Σύλλογος Εκπαιδευτικών Π.Ε. Ηλιούπολης

"Μιχάλης Παπαμαύρος"

Καλή και Αγωνιστική Σχολική Χρονιά

 

Συναδέλφισσες – συνάδελφοι

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Π.Ε.  ΗΛΙΟΥΠΟΛΗΣ «Μ. ΠΑΠΑΜΑΥΡΟΣ» εύχεται σε όλους  τους συναδέλφους  ΚΑΛΗ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ με υγεία και δύναμη.

Η νέα σχολική χρονιά, βρίσκει και το χώρο της παιδείας σε γενικό αναβρασμό με μία σειρά από μέτρα που πάρθηκαν και παίρνονται ακόμα, που αφορούν όχι μόνο τις εργασιακές μας σχέσεις αλλά γενικότερα το μέλλον και το χαρακτήρα  του ίδιου του Δημόσιου Σχολείου.

Η χρονιά ξεκινά με πάνω από 20.000 κενά στα σχολεία, με μεγάλο αριθμό μαθητών στις τάξεις, με αποκλεισμό σημαντικού αριθμού  προνηπίων ,  με προαναγγελία κατάργησης του ολοήμερου  και αύξησης διδακτικού ωραρίου κλπ.Με αφορμή το θέμα των προνηπίων που μένουν εκτός δομών του δημόσιου νηπιαγωγείου, αλλά και των κενών που υπάρχουν στην δημοτικά σχολεία της περιοχής μας έγινε μια ενημερωτική συνάντηση του Δ.Σ. του συλλόγου με την Δ/ντρια Εκ/σης Α΄Αθήνας, όπου  τέθηκαν τα προβλήματα. Οι προφορικές δεσμέυσεις που μας δόθηκαν έχουν ως εξής: δεν είναι δυνατον να λειτουργήσει τώρα επιπλέον τμήμα στο 16ο Νηπιαγωγείο, ώστε να απορροφηθούν όλα τα προνήπια, αλλά στην πρώτη φάση πρόσληψης αναπληρωτών μέχρι το τέλος του Σεπτέμβρη και να κρατηθούν λίστες με τα προνήπια. Όσο για τις υπηρεσιακές μεταβολές που έχουν καθυστερήσει(τοποθετήσεις υπεραριθμιών,μεταθέσεων και αποσπάσεων), εκτίμησεότι θα ολοκληρωθoύν σύντομα.Ωστόσο η πραγματικότητα δείχνει ότι τα προβλήματα είναι πολλά και δεν αρκούν οι καλές προθέσεις,ενώσυνεχίζεται  ταλαιπωρία των αναπληρωτών εκπαιδευτικών, οι οποίοι μέχρι τις 11 Σεπτέμβρη κλήθηκαν να επανακαταθέσουν τις αιτήσεις τους. Οι πρώτοι αναπληρωτές δεν πρόκειται να φτάσουν στα σχολεία πριν το τέλος του Σεπτέμβρη.Μέχρι τώρα, στην περιοχή μας, έχουν καλυφθεί τα περισσότερα κενά δάσκάλων, ωστόσο παραμένουν πολλά τα κενά ειδικοτήτων με αποτέλεσμα πολλά τμήματα ολοήμερων σχολείων να υπολειτουργούν ή να μην λειτουργούν καθόλου. Κενά υπάρχουν και σε εκπαιδευτικούς ειδικής αγωγής, ενώ αβέβαιη διαφαίνεται και η κάλυψη όλων των αναγκών παράλληλης στήριξης.

Συνεχίζεται επίσης, η οικονομική αφαίμαξη των σχολείων κι η αδυναμία τους να καλύψουν τα στοιχειώδη λειτουργικά τους έξοδα (χαρτί, πετρέλαιο, ρεύμα, νερό, κλπ),ενώ είναι πια δεδομένο και καθιερωμένο από την κυβερνητική πολιτική .

Παράλληλα φέρνουν νέα χαράτσια και φόρους, κατασχέσεις σπιτιών, πλειστηριασμούς, ιδιωτικοποιήσεις. Μειώνουν ακόμα περισσότερο μισθούς, συντάξεις και εφάπαξ διαλύουν ότι έχει απομείνει από τα ασφαλιστικά μας δικαιώματα και την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Αυξάνουν τα όρια ηλικίας  συνταξιοδότησης και καταργούν για τους νέους το δικαίωμά τους  να πάρουν κάποτε σύνταξη καταδικάζοντάς τους στην ανεργία ή στην μετανάστευση.

ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΜΑΣ ΑΦΟΡΟΥΝ ΟΛΟΥΣ – ΜΟΝΗ ΛΥΣΗ Η ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΔΡΑΣΗ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΜΑΣ

Η επίθεση που δέχονται τα δικαιώματά μας είναι γενικευμένη για όλους τους εργαζόμενους.

Ενιαία και γενική πρέπει να είναι και η απάντηση που πρέπει να δώσουμε συσπειρωμένοι στα Σωματεία και τους Συλλόγους μας.

Καλούμε τους συναδέλφους και τους Δ/ντες να αποστείλουνστο e-mail του συλλόγου τα κενά και όποιο άλλο πρόβλημα λειτουργείας προκύπτει στα σχολεία.

 

     Για το Διοικητικό Συμβούλιο

  Η   ΠΡΟΕΔΡΟΣ                    Η  ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ                                                            Χήρα    Αγαθή                Παπακώστα Μαργαρίτα

Αίτημα για τραπεζοκόμους στα νηπιαγωγεία

 

ΘΕΜΑ: ΣΙΤΙΣΗ ΝΗΠΙΩΝ

Η προσχολική ηλικία  είναι η πιο κρίσιμη περίοδος για την ανάπτυξη του παιδιού,κατ’επέκταση λοιπόν, η προσχολική αγωγή αποτελεί βασικό τμήμα της εκπαιδευτικής διαδικασίας. Ο χαρακτήρας του ανθρώπου διαμορφώνεται στα πρώτα χρόνια της ζωής του.  Ο Λέων Τολστόι λέει χαρακτηριστικά: «Μήπως δεν απόκτησα όλα εκείνα που είναι τώρα ΖΩΗ ΜΟΥ; Απ’ την την ηλικία του πεντάχρονου ως τη σημερινή, μόνο ένα βήμα».     Είναι  ανάγκη λοιπόν και είναι εφικτή, ως δυνατότητα, να ικανοποιηθούν σήμερα οι ανάγκες του παιδιού και της οικογένειας για αγωγή, φροντίδα, ομαλή κοινωνικοποίηση και γνώση μέσα από ένα σύγχρονο, υποχρεωτικό δημόσιο σχολείο.

Το ολοήμερο νηπιαγωγείο είναι ένας θεσμός που ξεκίνησε θέλοντας να ανταποκριθεί στις παιδαγωγικές και κοινωνικές ανάγκες του παιδιού. Στην πορεία της λειτουργίας του, αναδείχθηκαν  σοβαρά προβλήματα που δυσχεραίνουν τη λειτουργία του και ελλοχεύουν κινδύνους για την υγεία του παιδιού και του εκπ/κού έργου του/της νηπιαγωγού.    Ένα από τα σημαντικά προβλήματα που θεωρούμε ότι θα πρέπει το Υπουργείο Παιδείας να λύσει χωρίς κωλυσιεργεία είναι το θέμα της σίτισης των νηπίων.

Σύμφωνα με τα  υγειονομικά  κλιμάκια του Υπουργείου Υγείας, που επισκέφθηκαν τα νηπιαγωγεία της περιοχής μας κατά το σχολικό έτος 20014-15, οι προδιαγραφές σίτισης που ρητά απαιτούνται για τα νήπια, είναι οι παρακάτω:

  • Οι εμπλεκόμενοι με τη σίτιση πρέπει  απαραίτητα να έχουν πιστοποιητικό Υγείας.
  • Ζέσταμα φαγητού πάνω από 100οC
  • Θερμόμετρο φαγητού
  • Θερμόμετρο ελέγχου θερμοκρασίας φαγητού στο κέντρο
  • Επιμελής καθαρισμός του χώρου πριν και μετά το γεύμα κ.λ.π.

Ζητάμε από το Υπουργείο Παιδείας να αποσαφηνίσει την εγκύκλιο   από  12-09-2014 Αριθ. Πρωτ. Φ.32/227/145146/Γ1 που μιλούσε για «καθοδήγηση» νηπίων από τον/την νηπιαγωγό και πως θα υλοποιηθεί (χωρίς το αναγκαίο μόνιμο βοηθητικό προσωπικό) η συγκεκριμμένη διαδικασία σίτισης, από νήπια 4 και 5 ετών, σύμφωνα με τα παραπάνω.

Για την υγιεινή και ασφαλή σίτιση των νηπίων απαιτούμε: την πρόσληψη μόνιμου ειδικά εκπαιδευμένου βοηθητικού προσωπικού, με το απαραίτητο πιστοποιητικό υγείας ,που θα έχει ως αποκλειστικό αντικείμενο την προετοιμασία, το σερβίρισμα του φαγητού και την καθαριότητα του χώρου σίτισης.

Για το Διοικητικό Συμβούλιο

  Η   ΠΡΟΕΔΡΟΣ                    Η  ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ                                                            Χήρα    Αγαθή                Παπακώστα Μαργαρίτα