Σύλλογος Εκπαιδευτικών Π.Ε. Ηλιούπολης

"Μιχάλης Παπαμαύρος"

Μεταφορά πείρας από την Ιταλία

 Στην Πανελλαδική Συνάντηση προσκλήθηκε και συμμετείχε ο Ιταλός μαθητής Σιμόν Βιάλ, αντιπρόεδρος του Περιφερειακού Μαθητικού Συμβουλίου του Τορίνο, που στο χαιρετισμό του μεταξύ άλλων μετέφερε εικόνα για τις εξελίξεις στην Παιδεία στη γειτονική χώρα:

«Από το 2008 έως σήμερα, ο τομέας της Εκπαίδευσης έχει υποστεί μεγάλες περικοπές, που υπολογίζονται σε περισσότερα από 22 δισεκατομμύρια ευρώ, προκειμένου να υπάρξει σύγκλιση με τις κατευθύνσεις που επιβάλλει η Ευρωπαϊκή Ενωση, να σωθούν οι μεγάλες τράπεζες και να αυξηθούν οι στρατιωτικές δαπάνες. Λόγω αυτής της επιλογής, η δημόσια Εκπαίδευση στη χώρα μας βρίσκεται σήμερα σε μια πολύ δύσκολη κατάσταση, με επικίνδυνα κτίρια, μεγάλη διαρροή μαθητών και κάθε χρόνο γίνεται ακριβότερη για τις οικογένειες. (…)

Ο στόχος της κυβέρνησης, υπό την πίεση των κυριότερων ευρωπαϊκών παραγωγικών τομέων, είναι η δημιουργία ενός σχολείου βασισμένου στις ανάγκες των επιχειρήσεων και των κερδών τους. Η τελευταία εκπαιδευτική «μεταρρύθμιση», η οποία προτάθηκε από την κυβέρνηση Ρέντσι το 2015, προωθεί έντονα αυτή την κατεύθυνση, ανοίγοντας τις πόρτες των σχολείων σε μεγάλους μονοπωλιακούς ομίλους. Σήμερα οι επιχειρήσεις επιτρέπεται να χρηματοδοτούν μεμονωμένα σχολεία, τροποποιώντας το πρόγραμμα σπουδών τους, χρησιμοποιώντας τη δικαιολογία ότι δεν υπάρχουν δημόσια χρήματα για τη χρηματοδότηση της δημόσιας Εκπαίδευσης. Επιπρόσθετα, υπάρχει η «Μάθηση μέσω της Εργασίας» (σ.σ. Alternanza scuola-lavoro στα Ιταλικά), ένα σύστημα που αναγκάζει κάθε χρόνο 1,5 εκατομμύριο μαθητές να εργάζονται χωρίς να πληρώνονται, προκειμένου να επιτύχουν στις τελικές εξετάσεις στο γυμνάσιο. Χάρη σε αυτό το πρόγραμμα, τα αφεντικά έχουν στη διάθεσή τους ένα τεράστιο εργατικό δυναμικό χαμηλού κόστους, το οποίο τους επιτρέπει να εξοικονομούν χρήματα από την εργασιακή εκμάθηση και να διαμορφώνουν τη διδασκαλία ανάλογα με τις ανάγκες τους.

Για παράδειγμα, αυτή τη στιγμή υπάρχουν 10.000 μαθητές που δουλεύουν δωρεάν μόνο στα «McDonald’s», από τους συνολικά 20.000 υπαλλήλους για τον κολοσσό των fast food στην Ιταλία. Σε ένα τέτοιο πλαίσιο, σημειώνεται αύξηση του αριθμού των εργατικών «ατυχημάτων», αύξηση των επεισοδίων βάναυσης εκμετάλλευσης και αύξηση της απουσίας κάθε δικαιώματος για τους νέους. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι η «μεταρρύθμιση» αρνείται τα πιο θεμελιώδη δικαιώματα για τους μαθητές, από το μισθό για τις ώρες εργασίας έως το μέγιστο χρόνο εργασίας, τη δυνατότητα να έχουν λόγο για την επιλογή των πρότζεκτ. Επιπλέον, η τελευταία εκπαιδευτική «μεταρρύθμιση» έδωσε ευρύτερες εξουσίες στους διευθυντές, οι οποίοι μπορούν σήμερα να επιλέξουν απευθείας τους δασκάλους, να δώσουν μπόνους και να κάνουν συμφωνίες με μεμονωμένες επιχειρήσεις».

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ Δ.Σ. ΤΗΣ ΔΟΕ ΜΕ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗ ΑΓΩΓΗ

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι,

Και πάλι ανέξοδες υποσχέσεις από τη μεριά του Υπ. Παιδείας κ. Γαβρόγλου στη συνάντηση με το Δ.Σ. της ΔΟΕ για την Προσχολική Αγωγή. Η όλη συζήτηση ένθεν και κείθε περιστράφηκε στον τίτλο του πανεπιστημιακού Τμήματος που θα δημιουργηθεί στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής για τις βρεφονηπιοκόμους που ως τώρα αποτελούσαν τμήμα των ΑΤΕΙ Πειραιά. Επίσης υποσχέσεις για πρόβλεψη Προεδρικού Διατάγματος (Π.Δ.) ή μνεία γι’ αυτό στο νόμο σε σχέση με τα επαγγελματικά δικαιώματα των νηπιαγωγών και των εργαζομένων στους παιδικούς σταθμούς.

Όταν όμως ζητήθηκε επίμονα από τον Υπ. Παιδείας να προχωρήσει τώρα στην καθιέρωση της δίχρονης Υποχρεωτικής Προσχολικής Αγωγής και να προωθήσει προς υπογραφή τώρα Π.Δ. που να ξεκαθαρίζει τα εργασιακά δικαιώματα των δύο κλάδων, τότε φάνηκε η παρελκυστική τακτική του Υπ. Παιδείας και της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Ο Υπ. Παιδείας μίλησε ξανά για το τριετές πλάνο για την καθιέρωση της Δίχρονης Υποχρεωτικής Προσχολικής Αγωγής. Να σημειωθεί ότι ενώ στην αρχή είπε ότι η έναρξη θα γίνει τον επόμενο Σεπτέμβρη, μετά αναφέρθηκε σε ομάδα εργασίας που μελετά τις περιοχές που θα ξεκινήσει και ποιες θα ακολουθήσουν κ.λπ., για να μας πει στο τέλος ότι η Δίχρονη «Υποχρεωτική» ΠΑ θα ξεκινήσει από τις περιοχές που πληθυσμιακά η ίδια η ζωή έχει λύσει το ζήτημα!

Πραγματικά δεν ξέρεις τι να πιστέψεις από μια κυβέρνηση που έχει μιλήσει για 20.000 μόνιμους διορισμούς και προχωρά σε απολύσεις αναπληρωτών, που υπόσχεται 2χρονη Υποχρεωτική Προσχολική Αγωγή και την ίδια στιγμή υποβαθμίζει τη λειτουργία του Νηπιαγωγείου (διάλυση ολοήμερου, αύξηση ωραρίου, υποδομές κ.ά.).

Όχι απλά δεν υπάρχουν θετικά από τη συγκεκριμένη συνάντηση – όπως ισχυρίζεται η πλειοψηφία του Δ.Σ. της ΔΟΕ – αλλά φαίνεται πως θα συνεχιστεί η κοροϊδία, οι τακτικισμοί, το στήσιμο κάλπικων αντιπαραθέσεων ανάμεσα στους εργαζόμενους, ώστε να περνάει αλώβητη η αντιλαϊκή πολιτική.

Στον αγώνα, στη σύγκρουση με την αντιλαϊκή πολιτική, στην πάλη για σύγχρονα μορφωτικά δικαιώματα βρίσκεται η λύση και όχι στα παζάρια για το τι θα χάσουμε!!

Ως Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών (το ψηφοδέλτιο που στηρίζει το ΠΑΜΕ) κάναμε σαφές ότι η μόνη απάντηση σήμερα είναι η καθιέρωση – εδώ και τώρα – Δίχρονης Υποχρεωτικής Προσχολικής Αγωγής, ώστε όλα τα νήπια προνήπια να είναι στο Δημόσιο Νηπιαγωγείο με διασφάλιση των επαγγελματικών δικαιωμάτων των δύο κλάδων!

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Με τη συσπείρωση στους Συλλόγους μας και στη γραμμή ρήξης, μπορούμε και πρέπει να περάσουμε στην αντεπίθεση. Όλες και Όλοι συσπειρωμένοι στον Σύλλογό μας διεκδικούμε τα δικαιώματά μας! Όλες και Όλοι στις Γενικές Συνελεύσεις των Σωματείων μας!!

Αθήνα, 31/1/2018