ΘΕΑΤΡΟ Μήδεια του Μποστ

ΘΕΑΤΡΟ Μήδεια του Μποστ

Παρασκευή 6-3-2020

Λίγα λόγια για το έργο:

Απ” το πρώτο ανέβασμα του έργου το 1993, το χιούμορ του Μποστ, που ήθελε «οι θεατές περισσότερο να χαμογελάνε και λιγότερο να χαχανίζουν», πέτυχε το στόχο του και δημιούργησε μια μοναδική σάτιρα βασισμένη στις πιο τραγικές ιστορίες της αρχαίας δραματουργίας. Με την μοναδικότητα της γραφής του, ο Μποστ μετατρέπει την τραγική ηρωίδα του Ευριπίδη σε μια -μέχρι δακρύων από τα γέλια- κωμικοτραγική φιγούρα και παράλληλα, με αριστοφανικές μεταφορές και συνεχείς παρερμηνείες, καυτηριάζει τη νεοελληνική πραγματικότητα.
Όπως ο ίδιος αναφέρει χαρακτηριστικά: «Πρόκειται για ένα έργο που επικρίνει τους επικριτάς, προβληματίζει τους κριτάς και ελευθερώνει τους θεατάς».

Υπόθεση:
Στη Μήδεια, ο Μέντης Μποσταντζόγλου (Μπόστ) ξεκίνησε να γράψει ένα έργο βασισμένο στην ομώνυμη τραγωδία του Ευριπίδη και κατέληξε να μιλάει σε δεκαπεντασύλλαβο για μια γυναίκα στυγνή, κακούργα δολοφόνισσα, που έσφαξε τα παιδιά της επειδή ήτανε κάτι παλιόπαιδα που δεν παίρνανε τα γράμματα και δεν θέλανε να δουλέψουν. Σαν να μην της έφταναν όλα αυτά είχε κι έναν άντρα, τον Ιάσωνα, που την κεράτωνε από πάνω με μία καλόγρια! Έτσι, θολωμένη η Μήδεια αρπάζει το χασαπομάχαιρο απ” την κουζίνα και φευ! Αντί να σφάξει τα παιδιά της σκοτώνει κάτι συμμαθητές τους που είχανε πάει στο σπίτι να τα συναντήσουν.

Τον κεντρικό ρόλο της παιδοκτόνου μάνας δεν ενσαρκώνει γυναίκα, αλλά ο εξαίρετος Μάκης Παπαδημητρίου!  Αυτή είναι η πρώτη φορά που ο βραβευμένος ηθοποιός συνεργάζεται με τον Νικορέστη Χανιωτάκη σε ένα ισχυρό «πάντρεμα» με ένα έργο – πρόκληση κι έναν θίασο που απαρτίζεται από υπέροχους ηθοποιούς: Κώστας Τριανταφυλλόπουλος, Γιάννης Δρακόπουλος, Τζένη Θεωνά, Νικορέστης Χανιωτάκης, Γεράσιμος Σκαφίδας, Μπέτυ Αποστόλου, Άννα Κλάδη.
Γιάννης Μαθές
: ζωντανή απόδοση μουσικών θεμάτων.

Κλείστε έγκαιρα θέσεις στα μέλη του Δ.Σ. Τα εισιτήρια προπληρώνονται και θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Αναχώρηση πούλμαν από το παρκινγκ του δημαρχείου  7.30μμ /Τιμή 13 ευρώ.

ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΠΕΙΘΑΡΧΙΚΗ ΔΙΩΞΗ ΤΩΝ ΣΥΝΑΔΕΛΦΩΝ

Τη Δευτέρα 24/2 στη 1.00 μ.μ στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Αττικής (Τσόχα 15) δικάζονται στο πειθαρχικό οι συνάδελφοι Βαϊνάς Παντελής και Γιώργος Χρόνης που εδώ και 10 χρόνια σχεδόν ταλαιπωρούνται με δίκες και πειθαρχικά γιατί βαθμολόγησαν αρνητικά ως αιρετοί του κλάδου υποψήφιους διευθυντές που είχαν καταγγελίες για αυταρχική και αντισυναδελφική συμπεριφορά από συλλογικά όργανα.

Και ενώ τον Φεβρουάριο του 2017 αθωώθηκαν οριστικά από τα ποινικά δικαστήρια μετά από ένα πρωτοφανές κίνημα στήριξης και αλληλεγγύης που αναπτύχθηκε, έρχονται το 2020 να δικαστούν ακόμη μια φορά, στο πειθαρχικό. 

Κάποιοι ίσως τους θέλουν με το ζόρι ενόχους και μαζί τους πειθαρχημένους και φοβισμένους όλους τους εκπαιδευτικούς. 

Για την ιστορία…

Το 2011 μετά τις κρίσεις, υποψήφιος διευθυντής προσέφυγε στον Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης για τη διαδικασία επιλογής στελεχών εκπαίδευσης και για τη βαθμολογία που του επιβλήθηκε και αυτός την κοινοποίησε στον Περιφερειακό Διευθυντή Εκπαίδευσης Αττικής που με τη σειρά του ζήτησε από τη Διευθύντρια Εκπαίδευσης Γ΄ Αθήνας να κάνει Ε.Δ.Ε. Η Ε.Δ.Ε. έγινε και ήταν αθωωτική. Το πόρισμα υποβλήθηκε και στον Περιφερειακό Διευθυντή εκπαίδευσης Αττικής χωρίς να υπάρξει προσβολή της απόφασης.

Στη συνέχεια έγιναν οι μηνύσεις υποψήφιου Διευθυντή εναντίον του συναδέλφου Βαϊνά  και υποψήφιων διευθυντών εναντίον των συναδέλφων Βαϊνά και Χρόνη. Όταν έγινε η δεύτερη μήνυση, το Υπουργείο ζήτησε να παραπεμφθούν στο πειθαρχικό οι δυο αιρετοί με το ερώτημα της δυνητικής αργίας, όπου και πάλι αθωώθηκαν.

Όταν παραπέμφθηκαν σε δίκη από τον αρμόδιο Εισαγγελέα, το Υπουργείο τους έστειλε παράτυπα εκ νέου στο πειθαρχικό με το ερώτημα της δυνητικής αργίας, όπου και πάλι αθωώθηκαν. Ο Διευθυντής Εκπαίδευσης της Γ΄ Αθήνας όμως τους έστειλε στο πειθαρχικό της περιφέρειας μη λαμβάνοντας υπόψη την προηγούμενη Ε.Δ.Ε. Αθωώθηκαν τελικά  και στα δυο ποινικά δικαστήρια χωρίς μάλιστα να γίνει δεκτή στο πρώτο ποινικό δικαστήριο η έφεση του υποψήφιου διευθυντή.

Ουσιαστικά έχουν 5 αθωώσεις, δύο στα ποινικά δικαστήρια, και τρεις στα πειθαρχικά δικαστήρια (οι δύο για τη δυνητική αργία και η τρίτη για την αρνητική βαθμολογία). Δηλαδή στις 24/2 περνάνε ξανά  πειθαρχικό για το ίδιο θέμα που έχουν αθωωθεί!!!

Η αλληλεγγύη είναι το όπλο μας….

Ο Σύλλογος Εκπ/κών Π. Ε. M. Παπαμαύρος  εκφράζει την συμπαράσταση και αλληλεγγύη του στους συναδέλφους και αντιπροσωπεία του Δ. Σ. του θα συμμετάσχει στη συγκέντρωση συμπαράστασης που διοργανώνεται από τα σωματεία τους την ημέρα της εκδίκασης του πειθαρχικού (24/2) στην Περιφερειακή Δ/νση Αττικής (Τσόχα 15, Στάση Μετρό Αμπελόκηποι).

Ζητάμε από τη Δ.Ο.Ε να κηρύξει στάση εργασίας και να στηρίξει τους συναδέλφους μας με κάθε τρόπο.

Ζητάμε να σταματήσει επιτέλους κάθε δίωξη και μεθόδευση εναντίον των δυο συναδέλφων. Θα είμαστε εκεί όλοι για να τους υπερασπιστούμε και να μην επιτρέψουμε καμία μεθόδευση ενάντια τους και ενάντια στον κλάδο.

Απαιτούμε ΓΝΗΣΙΟ συνέδριο ΓΣΕΕ

Απαιτούμε γνήσιο συνέδριο της ΓΣΕΕ, με βάση το καταστατικό της, και όχι «συνέδριο» – παρωδία με ΜΑΤ, εισαγγελείς και την εποπτεία του πρωθυπουργού!

Για ακόμα μια φορά, η ηγετική ομάδα της ΓΣΕΕ επιβεβαίωσε τον αντεργατικό της ρόλο. Ανακοίνωσε συνέδριο παρωδία για τις 25 του Φλεβάρη!

Απαιτούμε να γίνει γνήσιο συνέδριο, με βάση το καταστατικό της ΓΣΕΕ που αφορά τόσο τη νομιμοποίηση των συνέδρων όσο και τη χρονική διάρκεια του συνεδρίου, προκειμένου να τοποθετηθούν οι παρατάξεις, οι αντιπρόσωποι, να γίνει συζήτηση για τα ζητήματα που αφορούν τους εργαζόμενους και να αποφασίσουν με δημοκρατικές διαδικασίες.

Ενδεικτικό παράδειγμα είναι το Συνέδριο του Εργατικού Κέντρου Αθήνας, του μεγαλύτερου Εργατικού Κέντρου της χώρας όπου, στις διαδικασίες του πήραν μέρος 1.202 αντιπρόσωποι που εκπροσώπησαν 104.000 ψηφίσαντες εργαζόμενους στα σωματεία, έλαβαν αποφάσεις και ψήφισαν για τη νέα διοίκηση του ΕΚΑ, χωρίς ΜΑΤ, κρατική επέμβαση, τραμπουκισμούς, αποκλείοντας με δημοκρατικές διαδικασίες νόθους και εργοδότες.

Η κυβέρνηση φέρει μεγάλη ευθύνη! Καμιά δουλειά δεν έχει να παρεμβαίνει και να καθορίζει τις διαδικασίες του συνδικαλιστικού κινήματος!

Εδώ και τώρα γνήσιο συνέδριο της ΓΣΕΕ, χωρίς νόθους αντιπροσώπους, εργοδότες, ΜΑΤ και κρατική βία! Κανένα συνδικάτο της χώρας να μη νομιμοποιήσει συνέδρια με ΜΑΤ και κρατική βία! Τα συνέδρια των Συνδικάτων είναι υπόθεση των εργατών κι όχι των εισαγγελέων και των αφεντικών.

Συμμετέχουμε στην κινητοποίηση των συνδικάτων (Τρίτη 25/2) Δημόσιου και Ιδιωτικού τομέα, στο χώρο διεξαγωγής του συνεδρίου – παρωδία, στο ξενοδοχείο «ΑΠΟΛΛΩΝ» στο Καβούρι Αττικής!

Για τη διευκόλυνση της συμμετοχής των συναδέλφων κηρύσσουμε στάση εργασίας για τις 3 τελευταίες ώρες του πρωινού και 3 ώρες του απογευματινού (ολοήμερου).

Καταγγελία για καθαριότητα

Το  Δ.Σ. του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Α/θμιας Εκπαίδευσης  Ηλιούπολης καταγγέλλει την απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί ως προς την καθαριότητα στις υπηρεσίες που στεγάζονται επί της οδού Χίου 16-18 στο Μεταξουργείο. Στο εν λόγω (επταώροφο) κτίριο στεγάζονται από την Άνοιξη του 2019: η Διεύθυνση Α’θμιας Εκπαίδευσης Α΄ Αθήνας, η Διεύθυνση Β/θμιας Εκπαίδευσης Α΄ Αθήνας, το 1ο ΠΕΚΕΣ Αττικής και το 1ο ΚΕΣΥ Α΄ Αθήνας.

Οι υπηρεσίες του κτιρίου, στις οποίες εργάζονται εκατοντάδες εργαζόμενοι, εξυπηρετούν καθημερινά μεγάλο αριθμό εκπαιδευτικών και γονέων ενώ την περίοδο αυτή δέχονται και τις αιτήσεις εκπαιδευτικών για μόνιμο διορισμό μέσω ΑΣΕΠ. Επιπλέον, ειδικά το 1ο ΚΕΣΥ της Α΄ Αθήνας δέχεται καθημερινά περίπου 40 μαθητές με αναπηρίες ή/και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες και τους συνοδούς τους, γεγονός που καθιστά πολύ κρίσιμη την  τήρηση των κανόνων υγιεινής.

Η ίδια κατάσταση επικρατεί και στο 2ο ΚΕΣΥ της Α΄ Αθήνας, το οποίο στερείται υπηρεσίας καθαριότητας από την αρχή της λειτουργίας του.

Η καθαριότητα του κτιρίου αποτελεί αποκλειστική αρμοδιότητα της Περιφέρειας Αττικής η οποία, ενώ γνώριζε ότι η σύμβαση με το συνεργείο που την είχε αναλάβει έληγε στις 31/1/2020, δεν προέβη στις απαιτούμενες ενέργειες ώστε να μην μείνουν οι εκπαιδευτικές υπηρεσίες χωρίς κάλυψη. Κατά συνέπεια, από τη 1/2/2020 το κτίριο έχει μείνει χωρίς καθαριότητα εκθέτοντας το προσωπικό και τους εξυπηρετούμενους πολίτες σε πολλαπλούς κινδύνους. Επισημαίνεται ότι την περίοδο αυτή σύμφωνα με τις επισημάνσεις των ειδικών φορέων (μεταξύ των οποίων και του ΥΠΑΙΘ) πρέπει να λαμβάνονται επιπλέον μέτρα για την πρόληψη και την εξάλειψη της εποχικής γρίπης και άλλων ασθενειών.

Απαιτούμε από την Περιφέρεια Αττικής να προβεί ΑΜΕΣΑ σε όλες τις ενέργειες που απαιτούνται για να επιλυθεί ΟΡΙΣΤΙΚΑ το πρόβλημα της καθαριότητας στις υπηρεσίες που εμπίπτουν στην αρμοδιότητά της, ώστε να τηρούνται οι όροι υγιεινής και ασφάλειας τόσο για το προσωπικό που εργάζεται όσο και για τους εξυπηρετούμενους από αυτές (γονείς, εκπαιδευτικούς, μαθητές).

Καλούμε το Υπουργείο Παιδείας να αναλάβει τις ευθύνες που του αναλογούν για την υποστήριξη των δομών και των εργαζομένων.

Σύσκεψη Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδος με ΣΕΠΕ και ΕΛΜΕ

Το ΔΣ του Σωματείου μας, έχοντας πάγια θέση την ισοτιμία των γυναικών αλλά και την διεκδίκηση των δικαιωμάτων των αναπληρωτριών εκπαιδευτικών, αποφάσισε να αποδεχτεί την πρόσκληση της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδος (ΟΓΕ) σε ΣΕΠΕ και ΕΛΜΕ  μπροστά στην 8η Μάρτη, Παγκόσμια Ημέρα της Εργαζόμενης Γυναίκας, και να συμμετέχει στη σύσκεψη που καλείται στο πλαίσιο της καμπάνιας της, «λάστιχο ωράριο-λάστιχο ζωή», στις 23/2 στις 18.00 στα γραφεία της ΟΓΕ. Παρακάτω ακολουθεί αναλυτικά η πρόσκληση:

 

«ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ) στο πλαίσιο της καμπάνιας της «λάστιχο – ωράριο, λάστιχο – ζωή» καλεί τα Σωματεία Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αττικής (ΣΕΠΕ και ΕΛΜΕ) σε σύσκεψη την Κυριακή 23/2/2020, στις 18.00, στα γραφεία της ΟΓΕ (Βερανζέρου 1 Πλ. Κάνιγγος).

 

Στη συνάντησή μας μπορούμε να ανταλλάξουμε προβληματισμούς και/ να συζητήσουμε για τις επιπτώσεις των ελαστικών εργασιακών σχέσεων  στη ζωή και τα δικαιώματα των εργαζόμενων γυναικών στην εκπαίδευση,  να συντονίσουμε την δράση μας  με βάση τις αγωνιστικές διεκδικήσεις για μόνιμη και σταθερή εργασία με μέτρα προστασίας της μητρότητας. Η πρωτοβουλία αυτή, μπροστά στην 8η Μάρτη, Παγκόσμια Ημέρα της Εργαζόμενης  Γυναίκας, αποτελεί συνέχεια της περυσινής κοινής δράσης της ΟΓΕ και σωματείων στην εκπαίδευση στην Αττική για τα δικαιώματα των αναπληρωτριών εκπαιδευτικών.»