Σύλλογος Εκπαιδευτικών Π.Ε. Ηλιούπολης

"Μιχάλης Παπαμαύρος"

Το πάγιο καθεστώς της μη αναπλήρωσης απουσιάζοντος εκπαιδευτικού, από Αν.Κιν.

Έχει καταντήσει μια αισχρή συνήθεια πια, η μη αναπλήρωση των εκπαιδευτικών που απουσιάζουν και η μετάθεση των ευθυνών του Υπουργείου στον  δάσκαλο.

Μία πολύ σωστή ρύθμιση έγινε στην περιφέρεια της Μακεδονίας , όπως φαίνεται κι από το παρακάτω ρεπορτάζ της ιστοσελίδας  news.gr :

Η απουσία εκπαιδευτικών με οργανική θέση λόγω ασθένειας και η αδυναμία προσωρινής κάλυψης των κενών οδηγεί τα στελέχη της εκπαίδευσης να προχωρούν σε αποφάσεις για τη διαφοροποίηση του ωραρίου αποχώρησης των μαθητών. 

Ήδη σε τρία σχολεία της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας λήφθηκαν εγκριτικές αποφάσεις διαφοροποίησης του ωραρίου αποχώρησης των μαθητών και μαθητριών τμημάτων Αγγλικής ή Γερμανικής Γλώσσας λόγω της απουσίας εκπαιδευτικών ειδικοτήτων και μέχρι την τοποθέτηση εκπαιδευτικών, όπως αναφέρεται σε σχετικά έγγραφα. 

Για παράδειγμα σε Δημοτικό σχολείο της Βόρειας Ελλάδας εκπαιδευτικός της αγγλικής γλώσσας θα απουσιάζει για έναν μήνα περίπου όποτε και οι μαθητές θα αποχωρούν νωρίτερα μέχρι την επιστροφή του εκπαιδευτικού. 

Με ευθύνη του Διευθυντή των Σχολείων  θα ενημερωθούν σχετικά οι γονείς των μαθητών των τμημάτων αυτών και θα ληφθεί μέριμνα για την ασφαλή παραμονή και τη δημιουργική απασχόληση των μαθητών που φοιτούν στο ολοήμερο. 

Καλόγηρος Βασίλειος

 ΑΝΟΙΧΤΗ ΚΙΝΗΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ                                                                         Γιάννης Χαλακατεβάκης

 

Πραγματοποίηση σεμιναρίων ΠΕΚ εκτός ωραρίου, από ΔΟΕ

 

Θέμα: Πραγματοποίηση  σεμιναρίων ΠΕΚ εκτός εργασιακού ωραρίου για τους     αναπληρωτές της παράλληλης στήριξης

 

Με ανακοίνωση του, στις 22-12-2014, με αφορμή την ενέργεια  Διεύθυνσης Π.Ε  να καλέσει τους αναπληρωτές συναδέλφους της παράλληλης στήριξης, που δεν είχαν παρακολουθήσει σεμινάρια των Π.Ε.Κ., να το δηλώσουν  και να τα παρακολουθήσουν εκτός του εργασιακού  τους ωραρίου, το Δ.Σ της Δ.Ο.Ε. είχε επισημάνει το απαράδεκτο του γεγονότος  να υποχρεώνονται οι συνάδελφοι σε επιμόρφωση σε χρόνο εκτός του ωραρίου εργασίας.

Το ίδιο φαινόμενο επαναλαμβάνεται τώρα, σύμφωνα με καταγγελίες Συλλόγων, στις Περιφερειακές Διευθύνσεις Πελοποννήσου και Κρήτης.

   Το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. τονίζει, για μια ακόμη φορά, ότι η συγκεκριμένη πρακτική είναι απαράδεκτη και απαιτεί τα σεμινάρια, να γίνουν εντός του εργασιακού ωραρίου με απαλλαγή των εκπαιδευτικών από τα διδακτικά τους καθήκοντα.

Καλούμε τις Περιφερειακές Διευθύνσεις και τις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης που εμπλέκονται στο νέο κύκλο επιμορφώσεων να φροντίσουν για την άμεση  επανόρθωση, δίνοντας απαλλαγή από τα διδακτικά καθήκοντα στους συναδέλφους ώστε να επιμορφωθούν, σύμφωνα με  την πάγια θέση του κλάδου.

Πέρα από τα παραπάνω, με αφορμή  σχετικό έγγραφο του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Π.Ε. Λακωνικής, καλούμε την Περιφερειακή Διεύθυνση Πελοποννήσου να φροντίσει ώστε να συγκροτηθεί από το ΠΕΚ Τριπόλεως εξακτινωμένο τμήμα στο έδαφος της Λακωνίας (περιοχή Σκάλας) προκειμένου να παρακολουθήσουν την Α΄ και Β΄ φάση των υποχρεωτικών σεμιναρίων επιμόρφωσης οι αναπληρωτές που τοποθετήθηκαν και διαμένουν σε πόλεις και χωριά της Λακωνίας που απέχουν από μιάμιση έως και τέσσερις ώρες οδικώς από την Τρίπολη.

  Τη μέριμνα, για συγκρότηση εξακτινωμένων τμημάτων Π.Ε.Κ., θα πρέπει να λαμβάνουν όλες οι Περιφερειακές Διευθύνσεις σε ανάλογες περιπτώσεις, ώστε, ιδιαίτερα σε περίοδο οικονομικής κρίσης, να μην υποχρεώνονται οι αναπληρωτές συνάδελφοί μας σε δαπάνες για τις οποίες είναι εξαιρετικά αμφίβολο το πότε και σε ποια έκταση πρόκειται να αποζημιωθούν.

Το  ΔΣ  της ΔΟΕ