Για τη συνάντηση του Δ.Σ. της ΔΟΕ με τη νέα υπουργό Παιδείας

Α.Σ.Ε. ψηφ. που στηρίζει το ΠΑΜΕ

Για τη συνάντηση του Δ.Σ. της ΔΟΕ με τη νέα υπουργό Παιδείας

Πραγματοποιήθηκε σήμερα, Δευτέρα 15/7, στο υπουργείο Παιδείας, συνάντηση του Δ.Σ. της ΔΟΕ και της νέας πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου, με πρωτοβουλία της δεύτερης. Μοναδικό θέμα ήταν τα προβλήματα που εμφανίζονται στην εφαρμογή της Δίχρονης Προσχολικής Αγωγής, σε ορισμένους από τους 114 Δήμους που πρόκειται να ξεκινήσει η υλοποίηση του προγράμματος από τη νέα σχολική χρονιά (2019 – 2020).

Η πολιτική ηγεσία μας ενημέρωσε ότι έχει ήδη ζητηθεί από τους Περιφερειακούς Διευθυντές αναλυτική καταγραφή των Δήμων που υπάρχουν προβλήματα. Η εικόνα αυτή, όπως ειπώθηκε, θα κοινοποιηθεί και στη ΔΟΕ τις επόμενες μέρες.

Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας αν και γνώριζε τα προβλήματα, όπως παραδέχτηκε, πριν ακόμα από τις εκλογές (π.χ. για τις ελλείψεις σε κτιριακές υποδομές), δεν δεσμεύτηκε ότι θα πάρει κάποιο συγκεκριμένο μέτρο(!) για την επίλυσή τους. Αντίθετα, πέταξε το μπαλάκι στη ΔΟΕ και τα Σωματεία  για να προτείνουν λύσεις(!), να προτείνουν μέχρι και συγκεκριμένα κτίρια με οδό και αριθμό ανά Δήμο για να δημιουργηθούν νέες αίθουσες!! Το επαναλαμβάνουμε για μια ακόμα φορά  πως τα συνδικάτα δεν συνδιοικούν ούτε συναποφασίζουν με τις εκάστοτε κυβερνήσεις. Ξαναζήσαμε το ίδιο σκηνικό, όπως και επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, «η κυβέρνηση να θέλει αλλά οι Δήμοι να ευθύνονται που δεν υλοποιούν». Φυσικά, οι παρεμβάσεις της ΚΕΔΕ και οι αντιδραστικές τοποθετήσεις του Περιφερειάρχη Αττικής και στελέχους της ΝΔ, Γ. Πατούλη, εναντίον της Δίχρονης Υποχρεωτικής Προσχολικής Αγωγής, οι θέσεις του για πέρασμα των Νηπιαγωγείων στους Δήμους, είναι γνωστές εδώ και καιρό. Δεν προέκυψαν από τις δυσκολίες υλοποίησης.

Η υπουργός Παιδείας μας γνωστοποίησε την πρόθεσή της, αν δεν λυθούν τα προβλήματα (με ποιανού άραγε την ευθύνη;;) να προχωρήσει ΑΜΕΣΑ σε νομοθετική παρέμβαση για αναστολή της εφαρμογής της Δίχρονης Υποχρεωτικής Προσχολικής Αγωγής σε συγκεκριμένους Δήμους. Από τα λεγόμενα συμπεραίνουμε επίσης ότι δεν αποκλείεται ούτε ο κίνδυνος για διπλό δίκτυο Προσχολικής Αγωγής σε Νηπιαγωγεία και Παιδικούς Σταθμούς – με voucher – (κάτι για το οποίο ως Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών είχαμε προειδοποιήσει από την πρώτη στιγμή της ψήφισης του νόμου). Υπαρκτός είναι ο κίνδυνος μια σειρά οικογένειες να εξωθηθούν προς την ιδιωτική εκπαίδευση.   

Η τοποθέτηση των εκπροσώπων της Αγωνιστικής Συσπείρωσης Εκπαιδευτικών ήταν η μόνη που ανέδειξε το ζήτημα της εφαρμογής της 2χρονης Προσχολικής Αγωγής σε όλη του την έκταση. Επέμειναν πως πρέπει εδώ και τώρα οι εκπαιδευτικοί και οι γονείς να πάρουν απαντήσεις για τον τρόπο με τον οποίο θα υλοποιηθεί η 2χρονη Προσχολική Αγωγή, με ευθύνης της κυβέρνησης. Επέμειναν να δοθούν συγκεκριμένες απαντήσεις για το τι μέτρα προγραμματίζει να πάρει η κυβέρνηση σε σχέση με: την κτιριακή και υλικοτεχνική υποδομή, τις αναγκαίες προσλήψεις μόνιμων εκπαιδευτικών, τα κονδύλια που θα δοθούν στις σχολικές επιτροπές ώστε να υλοποιηθεί η 2χρονη Προσχολική Αγωγή με όρους σύγχρονους, όπως αρμόζει στα παιδιά μας. Φυσικά απαντήσεις δεν πήραμε.

Τα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα Νηπιαγωγεία δεν κρύβονται κάτω από το χαλί. Ακόμα και σε Δήμους που φαινομενικά “δεν υπάρχει πρόβλημα” τα παιδιά μας στοιβάζονται σε ανεπαρκή κτήρια, η χρηματοδότηση είναι ελλιπής, χιλιάδες συναδέλφισσες και συνάδελφοι αναπληρωτές είναι ήδη απολυμένοι. Δεν συμβιβαζόμαστε με αυτή την πραγματικότητα!

Απαιτούμε να παρθούν εδώ και τώρα, με ευθύνη της κυβέρνησης, όλα τα αναγκαία μέτρα που θα εξασφαλίσουν την ουσιαστική εφαρμογή της δίχρονης υποχρεωτικής Προσχολικής Αγωγής σε όλη τη χώρα χωρίς εξαιρέσεις. Ούτε βήμα πίσω από αυτή την ανάγκη και τη δυνατότητα της εποχής μας!

Καλούμε τους εκπαιδευτικούς και τους γονείς σε ετοιμότητα και επαγρύπνηση!

Αθήνα, 15/7/2019

Σημαντική άνοδος της ΑΣΕ στις αρχαιρεσίες της 88ης Γ.Σ. της ΔΟΕ! 3η δύναμη σε αντιπροσώπους για την ΑΔΕΔΥ!

Α.Σ.Ε. ψηφ. που στηρίζει το ΠΑΜΕ

Σημαντική άνοδος της ΑΣΕ στις αρχαιρεσίες της 88ης Γ.Σ. της ΔΟΕ!

3η δύναμη σε αντιπροσώπους για την ΑΔΕΔΥ!

Συνεχίζουμε πιο δυνατοί – πιο αισιόδοξοι!

  Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της 88ης ΓΣ της ΔΟΕ με τις αρχαιρεσίες για την ανάδειξη νέου Δ.Σ. και αντιπροσώπων για το 37ο Συνέδριο της ΑΔΕΔΥ. Η ΑΣΕ σημειώνει τη μεγαλύτερη αύξηση σε ψήφους και ποσοστά από όλες τις άλλες δυνάμεις. Πήρε 110 ψήφους (από 88) και εξέλεξε 2 (είχε 2) αντιπροσώπους στο Δ.Σ. της Ομοσπονδίας. Μάλιστα, σε απόλυτο αριθμό ψήφων και ποσοστά στις εκλογές των Συλλόγων, έρχεται 3η δύναμη με σημαντική αύξηση! Στην κάλπη για αντιπροσώπους για το 37ο Συνέδριο της ΑΔΕΔΥ αναδείχτηκε σε 3η δύναμη για πρώτη φορά μετά από 10 χρόνια με 114 (από 90)  ψήφους και εξέλεξε 31 (από 24) αντιπροσώπους. Είναι θετικό και ελπιδοφόρο ότι ενισχύεται και μέσα στους εκπαιδευτικούς ο αγωνιστικός πόλος, οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ που όλα τα προηγούμενα χρόνια ηγήθηκαν στην πάλη για την απόκρουση της αντιλαϊκής επίθεσης, στάθηκαν απέναντι σε όλες τις αντιλαϊκές κυβερνήσεις. Η δύναμη που θεωρεί ρεαλιστικό και σύγχρονο την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών και όχι τα κέρδη των λίγων. Οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ που δεν παζαρεύουν τα δικαιώματα των εργαζομένων αλλά παλεύουν για: τη μονιμοποίηση των 35.000 και πλέον απολυμένων αναπληρωτών, το μπλοκάρισμα της αντιδραστικής αξιολόγησης με κήρυξη της ΑΠΕΡΓΙΑΣ – ΑΠΟΧΗΣ, την εφαρμογή της Δίχρονης Προσχολικής Αγωγής με τις αναγκαίες υποδομές, χρηματοδότηση και διορισμούς, για σχολείο γενικής παιδείας που θα μορφώνει όλα τα παιδιά! H δυναμική του αποτελέσματος, απόρροια της πρωτοπόρας θέσης, στάσης και δράσης μας, θα κατατεθεί στους αγώνες του Κλάδου μας και του εργατικού λαϊκού κινήματος συνεχίζοντας να είμαστε δίπλα σε κάθε σχολείο και συνάδελφο. Καλούμε τους χιλιάδες εκπαιδευτικούς να πάρουν θέση και μπροστά στις βουλευτικές εκλογές στις 7 Ιούλη. Να καταδικάσουν με την ψήφο τους τα κόμματα που μας τσακίζουν τη ζωή, που μας έφτασαν μέχρι εδώ. Να δυναμώσει τη δύναμη εκείνη που στάθηκε δίπλα μας σε κάθε αγώνα, σε κάθε μικρό και μεγάλο πρόβλημα. Ακολουθούν αναλυτικά τα αποτελέσματα.

 

 ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΓΙΑ ΔΟΕ 

 

      2019          2017       2015
ΨΗΦΟΙ

ΕΔΡΕΣ

ΨΗΦΟΙ

ΕΔΡΕΣ

ΨΗΦΟΙ

ΕΔΡΕΣ

ΕΓΓΕΓΡΑΜΜΕΝΟΙ

660

611

605

ΨΗΦΙΣΑΝ

658

609

605

ΑΚΥΡΑ-ΛΕΥΚΑ

3

1

1

ΕΓΚΥΡΑ

655

608

604

Α.Σ.Ε. (το ψ/δ που στηρίζει το ΠΑΜΕ)

 

110

2

88

2

88

2

Δ.Α.Κ.Ε.

195

3

182

3

151

3

ΔΗ.ΣΥ.

129

    2

123

2

101

2

ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ

112

2

114

2

132

2

Ε.Ρ.Α.

45

1

40

1

78

1

Α.Ε.ΕΚ.Ε.

43

1

44

1

54

1

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΑΝΕΞΑΡΤ. ΕΚΠΑΙΔ. (ΜΕ.Τ.Α.)

13

13

13

ΛΟΙΠΑ

8

4

4

 

 

  ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΓΙΑ ΑΔΕΔΥ 

      2019       2017       2015

ΨΗΦΟΙ

ΑΝΤΙΠΡ

ΨΗΦΟΙ

ΑΝΤΙΠΡ

ΨΗΦΟΙ

ΑΝΤΙΠΡ

ΕΓΓΕΓΡΑΜΜΕΝΟΙ

660

 611

605

ΨΗΦΙΣΑΝ

658

  609

605

ΑΚΥΡΑ-ΛΕΥΚΑ

1

2

3

ΕΓΚΥΡΑ

657

607

602

Α.Σ.Ε. (το ψ/δ που στηρίζει το ΠΑΜΕ)

114

31

90

24

89

24

Δ.Α.Κ.Ε.

196

53

184

49

151

40

ΔΗ.ΣΥ.

132

35

120

    32

102

27

ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ

110

30

114

    31   134

35

Α.Ε.ΕΚ.Ε.

45

12

42

11

51

   13
Ε.Ρ.Α.

39

10

40

11

75

 20

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΑΝΕΞΑΡΤ. ΕΚΠΑΙΔ. (ΜΕ.Τ.Α.)

15

4

13

3

13

3

ΛΟΙΠΑ

6

1

4

1

4

1

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΔΙΑΤΑΞΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ

Α.Σ.Ε. ψηφ. που στηρίζει το ΠΑΜΕ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΔΙΑΤΑΞΗΣ

 ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ

 

Κατά τη διάρκεια της 3ης μέρας των εργασιών της 88ης ΓΣ της ΔΟΕ, οι εκλεγμένοι αντιπρόσωποι της ΑΣΕ, κατέθεσαν την παρακάτω πρόταση για κήρυξη της ΑΠΕΡΓΙΑΣ – ΑΠΟΧΗΣ από κάθε διαδικασία αξιολόγησης σε όλα τα επίπεδα.  «Η 88η ΓΣ της ΔΟΕ αποφασίζει ΑΠΕΡΓΙΑ – ΑΠΟΧΗ από κάθε διαδικασία αξιολόγησης που προβλέπεται στο νόμο 4547/18 (αξιολόγηση στελεχών, προγραμματισμός και αποτίμηση του εκπαιδευτικού έργου των σχολικών μονάδων) όπως εξειδικεύεται με την υπουργική απόφαση 1816/ΓΔ4/11-01-2019. Επιπρόσθετα δεσμεύει το νέο ΔΣ της ΔΟΕ να πάρει άμεσα όλα τα απαραίτητα μέτρα (νομικά, οργανωτικά) για την υλοποίηση της παραπάνω απόφασης για την προετοιμασία του κλάδου από την αρχή της σχολικής χρονιάς».

Κάλεσαν κάθε αντιπρόσωπο να σταθεί στο ύψος των απαιτήσεων των μορφωτικών αναγκών και δικαιωμάτων του δημοσίου σχολείου και του κλάδου, υιοθετώντας την παραπάνω πρόταση που απηχεί τη βούληση της πλειοψηφίας του κλάδου και μεγάλου τμήματος των αντιπροσώπων της 88ης ΓΣ (πάνω από 50 αποφάσεις Γενικών Συνελεύσεων ή Διοικητικών Συμβουλίων).

Οι δυνάμεις της πλειοψηφίας του απερχόμενου του ΔΣ της ΔΟΕ (ΔΑΚΕ, ΔΗΣΥ, ΕΡΑ/ΑΕΕΚΕ), υπερασπίστηκαν όλο το υπάρχον νομοθετικό πλαίσιο της αξιολόγησης που ψήφισε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ (4547/18) πατώντας πάνω στους νόμους για την αξιολόγηση των προηγούμενων κυβερνήσεων. Επιδίωξαν και κάτι ακόμα χειρότερο, να γίνει θέση του ίδιου του κλάδου η πρόταση της κυβέρνησης για μια ¨καλή αξιολόγηση¨. Δηλαδή να δεχτούν οι ίδιοι οι εκπαιδευτικοί, οικειοθελώς την εφαρμογή των διατάξεων του νόμου 4547. Υιοθετούν οι συγκεκριμένες δυνάμεις 100% το αντιδραστικό- αντιεκπαιδευτικό περιεχόμενο του λεγόμενου προγραμματισμού και αποτίμηση εκπαιδευτικού έργου.

Έγινε φανερό σε όλο το σώμα του συνεδρίου ότι ΔΑΚΕ, ΔΗΣΥ, ΕΡΑ/ΑΕΕΚΕ είναι δεσμευμένες πολιτικά από την κυβέρνηση και τα κόμματα τους και στο ζήτημα της εφαρμογής της αξιολόγησης. Για αυτό το λόγο καταστρατηγώντας ακόμα και τις στοιχειώδεις δημοκρατικές διαδικασίες προχώρησαν στη λήψη απόφασης.

Συγκεκριμένα:

Οι εκπρόσωποι των δυνάμεων αυτών στο Προεδρείο της ΓΣ, όχι μόνο αρνούνταν πεισματικά να βάλουν σε ψηφοφορία την πρόταση για ΑΠΕΡΓΙΑ-ΑΠΟΧΗ αλλά θεώρησαν πως η μόνη πρόταση που υπάρχει είναι αυτή της πλειοψηφίας της ΔΟΕ, παρόλο που δεν υιοθετήθηκε από σχεδόν ΚΑΝΕΝΑ Σύλλογο Εκπαιδευτικών σε όλη την Ελλάδα. Αρνήθηκαν την ονομαστική ψηφοφορία παρά την απαίτηση των εκλεγμένων αντιπροσώπων της ΑΣΕ αλλά και μεγάλου αριθμού συνέδρων. Δεν καταμέτρησαν ούτε καν πόσοι ψήφισαν υπέρ ή κατά της πρότασης της πλειοψηφίας του ΔΣ της ΔΟΕ!

Στα συνέδρια των συνδικάτων δεν υπάρχουν αποφάσεις δια βοής, ούτε οπτική εκτίμηση αποτελέσματος!!!

Είναι φανερό ότι στη μεγαλύτερη ομοσπονδία του δημοσίου, τη ΔΟΕ,  ΔΑΚΕ,ΔΗΣΥ,ΕΡΑ/ΑΕΕΚΕ ακυρώνουν την απόφαση για ΑΠΕΡΓΙΑ-ΑΠΟΧΗ που έχουν ψηφίσει στην ΑΔΕΔΥ. Πετάνε στην κυριολεξία λευκή πετσέτα στην επόμενη κυβέρνηση!

Οι εκπρόσωποι της ΑΣΕ, με δήλωσή τους μετά τις εκφυλιστικές πρακτικές του προεδρείου αλλά και της πλειοψηφίας του ΔΣ της ΔΟΕ, έκαναν σαφές ότι τέτοιες διαδικασίες δεν νομιμοποιούνται, τέτοια αποτελέσματα δεν μπορούν να αναγνωριστούν, δηλώνοντας πως θα συνεχίσουν τον αγώνα στα πρωτοβάθμια σωματεία ώστε να μπει φρένο στην αντιεκπαιδευτική αξιολόγηση.

Κάτω από αυτές τις εξελίξεις καλούμε κάθε συνάδελφο, να σκεφτεί τι Ομοσπονδία θέλει στο πλάι του, τι κίνημα έχει ανάγκη ο κλάδος σήμερα, με ποιους πρέπει να πάει και ποιους να αφήσει!

Αθήνα 25/06//2019

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΚΠΡΟΣΩΠΩΝ ΤΗΣ ΑΣΕ-ΠΑΜΕ, ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΜΕΡΕΣ ΤΗΣ 88ης ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΤΗΣ ΔΟΕ

Δελτίο Τύπου από την 2η ημέρα της 88ης Γενικής Συνέλευσης της ΔΟΕ

Α.Σ.Ε. ψηφ. που στηρίζει το ΠΑΜΕ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Συνεχίστηκαν σήμερα για δεύτερη μέρα οι εργασίες της  88ης Γ.Σ. της ΔΟΕ. Η δεύτερη μέρα χαρακτηρίστηκε από τη δυναμική παρέμβαση των αναπληρωτών, που με σύνθημα «μονιμοποίηση των αναπληρωτών – μαζικοί διορισμοί εκπαιδευτικών» απαιτούσαν να συζητηθεί από τη Γενική Συνέλευση το ζήτημα της μονιμοποίησης όλων των αναπληρωτών.

Από τη μεριά τους οι   εκλεγμένοι με το ψηφοδέλτιο της ΑΣΕ, κατήγγειλαν για μια ακόμη φορά, την απαξίωση από τις δυνάμεις ΔΑΚΕ-ΔΗΣΥ-ΕΡΑ-ΑΕΕΚΕ,  του αγώνα των αναπληρωτών, «όλων αυτών δηλαδή που απαιτούσαν από την Ομοσπονδία τους το αυτονόητο: να υιοθετήσει το αίτημα για μονιμοποίηση ΟΛΩΝ των συμβασιούχων». Όπως τονίστηκε, «απ’ όλη τη διαδικασία μέχρι τώρα, αλλά και από τη δράση τους το προηγούμενο διάστημα, αποδεικνύεται ότι οι παρατάξεις αυτές, σε απόλυτο συντονισμό με τις θέσεις των κομμάτων τους,  δεν θέλουν να οργανώσουν τον αγώνα για μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους, για εξίσωση των δικαιωμάτων μονίμων και αναπληρωτών»…  «παρά την άρνηση της συζήτησης, οι δυνάμεις της ΑΣΕ θα συμβάλλουν ώστε το επόμενο διάστημα, το ζήτημα του διορισμού όλων των συμβασιούχων αναπληρωτώ,ν παρά τον αποκλεισμό από τις δυνάμεις του παλιού και νέου κυβερνητικού συνδικαλισμού να επανέρχεται με κάθε τρόπο, με κάθε αφορμή στο προσκήνιο».

Κατά την διαδικασία των τοποθετήσεων των αντιπροσώπων της ΑΣΕ επί της κριτικής των πεπραγμένων τονίστηκε ότι «εκείνο που κρίνεται στη σημερινή Γ.Σ. είναι τι Ομοσπονδία θα έχουμε τα άλλα δυο χρόνια. Τότε που  κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές, θα εφαρμόσει αυτά που η  σημερινή και οι προηγούμενες έχουν νομοθετήσει, όπως για παράδειγμα, την αξιολόγηση που ψήφισε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και που δυστυχώς για πρώτη φορά στην ιστορία του κλάδου, η πλειοψηφία της Ομοσπονδίας εισηγείται την εφαρμογή της… Χρειαζόμαστε μια ΔΟΕ μαχητική και όχι μια Ομοσπονδία που θα παίρνει συγχαρητήρια από τους υπουργούς. Μια Ομοσπονδία όπλο και οργανωτή της πάλης μας και όχι μια Ομοσπονδία που θα στέκεται απέναντί μας…

Μπροστά μας έχουμε μια αντιλαϊκή πολιτική που εφαρμόζεται από ένα ισχυρό-ευρύ μέτωπο, την ΕΕ, τον ΟΟΣΑ, τον ΣΕΒ, τις αντιλαϊκές κυβερνήσεις, τα κόμματα του κεφαλαίου, έχουμε  μια πολιτική που απολύει συναδέλφους… που δεν έκανε ούτε έναν διορισμό. Το δίλλημα για τους εργαζόμενους, για τους εκπαιδευτικούς πρέπει να είναι: Να διαλέξουν έναν από τους δυο δυνάστες ή δυνατή, ισχυρή αντιπολίτευση στα συνδικάτα και στις βουλευτικές εκλογές; »

Οι εργασίες ολοκληρώθηκαν αργά το απόγευμα με τη δευτερολογία του προέδρου και τις ψηφοφορίες των oικονομικών και διοικητικών πεπραγμένων, ενώ αύριο αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον η  συζήτηση επί των θεμάτων της Ημερήσιας Διάταξης.

ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΩΝ ΤΗΣ ΑΣΕ ΕΔΩ

Αθήνα 24-6-2019

Δελτίο Τύπου από την 1η ημέρα της 88ης Γενικής Συνέλευσης της ΔΟΕ

Α.Σ.Ε. ψηφ. που στηρίζει το ΠΑΜΕ


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ξεκίνησε σήμερα Κυριακή 23/6/2019, η 87η Γ.Σ. της ΔΟΕ. Με το ξεκίνημα των διαδικασιών, τέθηκε από αναπληρωτές -  εκλεγμένους αντιπροσώπους στην 88η Γ.Σ. με τα ψηφοδέλτια της ΑΣΕ – το αίτημα να γίνει θέμα συζήτησης στην Ημερήσια Διάταξη του Συνεδρίου η οργάνωση της πάλης,  ώστε να γίνουν τώρα οι αναγκαίοι 30.000 διορισμοί με μονιμοποίηση όλων των αναπληρωτών και να καλυφθούν οι στοιχειώδεις ανάγκες των σχολείων και τα μορφωτικά δικαιώματα των παιδιών. Να σταματήσει η χρόνια αδιοριστία κι ομηρία των χιλιάδων αναπληρωτών συναδέλφων μας. Οι δυνάμεις του κυβερνητικού συνδικαλισμού (ΔΑΚΕ-ΔΗΣΥ-ΕΡΑ-ΑΕΕΚΕ) αρνήθηκαν με σθένος να μπει το ζήτημα στη Γενική Συνέλευση. Έφτασαν σε σημείο να επικαλούνται το επιχείρημα ότι «δεν έγινε συζήτηση στις Γ.Σ. για το θέμα αυτό», όταν δεν υπήρχε συνέλευση που να μην το συζήτησε.

Η ΑΣΕ με τις τοποθετήσεις των εκπροσώπων της κατήγγειλε τη διαδικασία αυτή. Ο Σπύρος Μαρίνης, μέλος του ΔΣ της ΔΟΕ, εκλεγμένος με το ψηφοδέλτιο της ΑΣΕ είπε χαρακτηριστικά: «…φαίνεται ότι υπάρχει από την πλευρά των συγκεκριμένων πολιτικών-συνδικαλιστικών δυνάμεων, μια πολιτική συμφωνία που αφορά όχι το σήμερα ούτε το συνέδριο. Αφορά την 8η του Ιούλη και την επόμενη μέρα των εκλογών. Φαίνεται ότι αυτές οι δυνάμεις και τα κόμματά τους υπερασπίζονται έναν συγκεκριμένο δρόμο, μια πολιτική που οδηγεί σε μνημόνια διαρκείας, καπιταλιστική ανάπτυξη και μαστίγιο για την εργατική τάξη και το λαό. Φαίνεται ότι και πολιτικά και συνδικαλιστικά έχουν συμφωνήσει, παρά τις κοκορομαχίες και τα ψεύτικα δίπολα που στήνουν τα κόμματά τους,  να μην κουνηθεί «φύλλο». Αυτή είναι η αλήθεια.»

Με προκλητικό τρόπο η πλειοψηφία του προεδρείου της συνέλευσης (ΔΑΚΕ-ΔΗΣΥ-ΕΡΑ-ΑΕΕΚΕ) αρνήθηκε κάθε συζήτηση στη συνέλευση για τη μονιμοποίηση όλων των αναπληρωτών, προκαλώντας την οργή τους για την απαξίωση του δίκαιου αγώνα τους από τις συγκεκριμένες δυνάμεις.

Στη συνέχεια και εν μέσω διαμαρτυριών, τον λόγο πήρε η εκπρόσωπος της ETUCE, της ψευτοσυνδικαλιστικής καρικατούρας που έχει στηθεί σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η ΑΣΕ με δήλωση της εκπροσώπου της και μέλους του ΔΣ της ΔΟΕ Θεοδώρας Δριμάλα ανάδειξε τον συμβιβασμένο ρόλο της όλο το προηγούμενο διάστημα. Χαρακτήρισε την ETUCE «καρκίνωμα στο σώμα του συνδικαλιστικού κινήματος». Όπως είπε «πρόκειται για μηχανισμό του συστήματος με στόχο την εξαγορά συνειδήσεων και διάβρωσης των συνδικάτων… Στηρίζει την αντιδραστική στρατηγική της ΕΕ που αυτό σημαίνει: «νέο σχολείο», αξιολόγηση, ελαστικές μορφές εργασίας. Αυτά που ακούστηκαν από το βήμα για μόνιμη δουλειά είναι υποκριτικά, όταν είναι γνωστή η στρατηγική της ΕΕ για την ελαστική εργασία…»

Αξίζει τέλος να σημειωθεί η προκλητική στάση του Προέδρου της ΑΔΕΔΥ Γ.Πάιδα, ενός συνδικαλιστή που ταυτίστηκε τους προηγούμενους μήνες – μαζί με τους υπόλοιπους συνδικαλιστές του κυβερνητικού συνδικαλισμού – με τη συνδικαλιστικά «μαφία» της ΓΣΕΕ. Ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ και υποψήφιος ευρωβουλευτής της ΝΔ κάλεσε τους συνέδρους να σεβαστούν το αποτέλεσμα των πρόσφατων Ευρωεκλογών!!!! Έφτασε μάλιστα σε σημείο να κάνει «υποδείξεις  υποταγής» προς τους συνδικαλιστές της ΑΣΕ, παίρνοντας μάλλον ως παράδειγμα  τον «κοινωνικό εταιρισμό» και τις συνδιαλλαγές με τις εκάστοτε κυβερνήσεις που ο ίδιος ακολουθεί, για να πάρει την οφειλόμενη απάντηση από αντιπρόσωπο της ΑΣΕ, ότι πάει πολύ οι κυβερνητικοί συνδικαλιστές να κάνουν «συνδικαλιστικά μαθήματα» στους συνδικαλιστές του ταξικού κινήματος.

Στη Γ.Σ. απεύθυνε χαιρετισμό ο Πρόεδρος της ΑΣΓΜΕ  Δημήτρης Λάμπρου, καλώντας  σε κοινό αγώνα  εκπαιδευτικών – γονέων για την παιδεία των Λαϊκών αναγκών.

Η Γ.Σ. συνεχίστηκε με την έκθεση των διοικητικών και οικονομικών πεπραγμένων και κριτική επ’ αυτών.

Δείτε όλες τις τοποθετήσεις της ΑΣΕ εδώ.

 

Αθήνα 23-6-2019