Σύλλογος Εκπαιδευτικών Π.Ε. Ηλιούπολης

"Μιχάλης Παπαμαύρος"

Πρόγραμμα «Ευρωπαϊκή Μνήμη»

άλλων  λαών της ΕΕ σήμερα και αύριο. Να αμβλύνει τον όποιο ριζοσπαστισμό αναπτύχθηκε και μπορεί να αναπτυχθεί παραπέρα. Μια ύβρις απέναντι και στα εκατομμύρια των νεκρών, που θυσίασαν την ίδια τους τη ζωή, αγωνιζόμενοι ενάντια στις ορδές του ναζισμού και φασισμού, και που ανάμεσά τους  πολλές χιλιάδες ήταν κομμουνιστές.

 

Ζήτω η πάλη των λαών ενάντια στο φασισμό.

Ζήτω τα εκατομμύρια των νεκρών που έπεσαν στον πόλεμο ενάντια στο φασισμό.

 

ΟΧΙ ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΜΝΗΜΗ»

Η ΕΞΙΣΩΣΗ ΦΑΣΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΜΟΥ ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΑΧΑΡΑΞΗ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ,

ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΠΕΙΡΑ ΝΑ ΞΑΝΑΓΡΑΦΤΕΙ Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΤΑ ΠΩΣ ΣΥΜΦΕΡΕΙ ΤΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ

 

ΟΙ ΔΑΣΚΑΛΟΙ ΔΕ ΔΕΧΟΝΤΑΙ ΝΑ ΔΙΔΑΣΚΟΥΝ ΨΕΜΑΤΑ

 

ΟΛΟΙ THNTΡΙΤΗ 22-10-13 ΣΤΙΣ 2,30 μ.μ. ΣΤΗΝ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΜΝΗΜΗ»

ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ

 Το    ΔΣ

ΟΧΙ ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΜΝΗΜΗ»

Η ΕΞΙΣΩΣΗ ΦΑΣΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΜΟΥ ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΑΧΑΡΑΞΗ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ,

ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΠΕΙΡΑ ΝΑ ΞΑΝΑΓΡΑΦΤΕΙ Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΤΑ ΠΩΣ ΣΥΜΦΕΡΕΙ ΤΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ

 

WW2Allied_Casualtieshttp://www.rizospastis.gr/getImage.do?size=medium&id=418529&format=.jpgΌπως έγινε γνωστό, η Ε.Ε., στα πλαίσια της επίσημης προσπάθειας που κάνει για το ξαναγράψιμο της ιστορίας, αποφάσισε να διαθέσει χρήμα με ουρά, προκειμένου να προπαγανδιστεί και στη χώρα μας το κατάπτυστο αντικομμουνιστικό μνημόνιο, με το οποίο επιχειρείται να ταυτιστεί η ναζιστική θηριωδία, με τον κομμουνισμό και τις σοσιαλιστικές χώρες. Το σχετικό πρόγραμμα διακινείται από το υπουργείο Εσωτερικών και απευθύνεται σε αποκεντρωμένες διοικήσεις, δήμους και περιφέρειες της χώρας, πανεπιστήμια και ΤΕΙ, επιμελητήρια, ΜΚΟ, άλλους φορείς και διαφημίζεται σαν «Ευρωπαϊκή Μνήμη», όπου αναφέρεται : «Τα επιδοτούμενα έργα αντανακλούν τις αιτίες της ανάδυσης των ολοκληρωτικών καθεστώτων στη σύγχρονη ευρωπαϊκή ιστορία (ναζισμός, φασισμός, σταλινισμός και ολοκληρωτικά κομμουνιστικά καθεστώτα)» .  Απευθύνεται σε δήμους πανεπιστήμια και ΜΚΟ που καλούνται να οργανώσουν εκδηλώσεις με αντίτιμο 100.000 ευρώ για κάθε ανάλογο έργο.

 

 

 

 

Πρόκειται για μια χυδαία και κατάπτυστη προσπάθεια, η οποία δείχνει πού

στοχεύουν, τι πραγματικά τους ενοχλεί. Μια επιχείρηση που χτυπά την ιστορική μνήμη ακριβώς για να ακρωτηριάσει τις αγωνιστικές διαθέσεις του ελληνικού λαού και των άλλων  λαών της ΕΕ σήμερα και αύριο. Να αμβλύνει τον όποιο ριζοσπαστισμό αναπτύχθηκε και μπορεί να αναπτυχθεί παραπέρα. Μια ύβρις απέναντι και στα εκατομμύρια των νεκρών, που θυσίασαν την ίδια τους τη ζωή, αγωνιζόμενοι ενάντια στις ορδές του ναζισμού και φασισμού, και που ανάμεσά τους  πολλές χιλιάδες ήταν κομμουνιστές.

 

Ζήτω η πάλη των λαών ενάντια στο φασισμό.

Ζήτω τα εκατομμύρια των νεκρών που έπεσαν στον πόλεμο ενάντια στο φασισμό.

 

ΟΧΙ ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΜΝΗΜΗ»

Η ΕΞΙΣΩΣΗ ΦΑΣΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΜΟΥ ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΑΧΑΡΑΞΗ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ,

ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΠΕΙΡΑ ΝΑ ΞΑΝΑΓΡΑΦΤΕΙ Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΤΑ ΠΩΣ ΣΥΜΦΕΡΕΙ ΤΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ

 

ΟΙ ΔΑΣΚΑΛΟΙ ΔΕ ΔΕΧΟΝΤΑΙ ΝΑ ΔΙΔΑΣΚΟΥΝ ΨΕΜΑΤΑ

 

ΟΛΟΙ THNTΡΙΤΗ 22-10-13 ΣΤΙΣ 2,30 μ.μ. ΣΤΗΝ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΜΝΗΜΗ»

ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ

Αναγνώριση πλασματικών χρόνων _ Παραιτήσεις εκπαιδευτικών κ.α., από ΔΟΕ

 

Με αφορμή ερωτήματα συναδέλφων που αφορούν συνταξιοδοτικά θέματα, σας αποστέλλουμε ενημερωτικό σημείωμα του ειδικού συνεργάτη της Δ.Ο.Ε. κ. Γιάννη Μπαλάγκα.

 

ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

 1.                    Καταληκτική ημερομηνία κατάθεσης αίτησης για αναγνώριση πλασματικών χρόνων

       Σχετικά με την καταληκτική ημερομηνία 31-12-2013, που ακούγεται από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης για την κατάθεση αίτηση αναγνώρισης πλασματικών χρόνων, έχουμε να παρατηρήσουμε τα εξής:

Η ημερομηνία αυτή αφορά  ασφαλισμένους που προέρχονται από τον ιδιωτικό τομέα και ειδικότερα  συγκεκριμένη μερίδα ασφαλισμένων του ιδιωτικού τομέα  που θεμελιώνουν δικαίωμα μέχρι 31-12-2010.

Για τους ασφαλισμένους του Δημοσίου η κατάθεση αίτησης αναγνώρισης πλασματικών χρόνων μπορεί να γίνει οποτεδήποτε ακόμη και κατά τη συνταξιοδότηση. Δεν υπάρχει καταληκτική ημερομηνία.       Συνιστάται μόνο και μόνο για οικονομικούς λόγους η κατάθεση αίτησης αναγνώρισης να υποβληθεί μέχρι 31-12-2015 για να υπολογιστεί η εξαγορά με βάση το βασικό μισθό που είχε ο υπάλληλος στις 31-10-2011. Αν η αίτηση υποβληθεί από 1-1-2016, θα υπολογιστεί με βάση το βασικό μισθό του νέου μισθολογίου που θα έχει ο υπάλληλος την ημερομηνία υποβολής της αίτησης και θα στοιχίσει ακριβότερα, επειδή ο βασικός μισθός του νέου μισθολογίου είναι μεγαλύτερος από το βασικό μισθό του παλιού μισθολογίου.

2.                   Παραιτήσεις εκπαιδευτικών

Σύμφωνα με το ν.4186/17-9-2013  άρθ. 36 παρ. 20 οι αιτήσεις παραίτησης των εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που υποβάλλονται  μετά την 31η Μαΐου, καθώς και κατά τη διάρκεια του αμέσως επόμενου διδακτικού έτους, γίνονται δεκτές με απόφαση του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων ύστερα από γνώμη των Κεντρικών Υπηρεσιακών Συμβουλίων (ΚΥΣΠΕ , ΚΥΣΔΕ)  για εξαιρετικούς λόγους, όπως βαριές και δυσίατες ασθένειες, οι οποίες αποδεικνύονται από πιστοποιητικά Υγειονομικής Επιτροπής ή Δημόσιου Νοσοκομείου ή για ιδιαίτερα σοβαρούς οικογενειακούς λόγους.

Αίτηση παραίτησης μόνιμου εκπαιδευτικού πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που υποβάλλεται το τελευταίο δεκαήμερο του Απριλίου θεωρείται ότι έχει γίνει αποδεκτή και λύεται αυτοδίκαια η υπαλληλική σχέση, με το τέλος του διδακτικού έτους. Ουσιαστικά το 1ο δεκαήμερο του Ιουλίου που υποβάλλονταν μέχρι τώρα  οι παραιτήσεις των εκπαιδευτικών μεταφέρθηκε για το τρίτο δεκαήμερο του Απριλίου, όπου θα υποβάλλεται μία αίτηση παραίτησης και η αποχώρηση θα γίνεται αυτοδίκαια με τη λήξη του διδακτικού έτους.  Σε οποιαδήποτε  άλλο χρόνο, πλην του τρίτου δεκαήμερου του Απριλίου, υποβάλλονται παραιτήσεις, αυτές θα γίνονται δεκτές με απόφαση του Υπουργού Παιδείας ύστερα από γνώμη των Κεντρικών Υπηρεσιακών Συμβουλίων για τους λόγους που αναφέρθηκαν πιο πάνω.                Θυμίζουμε ότι στη συνεδρίαση του ΚΥΣΠΕ στις 15-10-2011 που συζητήθηκαν οι παραιτήσεις των εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης από τις 128 αιτήσεις παραίτησης μόνο 71 έγιναν αποδεκτές εξετάζοντας αυστηρά τους επικαλούμενους λόγους υγείας και οικογενειακούς λόγους.

 

 3.                  Υποχρέωση προσφοράς υπηρεσίας στην εκπαίδευση μετά τη λήξη της εκπαιδευτικής άδειας

Με το νόμο 4186/17-9-2013 άρθρο 36 παρ. 21  αλλάζει η υποχρέωση του εκπαιδευτικού να υπηρετήσει με τη λήξη της εκπαιδευτικής άδειας τον τριπλάσιο χρόνο της εκπαιδευτικής αδείας που έλαβε και μέχρι 10 χρόνια το ανώτερο που προέβλεπε ο ν.2986/2002. Με τη νέα διάταξη ο εκπαιδευτικός μετά τη λήξη της εκπαιδευτικής αδείας του υποχρεούται να προσφέρει τις υπηρεσίες του στην εκπαίδευση της βαθμίδας που ανήκει ή άλλης βαθμίδας για χρονικό διάστημα ίσο με το χρόνο της εκπαιδευτικής αδείας του και πάντως όχι μεγαλύτερο των 5 ετών. Σε περίπτωση παραίτησης του εκπαιδευτικού που έλαβε εκπαιδευτική άδεια ζητείται από το Γενικό Λογιστήριο βεβαίωση της υπηρεσίας του, αν υπηρετήθηκε ο προβλεπόμενος χρόνος. Σε περίπτωση αθέτησης των υποχρέωσης αυτής, ο εκπαιδευτικός υποχρεούται να επιστρέψει τις αποδοχές που έλαβε κατά το χρόνο της άδειας (μισθός και προσαύξηση) για το τμήμα του χρόνου που δεν υπηρετήθηκε, ο οποίος δεν υπολογίζεται στην περίπτωση αυτή ως χρόνος πραγματικής υπηρεσίας κι επομένως δεν είναι συντάξιμος.

 

Γιάννης Μπαλάγκας

Ειδικό ς συνεργάτης ΔΟΕ

 

Από τη Δ.Ο.Ε.

Συνδρομή προς τη ΔΟΕ , από ΔΟΕ

Συνδρομή προς τη Δ.Ο.Ε.

για τη συνδικαλιστική χρονιά 2013-2014

Συνάδελφοι,

1. Σας ενημερώνουμε ότι η συνδρομή των συναδέλφων προς τη Δ.Ο.Ε., με απόφαση της 82ης Γ.Σ., για τη συνδικαλιστική χρονιά 2013-2014 είναι μειωμένη κατά 12%. Συγκεκριμένα η συνδρομή κατά μέλος που πρέπει να αποδοθεί στη Δ.Ο.Ε. από 27 ευρώ μειώθηκε στα 22€(για Δ.Ο.Ε.) + 2€ (ταμείο στήριξης διωκόμενων συναδέλφων) = 24 ευρώ. Η συνδρομή για τους Συλλόγους του εξωτερικού προς τη Δ.Ο.Ε. ανέρχεται στα 24+2= 26 ευρώ.

 

2. Όσον αφορά  τη συνδρομή των ωρομισθίων προς τη Δ.Ο.Ε., αυτή διαμορφώνεται στα 10 ευρώ. Οι Σύλλογοι πρέπει να στείλουν στη ΔΟΕ ειδικές καταστάσεις συνδρομής για τους ωρομίσθιους.

 

3. Σας υπενθυμίζουμε ότι η χρέωση των μελών του κάθε Συλλόγου γίνεται από το λογιστήριο της Δ.Ο.Ε., σύμφωνα με το άρθρο 8 παρ. ζ του καταστατικού της. Όπως αναφέρεται στο συγκεκριμένο άρθρο, οι Σύλλογοι πρέπει να αποστείλουν μέχρι τέλος Δεκεμβρίου  του 2013  καταστάσεις μελών ανά σχολείο και στη συνέχεια να γνωστοποιούν στη Δ.Ο.Ε. κάθε νέα εγγραφή ή διαγραφή. Σε περίπτωση που δεν αποσταλούν καταστάσεις εντός της προθεσμίας, η νέα χρέωση θα γίνει με βάση τον προηγούμενο αριθμό μελών.

 

4. Σας παρακαλούμε,  να καταθέσετε όσο το δυνατόν συντομότερα και όχι πέραν της 31ης/12/2013, το ποσό των οφειλομένων συνδρομών (τουλάχιστον κατά το ½) στους παρακάτω λογαριασμούς της Δ.Ο.Ε. :

 

ΠΡΟΣΟΧΗ: ΟΙ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΙ ΕΧΟΥΝ ΑΛΛΑΞΕΙ

 

1)      Alpha Bank: αρ. λογ. 120-002101-040191

2)      Πειραιώς – ΑΤΕ: αρ.λογ. 6017-101591-494

 

Υπενθυμίζεται στους συναδέλφους Ταμίες των Συλλόγων, ότι πρέπει να αποστέλλονται στη Δ.Ο.Ε., μέσω FAX, αντίγραφα των αποδείξεων κατάθεσης των συνδρομών, στα οποία να αναγράφεται οπωσδήποτε η ονομασία του Συλλόγου. (FAX Δ.Ο.Ε.: 210.3238981, 210.3312760).

 To ΔΣ  της ΔΟΕ

Σινεμά: «Ο ΛΑΟΣ ΠΡΟΣΤΑΖΕΙ» ΤΟΥ ΦΡΑΝΚ ΚΑΠΡΑ

Η ΚΛΑΣΙΚΗ ΣΑΤΙΡΑ «Ο ΛΑΟΣ ΠΡΟΣΤΑΖΕΙ»
ΤΟΥ ΦΡΑΝΚ ΚΑΠΡΑ,
ΑΠΟ 24 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ, ΣΤΟΥΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥΣ
Μια ταινία για τον Τύπο και τα ΜΜΕ, διαχρονική και πάντα επίκαιρη!

 

Σας ενημερώνουμε ότι η New Star θα κυκλοφορήσει από 24 Οκτωβρίου

στους κινηματογράφους, την κλασική σάτιρα του

Φρανκ Κάπρα, «Ο ΛΑΟΣ ΠΡΟΣΤΑΖΕΙ», σε επανέκδοση,

μία ταινία για τον Τύπο και τα ΜΜΕ,

ένα ρεσιτάλ ερμηνείας από τον Γκάρι Κούπερ και την Μπάρμπαρα Στάνγουικ.

Μια ταινία διαχρονική και πάντα επίκαιρη,

που κέρδισε υποψηφιότητα για Όσκαρ Σεναρίου.

Από τους πιο πετυχημένους κοινωνικούς σχολιασμούς του Τύπου και των ΜΜΕ που κινηματογραφήθηκαν ποτέ!

Ένας ανώνυμος άνθρωπος του δρόμου μετατρέπεται σε λαϊκό σύμβολο, αλλά και αντικείμενο στυγνής εκμετάλλευσης.Με σενάριο σε ένα πανέξυπνο σενάριο που ήταν υποψήφιο για Όσκαρ Ο Κάπρα αντιμετωπίζει ένα ευαίσθητο κοινωνικό θέμα με καυστικό χιούμορ αλλά και ανθρωπιά

Ρεσιτάλ ερμηνείας από τον Γκάρι Κούπερ και την Μπάρμπαρα Στάνγουικ

«Θέλουμε μόνο τους ανώνυμους της γειτονιάς,

γιατί ξέρετε τώρα πώς είναι οι πολιτικοί…»

 

 

ΣΥΝΟΨΗ

Η εφημερίδα «Μπούλετιν» αλλάζει διεύθυνση και στέλνει 40 εργαζόμενους στην ανεργία. Μια απ’ τις απολυμένες, η δημοσιογράφος Αν Μίτσελ (Μπάρμπαρα Στάνγουικ), στην τελευταία της στήλη δημοσιεύει ένα επινοημένο γράμμα με αποστολέα έναν ανύπαρκτο άνεργο που τον ονομάζει «Τζον Ντο» (είναι το όνομα με το οποίο χαρακτηρίζονται στην Αμερική οι αγνώστου ταυτότητος άνθρωποι, συνήθως νεκροί).

Ο επινοημένος «Τζον Ντο», λοιπόν, σύμφωνα με το σενάριο της Μίτσελ, έχει φτάσει σε σημείο απόλυτης απελπισίας και απειλεί ν’ αυτοκτονήσει την παραμονή των Χριστουγέννων, διαμαρτυρόμενος για τα κοινωνικά προβλήματα που τον έχουν ωθήσει στην ανεργία. Η διεύθυνση της εφημερίδας «τσιμπάει» με το «πιασάρικο» αυτό θέμα και επαναπροσλαμβάνει την Αν. Οπότε, η τελευταία βρίσκεται πλέον σε δύσκολη θέση: πρέπει να δημιουργήσει τον ανύπαρκτο υποψήφιο αυτόχειρα. Ο κατάλληλος άνθρωπος εντέλει θα βρεθεί στο πρόσωπο του πρώην παίκτη του ράγκμπι και νυν άστεγου Λονγκ Τζον Γουίλαμπι (Γκάρι Κούπερ).

Πλέον, τόσο η ίδια η δημοσιογράφος όσο και η εφημερίδα της θα «ξεζουμίσουν» την ιστορία και θα πληρώσουν τον Γουίλουμπι για να παραστάνει τον Τζων Ντο. Ωστόσο, ο διευθυντής της εφημερίδας (Έντουαρντ Άρνολντ) θα θελήσει να χρησιμοποιήσει το τεράστιο κίνημα κοινωνικής μεταρρύθμισης που δημιουργήθηκε γύρω από τις «ιδέες» του Τζων Ντο για τους επικίνδυνους πολιτικούς του σκοπούς…

Η ταινία «Ο Λαός προστάζει- Meet John Do» (που στη χώρα μας έχει προβληθεί επίσης και με τον τίτλο «Ο Άνθρωπος του Δρόμου»), είναι ουσιαστικά, το τρίτο και τελευταίο μέρος μιας τριλογίας «κοινωνικής κριτικής» του Κάπρα, μετά τις ταινίες «Deeds Goes to Town» («Ο Πρίγκιπας των Δολαρίων», 1936) και «Μr Smith Goes to Washington» («Ο κ. Σμιθ πάει στην Ουάσινγκτον» 1939).

Βασισμένη σε ένα πανέξυπνο, πνευματώδες σενάριο (που προτάθηκε για Όσκαρ Πρωτότυπου Σεναρίου το 1942), η κλασική αυτή κοινωνική σάτιρα του Φρανκ Κάπρα, παρότι γράφτηκε και προβλήθηκε πριν από 72 ολόκληρα χρόνια (εν μέσω του 2ου παγκόσμιου πολέμου) έχει αξία διαχρονική και τα νοήματά της παραμένουν επίκαιρα, ειδικά στις μέρες μας.

Και μάλιστα είναι μια ταινία εξαιρετικά επίκαιρη, κυρίως για τη χώρα μας και την πρωτοφανή κρίση που βιώνει (δεν υπάρχει άνθρωπος στον οποίο να μη «θυμίζει κάτι» η ιστορία μιας κατασκευασμένης δημοσιογραφικής ιστορίας η οποία γίνεται αντικείμενο στυγνής εκμετάλλευσης από τους φορείς της εξουσίας…)

Ο Κάπρα σχολιάζει με καυστικότητα και σαρκαστική διάθεση τη δύναμη του Τύπου και την επιρροή (σε βαθμό πλύσης εγκεφάλου συχνά) των ΜΜΕ, που διαμορφώνουν στάσεις ζωής και απόψεις του κοινωνικού συνόλου, τη λεγόμενη και πολυσυζητημένη «κοινή γνώμη». Παράλληλα με την κριτική του Τύπου, βέβαια, είναι διαρκείς οι αναφορές στη φτώχια, στους άστεγους και τους άνεργους, αλλά και στη διαφθορά των αδίστακτων πολιτικών, ενώ παράλληλα εξυμνείται (σε σημείο σχεδόν «αγιοποίησης» στο τέλος) ο απλός άνθρωπος που τραβάει όλο το ζόρι και βιώνει μες στο πετσί του την εκμετάλλευση της τέταρτης –και όχι μόνο- εξουσίας.

Όπως χαρακτηριστικά γράφτηκε σε σχετικά πρόσφατη (2006) κριτική σε αμερικανική σινεφίλ ιστοσελίδα, «πρόκειται για έναν από τους πιο πετυχημένους κοινωνικούς σχολιασμούς που κινηματογραφήθηκαν ποτέ».

Η σκηνοθετική ματιά του Κάπρα: Ο Αμερικανός σκηνοθέτης «οδηγεί» με μαεστρία, χιούμορ (συχνά πικρό) και σατιρική διάθεση το ευρηματικό σενάριο, αφήνοντας τον θεατή στο τέλος με ανάμεικτα συναισθήματα, έντονο προβληματισμό, αλλά και μια σκοτεινή μεν αισιόδοξη δε προοπτική. Καταπληκτικές οι ερμηνείες από όλο το καστ, με πιο ξεχωριστές αυτές των Κούπερ, Στάνγουικ και Μπρέναν.

«Απάντηση» και στο φασιστικό κίνημα…

Το πόσο διαχρονική και επίκαιρη είναι η ταινία είναι φανερό και από ένα ακόμα σχόλιο της ίδιας ιστοσελίδας, σε ό, τι έχει να κάνει την «απάντηση» του Κάπρα, μέσα απ’ αυτήν την ταινία, στο φασιστικό αμερικανικό κίνημα. Για να γίνει πιο σαφής ο σχολιασμός, θα πρέπει να αναφερθεί ότι, λίγο προτού οι ΗΠΑ αναμειχθούν στον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο, το φασιστικό κίνημα στη χώρα επιχειρούσε να καρπωθεί οφέλη από την πείνα και την εξαθλίωση των χαμηλών στρωμάτων της κοινωνίας, κάτι που αποτελεί ίδιον του φασισμού από τη γέννησή του μέχρι στις μέρες μας (αυτό ακριβώς, εξάλλου, συμβαίνει και στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια).

Σύμφωνα, λοιπόν, με την αμερικανική ιστοσελίδα «ο Κάπρα, με την ταινία του αυτή, έδωσε μια ηχηρή απάντηση στην προσπάθεια του αμερικανικού φασιστικού κινήματος να χειραγωγήσει τα κατώτατα κοινωνικά στρώματα, εκμεταλλευόμενο την απόλυτη εξαθλίωσή τους».

Οι συμβολισμοί και αλληγορίες γύρω από το «μαύρο» χρώμα της φασιστικής ιδεολογικής πρακτικής είναι διάσπαρτοι σε όλη τη διάρκεια της ταινίας, άλλοτε πιο εμφανείς, άλλοτε πιο κεκαλυμμένες· αλλά πάντα εύστοχοι και εντελώς «καπρικοί»! Κάτι που, σε απλή κινηματογραφική γλώσσα σημαίνει ότι ο Κάπρα προβάλλει για άλλη μια φορά με το δικό του τρόπο την αγαπημένη του «λαϊκή ισχύ» που με το κατάλληλο κίνητρο και την απαραίτητη ενότητα μπορεί να πετύχει τα πάντα…

Μάλιστα, λέγεται ότι αυτός ήταν και ο λόγος που τελικά, από τα πέντε εναλλακτικά φινάλε που είχαν προταθεί για την ταινία, επιλέχθηκε η συγκεκριμένη. Γιατί το μήνυμα αισιοδοξίας που δίνει θεωρήθηκε σε τελική ανάλυση και η πρακτικώς καταλληλότερη απάντηση στη φασιστική απειλή.

 

Link με το trailer της ταινίας «Ο ΛΑΟΣ ΠΡΟΣΤΑΖΕΙ»: http://www.ost-documentary.gr

Η εκδήλωση για την εκπαίδευση στο Αναψυκτήριο

απο την εκδήλωση για την παιδεία στο αναψυκτήριο

Στην εκδήλωση για την εκπαίδευση που έγινε στις 2 Οκτώβρη στο αναψυκτήριο του Δημοτικού άλσους Ηλιούπολης, παρευρέθησαν γονείς, εκπαιδευτικοί, αντιπρόσωπος του συλλόγου εργαζομένων του Δήμου Ηλιούπολης και μέλη του Δ.Σ των συλλόγων του 4ου ,11ου και 15ου Δημοτικών σχολείων.
Στην εκδήλωση έγινε ενδιαφέρουσα συζήτηση για τα προβλήματα των δημοτικών και νηπιαγωγείων της Ηλιούπολης και της εκπαίδευσης γενικότερα. Στο τέλος της συζήτησης, η οποία ξεπέρασε τις 2,5 ώρες, εγκρίθηκε ψήφισμα για κοινούς αγώνες που πρέπει να αναπτύξουν εκπαιδευτικοί, γονείς και εργαζόμενοι.. Συνέχεια της απόφασης αυτής ήταν η παράσταση διαμαρτυρίας του συλλόγου μας με συλλόγους γονέων στον αναπληρωτή διευθυντή εκπαίδευσης κο. Κάππα.
Η μικρή συμμετοχή στην εκδήλωση δεν πρέπει να μας αποθαρρύνει αλλά να μας ανοίγει δρόμους για να συνεχίσουμε πιο οργανωμένα, πιο μαζικά.