Διαθεσιμότητα-απόλυση καθηγήτριας βραβευμένης στην «Αριστεία»

Τελικά η μόνη αριστεία είναι ο αγώνας και η αλληλεγγύη

 

Του Στάθη Κατσούλα.

Διαβάσαμε σε εφημερίδα της Θεσσαλίας συνέντευξη εκπαιδευτικού η οποία απολύθηκε. Η εκπαιδευτικός του 1ου ΕΠΑΛ Νέας Ιωνίας, κα Καμπούρη, βραβεύτηκε σε εκδήλωση του Υπουργείου Παιδείας από την τότε Υπουργό Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου.

Η βράβευση αυτή έγινε στα πλαίσια εκδήλωσης του Υπουργείου Παιδείας για την απονομή αριστείων – βραβείων στην εκπαίδευση. Στα πλαίσια ενός νέου τότε θεσμού που ονομάστηκε «Θεσμός αριστείας και ανάδειξη καλών πρακτικών στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση»

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στις 13 Μαρτίου 2010, δύο μήνες πριν το μνημόνιο, και εκτός από την ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας και τους βραβευόμενους εκπαιδευτικούς, βρεθήκαμε εκεί και αρκετές δεκάδες αδιόριστων και μόνιμων εκπαιδευτικών θέλοντας να καταγγείλουμε την πολιτική του Υπουργείου Παιδείας που υποβάθμιζε τη δημόσια δωρεάν παιδεία και διοργάνωνε φιέστες. Περιττό να σημειώσουμε ότι οι ωρομίσθιοι και αναπληρωτές εκπαιδευτικοί πληρώνονταν με τρίμηνες και τετράμηνες καθυστερήσεις, για μισθούς των 300 και 420 ευρώ. Βρεθήκαμε και φωνάζαμε συνθήματα που ίσως τότε στους βραβευόμενους φαίνονταν γραφικά και παρωχημένα όπως: «οι εκπαιδευτικοί δε σκύβουν το κεφάλι, μαζί με το λαό αντίσταση και πάλι», «λαός και νεολαία να αντισταθούν, αυτά τα μέτρα θα ανατραπούν», «ούτε αναπλήρωση ούτε ωρομισθία, μόνιμη για όλους και σταθερή εργασία», «βραβείο υποκρισίας στην Υπουργό Παιδείας», «για την εξουσία, άριστοι σημαίνει, απεργοσπάστες, γλύφτες και υποταγμένοι», κλπ.

Από τότε θεωρούσαμε πως αυτού του είδους οι φιέστες αποκρύπτουν τα πραγματικά προβλήματα της παιδείας, αποτελούν προάγγελο της αξιολόγησης και της πολιτικής της αδιοριστίας. Δύσκολα βέβαια φανταζόταν κάποιος από εμάς, αυτό που θα ακολουθούσε την επόμενη τριετία. Είχαμε όμως καθαρό στο μυαλό μας ότι αυτές οι φιέστες διαιρούν τεχνητά τους εκπαιδευτικούς, δημιουργούν ανταγωνισμούς ωφέλιμους για το Υπουργείο, και οδηγούν σε μια «ανταγωνιστική» εκπαίδευση όπου ο δήθεν «καινοτόμος» εκπαιδευτικός θα αμείβεται περισσότερο από τον δήθεν «τεμπέλη».

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης υπήρξαν δύο γεγονότα τα οποία προξένησαν μεγάλη εντύπωση:

1. Η Υπουργός Παιδείας κατά τη διάρκεια της διαμαρτυρίας απευθυνόμενη στους εκπαιδευτικούς που βραβεύονταν τους υπέδειξε ως πρότυπα εκπαιδευτικών, ενώ απευθυνόμενη προς τους διαδηλωτές τους υπέδειξε ως «κακά» πρότυπα. («γιατί τα πρότυπα είναι εκεί, δεν είναι εδώ», στο 5:07 του βίντεο, αποσπώντας μάλιστα τα χειροκροτήματα των βραβευομένων).

2. Οι εκπαιδευτικοί που βραβεύονταν αντί να μας υποστηρίξουν και να διαμαρτυρηθούν για την πολιτική που υποβαθμίζει την παιδεία, προτίμησαν να ταχθούν στο πλευρό της Υπουργού της Φωτοτυπίας και μας ζήτησαν με έντονο τρόπο να αποχωρήσουμε από την αίθουσα προκειμένου να μην καθυστερήσει η διαδικασία της βράβευσής τους.

Τα γεγονότα μας ανάγκασαν, σαν σύλλογοι αδιορίστων και ωρομισθίων να βγάλουμε μια ανακοίνωση.

Τρία χρόνια μετά, η συναδέλφισσα κα Καμπούρη βρίσκεται ανάμεσα στους 2.500 απολυμένους της τεχνικής εκπαίδευσης. Η αλληλεγγύη (αυτή τη φορά από τη μεριά μας) είναι δεδομένη. Βρεθήκαμε άλλωστε πολλές φορές, και οι προς το παρόν μόνιμοι εκπαιδευτικοί και οι αναπληρωτές, και οι προς το παρόν εργαζόμενοι εκπαιδευτικοί και οι άνεργοι, ξανά στο δρόμο και στο Υπουργείο Παιδείας, να διαδηλώνουμε ενάντια στις πολιτικές που εξευτελίζουν τον εκπαιδευτικό και τη δημόσια παιδεία. Τελευταία φορά, βρεθήκαμε και στο Υπουργείο, την επόμενη μέρα που η κυβέρνηση ανακοίνωσε την απόλυση των 2.500 εκπαιδευτικών.

Πόσο διαφορετικά θα ήταν σήμερα τα πράγματα αν οι εκπαιδευτικοί που βραβεύονταν τότε, αντί να επιτίθενται σε αναπληρωτές και ωρομίσθιους συναδέλφους που εμπαίζονταν προκλητικά από την Υπουργό της Φωτοτυπίας, ένωναν τη φωνή τους στη δικιά μας;

Κάποιες εκατοντάδες βραβευόμενοι για “αριστεία” δεν θα έκαναν βεβαίως την διαφορά. Τη διαφορά θα την κάναμε αν ως κλάδος και ως κοινωνία δεν παρατηρούμε να καίγεται το σπίτι του γείτονα, βάζοντας τις φωνές τότε μόνο που θα καεί το δικό μας σπίτι. Γιατί θα καεί το δικό μας σπίτι. Κι ας διαθέτουμε δύο μεταπτυχιακά, παιδαγωγική επάρκεια, ξένες γλώσσες, σκληρό ή μαλακό ΑΣΕΠ. Θα καεί το σπίτι μας και θα είναι μέρα μεσημέρι.

Πόσο διαφορετικά θα ήταν τα πράγματα, αν όλα αυτά τα χρόνια οι εκπαιδευτικοί έκλειναν τα αυτιά τους στις σειρήνες της καινοτομίας, των αριστείων και της αξιολόγησης;

Πόσο καλύτερα θα ήταν τα πράγματα αν το συνδικαλιστικό κίνημα είχε από νωρίς πάρει ξεκάθαρη θέση πως η αξιολόγηση ισοδυναμεί με απολύσεις;

Πόσο καλύτερα θα ήταν τα πράγματα αν είχαμε στείλει σπίτι τους τους αυλοκόλακες των υπουργών, την ΠΑΣΚ και τη ΔΑΚΕ;

Το μάθημα από την απόλυση της βραβευθείσας κας Καμπούρη είναι πως δεν σε σώζουν ούτε οι αριστείες, ούτε οι καινοτομίες, ούτε τα βραβεία.

Το μάθημα από τις νέες ρυθμίσεις που εντάσσουν στην διαθεσιμότητα και τους εκπαιδευτικούς με αλλεπάλληλα μεταπτυχιακά και τίτλους σπουδών, είναι πως δεν σε σώζουν τα πτυχία.

Το μάθημα είναι ότι μπορούσαμε να σωθούμε αν αντιτάσσαμε τον αγώνα, την αξιοπρέπεια, την αλληλεγγύη, σε μαζική κλίμακα και σε όλη την κοινωνία.

Να είμαστε πιο αλληλέγγυοι στους συνανθρώπους μας. Να είμαστε δίπλα στους συναδέλφους μας. Να είμαστε πιο επιφυλακτικοί σε φιέστες και σε γιορτές του Υπουργείου Παιδείας και του κάθε υπουργείου. Να είμαστε πιο καχύποπτοι για το τι σημαίνει «καινοτόμος εκπαιδευτικός», για το τι σημαίνει «εργαζόμενος του μήνα».

Αν γίνονταν όλα αυτά, και πολλά περισσότερα, κι αν γίνονταν από όλη την κοινωνία, ίσως η κα Καμπούρη, να μην βρισκόταν σήμερα στο ταμείο ανεργίας, μαζί με εκείνους που τότε επιχείρησαν να διαμαρτυρηθούν “αμαυρώνοντας” τη φιέστα της Υπουργού της Φωτοτυπίας.

Όχι στις συγχωνεύσεις – καταργήσεις σχολείων

Ο Σύλλογος εκπαιδευτικών Π.Ε. Ηλιούπολης καταγγέλλει την απόφαση του Υπουργού Παιδείας για το κλείσιμο 118 Δημοτικών σχολείων και νηπιαγωγείων.

Οι νέες καταργήσεις και συγχωνεύσεις δεν είναι ούτε η αρχή, ούτε το τέλος της συρρίκνωσης και των αναδιαρθρώσεων στην Παιδεία. Άλλωστε στην Ηλιούπολη πρόσφατα βιώσαμε τις καταργήσεις 8 σχολείων, τις μειώσεις τμημάτων και τις μετατροπές όλων των δημοτικών σε σχολεία νέου τύπου.

Η τωρινή κυβέρνηση Ν.Δ. – ΠΑΣΟΚ, αλλά και οι προηγούμενες είτε ως μονοκομματικές ή τεχνοκρατικές ή συνεργασίας έβαζαν πάντα στην πρώτη γραμμή την εφαρμογή των οδηγιών της Ε.Ε. και την υποταγή της εκπαίδευσης στις ανάγκες του κεφαλαίου.

Πιστοί στο δόγμα, ότι η εκπαίδευση είναι εμπόρευμα καταργούν, συγχωνεύουν σχολεία, απολύουν εκπαιδευτικούς, προσαρμόζουν τους σημερινούς μαθητές και αυριανούς εργάτες στα μέτρα και τα σταθμά που ορίζει το ΔΝΤ και οι άλλοι οικονομικοί μηχανισμοί των καπιταλιστών προσφέρουν ένα ακόμη πεδίο για επιχειρηματική δράση.

Τα 118 νέα δημοτικά σχολεία και νηπιαγωγεία που κλείνουν βαρύνουν ακόμη περισσότερο τις οικογένειες με μικρά παιδιά και αυξάνουν τον αριθμό των παιδιών που μένουν εκτός σχολείων και εκτός παιδικών σταθμών. (40.000 παιδιά εκτός παιδικών σταθμών μόνο στην Αττική).

Οι προτροπές και τα κίνητρα στους νέους να επιλέξουν το επάγγελμα του αγρότη αποδεικνύεται και μ΄ αυτό το μέτρο μια μεγάλη απάτη, αφού σήμερα κανένα νέο ζευγάρι δε μπορεί να φανταστεί ότι θα μετακινείται το παιδί του καθημερινά 80 ή περισσότερα χιλιόμετρα για να παρακολουθεί νηπιαγωγείο ή δημοτικό σχολείο (περίπτωση νομού Έβρου και αλλού).

Οι εκπαιδευτικοί έχουμε δει στην πράξη ότι οι μέχρι τώρα αναδιαρθρώσεις, συγχωνεύσεις, καταργήσεις, τα καινοτόμα προγράμματα, οι ΖΕΠ, οι νέες εκπαιδευτικές προσεγγίσεις, τα νέα βιβλία, διαμορφώνουν πραγματικά κάτι νέο. Ένα σχολείο απόλυτα ελεγχόμενο και απόλυτα ταυτισμένο με τις ανάγκες της αγοράς, ακόμη πιο απομακρυσμένο από τις ανάγκες της ολόπλευρης ψυχοσωματικής ανάπτυξης των παιδιών. Ένα σχολείο ακόμη πιο ακριβό για τους γονείς αλλά πιο οικονομικό για τον κρατικό προϋπολογισμό και ταυτόχρονα κερδοφόρο για την ιδιωτική εκπαίδευση και τις επιχειρήσεις. Ένα σχολείο που η κάθε δημοτική αρχή μπορεί να το αξιοποιεί κατά το δοκούν.

Αγωνιζόμαστε να μην καταργηθεί κανένα σχολείο, να μην απολυθεί κανείς εκπαιδευτικός. Για μας η εκπαίδευση είναι πολύτιμο αγαθό απαραίτητο για την πρόοδο, την ανάπτυξη, τη διαπαιδαγώγηση της νέας γενιάς. Είναι αυτονόητο ότι θα συνεχίσουμε να παλεύουμε για το δικαίωμα όλων των παιδιών τη δημόσια δωρεάν εκπαίδευση. Στην κατάργηση της ιδιωτικής εκπαίδευσης

Και  κόντρα στο σύστημα που έχει μετατρέψει την εκπαίδευση σε πανάκριβο, κακής ποιότητας εμπόρευμα.

 

Η Χ.Α. για φύλαξη των δημόσιων σχολείων

Η ασφάλεια και η φύλαξη, των δημόσιων σχολικών κτηρίων είναι άμεσα συνδεδεμένη με το τι σχολεία και τι μαθητές θέλουμε

 

Ο Σύλλογος μας καταγγέλλει τη Χρυσή Αυγή που διατυμπανίζει ότι επεξεργάζεται σχέδιο για τη φύλαξη των σχολικών κτηρίων μιας και απολύονται οι σχολικοί φύλακες.

Για άλλη μια φορά τα στελέχη της Χ.Α. κάνουν ξεκάθαρες τις θέσεις τους ότι είναι στήριγμα και δεκανίκι της κυβέρνησης και της ΕΕ, που προχωρούν στην απόλυση όχι μόνο σχολικών φυλάκων αλλά και χιλιάδων άλλων εργαζόμενων στο δημόσιο τομέα. Δε βγάζουν μιλιά για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των εργαζόμενων στη σταθερή δουλειά με πλήρη δικαιώματα αντίθετα αναλαμβάνουν «δράση» πάνω στα αποκαΐδια των εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζομένων.

Η Χ.Α. προτείνει λύσεις όπως τη σύσταση, από απολυμένους, κοινωνικών συνεταιριστικών επιχειρήσεων που θα παρέχουν τη φύλαξη σχολικών και άλλων χώρων. Πρόταση που δεν διαφέρει από τις προτάσεις πολλών δημάρχων για τους απολυμένους από τα διάφορα προγράμματα όπως βοήθεια στο σπίτι κ.α. εξυπηρετεί πλήρως τα κυβερνητικά σχέδια της ιδιωτικοποίησης όλων των υπηρεσιών αλλά και της επιχειρηματικής δράσης μέσα στα σχολεία.

Κρύβει με επιμέλεια, το σοβαρότερο στόχο της  που είναι η είσοδος της και το αλισβερίσι με τα σχολεία. Οι συναλλαγές με τους ανυποψίαστους μαθητές που βιώνουν τις βαριές συνέπειες των αντιλαϊκών μέτρων και η διαπαιδαγώγηση τους στα φασιστικά ιδεώδη

Η Χ.Α. σπλάχνο από τα σπλάχνα του εκμεταλλευτικού συστήματος έρχεται ως σωτήρας για να δηλητηριάσει τα μυαλά των παιδιών και να αυξήσει την επιρροή της.

Δεν αποκλείουμε το Σεπτέμβρη να προτείνουν την κάλυψη χιλιάδων κενών από εκπαιδευτικούς που απολύονται ή συνταξιοδοτούνται, με ανάλογες προτάσεις όπως αυτή των σχολικών φυλάκων.

Οι εκπαιδευτικοί, είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για το σταμάτημα των απολύσεων και να υπερασπιζόμαστε το δικαίωμα στη δουλειά με πλήρη δικαιώματα στο δημόσιο αλλά και στον ιδιωτικό τομέα. Έχουμε υποχρέωση και καθήκον να συνεχίσουμε να διδάσκουμε την επιστημονική και ιστορική αλήθεια στους μαθητές μας, την ανάγκη να αγωνιστούν για μια κοινωνία που θα καλύπτει όλες τις σύγχρονες ανάγκες τις δικές τους και των οικογενειών τους και δε θα συμβιβάζονται με την κοινωνία που μας σπρώχνει στη λογική της ζητιανιάς, του περιθωρίου, του συμβιβασμού.

Οι φθορές και οι κλοπές στα σχολεία δεν γίνονται μόνο από κακοποιούς, τις περισσότερες φορές είναι άμεσα συνδεδεμένες με το ρόλο και το περιεχόμενο του ίδιου του σχολείου και φυσικά και το έμψυχο υλικό έχει το δικό του μεγάλο μερίδιο ευθύνης.

Γι αυτό δε μένουμε απλοί ακροατές στις εξαγγελίες τέτοιου είδους. Γι αυτό καλούμε τους εκπαιδευτικούς να μην εφησυχάζουν τις μέρες του καλοκαιριού αλλά να βρίσκονται σε αγωνιστική εγρήγορση και σε επαγρύπνηση ακόμη και στην πιθανότητα οι ναζί να ελέγχουν τα παιδιά μας. Καλούμε τους Συλλόγους Γονέων, τα συνδικάτα εργαζόμενων στους δήμους, τους σχολικούς φύλακες, τις δημοτικές αρχές, σε κανένα δήμο, σε κανένα σχολείο να μη δεχτούν να πατήσουν πόδι οι χρυσαυγίτες.

 

Οριστικές τοποθετήσεις – μεταθέσεις στο Α” ΠΥΣΠΕ Αθηνών

 

Για να δείτε τα ονόματα των εκπαιδευτικών αλφαβητικά και σε ποιο σχολείο τοποθετήθηκαν πατήστε εδώ

Για ακόμα περισσότερες λεπτομέρειες και αναπομείναντα οργανικά κενά μπρείτε να επισκεφτείτε την ιστοσελίδα της Α” Διεύθυνσης http://dipe-a-athin.att.sch.gr/html/pyspe.html