Σύλλογος Εκπαιδευτικών Π.Ε. Ηλιούπολης

"Μιχάλης Παπαμαύρος"

Η κριτική «περί κομματικοποίησης» για ακόμα μια φορά γίνεται στην πράξη το άλλοθι στήριξης της πολιτικής των απολύσεων και της ελαστικής εργασίας…

Α.Σ.Ε. ψηφ. που στηρίζει το ΠΑΜΕ
Στην Ε’ ΕΛΜΕ Ανατολικής Αττικής

Η κριτική «περί κομματικοποίησης» για ακόμα μια φορά γίνεται στην πράξη το άλλοθι στήριξης της πολιτικής των απολύσεων και της ελαστικής εργασίας…

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι,

Στην πρώτη συνεδρίαση του ΔΣ της Ε ΕΛΜΕ Ανατολικής Αττικής, συζητήθηκε το θέμα της πρότασης που έχει υιοθετηθεί από δεκάδες πρωτοβάθμια σωματεία, συλλόγους και ομοσπονδίες του δημοσίου και αφορά την άρση της συνταγματικής απαγόρευσης για τη μονιμοποίηση των συμβασιούχων στο δημόσιο.

Είχε προηγηθεί πρόταση προς το ΔΣ για συμμετοχή της ΕΛΜΕ στη σύσκεψη που διοργανώθηκε με το παραπάνω θέμα την Τετάρτη 30/01/2019 στο ξενοδοχείο NOVOTEL στο κέντρο της Αθήνας. Στη σύσκεψη συμμετείχαν 118 πρωτοβάθμια σωματεία, σύλλογοι, ομοσπονδίες και νομαρχιακά τμήματα της ΑΔΕΔΥ, μια σύσκεψη που χαρακτηρίστηκε ως η μεγαλύτερη που έγινε το τελευταίο διάστημα. Εκφράστηκε η αναγκαιότητα της συνταγματικής αναθεώρησης του άρθρου 103 του συντάγματος, στο κομμάτι που αφορά την απαγόρευση μετατροπής των συμβασιούχων σε μόνιμο προσωπικό. Η πρόταση, που θα κατατεθεί στη Βουλή σε όλα τα κόμματα, πλην της ναζιστικής Χρυσής Αυγής, έχει ως εξής: «Το δικαίωμα στην εργασία, στη σταθερή και μόνιμη δουλειά είναι αδιαπραγμάτευτο και κατοχυρωμένο για όλους τους εργαζόμενους. Ως εκ τούτου, απαλείφεται από το άρθρο 103 και το σύνολο του Συντάγματος κάθε διάταξη που εμποδίζει ή ακυρώνει αυτό το δικαίωμα, που απαγορεύει τη μετατροπή των συμβάσεων σε αορίστου χρόνου. Εφεξής, κατοχυρώνεται διά του Συντάγματος και επιβάλλεται υποχρεωτικά σε όλες τις υπηρεσίες του Δημοσίου η μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων». Εκφράστηκε επιπλέον και το αίτημα για κατάργηση όλων των ελαστικών σχέσεων εργασίας στον δημόσιο τομέα. Τέλος αποφασίστηκε η διοργάνωση συλλαλητηρίου στις 12/02/2019 και ώρα 18:00 στη πλατεία Κλαυθμώνος και πορεία προς τη βουλή για την επίδοση της πρότασης στα κόμματα της βουλής.

Η πρόταση αυτή για συμμετοχή στη σύσκεψη, για ακόμα μια φορά απορρίφθηκε από όλες τις υπόλοιπες παρατάξεις ΔΑΚΕ, ΣΥΝΕΚ και ΠΕΚ, και από την παράταξη των Ε.Α.Π. (ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ) η οποία δήλωσε ότι δεν την ψηφίζει γιατί «η πρόταση και η διοργάνωση ήταν του ΠΑΜΕ».

Την ίδια στάση κράτησαν, όταν καταθέσαμε το αίτημα για συμμετοχή της ΕΛΜΕ στο συλλαλητήριο  στις 12 Φλεβάρη. Για ακόμα μια φορά η πρόταση αυτή απορρίφθηκε από όλες τις υπόλοιπες δυνάμεις. Οι δυνάμεις του κυβερνητικού συνδικαλισμού για ακόμα μια φορά απέρριψαν την πρωτόβουλη δράση των σωματείων περιμένοντας τι θα κάνει η ΟΛΜΕ,  η πλειοψηφία της οποίας απορρίπτει το αίτημα για την μονιμοποίηση των συμβασιούχων και  πρότεινε και αυτή τα δικά της κριτήρια απολύσεων. Η παράταξη των ΕΑΠ απέρριψε το κάλεσμα με τη δικαιολογία ότι λόγω προεκλογικής περιόδου μια τέτοια πρόταση, που ουσιαστικά θα υιοθετούνταν μόνο από το ΚΚΕ στη βουλή, θα έδινε προεκλογικό προβάδισμα έναντι των υπολοίπων!!!

Φαίνεται πως της παράταξης των ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΩΝ καρφί δεν της καίγεται που σε κάθε συνάντηση σωματείων με τον εκάστοτε υπουργό, η μόνιμη δικαιολογία από μέρους της κυβέρνησης ήταν ότι το αίτημα είναι δίκαιο αλλά το απαγορεύει το σύνταγμα. Ουδόλως την προβλημάτισε το γεγονός ότι χιλιάδες αναπληρωτές βγήκαν στους δρόμους ενάντια στις απολύσεις που φέρνει η κυβέρνηση διεκδικώντας την μονιμοποίηση 30000 συμβασιούχων για την κάλυψη των στοιχειωδών αναγκών της εκπαίδευσης. Αντί να καλέσει τους συναδέλφους να παλέψουν για την κατάργηση των ελαστικών σχέσεων εργασίας στο Δημόσιο, αντί να καταγγείλει την κυβέρνηση και κάθε κόμμα που εμποδίζει το δικαίωμα στην μόνιμη και σταθερή εργασία, η παράταξη των ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΩΝ είχε έγνοια να απορρίψει μια αγωνιστική δράση που υιοθετούν 120 σωματεία, γιατί το αίτημα και ο αγώνας για να πάψουν χιλιάδες εργαζόμενοι να ζουν στην ανασφάλεια και την ανεργία στηρίζεται από το ΚΚΕ… Μήπως -για να προχωρήσουμε τη σκέψη της συγκεκριμένης παράταξης- κανένα κόμμα δεν θα έπρεπε να στηρίζει τα αιτήματα και τους αγώνες των εργαζομένων; Καλό θα ήταν να αναλογιστούν οι συγκεκριμένες δυνάμεις -που κάθε άλλο παρά ακομμάτιστες είναι- ότι έβαλαν φαρδιά πλατιά την σφραγίδα τους στην καλλιέργεια αυταπατών για να γίνει κυβέρνηση του τρίτου Μνημονίου ένα κόμμα, που και όταν ήταν στο 3% διεκήρυττε ότι η ΕΕ είναι το σπίτι των εργαζομένων…

Καταγγέλλουν σαν κομματικό, έναν αγώνα που μας αφορά όλους, μόνιμους και συμβασιούχους, δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Είναι αγώνας κοινός. Η μονιμοποίηση των συμβασιούχων είναι ταυτόχρονα και αγώνας ενάντια στην κατάργηση της μονιμότητας των δημοσίων υπαλλήλων που προωθούν από κοινού κυβέρνηση, ΝΔ και ΕΕ, όπως και όλες οι κυβερνήσεις των τελευταίων χρόνων.

Συνάδελφοι, πραγματικά δεν κατανοούμε για ποιο λόγο ένας εργαζόμενος δεν θα στήριζε μια τέτοια κινητοποίηση για ένα τόσο σημαντικό ζήτημα;

Χιλιάδες συνάδελφοι που δεν συμφωνούν σε όλα με το ΠΑΜΕ καταλαβαίνουν την αγωνία της ανεργίας και της απόλυσης και αγωνίζονται για δουλειά με σύγχρονα δικαιώματα. Τους καλούμε να συμβάλλουν στην αναζωογόνηση του κινήματος, στον απεγκλωβισμό από δυνάμεις και πρακτικές που δίνουν καραμπινάτη βοήθεια στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης. Που αντί να στρέφουν τα βέλη των εργαζομένων στις δυνάμεις και τα κόμματα που υπηρετούν την αντιλαϊκή πολιτική, το κύριο άγχος τους είναι, να μην κουνηθεί φύλο απέναντι στην κυβέρνηση και τα κόμματα που διατηρούν ένα βάρβαρο συνταγματικό άρθρο, και βάζουν πλάτη στην αύξηση των  ελαστικών σχέσεων εργασίας. Ο αντικομουνισμός αυτών των δυνάμεων είναι ένα δεκανίκι για το σύστημα, είναι ένα χρήσιμο εργαλείο, με ολίγον «αριστερή σάλτσα», για να μπαίνουν εμπόδια στη συσπείρωση των σωματείων, στην συσπείρωση των εργαζομένων, στην μαζικοποίηση των αγώνων για τη μόνιμη και σταθερή δουλειά.

Συναδέλφισσες – συνάδελφοι,

Συνεχίζουμε τον αγώνα για τη μονιμοποίηση των συμβασιούχων, για το δικαίωμα στη δουλειά. Επιδιώκουμε να ενώσουμε όλους τους δημοσίους υπαλλήλους σε ένα μαζικό, μαχητικό, ενιαίο αγώνα.

Ο αγώνας μας δεν πρόκειται να περιοριστεί στο πλαίσιο μιας συζήτησης για την αναθεώρηση του Συντάγματος. Ο αγώνας θα συνεχιστεί στους τόπους δουλειάς, στα σωματεία.

Τώρα να δυναμώσει ο αγώνας μόνιμων και αναπληρωτών εκπαιδευτικών. Όλοι  στην πλατεία Κλαυθμώνος στις 12 Φλεβάρη, στις 6μμ!

Πανδημοσιοϋπαλληλικό Συλλαλητήριο την Τρίτη 12 Φλεβάρη

Άρση κάθε συνταγματικής απαγόρευσης! Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων!

Όλοι και όλες στο Πανδημοσιοϋπαλληλικό Συλλαλητήριο

την Τρίτη 12 Φλεβάρη, στις 6 μ.μ.,

στην πλατεία Κλαυθμώνος και πορεία στη Βουλή

Συναδέλφισσα, συνάδελφε,

Στις 30 Γενάρη 2019 πραγματοποιήθηκε μια μεγάλη σύσκεψη στην Αθήνα, με θέμα «την κλιμάκωση του αγώνα για την μονιμοποίηση των συμβασιούχων και την άρση κάθε συνταγματικής απαγόρευσης» με τη συμμετοχή πάνω από 100 συνδικαλιστικών οργανώσεων του Δημοσίου και συγκεκριμένα 7 Ομοσπονδιών, 98 πρωτοβάθμιων Σωματείων, 5 Νομαρχιακών Τμημάτων της ΑΔΕΔΥ και 3 Επιτροπών Αγώνα συμβασιούχων.

Αυτή η σημαντική πρωτοβουλία αποτελεί βήμα κλιμάκωσης και ώθησης του αγώνα για την ικανοποίηση του παλλαϊκού αιτήματος για μόνιμη και σταθερή δουλειά.

Αποτελεί συνέχεια των αγώνων των δημόσιων υπαλλήλων που έγιναν τα τελευταία χρόνια για το δικαίωμα στην μόνιμη και σταθερή εργασία. Ποιος δε θυμάται στους μαζικούς και μαχητικούς αγώνες των συμβασιούχων των ΟΤΑ, που κατακαλόκαιρο πλημμύριζαν το κέντρο της Αθήνας, τον αγώνα των συμβασιούχων στα Νοσοκομεία, τις πρόσφατες απεργιακές κινητοποιήσεις χιλιάδων εκπαιδευτικών, που πέρασαν το μήνυμα του ανυποχώρητου αγώνα, αψηφώντας την κρατική βία, τα χημικά και την καταστολή της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Κάθε φορά που ήμασταν στους δρόμους εισπράτταμε από τους αρμόδιους υπουργούς των εκάστοτε κυβερνήσεων, ότι “δεν μπορούν να μετατραπούν οι συμβάσεις σε ΙΔΑΧ, δεν μπορούν να μονιμοποιηθούν οι συμβασιούχοι γιατί το απαγορεύει το άρθρο 103 του Συντάγματος”.

Τις μέρες αυτές η κυβέρνηση φέρνει στη Βουλή την αναθεώρηση του Συντάγματος.  Τώρα η κυβέρνηση έχει και το “μαχαίρι και το πεπόνι”. Τελειώνουν τα προσχήματα και οι ψευτοδικαιολογίες. Οφείλει να προχωρήσει άμεσα στη συνταγματική κατοχύρωση του πανανθρώπινου δικαιώματος όλων στην εργασία και συνεπώς και στη μονιμοποίηση των συμβασιούχων.

Ο αγώνας για τη μονιμοποίηση των συμβασιούχων αφορά όλους, μόνιμους και συμβασιούχους, δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Είναι αγώνας κοινός.

Ο αγώνας για τη μονιμοποίηση των συμβασιούχων είναι αγώνας ενάντια σε όλες τις ελαστικές μορφές απασχόλησης, ενάντια στις απολύσεις, είναι αναγκαίος όρος για μια αξιοπρεπή διαβίωση.

Από τη μαζική σύσκεψη 118 Ομοσπονδιών και Σωματείων του Δημοσίου ένα βροντερό μήνυμα στάλθηκε:  Εδώ και τώρα μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων! Μαζικοί μόνιμοι διορισμοί, ώστε να καλυφθούν όλα τα κενά στα νοσοκομεία, στα σχολεία, στους Δήμους, σε όλες τις δημόσιες υπηρεσίες.

Στη σύσκεψη αποφασίστηκε πανδημοσιοϋπαλληλικό συλλαλητήριο την Τρίτη, 12 Φλεβάρη 6 μ.μ. στην πλατεία Κλαυθμώνος και πορεία στη Βουλή.

Το αίτημα και ταυτόχρονα πρόταση στη συνταγματική αναθεώρηση, που αποφασίστηκε να κατατεθεί σε όλα τα κόμματα, πλην της ναζιστικής Χρυσής Αυγής είναι: «Το δικαίωμα στην εργασία, στη σταθερή και μόνιμη δουλειά είναι αδιαπραγμάτευτο και κατοχυρωμένο για όλους τους εργαζόμενους.

Ως εκ τούτου, απαλείφεται από το άρθρο 103 και το σύνολο του Συντάγματος κάθε διάταξη που εμποδίζει ή ακυρώνει αυτό το δικαίωμα, που απαγορεύει τη μετατροπή των συμβάσεων σε αορίστου χρόνου. Εφεξής, κατοχυρώνεται διά του Συντάγματος και επιβάλλεται υποχρεωτικά σε όλες τις υπηρεσίες του Δημοσίου η μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων οποιασδήποτε μορφής (αναπληρωτές εκπ/κοί κ.ά.)».

ΤΟ Δ.Σ.

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ – ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΔΗΜΟΣΙΟΥ

Συνδικαλιστικές Οργανώσεις που πήραν μέρος στη σύσκεψη στις 30 Γενάρη 2019

 

Ομοσπονδίες

Ομοσπονδία Συλλόγων Αποκεντρωμένων Διοικήσεων Ελλάδας

Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Εργαζομένων Υπουργείου Γεωργίας

Ομοσπονδία Διοικητικού Προσωπικού Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης

Πανελλήνια Ομοσπονδία Γεωτεχνικών Δημοσίων Υπαλλήλων

Πανελλήνια Ομοσπονδία Κτηνιάτρων Δημοσίων Υπαλλήλων

Ομοσπονδία Υπαλλήλων τ. Υπουργείου Ανάπτυξης, Τομείς Βιομηχανίας, Ενέργειας (ΟΣΥΒΕΤ)

Πανελλήνια Ομοσπονδία Προσωπικού Οργανισμών Κοινωνικής Πολιτικής – ΠΟΠΟΚΠ

 

Αποκεντρωμένη Διοίκηση

Σύλλογος Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής

Σύλλογος εργαζομένων Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου

 

ΟΤΑ

Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής

Κλαδικό Συνδικάτο ΟΤΑ Ν. Αχαϊας

Κλαδικό Συνδικάτο ΟΤΑ Λάρισας

Συνδικάτο ΟΤΑ Ν. Μαγνησίας

Σωματείο Εργαζομένων Δήμου Κορυδαλλού

Σωματείο Εργαζομένων στο Δήμο Ηλιούπολης

Σωματείο Οδηγών – Χειριστών Δήμου Πάτρας

Σωματείο Εργατοϋπαλλήλων Δήμων Β. Εύβοιας

Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ Νομού Θεσπρωτίας

Σύλλογος Εργαζομένων στους ΟΤΑ των Δήμων Ν. Πρέβεζας

Σωματείο ΟΤΑ Λευκάδας

Σωματείο Εργαζομένων Δήμου Ικαρίας και Φούρνων

Σωματείο Εργαζομένων Λήμνου

Σωματείο Εργαζομένων Δήμου Σάμου

Σύλλογος Εργαζομένων Δήμου ΝΙΣΥΡΟΥ

Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ και Δημοτικών Επιχειρήσεων Νομού Θεσσαλονίκης

Παναττική Επιτροπή Συμβασιούχων

Σύλλογος Υπαλλήλων Δήμου Πάτρας

Σωματείο Εργαζομένων στις ΔΕΥΑ Μεσσηνίας

Σωματείο Εργ. Ν. Φιλαδάλφειας – Ν. Χαλκηδόνος

Σωματείο Εργαζομένων Δήμου Αγίων Αναργύρων

Σωματείο Εργαζομένων Δήμου Καισαριανής

Σωματείο Εργαζομένων Δήμου Περάματος

Σωματείο Εργαζομένων Δήμου Πετρούπολης

Σωματείο Εργαζομένων Δήμου Χαϊδαρίου

Σωματείο Εργαζομένων Δήμου Φυλής

Σωματείο Εργαζομένων Δήμου Αμαρουσίου

Σωματείο Εργαζομένων Δήμου Παλαιού Φαλήρου

Σύλλογος εργαζομένων δήμου Νάξου και μικρών Κυκλάδων

Σύλλογος εργαζομένων δήμου Λυκόβρυσης – Πεύκης

Σύλλογος εργαζομένων Θριασίου

Πανελλήνιο Σωματείο Εργαζομένων στο Βοήθεια στο Σπίτι

Σύλλογος Εργαζομένων Δήμου Ελευσίνας – Ασπροπύργου – Μάνδρας – Ειδυλλίας

Επιτροπή Αγώνα Εργαζομένων Κοινωφελούς προγράμματος πυροπροστασίας δασαρχείων Ν. Θεσσαλονίκης

 

ΟΤΑ Β΄ βαθμού

Σύλλογος υπαλλήλων Περιφέρειας Αττικής

Σύλλογος υπαλλήλων Περιφερειακής Ενότητας Αιτ/νίας

Σύλλογος Υπαλλήλων Περιφερειακής Ενότητας Κεφαλληνίας & Ιθάκης

Σύλλογος Υπαλλήλων ΠΕ Σάμου και Ικαρίας

Σύλλογος Υπαλλήλων ΠΕ Έβρου

Σύλλογος Υπαλλήλων ΠΕ Ζακύνθου

Σύλλογος Υπαλλήλων ΠΕ Χίου

Σύλλογος Υπαλλήλων ΠΕ Ρεθύμνου

 

Υγεία

Σωματείο Εργαζομένων Θριάσιου Νοσοκομείου

Σωματείο Εργαζομένων Νοσοκομείου «Ευαγγελισμός»

Σωματείο Εργαζομένων Νοσοκομείου Τζάνειου

Σωματείο Εργαζομένων Νοσοκομείου Γ. Γεννηματά

Σωματείο Εργαζομένων ΑΧΕΠΑ

Σωματείο Εργαζομένων Νοσοκομείου «Αλεξάνδρα»

Σωματείο Εργαζομένων Νοσοκομείου Σάμου

Ένωση Ιατρών Θεραπευτηρίου Λέρου

Σύλλογος εργαζομένων Νοσοκομείου Πρέβεζας

Σύλλογος εργαζομένων Ν/Σ Αττικό

Σύλλογος Εργαζομένων Οφθαλμιατρείου

Ένωση Ιατρών ΝΚΥΝ Τρικάλων

Ενιαίο Σωματείο Εργαζομένων Γ.Ν. Κέρκυρας

Σύλλογος Εργαζομένων Νοσοκομείου Λευκάδας

Σύλλογος εργαζομένων νοσοκομείου ΚΑΤ

Σωματείο Εργαζομένων στο Ίδρυμα Προστασίας παιδιού και μητέρας

 

Διοικητικό Προσωπικό σε ΑΕΙ – ΤΕΙ

Σύλλογος Διοικητικού Προσωπικού Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών

Σύλλογος Διοικητικού Προσωπικού ΑΠΘ

Σύλλογος Διοικητικού Προσωπικού Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

Σύλλογος Διοικητικού Προσωπικού ΕΜΠ

Σύλλογος Διοικητικού Προσωπικού Παντείου

Σύλλογος Διοικητικού Προσωπικού ΕΚΠΑ

Συμβασιούχοι Οδοντιατρικής ΕΚΠΑ

Σύλλογος Διοικητικού Προσωπικού Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής

Σύλλογος Εργαζομένων Διεθνούς Πανεπιστημίου

 

Εκπαίδευση

ΕΛΜΕ Α΄ Δυτ. Αθήνας (Περιστέρι)

ΕΛΜΕ Γ΄ Αθήνας

ΕΛΜΕ Β΄ Αθήνας (παρατηρ.)

ΕΛΜΕ Ε΄ Αθήνας

ΕΛΜΕ νότ. Αθήνας (παρατηρ.)

ΕΛΜΕ Λήμνου

ΕΛΜΕ Κεφαλλονιάς – Ιθάκης

ΕΛΜΕ Α΄ Θεσ/νίκης

ΕΛΜΕ Δ΄ Θεσ/νίκης

ΕΛΜΕ Φωκίδας

ΕΛΜΕ Ζακύνθου

Α΄ ΕΛΜΕ Δυτ. Αττικής (Ελευσίνα)

Σύλλογος Π.Ε. «Ρόζα Ιμβριώτη»

Σύλλογος Π.Ε. «Σωκράτης»

Σύλλογος Π.Ε. «Γ. Σεφέρης»

Σύλλογος Π.Ε. Λήμνου

Σύλλογος Π.Ε. Χαϊδαρίου

Σύλλογος Π.Ε. «Πλουμπίδη»

Σύλλογος Π.Ε. «Πρόοδος» (παρατηρ.)

Σύλλογος Π.Ε. Νησιών Αργοσαρωνικού

Σύλλογος Π.Ε. «Θουκυδίδης»

Σύλλογος Π.Ε. Ηλιούπολης

Σύλλογος Π.Ε. Ικαρίας – Φούρνων

Σύλλογος Π.Ε. Σαλαμίνας

Σύλλογος Π.Ε. Αιγάλεω

Σύλλογος Π.Ε. Πύργου

Πρωτοβουλία Αναπληρωτών – Ωρομισθίων & Ελαστικά εργαζόμενων στην Εκπαίδευση

 

Ασφαλιστικά Ταμεία

Σύλλογός ΠΣΕ ΟΓΑ

Σύλλογος Υπαλλήλων Ασφαλιστικών Ταμείων

 

Υπουργείο Γεωργίας

Σύλλογος Εργαζομένων Υπ. Γεωργίας Ν. Αττικής

Σύλλογος Εργαζομένων Υπ. Γεωργίας Μακεδονίας Θράκης

 

Νομαρχιακά Τμήματα

Κεφαλλονιάς – Ιθάκης

Λήμνου

Χίου

Σάμου

Γρεβενών