Σύλλογος Εκπαιδευτικών Π.Ε. Ηλιούπολης

"Μιχάλης Παπαμαύρος"

Υπόμνημα προς το γραφείο της ΕΕ στην Αθήνα

 

ΥΠΟΜΝΗΜΑ

Προς : Προς τον επικεφαλή του γραφείου ΕΕ στην Αθήνα

 

Η Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα (Commission) με την υποστήριξη του Γραφείου Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα και σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας, καλεί τους εκπαιδευτικούς να συμμετέχουν στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα (και στο σχετικό πρόγραμμα επιμόρφωσης) με τίτλο “Teachers4Europe” («Δάσκαλοι για την Ευρώπη»).

Οι επιδιώξεις του προγράμματος αναφέρονται μέσα στην ίδια την πρόσκληση: ……Τα επιδιωκόμενα αποτελέσματα της επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών είναι: Να διαχειριστούν αποτελεσματικά τις προκλήσεις και τις ευκαιρίες του Ευρωπαϊκού Οικοδομήματος προκειμένου να γίνουν οι ίδιοι κοινωνοί της ευρωπαϊκής ιδέας. Να εμπλουτίζουν τις γνώσεις και εμπειρίες των μαθητών της Δ’, Ε” και ΣΤ” τάξης Δημοτικού σχετικά με το νέο περιβάλλον, τις ευκαιρίες που παρουσιάζει σε ευρωπαϊκό επίπεδο…..Να αποτελέσουν μέλη μιας πανευρωπαϊκής κοινότητας που θα προωθεί και θα ενθαρρύνει πρωτοβουλίες σχετικές με την αξιοποίηση της Ενιαίας Αγοράς και τη βελτίωση των συνθηκών ζωής τους……. ”.

Η κρίση λοιπόν, που η καπιταλιστική πολιτική δημιουργεί, παρουσιάζεται ως “ευκαιρία” στους μαθητές, με απώτερο στόχο την αποδοχή και τη διαχείρισή της.

Οι εμπνευστές του προγράμματος ενδιαφέρονται επίσης, ώστε οι εκπαιδευτικοί που θα συμμετάσχουν να είναι… γνήσιοι εκφραστές των αντιλήψεων που θα κληθούν να… μεταλαμπαδεύσουν. Έτσι, ανάμεσα στα κριτήρια για την επιλογή όσων ήδη συμμετέχουν στη δράση συμπεριλαμβάνεται ο «Ευρωπαϊκός Προσανατολισμός» του ίδιου του εκπαιδευτικού.

Αποτελεί πρόκληση για όλους εμάς τους εκπαιδευτικούς, τους μαθητές και τις οικογένειές των μαθητών, η προσπάθεια εξωραϊσμού της Ε.Ε. και των σάπιων αξιών που πρεσβεύει, στα μάτια των μικρών μαθητών.

Τα προγράμματα αυτά κρύβουν την αλήθεια από τους μαθητές Κρύβουν την σημερινή πραγματικότητα των 27 εκατομμύριων άνεργων στην Ε.Ε.

Αποσιωπούν οτι η Ε.Ε., από κοινού με το ΔΝΤ και την κυβέρνηση τσακίζουν τη ζωή και το μέλλον χιλιάδων παιδιών στην Ελλάδα, που μένουν χωρίς ασφάλιση και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, για να στηρίξουν τα κέρδη των τραπεζιτών, των εφοπλιστών και των βιομηχάνων;

Ότι η Ελληνική Προεδρία στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα διαχειριστεί τη συνέχιση της αντιλαϊκής επίθεσης, με μνημόνια διαρκείας για όλους τους λαούς;

Δεν ενημερώνουν τους μαθητές ότι η Ε.Ε. έχει ματοκυλήσει τα παιδιά της Γιουγκοσλαβίας, του Ιράκ, της Λιβύης, της Παλαιστίνης κ.α.;

Και ούτε αναφέρονται στο ότι, την ώρα που υπάρχουν πεινασμένοι συμμαθητές τους στο σχολείο, η Ε.Ε. και η ελληνική κυβέρνηση δαπανούν 3,5 εκ. ευρώ για να προωθήσουν μέσω της αξιολόγησης το «νέο σχολείο» της ημιμάθειας και των χορηγών; Ότι η Ε.Ε. ζητά να γίνουν απολύσεις εκπαιδευτικών; Ότι θέλει οι εργαζόμενοι να δουλεύουν χωρίς δικαιώματα, χωρίς ασφάλιση, κυριολεκτικά για ένα κομμάτι ψωμί; Ότι απαιτεί να μειωθούν οι δαπάνες για την εκπαίδευση και την υγεία, με αποτέλεσμα πολλά σχολεία να μην μπορούν να αγοράσουν ούτε πετρέλαιο;

Το Δ.Σ.του συλλόγου εκπαιδευτικών Π.Ε. Ηλιούπολης «Μιχάλης Παπαμαύρος» καλεί τους εκπαιδευτικούς να μην συμμετέχουν στο πρόγραμμα. Να γυρίσουν την πλάτη τους τόσο σε αυτό το πρόγραμμα, όσο και στα υπόλοιπα ευρωπαϊκά προγράμματα, που, κατακλύζουν το «νέο σχολείο». Κανείς να μη δεχτεί να παίξει το παιχνίδι τους. Να μη δεχτούν οι δάσκαλοι να γίνουν  «παπαγαλάκια» της ΕΕ. Έχουμε υποχρέωση να διδάξουμε την αλήθεια, να πούμε τα πράγματα με το όνομα τους για τα «έργα και τις ημέρες» της Ε.Ε. κι όχι να μπολιάζουμε τους μαθητές μας με τις σάπιες αξίες της.

Σημειώνουμε ότι το πρόγραμμα αυτό δεν είναι το μοναδικό. Τον τελευταίο καιρό, ιδιαίτερα μπροστά στις ευρωεκλογές, γινόμαστε συνέχεια μάρτυρες τέτοιων προγραμμάτων που στοχεύουν στον εξωραΐσμό της Ε.Ε. μέσα από το εκπαιδευτικό σύστημα και τα σχολικά βιβλία. Ενδεικτικά αναφέρουμε:

Ö        Το Υπουργείο Παιδείας προσκαλεί εκπαιδευτικούς της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης για να επιμορφωθούν στην προπαγάνδα υπέρ της ΕΕ στο σχολείο μέσα από το πρόγραμμα, που διοργανώνει το Ευρωπαϊκό Κέντρο Αριστείας, «Jean Monnet» (που εδρεύει στο Πανεπιστήμιο Αθήνας) με τίτλο «Μαθαίνοντας για την Ευρωπαϊκή Ένωση στο Σχολείο».

Ö        Σε πολλά Λύκεια συγκεντρώνουν τα παιδιά της Γ’ Λυκείου (που ψηφίζουν στις ευρωεκλογές) και αφιερώνονται πολλές διδακτικές ώρες για να καθαγιαστεί η Ε.Ε. Μοιράζουν μάλιστα και εγχειρίδιο της ίδιας της Ε.Ε. με τίτλο «Η Ευρώπη σε 12 μαθήματα».

Ö        Πριν λίγο καιρό, το Υπουργείο Παιδείας μαζί με την ΕΕ, οργάνωσαν φιέστες στα σχολεία, προκειμένου να «τιμήσουν» τα 20 χρόνια της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το σύνθημα της αισχρής αυτής προπαγάνδας στα μυαλά των νέων παιδιών είχε τίτλο «20 χρόνια Ευρωπαϊκή Ένωση, τι κερδίσαμε και τι χάσαμε»!

WP_20140219_014

Αποτελεί πρόκληση το γεγονός, ότι την ώρα που τα ταμεία των σχολείων είναι άδεια, που πολλοί μαθητές μας δεν έχουν καν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, την ίδια ώρα να δαπανούνται τεράστια ποσά για την υλοποίηση προγραμμάτων που σκοπεύουν να εξωραΐσουν την Ε.Ε. στα μάτια των μαθητών

 

Αρνούμαστε ως εκπαιδευτικοί να γίνουμε φερέφωνα της Ε.Ε. και των αντιλαϊκών πολιτικών της. Να μην ξεχάσουν ότι είναι παιδαγωγοί κι επιστήμονες. Ότι τέτοιου είδους προγράμματα, έρχονται σε αντίθεση με τον ίδιο το ρόλο που πρέπει να έχει ο εκπαιδευτικός μέσα στην τάξη, που είναι πάνω απ” όλα να διαμορφώνει ελεύθερες και κριτικές συνειδήσεις, να διδάσκει τους μαθητές επιδιώκοντας να τους βοηθά να προσεγγίζουν ολόπλευρα και πολύπλευρα την κοινωνική πραγματικότητα και όχι να καταφεύγει σε οποιουδήποτε είδους φρονηματισμούς. Να τους προετοιμάζει για ό,τι θα έχουν να αντιμετωπίσουν στη ζωή τους για τα δικαιώματά τους ως αυριανοί εργαζόμενοι και πολίτες.

 

Το Δ.Σ.