Σύλλογος Εκπαιδευτικών Π.Ε. Ηλιούπολης

"Μιχάλης Παπαμαύρος"

Όχι στον διαγωνισμό PISA – Έξω ο ΟΟΣΑ από την εκπαίδευση

Όχι στο διαγωνισμό P.I.S.A.- Έξω ο ΟΟΣΑ από την εκπαίδευση

 

O διεθνής μαθητικός διαγωνισμός P.I.S.A. (Programme for International Student Assessment), που υλοποιεί ο ΟΟΣΑ (Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης) από το 2000, διενεργείται κάθε τρία χρόνια. Στο ενημερωτικό κείμενο που στάλθηκε στα σχολεία για το φετινό διαγωνισμό διαβάζουμε: «…Η έρευνα διεξάγεται σε περισσότερες από 70 χώρες και διερευνά την ικανότητα εφαρμογής των γνώσεων και δεξιοτήτων των μαθητών στην επίλυση προβλημάτων της καθημερινής ζωής. Τα γνωστικά πεδία που διερευνώνται είναι τα Μαθηματικά, οι Φυσικές Επιστήμες, η Κατανόηση Κειμένου και η Συνεργατική Επίλυση Προβλήματος … Τα σχολεία αυτά έχουν επιλεγεί με τυχαία, στρωματοποιημένη (;) δειγματοληψία».  Στην Ελλάδα θα συμμετάσχουν 231 δημόσια και ιδιωτικά Γυμνάσια, Γενικά Λύκεια και Επαγγελματικά Λύκεια και ο διαγωνισμός θα γίνει από 2 Μάρτη έως 3 Απρίλη ενώ στο 2ο Λύκειο Ηλιούπολης οι «εξετάσεις» θα διεξαχθούν από την Δευτέρα 09-03-15 έως την Παρασκευή 13-03-15 και έχουν επιλεγεί 35 μαθητές της Α΄Λυκείου!

Στόχος του διαγωνισμού να κατευθύνει τα εκπαιδευτικά συστήματα στην παροχή δεξιοτήτων, αφού με βάση τα αποτελέσματά του αξιολογούνται και κατατάσσονται οι χώρες σε λίστα, σύμφωνα με το εκλεχτό από το μεγάλο κεφάλαιο εκπαιδευτικό σύστημα (έτσι η Ελλάδα, η Γαλλία,  οι ΗΠΑ, σήμερα κατατάσσονται σε πολύ κατώτερη θέση από τη …Σιγκαπούρη, που προβάλλει στην 1η ή  2η θέση), και να νομιμοποιήσει  νέα ταξικά μέτρα στην εκπαίδευση.

Γονείς, εκπαιδευτικοί και ακαδημαϊκοί από μία ευρεία γκάμα χωρών έχουν ζητήσει την αναστολή του διαγωνισμού, καταγγέλοντας ότι το πρόγραμμα συμβάλλει στην κλιμάκωση ποσοτικών μετρήσεων και στη δραματική αύξηση της εξάρτησης από αυτές.

 Σε μια εποχή πρωτόγνωρης ανθρωπιστικής κρίσης, το P.I.S.A. έρχεται να μας «πάρει τα μέτρα»:

  • φετιχοποιώντας τις συγκρίσεις- κατηγοριοποιήσεις,
  • υποβαθμίζοντας τις γνώσεις σε πληροφορίες,
  • κατασκευάζοντας καταστάσεις ζωής σε έναν ανταγωνιστικό μαραθώνιο επιδόσεων,
  • μετατοπίζοντας την προσοχή σε βραχυχρόνιες ρυθμίσεις,
  • εκτοπίζοντας την αυτονομία του Εκπαιδευτικού και κάθε ευρέως αποδεκτή αρχή καλής και δημοκρατικής πρακτικής (:όλο και περισσότερα προσχεδιασμένα μαθήματα από προμηθευτές),

είναι ένα μονοπωλιακό υπερεθνικό πρόγραμμα «παρακυβέρνησης» στην Εκπαίδευση.

Φαίνεται παράδοξο το γεγονός ότι ο ΟΟΣΑ -ένας οργανισμός που αποτελεί οικονομικό στρατηγείο του διεθνούς καπιταλιστικού συστήματος, κατευθύνει οικονομικές πολιτικές των κρατών και δεν έχει την αποστολή βελτίωσης της εκπαίδευσης και της ζωής των παιδιών- να πραγματοποιεί παγκόσμιους διαγωνισμούς στην εκπαίδευση: στην πραγματικότητα, έχει προσχωρήσει σε συνεργασίες με πολυεθνικές- κερδοσκοπικές επιχειρήσεις, που κερδοσκοπούν με κάθε αδυναμία -πραγματική ή όχι- που ο P.I.S.A. αποκαλύπτει, διαμορφώνοντας τη νέα– νεοφιλελεύθερη – καπιταλιστική ατζέντα της εκμετάλλευσης.

 

 

Να σταματήσουμε τώρα την πραγματοποίηση του διαγωνισμού P.I.S.A.

 

Τα αποτελέσματα αυτού του διαγωνισμού χρησιμοποιεί ο ΟΟΣΑ για να συντάξει τις διάφορες εκθέσεις του (η τελευταία το 2011) προς την κάθε κυβέρνηση, στις οποίες προτείνει κατάργηση της μονιμότητας, εφαρμογή της αξιολόγησης στην εκπαίδευση, εξάρτηση μισθού από την “απόδοση”, σύνδεση σχολείου με επιχειρήσεις κ.ά. αντιπαιδαγωγικά μέτρα, που προσπαθούν να περάσουν με επίκληση στην αυθεντία των “εμπειρογνωμόνων” του μεγάλου κεφαλαίου.

Πρόκειται επομένως για ένα διαγωνισμό, που είναι κομμένος στα μέτρα του ΟΟΣΑ κι εντάσσεται στη γνωστή «εργαλειοθήκη» του, με άλλα λόγια τις πολιτικές άγριας λιτότητας και περικοπών στα κοινωνικά αγαθά, στο όνομα της ανταγωνιστικότητας. Την εφαρμογή των πολιτικών προτάσεων του ΟΟΣΑ στην εκπαίδευση τη νιώσαμε έντονα τα τελευταία πέντε χρόνια: οι συγχωνεύσεις σχολείων, η αύξηση ωραρίου, οι απολύσεις, η περιβόητη αξιολόγηση για την κατηγοριοποίηση σχολείων και εκπαιδευτικών, η μισθολογική καθήλωση, για να γίνουμε τάχα πιο «ανταγωνιστικοί», είναι δικής του έμπνευσης.

Για τους παραπάνω λόγους:

 

Το Δ.Σ. της Συλλόγου καλεί το Υπουργείο Παιδείας να σταματήσει τώρα το διαγωνισμό P.I.S.A.και  να μην αποδεχτεί να συμμετάσχει κανένα σχολείο στο διαγωνισμό  αυτό.

 

Το Δ.Σ.

Από την προβολή της ταινίας

Φωτογραφίες από την προβολή της ταινίας «Ένας ελεύθερος κόσμος» , για την γιορτή της Γυναίκας, στο   4ο Δημ. Ηλιούπολης