Μαζικές απεργιακές κινητοποιήσεις σε όλη τη χώρα ενάντια στις απολύσεις αναπληρωτών

Απαιτώντας μονιμοποίηση των αναπληρωτών και μαζικούς μόνιμους διορισμούς στα σχολεία, εκπαιδευτικοί της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης απεργούν και σήμερα, συνεχίζοντας τον αγώνα τους ενάντια στην τροπολογία για το νέο σύστημα διορισμών, που περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο που συζητείται σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής.

Στο πλευρό τους είχαν εργαζόμενους από άλλους κλάδους του δημόσιου τομέα που σήμερα απεργούν, αλλά και Φοιτητικούς Συλλόγους που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του ΜΑΣ.

Μεγάλη σε συμμετοχή αλλά και ιδιαίτερα δυναμική ήταν η απεργιακή κινητοποίηση των εκπαιδευτικών στην Αθήνα.

Οι απεργοί διαδήλωσαν έξω από τη Βουλή, με συνθήματα όπως «Μαζικοί διορισμοί εκπαιδευτικών μονιμοποίηση των αναπληρωτών» και «Τα κριτήριά τους είναι κοροϊδία, σημαίνουν απολύσεις και ανεργία», αποκαλύπτοντας τον πυρήνα της ρύθμισης της κυβέρνησης και προβάλλοντας το αίτημα που ενώνει όλους τους εκπαιδευτικούς, για μαζικούς διορισμούς και μονιμοποίηση των συμβασιούχων στην Εκπαίδευση.

Χαιρετισμό στους συγκεντρωμένους στο Σύνταγμα απηύθυνε ο βουλευτής του ΚΚΕ και εκπαιδευτικός Γιάννης Δελής, που επανέλαβε πως το Κόμμα σε αυτόν τον αγώνα θα είναι πάντα στο πλευρό των εκπαιδευτικών για να μην περάσει.

Εκ μέρους της Πανελλαδικής Γραμματείας Εκπαιδευτικών του ΠΑΜΕ, ο Σπ. Μαρίνης, χαιρετίζοντας τη συγκέντρωση στην Αθήνα και τα αντίστοιχα συλλαλητήρια που έγιναν σε πολλές ακόμα πόλεις, τόνισε πως στέλνουν ξεκάθαρο μήνυμα ότι η πολιτική των απολύσεων, της αδιοριστίας, της ανακύκλωσης της ανεργίας δεν θα περάσει.

Σημείωσε πως σήμερα γίνεται πιο καθαρό ποιοι είναι δίπλα στους εργαζόμενους, καλώντας να καταδικαστούν εκείνοι που βρίσκονται απέναντί τους, να αλλάξει ο αρνητικός συσχετισμός. Χρειάζεται -τόνισε- να συνεχιστεί η πάλη, να δυναμώσουν τα σωματεία που είναι τα πραγματικά κύτταρα οργάνωσης του αγώνα.

Χαιρετισμοί Δελή Γιάννη και Μαρίνη Σπύρου στο Σύνταγμα

Kατά τη διάρκεια του συλλαλητηρίου δεν έλειψαν στιγμές μικροέντασης στα σκαλιά της Βουλής μπροστά από το μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη καθώς και στην είσοδο της Βουλής επί της λεωφόρου Αμαλίας.

Ομιλίες στα Προπύλαια: Γλαβίνα Σουζάνα Σύλλογος “ΡΟΖΑ ΙΜΒΡΙΩΤΗ», Βαλαβάνη Στέλλα Προέδρος Ομοσπονδίας Γονέων Αττικής, Βατίστας Βασίλης Σύλλογος «Ν. Πλουμπίδης», Χριστίνα Σκαλούμπακα ΟΓΕ

Η κινητοποίηση ξεκίνησε από το πρωί με συγκέντρωση στα Προπύλαια όπου χαιρετισμό απηύθυναν μεταξύ άλλων εκπρόσωποι της Πρωτοβουλίας Αναπληρωτών, της Ομοσπονδίας Γονέων Αττικής, της ΟΓΕ και πρωτοβάθμιων σωματείων εκπαιδευτικών.

Επίσης αναγνώστηκαν μηνύματα αλληλεγγύης από Συνδικάτα και Σωματεία τόσο της Ελλάδας όσο και άλλων χωρών. Με θέρμη έγινε δεκτό το μήνυμα αλληλεγγύης των δασκάλων του Λος Άντζελες, οι οποίοι και αυτοί βρίσκονται σε απεργιακό αγώνα.

Στη Θεσσαλονίκη

Στη Θεσσαλονίκη, οι εκπαιδευτικοί και εργαζόμενοι από άλλους χώρους του δημοσίου (υγεία, Δήμους, Πανεπιστήμια, κλπ) πραγματοποίησαν μαχητική συγκέντρωση και πορεία στους δρόμους της πόλης η οποία κατέληξε στο Υπουργείο Μακεδονίας Θράκης. Απαίτησαν να αποσυρθεί το νομοσχέδιο λαιμητόμος που πετά στην ανεργία χιλιάδες συμβασιούχους, μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων, μαζικούς διορισμούς για την κάλυψη των αναγκών στην παιδεία, κατάργηση των ελαστικών σχέσεων εργασίας, μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους.

Στη συγκέντρωση των ταξικών δυνάμεων, στο Αγαλμα Βενιζέλου, χαιρέτησαν η πρόεδρος της Α” ΕΛΜΕ Δ. Δάσιου, εκ μέρους της Πρωτοβουλίας Αναπληρωτών η Μ. Πετίκη και εκ μέρους των αναπληρωτών Ειδικής Αγωγής ο Χ. Κωνσταντίνου, ο οποίος κατήγγειλε για υπονομευτικό ρόλο τις παρατάξεις παρατάξεις ΔΑΚΕ, ΔΗΣΥ, ΑΕΚΕ και ΕΡΑ στο ΔΣ της ΔΟΕ όπως και τους προέδρους του Συλλόγου Υπαίθρου και του Ε” Διδασκαλικού Συλλόγου, καθώς όπως είπε, παρά τις πιέσεις που δέχονται από τους αναπληρωτές, δεν βάζουν λεωφορεία για να διευκολύνουν τη συμμετοχή τους στις κινητοποιήσεις.

Την κεντρική ομιλία έκανε η Σίσυ Πολυκάρπου, από το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών, μέλος της Εκτελεστικής της ΕΔΟΘ. Αναφέρθηκε στη επιλογή της κυβέρνησης και των άλλων κομμάτων που υπηρετούν την στρατηγική επιλογή της κατάργησης της μόνιμης και σταθερής δουλειάς και της γενίκευσης της ελαστικής εργασίας σε όλο το δημόσιο (παιδεία, υγεία, Δήμους κ.α.) και κάλεσε τους εργαζόμενους να δυναμώσουν τον αγώνα βάζοντας μπροστά τις δικές τους ανάγκες, το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή δουλειά. Να καταδικάσουν την πολιτική και τα κόμματα που υπερασπίζονται την ελαστική εργασία, τη δουλειά χωρίς δικαιώματα, τις κατευθύνσεις της Ε.Ε. για πιο φθηνούς και ευέλικτους εργαζόμενους. Να μην συμβιβαστούν με την αντιλαϊκή πολιτική, τα μνημόνια διαρκείας και το τσάκισμα των δικαιωμάτων για τα κέρδη των λίγων.

Στην υπόλοιπη χώρα

Στην Αλεξανδρούπολη, οι εκπαιδευτικοί διαδήλωσαν μαζικά και μαχητικά. συνεχίζοντας τον αγώνα τους ενάντια στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης, που οδηγεί στην απόλυση χιλιάδες αναπληρωτές και διεκδικώντας μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων εκπαιδευτικών και μαζικούς διορισμούς.

Νωρίς το πρωί έγινε κατάληψη της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Εβρου από τον σύλλογο Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αλεξανδρούπολης και συμμετείχε και ο σύλλογος Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ορεστιάδας. Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση διαμαρτυρίας μπροστά στο Δημαρχείο της πόλης και ακολούθησε πορεία. Στην συγκέντρωση παρευρέθηκαν εκπρόσωποι της ένωσης Γονέων Αλεξανδρούπολης και ο σύλλογος γυναικών Αλεξανδρούπολης (ΟΓΕ).

Στην Ξάνθη, στην απεργιακή συγκέντρωση και πορεία, μαζί με τους εκπαιδευτικούς και άλλους εργαζόμενους του Δημοσίου, συμμετείχε και ο Σύλλογος Οικοτρόφων Ξάνθης. Δόθηκε αποφασιστικό μήνυμα συνέχισης και κλιμάκωσης του αγώνα.

Συγκεντρώσεις έγιναν επίσης σε Καβάλα, και άλλες πόλεις της Μακεδονίας και της Θράκης.

Στην Πάτρα η απεργιακή συγκέντρωση – συλλαλητήριο της ΑΔΕΔΥ Αχαΐας, πραγματοποιήθηκε στις 10.30 το πρωί έξω από το Εργατικό Κέντρο Πάτρας. Ακολούθησε πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης.

Στην κινητοποίηση συμμετείχε και η Δημοτική Αρχή Πάτρας.

Δυναμική ήταν η κινητοποίηση στη Χίο. Συμμετείχαν αναπληρωτές, μόνιμοι εκπαιδευτικοί και στήριξαν και εργαζόμενοι από τον ευρύτερο δημόσιο τομέα στα πλαίσια της απόφασης της ΑΔΕΔΥ για 24ωρη απεργία.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών Χίου Δ. Νομικός, χαιρέτισε τους απεργούς από το σωματείο του Νοσοκομείου Χίου, των ΟΤΑ Δ. Χίου, αλλά και συνταξιούχους αλλά και από άλλους χώρους του δημοσίου που πήραν μέρος στην κινητοποίηση.

Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε πορεία όπου ακούστηκαν συνθήματα όπως «σήμερα το μάθημα αρχίζει από «Α». Αντίσταση, αγώνας, αξιοπρέπεια», με αίτημα τη μονιμοποίηση όλων των αναπληρωτών.

Κινητοποίηση πραγματοποιήθηκε και από τους εκπαιδευτικούς της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στις Οινούσσες.

«Φουντώνει» ο απεργιακός αγώνας εκπαιδευτικών στο Λος Άντζελες

Από τις κινητοποιήσεις των δασκάλων στο Λος Άντζελες

Εκατοντάδες εκπαιδευτικοί από δημόσια σχολεία του Λος Άντζελες, που έχουν δοθεί σε ιδιωτικά συμφέροντα για διαχείριση με όρους «αγοράς» (γνωστά στις ΗΠΑ ως charter schools), ένωσαν χτες τις δυνάμεις τους με τους πολλές δεκάδες χιλιάδες συναδέλφους τους που πραγματοποιούν από τη Δευτέρα απεργία διαρκείας και διαδηλώσεις με μισθολογικά και εκπαιδευτικά αιτήματα στήριξης του δημόσιου σχολείου.

Οι εκπαιδευτικοί διεκδικούν, πέρα από την κατά 6,5% αύξηση των μισθών τους, μείωση του αριθμού μαθητών ανά τάξη, που κατά μέσο όρο πλησιάζουν την αναλογία 40 μαθητές ανά 1 εκπαιδευτικό, ενίσχυση των σχολικών βιβλιοθηκών, πρόσληψη τουλάχιστον 1.200 συναδέλφων τους, νοσοκόμων, σχολικών συμβούλων, καθώς και γενικότερη αύξηση των πολιτειακών και ομοσπονδιακών δαπανών για τη στήριξη του δημόσιου σχολείου.

Ο πρόεδρος του συνδικάτου εκπαιδευτικών στο Λος Άντζελες Αλεξ Καπούτο Περλ, τόνισε χτες σε δηλώσεις του πως η ιδιωτική διαχείριση προκαλεί «αφαίμαξη» στις δημόσιες δαπάνες για την εκπαίδευση, συνιστώντας πλέον, σε έναν βαθμό, «υπαρξιακή απειλή» για το δημόσιο εκπαιδευτικό σύστημα.

Ο καλλιτέχνης Steven Van Zandt στο πλευρό των δασκάλων