Σύλλογος Εκπαιδευτικών Π.Ε. Ηλιούπολης

"Μιχάλης Παπαμαύρος"

ΕΕΠ/ΕΒΠ – ΟΛΟΙ και ΟΛΕΣ στην κινητοποίηση στην ΠΔΕ Αττικής την Παρασκευή 8/6 στη 13:30

Αγωνιστική Συσπείρωση

ΕΕΠ/ΕΒΠ

ΟΛΟΙ και ΟΛΕΣ στην κινητοποίηση στην ΠΔΕ Αττικής την Παρασκευή 8/6 στη 13:30

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι

Από χθες 4 Ιουνίου ξεκίνησαν να αναρτώνται οι προσωρινοί πίνακες αναπληρωτών ΕΕΠ/ΕΒΠ από τις ΠΔΕ ανά την Ελλάδα. Στην Αττική όπου συγκεντρώνεται και ο κύριος όγκος των αναπληρωτών, αναρτήθηκαν οι πίνακες για το ΕΒΠ στους οποίους, με την προβληματική από την αρχή διαδικασία που ακολουθήθηκε, απορρίφθηκαν 154 συνάδελφοί μας σε σύνολο 724 αιτήσεων! Ποσοστό που αναλογεί στο 21,3%! Δηλαδή ένας στους πέντε συναδέλφους απορρίπτεται! Πρόκειται για έναν εξαιρετικά μεγάλο αριθμό απορριπτέων με ευθύνη της ΠΔΕ Αττικής, αλλά και του Υπουργείου Παιδείας που νομιμοποίησε αυτή τη διαδικασία, χωρίς να δίνεται η δυνατότητα να γίνουν οι αιτήσεις δια ζώσης ή να υπάρχουν άλλες ασφαλιστικές δικλείδες για την ορθή κατάθεσή τους. Ο τεράστιος αυτός αριθμός των απορριπτέων αποδεικνύει το άκυρο της όλης διαδικασίας! Και ακόμα δε βγήκαν οι πίνακες των κλάδων του ΕΕΠ…

Η ΑΣΕ ΕΕΠ/ΕΒΠ είχε έγκαιρα προειδοποίηση για τον κίνδυνο ενός τέτοιου ενδεχομένου, για αυτό και όταν γινόντουσαν οι αιτήσεις είχε προτείνει στο ΔΣ του ΣΕΕΠΕΑΑ να γίνει κινητοποίηση και να απαιτηθεί η διασφάλιση της διαδικασίας! Η πρόταση όμως αυτή απορρίφθηκε από τα υπόλοιπα μέλη του ΔΣ γιατί όπως είπαν θα ήταν άμαζη η κινητοποίηση…. Με το ίδιο σκεπτικό, στη χθεσινή συνεδρίαση του ΔΣ του ΣΕΕΠΕΑ Αττικής, ο εκπρόσωπος της ΑΣΕ πρότεινε να υπάρξει άμεσα δυναμική κινητοποίηση του Συλλόγου στην ΠΔΕ Αττικής απαιτώντας να αρθεί ΤΩΡΑ αυτή η κατάφορη αδικία!

Αυτή τη στιγμή παίζεται ένα παιχνίδι πάνω στις πλάτες των αναπληρωτών! Συνάδελφοί μας θα μείνουν του χρόνου χωρίς δουλειά! Θα χάσουν χρήματα, ένσημα, προϋπηρεσία…. σε πολλούς από αυτούς από πίσω υπάρχουν και οικογένειες, μωρά, παιδιά… και όλα αυτά γιατί από την ΠΔΕ Αττικής, ελαφρά τη καρδία, πετάνε στο δρόμο συναδέλφους που… δεν τσέκαραν κάποιο κουτάκι στη δήλωση! Την ίδια στιγμή το Υπουργείο νίπτει τας χείρας…

Ε, λοιπόν ας μην αφήσουμε αυτή την κατάφορη αδικία να τους περάσει!!!

Αυτή τη φορά ο λόγος πρέπει να είναι βροντερός και να ανήκει στους ίδιους τους αναπληρωτές!

Να μην τους περάσει! ΤΩΡΑ να παρθούν ΑΜΕΣΑ μέτρα για όλους όσους απορρίφθηκαν! Να δοθεί η δυνατότητα σε όλους τους απορριφθέντες να διορθωθούν οι δηλώσεις!

Καλούμε όλα τα μέλη ΕΕΠ και ΕΒΠ την Παρασκευή σε κινητοποίηση στην ΠΔΕ Αττικής στη 13:30!

ΟΛΟΙ και ΟΛΕΣ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 7/6, 18:30 ΣΤA ΠΡΟΠΥΛΑΙΑ ΚΑΙ ΠΟΡΕΙΑ ΠΡΟΣ ΤΗ ΒΟΥΛΗ για την απόσυρση του Νομοσχεδίου!

Με τροπολογία της τελευταίας στιγμής προχωρούν στην αφαίρεση της παιδαγωγικής επάρκειας από το πτυχίο!

Με τροπολογία της τελευταίας στιγμής

προχωρούν στην αφαίρεση της παιδαγωγικής επάρκειας από το πτυχίο!

 Εδώ και τώρα να αποσυρθεί!

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, κατά τη διάρκεια της συζήτησης του νομοσχεδίου για τις δομές και την αξιολόγηση στην εκπαίδευση, κατέθεσε τροπολογία της τελευταίας στιγμής η οποία αφορά την παιδαγωγική επάρκεια των αποφοίτων των σχολών που πρόκειται να εργαστούν στην εκπαίδευση.

Με την τροπολογία αυτή επιφέρει ένα ακόμα χτύπημα στα δικαιώματα των φοιτητών και ανοίγει ένα ακόμα “παραθυράκι” για την υπονόμευση των δικαιωμάτων των αναπληρωτών εκπαιδευτικών. Στην ουσία, η παιδαγωγική επάρκεια αποκόπτεται από το σώμα του βασικού πτυχίου και μετατρέπεται σε επιπλέον «προσόν», το οποίο θα αποκτούν οι φοιτητές μετά από παρακολούθηση ομάδας μαθημάτων είτε εντός της σχολής τους είτε σε σχολή που θα προσφέρονται τα μαθήματα αυτά. Η παιδαγωγική επάρκεια για το σύνολο των σχολών, ακόμα και των Παιδαγωγικών, θα πιστοποιείται με ξεχωριστή βεβαίωση πέρα από το πτυχίο.

Η τροπολογία της κυβέρνησης δεν είναι “κεραυνός εν αιθρία”. Όλο το προηγούμενο διάστημα ακούγονταν φωνές (ΙΕΠ, Ευρωπαϊκή Ένωση) για την ανάγκη να πεταχτεί η παιδαγωγική επάρκεια εκτός πτυχίου, για την ανάγκη να λυθούν προβλήματα υλοποίησης του νόμου Διαμαντοπούλου. Η κυβέρνηση όχι μόνο δεν ξηλώνει τον νόμο Διαμαντοπούλου, όπως υποστηρίζουν υποκριτικά τα διάφορα παπαγαλάκια της και η ίδια, αλλά ενισχύει την ουσία του!

Τελικά με βάση την τροπολογία:

  • Δεν είναι δεδομένο για κανέναν ότι το πτυχίο και μόνο αρκεί για να εργαστεί στην εκπαίδευση, αφού η απόκτηση του πτυχίου δε συνεπάγεται αυτόματα και αναγνώριση παιδαγωγικής επάρκειας και αυτή εξαρτάται από την απόφαση του κάθε Τμήματος. Φτάνουν έτσι στον παραλογισμό να χρειάζεται ειδική επιπλέον απόφαση ακόμα και για τα Παιδαγωγικά Τμήματα!
  • Τα μαθήματα που θα χρειάζεται να παρακολουθήσουν οι φοιτητές προκειμένου να τους πιστοποιηθεί η παιδαγωγική επάρκεια δεν αποτελούν απαραίτητα μέρος του προγράμματος σπουδών τους, αλλά μπορεί να είναι πρόσθετα σε σχέση με τα απαιτούμενα για τη λήψη του πτυχίου. Έτσι, γίνεται ένα ακόμα βήμα στη μετατροπή του πτυχίου σε “ατομικό μενού” μαθημάτων. Χτυπάνε δηλαδή τα μορφωτικά και εργασιακά δικαιώματα μας!
  • Όσοι έχουν ήδη αποφοιτήσει, δε θεωρείται δεδομένο ότι έχουν ήδη (από τα χρόνια των σπουδών τους και με βάση το πτυχίο τους) την παιδαγωγική επάρκεια. Αντίθετα, είναι στη διακριτική ευχέρεια των Τμημάτων να αποφασίσουν αν θα τους πιστοποιηθεί, ειδάλλως θα κληθούν να παρακολουθήσουν επιπλέον μαθήματα.
  • Επειδή τα Τμήματα θα βάζουν “κόφτη” στο πόσοι θα μπορούν να παρακολουθήσουν τα μαθήματα αυτά κάθε χρόνο, δημιουργούνται ερωτηματικά που πρέπει άμεσα το Υπουργείο να απαντήσει για το εάν κατηγορίες εκπαιδευτικών που έχουν ήδη υπηρετήσει ως αναπληρωτές, θα βρεθούν πάλι στον αέρα, αν δε “χωρέσουν” στα επιπλέον μαθήματα.
  • Ακόμα πιο χαρακτηριστικό είναι ότι στο κείμενο της τροπολογίας έχει παραληφθεί η λέξη “δωρεάν” μπροστά από τα μαθήματα αυτά, που θα προσφέρουν τα Τμήματα για την πιστοποίηση της παιδαγωγικής επάρκειας των αποφοίτων, παρότι αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση της τροπολογίας!!!

 

Εδώ και τώρα απαιτούμε:

  • Όλη η απαραίτητη γνώση για την εξάσκηση του επαγγέλματος να δίνεται μέσα στο πτυχίο. Καμία σκέψη για απόσπαση της παιδαγωγικής-διδακτικής επάρκειας από το πτυχίο.
  • Το πτυχίο να αποτελεί τη μοναδική προϋπόθεση για την πλήρη πρόσβαση στη δουλειά. Κατάργηση όλων των εμποδίων για την εξάσκηση του επαγγέλματος του εκπαιδευτικού.
  • Ετήσια περιοδική επιμόρφωση για όλους τους εκπαιδευτικούς μόνιμους και αναπληρωτές, η οποία να υπηρετεί τις σύγχρονες μορφωτικές ανάγκες των μαθητών. Επιμόρφωση ενιαία, δημόσια και δωρεάν, μέσα από παιδαγωγικές σχολές, με κεντρική κρατική ευθύνη και πλήρη και αποκλειστική κρατική χρηματοδότηση.

 

Γίνεται ακόμα πιο επιτακτική η ανάγκη να ικανοποιηθεί εδώ και τώρα το αίτημα για μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων που εργάζονται στην εκπαίδευση, για πραγματοποίηση των 25.000 διορισμών για να καλυφθούν οι στοιχειώδεις ανάγκες των σχολείων!

 

Καλούμε τα σωματεία, τις ΕΛΜΕ και τους ΣΥΛΛΟΓΟΥΣ, αλλά και τις Ομοσπονδίες να ζητήσουν απόσυρση του νομοσχεδίου για τις δομές της εκπαίδευσης και την αξιολόγηση και της συγκεκριμένης τροπολογίας!

 

Όλες και όλοι την Πέμπτη 7 Ιούνη στις 6.30 στη Συγκέντρωση στα Προπύλαια και Πορεία στη Βουλή!

Η κυβέρνηση εισάγει «κριτήρια» στις προσλήψεις αναπληρωτών και επαναφέρει τον διετή αποκλεισμό!

 

Με το νομοσχέδιο για τις ΔΟΜΕΣ νέα χτυπήματα των αναπληρωτών!

Η κυβέρνηση εισάγει «κριτήρια» στις προσλήψεις αναπληρωτών και επαναφέρει τον διετή αποκλεισμό!

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι, μόνιμοι και αναπληρωτές,

Με το νομοσχέδιο που κατέθεσε στη βουλή, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ στέλνει στους συναδέλφους αναπληρωτές δύο ακόμα αντιλαϊκά «δωράκια»! Εκτιμά φαίνεται ότι δεν τους φτάνει η απόλυση, που σε λίγες μέρες παραλαμβάνουν, τους τσακίζει κι άλλο τη ζωή!

Η κυβέρνηση, με το άρθρο 80 του νομοσχεδίου, εισάγει νέα «κριτήρια» στις προσλήψεις αναπληρωτών και ωρομισθίων στις Δ.Υ.Ε.Π.! Συγκεκριμένα στο άρθρο 80 παρ. 1 γράφει: «Για την πρόσληψη στις Δ.Υ.Ε.Π. απαιτούνται τα κάτωθι προσόντα με την εξής ιεράρχηση: Διδακτική προϋπηρεσία σε Δ.Υ.Ε.Π. ή διαπολιτισμικά σχολεία ή τάξεις υποδοχής – ζωνών εκπαιδευτικής προτεραιότητας. Πιστοποιημένη γνώση ξένων γλωσσών (επιπέδου Β1, εφόσον πρόκειται για αγγλική, γαλλική ή άλλη γλώσσα ευρωπαϊκής ένωσης) με προτεραιότητα στις μητρικές γλώσσες των προσφυγικών πληθυσμών (αραβική γλώσσα ή γλώσσα φαρσί ή γλώσσα ούρντου).» Κι ενώ αναφέρει ότι οι προσλήψεις γίνονται από τους υφιστάμενους πίνακες, παρακάτω ξεκαθαρίζει ότι «στις προσλήψεις προτάσσονται οι εκπαιδευτικοί που διαθέτουν τα  προσόντα της παρ 1»!

Στην ουσία αρχίζουν να μπαίνουν επιπλέον «κριτήρια» στις προσλήψεις αναπληρωτών, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ήδη διαλυμένη ζωή τους! Ανοίγει με αυτό τον τρόπο ο δρόμος για την καταστρατήγηση της σειρά στους πίνακες των αναπληρωτών και της δημιουργίας νέων κατηγοριοποιήσεων.

Και σαν να μην έφτανε αυτό, έρχεται και το άρθρο 87, που από τη μια μεριά καθορίζει επιπλέον ειδική προκήρυξη μετά την 1η Νοέμβρη για κάλυψη θέσεων (κενών δηλαδή) που δεν καλύφθηκαν ή έγιναν παραιτήσεις αναπληρωτών που προσλήφθηκαν σ’ αυτές. Κι από την άλλη, όποιος/α αναπληρωτές/τρια με νέα αίτησή του τοποθετηθεί σε κενό της ειδικής προκήρυξης και παραιτηθεί, διαγράφεται από τους πίνακες για τη χρονιά αυτή και την επόμενη! Για δύο χρόνια άνεργος δηλαδή!!

Θυμίζουμε ότι η διάταξη αυτή, ο διετής δηλαδή αποκλεισμός, που ήταν κομμάτι του καταδικασμένου στη συνείδηση του εκπαιδευτικού κόσμου ν. 3848 (ν. Διαμαντοπούλου), απέκλεισε πολλούς συναδέλφους, τσάκισε πολλές ζωές και χρειάστηκε σκληρούς αγώνες με τους οποίους ο διετής αποκλεισμός έγινε μονοετής και τέλος καταργήθηκε! Να είναι καλά η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, που, χρησιμοποιώντας τον ευαίσθητο χώρο της εκπαίδευσης των προσφυγόπουλων, επαναφέρει όσα οι προκάτοχες κυβερνήσεις της ΝΔ-ΠΑΣΟΚ είχαν πρωτοκαθιερώσει!

Ένα δρόμο έχουμε όλοι οι εκπαιδευτικοί, μόνιμοι και αναπληρωτές! Μαζικός αγώνας για κατάργηση όλων μνημονίων, των εφαρμοστικών τους αντιεκπαιδευτικών νόμων και φυσικά απόσυρση του νομοσχεδίου που καταργεί δομές, χτυπάει παραπέρα την ειδική αγωγή και προωθεί την αξιολόγηση. Και φυσικά μαζί του κατάργηση και των νέων μέτρων ενάντια στους αναπληρωτές!

Γι’ αυτό, όλες και όλοι στην ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ Εκπαιδευτικών και Γονέων την Πέμπτη 7 Ιούνη στις 6:30 μ.μ. στα Προπύλαια και Πορεία στη Βουλή!