Σύλλογος Εκπαιδευτικών Π.Ε. Ηλιούπολης

"Μιχάλης Παπαμαύρος"

ΗΠΑ – Κινητοποιήσεις εκπαιδευτικών

ΗΠΑ
Κινητοποιήσεις εκπαιδευτικών

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.

Οι πολιτικές απαξίωσης των δημόσιων σχολείων στις ΗΠΑ από τις ομοσπονδιακές και πολιτειακές αρχές ξεσηκώνουν πλέον διαδοχικά εκπαιδευτικούς και γονείς. Με κεντρικό σύνθημα «Σταματήστε τον πόλεμο στη δημόσια εκπαίδευση», από την Παρασκευή ξεκίνησαν απεργίες, στάσεις εργασίας, πικετοφορίες και πολύμορφες κινητοποιήσεις εκπαιδευτικοί σε Οκλαχόμα και Κεντάκι, διεκδικώντας αύξηση των δημόσιων δαπανών για την εκπαίδευση, ώστε να μπορούν να καλυφθούν οι βασικές λειτουργικές δαπάνες των σχολείων σε ηλεκτροδότηση, σχολικά εγχειρίδια, τεχνολογικά μέσα και σχολικά προγράμματα. Διεκδικούν επίσης αξιοπρεπείς μισθολογικές αυξήσεις, ικανοποιητικό αριθμό αδειών ασθενείας μετ” αποδοχών, ικανοποιητικό ασφαλιστικό και συνταξιοδοτικό πρόγραμμα.

Πολλοί εκπαιδευτικοί, μιλώντας σε αμερικανικά και ξένα δίκτυα στην Οκλαχόμα, κατήγγειλαν ότι αρκετά σχολεία δεν έχουν αρκετά χρήματα ούτε για να καλύψουν το κόστος ηλεκτροδότησης, το κόστος αγοράς επαρκούς αριθμού σχολικών εγχειριδίων ή, ακόμη περισσότερο, να προχωρήσουν στην αγορά νέων βιβλίων (τα περισσότερα είναι άνω των 20 ετών). Κατήγγειλαν ελλείψεις ακόμη και σε φωτοτυπικό χαρτί,τονίζοντας ότι σε ορισμένα σχολεία το όριο είναι 30 φωτοτυπίες τη βδομάδα για κτίρια με πάνω από 200 μαθητές! Τόνισαν επίσης ότι έχουν να πάρουν αυξήσεις πάνω από 10 χρόνια και πως διεκδικούν ετήσια αύξηση 10.000 δολαρίων για τους εκπαιδευτικούς, 5.000 δολάρια για το υπόλοιπο προσωπικό των σχολείων (επιστάτες, διοικητικό προσωπικό κ.ά.), 200.000.000 δολάρια αύξηση των πολιτειακών δαπανών για την εκπαίδευση. Ανάλογες κινητοποιήσεις σχεδιάζουν και στην Αριζόνα.

Οι μετά από πολλά χρόνια κινητοποιήσεις οργανώσεων εκπαιδευτικών στις ΗΠΑ άρχισαν να αυξάνονται μετά τη δικαίωση του απεργιακού αγώνα εννιά ημερών όλων των δασκάλων και καθηγητών σε δημόσια σχολεία της Δυτικής Βιρτζίνια, που οδήγησε σε μισθολογικές αυξήσεις άνω του 5%.