και να καλυφθούν άμεσα όλες τους οι ανάγκες, κτηριακές και υλικές.

     Το ΔΣ του Συλλόγου καλεί τους συναδέλφους και τους διευθυντές των σχολείων να μη συμμετέχουν σε καμιά δραστηριότητα που δεν εμπίπτει στις υποχρεώσεις τους και τους καλύπτει να μη συμμετέχουν στην οργάνωση τέτοιων εκδηλώσεων.        

ΤΟ Δ.Σ.

 

Δοκιμαστική λειτουργία νέου ενιαίου Πληροφοριακού Συστήματος Σχολικών Μονάδων

ΘΕΜΑΈναρξη δοκιμαστικής λειτουργίας νέου ενιαίου Πληροφοριακού Συστήματος  Σχολικών Μονάδων και Διοικητικών Δομών

 

Στο πλαίσιο της αναβάθμισης και του εκσυγχρονισμού της πληροφοριακής του υποδομής, το Υπουργείο Παιδείας αναπτύσσει ένα νέο ενιαίο πληροφοριακό σύστημα που απευθύνεται στις σχολικές μονάδες και τις αποκεντρωμένες διοικητικές δομές του, με στόχους (α) την καθημερινή μηχανογραφική τους υποστήριξη, και (β) την σταδιακή λειτουργική ενοποίηση των υφιστάμενων πληροφοριακών συστημάτων (e-School, e-DataCenter, Survey, ΟΠΣΥΔ, κλπ.) σε ένα ενιαίο πληροφοριακό περιβάλλον.

Το νέο αυτό περιβάλλον, διαθέσιμο στον ιστότοπο https://myschool.sch.gr, θα τεθεί σε  πλήρη εφαρμογή από το νέο σχολικό έτος (2013-2014) για το σύνολο των σχολικών μονάδων της επικράτειας.  Στην παρούσα φάση και προκειμένου να εντοπισθούν έγκαιρα τυχόν δυσλειτουργίες ή/και ελλείψεις  του εν λόγω πληροφοριακού συστήματος,  θα υπάρξει μία περίοδος δοκιμαστικής (πιλοτικής) λειτουργίας του νέου συστήματος αρχίζοντας από τις 03-04-2013. Κατόπιν τούτου, παρακαλούμε να αρχίσετε να χρησιμοποιείτε το νέο σύστημα (παράλληλα με το υπάρχον σύστημα καταγραφής Survey), με στόχο την εξοικείωσή σας με αυτό και κυρίως τη συγκέντρωση παρατηρήσεων, υποδείξεων και προτάσεων οι οποίες θα αξιοποιηθούν για τη βελτίωση του νέου πληροφοριακού συστήματος και την προετοιμασία του για την πλήρη λειτουργία του σε ευρεία κλίμακα από τη νέα σχολική χρονιά. Παρακαλούμε να μας γνωστοποιείτε τις όποιες παρατηρήσεις/προβλήματα σας σχετικά με το νέο σύστημα, είτε μέσω τηλεφωνικής επικοινωνίας στον αριθμό 801-200-8040, είτε μέσω του ιστοτόπου http://helpdesk.sch.gr στην ενότητα “Προβλήματα MySchool.

Για τη χρήση του νέου πληροφοριακού συστήματος, έχουν δημιουργηθεί νέοι λογαριασμοί χρηστών για κάθε σχολική μονάδα, υιοθετώντας μια πολιτική αυξημένης υπολογιστικής και δικτυακής ασφάλειας. Οι απαιτούμενοι νέοι λογαριασμοί (όνομα χρήστη και κρυφός κωδικός), καθώς και οι σχετικές οδηγίες τήρησης και αξιοποίησης των λογαριασμών αυτών, θα σας αποσταλούν σύντομα με μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Στην παρούσα φάση, παρακαλούνται  οι Διευθυντές των Νηπιαγωγείων, Δημοτικών Σχολείων και Γυμνασίων όλων των τύπων να χρησιμοποιήσουν «πιλοτικά» το νέο σύστημα. Οι χρήστες των Γενικών και Επαγγελματικών Λυκείων (που σε αυτή τη φάση αξιοποιούν το λογισμικό ΝΕΣΤΩΡ) θα κληθούν να συμμετάσχουν σε μεταγενέστερη φάση.

Η διάρκεια της περιόδου πιλοτικής λειτουργίας θα είναι  λίγες εβδομάδες, ενώ τα δεδομένα που θα καταχωρηθούν κατά τη πιλοτική λειτουργία του συστήματος θα διαγραφούν με τη λήξη της. Έχει καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια για την εκ των προτέρων ορθή πληθύσμωση των στοιχείων της κάθε σχολικής μονάδας (με βάση τα δεδομένα των υφιστάμενων συστημάτων), έτσι ώστε να ελαχιστοποιηθεί ο απαιτούμενος χρόνος για καταχώριση δεδομένων.

Θα υπάρξει νέα εγκύκλιος η οποία θα καθορίζει την ημερομηνία λήξης της περιόδου δοκιμαστικής (πιλοτικής) λειτουργίας καθώς και τις ημερομηνίες παραγωγικής λειτουργίας του νέου πληροφοριακού συστήματος.

Λαμβάνοντας υπόψη τα οφέλη που θα προκύψουν από την λειτουργία του ενιαίου πληροφοριακού συστήματος για το σύνολο της εκπαιδευτικής κοινότητας, παρακαλούμε για τη μέγιστη δυνατή ανταπόκριση και συνεργασία σας, καθώς αυτή αποτελεί το σημαντικότερο παράγοντα για τη συνεχή βελτίωση και επιτυχία των ψηφιακών υπηρεσιών για την εκπαίδευση.

 

Η ΑΝΠΛ. ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑ

       ΕΥΔΟΚΙΑ ΚΑΡΔΑΜΙΤΣΗ