Σύλλογος Εκπαιδευτικών Π.Ε. Ηλιούπολης

"Μιχάλης Παπαμαύρος"

Παράσταση διαμαρτυρίας της ΔΟΕ για άρση πιέσεων , από ΔΟΕ

ΘΕΜΑ : «Παράσταση διαμαρτυρίας στην Περιφέρεια Πελοποννήσου – Ανάκληση εγγράφου και δέσμευση για άρση των πιέσεων»

 

  Το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. πραγματοποίησε  την Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου 2014 παράσταση διαμαρτυρίας στα γραφεία της Περιφερειακής Διεύθυνσης Πελοποννήσου στην Τρίπολη έπειτα από πλήθος καταγγελιών για πράξεις εκφοβισμού και συνεχείς μεθοδεύσεις για συγκρότηση «ομάδων εργασίας» για την αυτοαξιολόγηση που δέχτηκε από τους Συλλόγους Εκπαιδευτικών  της Περιφερειακής Διεύθυνσης Πελοποννήσου.

Στη συγκέντρωση παραβρέθηκαν αντιπροσωπίες από τα Δ.Σ. όλων των Συλλόγων Εκπαιδευτικών Π.Ε. της Πελοποννήσου και πολλοί εκπαιδευτικοί.

Στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε με τον Περιφερειακό Διευθυντή Εκπαίδευσης Πελοποννήσου και με τον Προϊστάμενο Επιστημονικής και Παιδαγωγικής καθοδήγησης Π.Ε. της Περιφέρειας Πελοποννήσου, τονίσαμε το μεγάλο πρόβλημα που έχουν δημιουργήσει οι πιέσεις και οι απειλές για πειθαρχικές διώξεις από σχολικούς συμβούλους προς τους συλλόγους διδασκόντων ώστε να συνεδριάσουν άμεσα και να συγκροτήσουν ομάδες εργασίας και μάλιστα εντός ασφυκτικών χρονικών πλαισίων με βάση έγγραφο του Προϊσταμένου Επιστημονικής και Παιδαγωγικής καθοδήγησης. Τονίσαμε, επίσης, τη βαθιά ανησυχία που έχει προκαλέσει στο Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. η έξαρση του φαινομένου των πειθαρχικών διώξεων σε βάρος συναδέλφων στην περιοχή της Περιφέρειας Πελοποννήσου, εκτιμώντας ότι είναι άδικες κι έχουν χαρακτήρα εκφοβισμού, ζητώντας τη θεσμική παρέμβαση του κ. Περιφερειακού Διευθυντή ώστε να σταματήσει το απαράδεκτο αυτό φαινόμενο.

 

Τόσο ο κ. Περιφερειακός Διευθυντής όσο και ο κ. Προϊστάμενος Επιστημονικής και Παιδαγωγικής καθοδήγησης δεσμεύτηκαν ότι:

  • Θα προχωρήσουν άμεσα στην ανάκληση των ημερομηνιών που έθετε το σχετικό κείμενο του Προϊσταμένου Επιστημονικής και Παιδαγωγικής καθοδήγησης.
  • Θα δοθούν οδηγίες προς τους σχολικούς συμβούλους ώστε να περιορίζονται στην άσκηση του θεσμικού τους ρόλου και μόνο κι ότι αν διαπιστώσουν ότι υπάρχουν πιέσεις θα φροντίσουν για την εξάλειψη του φαινομένου.

Το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. εκτιμά ότι οι παραπάνω δεσμεύσεις, με δεδομένο ότι πρόκειται να τηρηθούν, κινούνται στην κατεύθυνση της εκτόνωσης του κλίματος εκφοβισμού που δημιουργήθηκε το τελευταίο διάστημα.

Καλούμε τους συλλόγους διδασκόντων που πραγματοποίησαν συνεδριάσεις και συγκρότησαν ομάδες εργασίας κάτω από συνθήκες πίεσης να επαναλάβουν τις συνεδριάσεις και να ανατρέψουν αποφάσεις που ήταν προϊόν των συγκεκριμένων συνθηκών.

  Επαναλαμβάνουμε ότι θέση της Ομοσπονδίας είναι οι σύλλογοι διδασκόντων να μη συγκροτήσουν τις ομάδες εργασίας ώστε να μην ξεκινήσουν οι διαδικασίες της αυτοαξιολόγησης  που είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την αξιολόγηση – χειραγώγηση. Για ενίσχυση των συλλόγων διδασκόντων σ’ αυτή την κατεύθυνση έχουμε ήδη αποστείλει γνωμοδότηση της νομικής μας συμβούλου και σχέδιο πρακτικού.

Το ΔΣ της ΔΟΕ