Σύλλογος Εκπαιδευτικών Π.Ε. Ηλιούπολης

"Μιχάλης Παπαμαύρος"

Για την εγκύκλιο για τα Ολοήμερα απο την ΔΟΕ

ΤΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΚΕΝΑ

ΔΕΝ ΚΑΛΥΠΤΟΝΤΑΙ ΜΕ ΑΛΧΗΜΕΙΕΣ

 

Το Υπουργείο Παιδείας, με έγγραφο που εξέδωσε χθες, προχώρησε στην απροκάλυπτη καταστρατήγηση εκπαιδευτικών κατακτήσεων όπως ο αριθμός των μαθητών ανά τμήμα και ο θεσμός του Ολοήμερου Σχολείου. Ήταν ένα ακόμη ολέθριο βήμα της πολιτικής ηγεσίας στην κατεύθυνση της διάλυσης του δημόσιου σχολείου.

Η αναλογία αριθμού μαθητών ανά τμήμα καθορίστηκε σε 1:25 μετά από πολυετείς αγώνες της Ομοσπονδίας των δασκάλων, το 2006. Το έγγραφο του ΥΠΑΙΘ (που μετουσιώθηκε ήδη σε, εσπευσμένη, τροπολογία στο σχέδιο νόμου για το νέο Λύκειο) επαναφέρει, με τον πλέον απαράδεκτο τρόπο, το αντιπαιδαγωγικό καθεστώς του «συνωστισμού» πολύ μεγάλου αριθμού μαθητών σε αίθουσες, που σε πλήθος περιπτώσεων, είναι πολύ μικρές και ανεπαρκείς ακόμη και για 25 μαθητές. Η επίκληση «εξαιρετικών» περιπτώσεων για αύξηση του αριθμού των μαθητών έρχεται σε πλήρη αντίθεση με το εκπαιδευτικό αίτημα για περαιτέρω μείωση της αναλογίας μαθητών ανά εκπαιδευτικό, αφού στις σχολικές τάξεις φοιτούν πολλοί μαθητές με ιδιαίτερες εκπαιδευτικές ανάγκες.

Με την ίδια αντιπαιδαγωγική αντίληψη η πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΙΘ προχωρά και στο ξεθεμελίωμα του θεσμού του Ολοήμερου σχολείου, θεσμού με παιδαγωγική και κοινωνική διάσταση. Εδώ οι αλχημείες δεν έχουν τέλος. Προκειμένου να χαρακτηριστούν εκπαιδευτικοί ως λειτουργικά υπεράριθμοι και να μετατραπούν σε ευέλικτο προσωπικό για την κάλυψη των κενών, που το Υπουργείο όφειλε να καλύψει με προσλήψεις μόνιμων κι αναπληρωτών εκπαιδευτικών, θυσιάζονται οι ανάγκες των μαθητών και θεσμοί  γκρεμίζονται αντί να ενισχύονται.  Οι, δίχως νομική ισχύ (επισυνάπτουμε σχετική γνωμοδότηση της δικηγόρου Μαρίας – Μαγδαληνής Τσίπρα) οδηγίες της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου αποκαλύπτουν την αδυναμία της για σωστό προγραμματισμό που οδηγεί σε καταστροφικές κινήσεις πανικού λίγο πριν το κουδούνι του Αγιασμού.

Αφού προηγουμένως, η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου, ξεσπίτωσε εκπαιδευτικούς με το να μην ικανοποιήσει τις, απολύτως λογικές κι εφικτές, αποσπάσεις έρχεται τώρα να τους μετατρέψει σε περιπλανώμενο προσωπικό και να καταδικάσει τους μαθητές με ελλειμματικού χαρακτήρα «εκπαιδευτικές» διαδικασίες.

Το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. καλεί την πολιτική ηγεσία να αποσύρει τώρα το απαράδεκτο έγγραφό της δείχνοντας, έστω και πάρα πολύ αργά, ότι διατηρεί κάποια επαφή με την εκπαιδευτική πραγματικότητα και τις απαιτήσεις της εκπαιδευτικής διαδικασίας. Δυστυχώς όλες οι, μέχρι τώρα, ενέργειές της αποδεικνύουν ότι το μόνο που πράττει είναι να κόβει και να ράβει την εκπαίδευση στα μέτρα των μνημονιακών επιταγών αγνοώντας παντελώς τις παιδαγωγικές επιπτώσεις κάθε ενέργειάς της.

Το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε.  καλεί τους αιρετούς αλλά και τα διορισμένα μέλη των ΠΥΣΠΕ να μη λάβουν υπόψη τους τις απαράδεκτες και αυθαίρετες παρεμβάσεις του ΥΠΑΙΘ έναντι σε κάθε νομιμότητα και σε κάθε εκπαιδευτικό σχεδιασμό και να συνεχίζουν να υπολογίζουν τις ανάγκες των σχολείων σε εκπαιδευτικούς με βάση την ισχύουσα εκπαιδευτική νομοθεσία.

Για το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε.

Ο Πρόεδρος                                                               Ο Γενικός Γραμματέας

   Κόκκινος Χαράλαμπος                                                           ΚικινήςΘανάσης

Περί μείωσης νηπιακών τμημάτων

Περί μείωσης νηπιακών τμημάτων

 

 

Προς διευθύντρια εκπαίδευσης Α΄ διεύθυνσης Π.Ε Κα Χατζημανώλη

 

Κοινοποίηση Αιρετούς Α΄ΠΥΣΠΕ

 

ΕΠΕΙΓΟΝ

Το ΔΣ του συλλόγου μας σας ενημερώνει ότι στα νηπιαγωγεία της περιοχής μας υπάρχουν αιτήσεις εγγραφής και άλλων παιδιών κυρίως προνηπίων. Προκύπτει η ανάγκη δημιουργίας επιπλέον τμημάτων. Η οποιαδήποτε μείωση των ήδη υπαρχόντων τμημάτων θα φέρει όχι μόνο αναστάτωση αλλά σίγουρα θα αφήσει ακάλυπτα παιδιά που θα έπρεπε να φοιτήσουν στο νηπιαγωγείο. Η θέση  του κλάδου μας για δίχρονη υποχρεωτική προσχολική αγωγή δεν πρέπει  να παρακαμφτεί και να υποταχθεί στους στόχους του υπουργείου για συρρίκνωση των τμημάτων και για εξοικονόμηση εκπαιδευτικών.

Η προσχολική αγωγή ιδιαίτερα στις σημερινές συνθήκες, φτώχειας και ανεργίας, πέρα από αναγκαιότητα γίνεται λειτούργημα και προσφέρει ανακούφιση σε χιλιάδες νέους γονείς οι οποίοι βρίσκονται σε κατάσταση απόγνωσης.

Ως εκ τούτου ο αριθμός των νηπιαγωγών στα νηπιαγωγεία της Ηλιούπολης θα πρέπει να αυξηθεί και να μην υπάρξει καμία μείωση  (πΧ 5o  και 16ο)

Οδηγίες για το ολοήμερα δημοτικά και νηπιαγωγεία

 

  1. Εκπαιδευτικοί ΠΕ 70, τοποθετούνται για την έναρξη του σχολικού έτους, κατά προτεραιότητα, ως εξής:

-       Στο πρωϊνό πρόγραμμα ώστε να στελεχωθούν όλα τα πρωϊνά τμήματα.

-       Στο ολοήμερο πρόγραμμα των σχολικών μονάδων, πλην των Ε.Α.Ε.Π., ένας εκπαιδευτικός, εφόσον υπάρχει διαθέσιμο εκπαιδευτικό προσωπικό. Το ολοήμερο πρόγραμμα μπορεί να λειτουργήσει και με τις διαθέσιμες ώρες των εκπαιδευτικών και με αυτές των εκπαιδευτικών ειδικοτήτων.

-       Στις σχολικές μονάδες με ΕΑΕΠ, θα λειτουργήσει ολοήμερο πρόγραμμα, με τις διαθέσιμες ώρες των εκπαιδευτικών ΠΕ 70, καθώς και των εκπαιδευτικών ειδικοτήτων.

Προτεραιότητα δίνεται στην κάλυψη των αναγκών των μικρότερων τάξεων όσον αφορά το ολοήμερο πρόγραμμα. Προηγείται η δημιουργία και λειτουργία ολοήμερου τμήματος για τους μαθητές των Α΄,Β΄,Γ΄ και Δ΄ τάξεων και εφόσον υπάρχει δυνατότητα, δημιουργείται ολοήμερο τμήμα και για τις υπόλοιπες τάξεις. Την εποπτεία – εφημερία του ολοήμερου έχει εκπαιδευτικός που διδάσκει στο/στα ολοήμερο/α τμήμα/τα συμπεριλαμβανομένων και των εκπαιδευτικών ειδικοτήτων.

 

 

  1. Σε ό,τι αφορά το διδακτικό ωράριο των εκπαιδευτικών, αυτό τηρείται χωρίς παρέκκλιση από όλους τους εκπαιδευτικούς και τους Διευθυντές/Προϊσταμένους των σχολικών μονάδων.
  2. Για τα τμήματα ενισχυτικής διδασκαλίας, θα λειτουργήσουν αυτά τα οποία θα συγχρηματοδοτούνται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο και το Ελληνικό Δημόσιο. Σχετικές οδηγίες θα ακολουθήσουν.
  3. Για τα θέματα που ρυθμίζουν τις υπερωρίες εκπαιδευτικών, ισχύουν όσα αναφέρονται στον Νόμο 1566/85 καθώς και στον Νόμο 4024/11.

 

Οι Περιφερειακοί Διευθυντές Εκπαίδευσης καλούνται να δώσουν σχετικές οδηγίες και κατευθύνσεις για την ομαλή έναρξη του σχολικού έτους, εφαρμόζοντας τα ανωτέρω.

 

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ

ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ

ΚΩΝ/ΝΟΣ ΑΡΒΑΝΙΤΟΠΟΥΛΟΣ