Σύλλογος Εκπαιδευτικών Π.Ε. Ηλιούπολης

"Μιχάλης Παπαμαύρος"

Ανακοίνωση για την Παγκόσμια Μέρα Κατά της Παιδικής Εργασίας

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ
«Να αποκτήσουν τα παιδιά της εργατικής τάξης τη ζωή που δικαιούνται»

Ανακοίνωση για την Παγκόσμια Μέρα Κατά της Παιδικής Εργασίας

Κάλεσμα προς τα συνδικάτα των εκπαιδευτικών και τα ταξικά εργατικά συνδικάτα να εντείνουν τον αγώνα για κατάργηση της παιδικής εργασίας απευθύνει η Παγκόσμια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία Εκπαιδευτικών (FISE), με αφορμή τη χτεσινή Παγκόσμια Μέρα Κατά της Παιδικής Εργασίας.

Σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ, 218 εκατομμύρια παιδιά ηλικίας 5 με 17 ετών παγκοσμίως εργάζονται. Απ” αυτά, τα 152 εκατομμύρια είναι θύματα συστηματικής παιδικής εργασίας, από τα οποία σχεδόν τα μισά – 73 εκατομμύρια – εργάζονται σε επικίνδυνες εργασίες. Οπως αναφέρει η FISE, «αυτά τα παιδιά εργάζονται σε ορυχεία, εργοστάσια και σπίτια, εκτίθενται σε παρασιτοκτόνα και άλλες τοξικές ουσίες, μεταφέρουν βαριά φορτία ή εργάζονται πολλές ώρες. Πολλά υποφέρουν από διά βίου σωματικές και ψυχολογικές συνέπειες. Η ίδια η ζωή τους μπορεί να τεθεί σε κίνδυνο».

Επίσης η FISE «καλεί τα συνδικάτα των εκπαιδευτικών, τα ταξικά εργατικά συνδικάτα, να εντείνουν τον αγώνα για κατάργηση της παιδικής εργασίας. Να δυναμώσουν τον αγώνα κατά των ιμπεριαλιστικών πολέμων, κατά της ανεργίας και της φτώχειας, κατά της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο. Αυτή είναι η λύση για την εξάλειψη της παιδικής εργασίας

Οι κυβερνήσεις που στηρίζουν ποικιλότροπα το ΝΑΤΟ, την ΕΕ, τις πολυεθνικές και τα μονοπώλια, μόνο ψεύτικες υποσχέσεις και ευχές μπορούν να δίνουν για την κατάργηση της παιδικής εργασίας.

Οι αγώνες της FISE, οι αγώνες των συνδικάτων μέσα από την Παγκόσμια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία (WFTU) μπορούν και πρέπει να ενταθούν για να αποκτήσουν τα παιδιά της εργατικής τάξης τη ζωή που δικαιούνται».

ΓΕΡΜΑΝΙΑ – Απαγορεύεται η απεργία των δημοσίων υπαλλήλων

ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Απαγορεύεται η απεργία των δημοσίων υπαλλήλων

Επιβεβαίωσε το Συνταγματικό Δικαστήριο απορρίπτοντας τις προσφυγές τεσσάρων δασκάλων

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.–

Την απαγόρευση της απεργίας των δημοσίων υπαλλήλων επιβεβαίωσε χτες απόφαση του Ομοσπονδιακού Συνταγματικού Δικαστηρίου απορρίπτοντας τις προσφυγές τεσσάρων δασκάλων δημοσίων υπαλλήλων. Ως εκ τούτου, οι δημόσιοι υπάλληλοι δεν επιτρέπεται γενικά να απεργούν για υψηλότερους μισθούς ή καλύτερες συνθήκες εργασίας. Οι κατηγορούμενοι από τα κρατίδια Κάτω Σαξονία, Βόρεια Ρηνανία – Βεστφαλία και Σλέσβιχ – Χόλσταϊν συμμετείχαν σε διαμαρτυρίες ή απεργίες και γι” αυτό τους είχαν επιβληθεί πειθαρχικές κυρώσεις. Οι δάσκαλοι προσέφυγαν στο Συνταγματικό Δικαστήριο το Γενάρη.

Το συνδικάτο «Εκπαίδευση και Επιστήμη» (GEW) και η Συνομοσπονδία Γερμανικών Συνδικάτων (DGB) ζητούν αλλαγή του νόμου περί απαγόρευσης της απεργίας των δημοσίων υπαλλήλων, όμως η γερμανική κυβέρνηση έχει αρνηθεί. Αυτή η απαγόρευση εξασφάλισε τη λειτουργία του κράτους ακόμη και σε δύσκολες καταστάσεις, υποστήριξε ο τότε χριστιανοδημοκράτης (CDU) υπουργός Εσωτερικών, Τόμας ντε Μεζιέρ. Οι δημόσιοι υπάλληλοι στη Γερμανία δεσμεύονται για διά βίου σχέση πίστης και αφοσίωσης με το κράτος. Μάλιστα, ενώ τυπικά αναγνωρίζεται το δικαίωμα των δημοσίων υπαλλήλων να συναθροίζονται, να ιδρύουν σωματεία και να συμμετέχουν σε αυτά, μπαίνει ο περιορισμός της «διατήρησης της τάξης» και της «μη παραβίασης της ελευθερίας του άλλου», για να δικαιολογηθεί νομικά η απαγόρευση της απεργίας.

Να σημειωθεί ότι η απαγόρευση της απεργίας δεν ισχύει για τους εργαζόμενους με συμβάσεις αορίστου ή ορισμένου χρόνου στο δημόσιο τομέα. Ετσι παρατηρείται το φαινόμενο στην ίδια υπηρεσία ορισμένοι εργαζόμενοι να έχουν «δικαίωμα» να απεργήσουν και οι συνάδελφοί τους δημόσιοι υπάλληλοι όχι.