Σύλλογος Εκπαιδευτικών Π.Ε. Ηλιούπολης

"Μιχάλης Παπαμαύρος"

Αντισεισμικός έλεγχος στα σχολεία

Αντισεισμικός έλεγχος στα σχολεία

         Ο μεγάλος σεισμός στο νομό της Λάρισας, μαζί με τις ζημιές και τις καταστροφές, ξανάφερε στην επιφάνεια με τραγικό τρόπο, για μία ακόμα φορά, τις μεγάλες ανάγκες, αλλά και τις μεγάλες ελλείψεις στον τομέα της αντισεισμικής προστασίας, για τις οποίες ευθύνονται διαχρονικά όλες οι κυβερνήσεις.

Ο ισχυρός σεισμός στην Ελασσόνα ήρθε να επιβεβαιώσει τους μεγάλους κινδύνους που υπάρχουν, γιατί ζούμε σε μια σεισμογενή περιοχή. Η χώρα μας είναι η πιο σεισμογενής περιοχή της Ευρώπης (στην Ελλάδα εκλύεται το 50% της σεισμικής ενέργειας της Ευρώπης) και η 6η πιο σεισμογενής χώρα στον κόσμο.

        Οι σεισμοί δεν μπορούν να αποφευχθούν. Οι καταστροφές από τους σεισμούς μπορούν να αποφευχθούν ή τουλάχιστον να ελαχιστοποιηθούνΚαι εδώ ακριβώς εκδηλώνεται η πιο τραγική αντίφαση στη χώρα μας: Ενώ από τη μια πλευρά υπάρχει βεβαιότητα ότι κάποια στιγμή, οπωσδήποτε θα εκδηλωθεί το φαινόμενο, από την άλλη πλευρά υπάρχει η αναλγησία των κυβερνήσεων και των δημοτικών αρχών, οι οποίες αρνούνται επίμονα να πάρουν τα ενδεδειγμένα μέτρα για την αντισεισμική θωράκιση της χώρας και των σχολείων ειδικότερα.

        Εν έτη 2021 δεν έχει εξασφαλιστεί ο έλεγχος της στατικότητας όλων των σχολικών κτιριακών εγκαταστάσεων και δεν θα μας σώζει πάντα η γενναιότητα και η αυτοθυσία κάποιων ανθρώπων, όπως των δασκάλων στο χωριό Δαμάσι. Οι εκπαιδευτικοί θα συνεχίσουν να έχουν, την αγωνία αν τα σχέδια ετοιμότητας που είναι υποχρεωμένοι να υπογράφουν, θα αποδειχτούν επαρκή στα ακατάλληλα κτίρια και στα  25αρια τμήματα.

        Χωρίς κανέναν προσεισμικό έλεγχο παραμένει το 55% των σχολείων της χώρας! Στην Ηλιούπολη κάποια από τα σχολικά συγκροτήματα έχουν χτιστεί από τα τέλη της δεκαετίας του 50, κάποια άλλα την περίοδο της Χούντας με εξαφανισμένα τα σχέδια κατασκευή και κάποια άλλα έχουν χτιστεί πάνω σε μπαζωμένα ρέματα.  Τα περισσότερα από τα σχολεία είναι κατασκευασμένα με παλαιότερο οικοδομικό κανονισμό, που ίσχυε πριν το 1985! Είναι κτίρια που χαρακτηρίζονται «γερασμένα» και διατρέχουν μεγάλο κίνδυνο στο ενδεχόμενο ισχυρής σεισμικής δόνησης.

Δυστυχώς όμως η αντισεισμική και αντικεραυνική θωράκιση, ο έλεγχος στατικότητας και ανθεκτικότητας των εγκαταστάσεων, δεν είναι στις επιλέξιμες δαπάνες τις πολιτείας γιατί δεν επιφέρουν κοστολογούμενο κέρδος!!! Στα περισσότερα σχολεία δεν γίνονται τα αναγκαία έργα επισκευής και συντήρησης που είναι απαραίτητα, αφού τα σχετικά κονδύλια, ΣΑΤΑ, συνεχώς μειώνονται! Χρόνια τώρα διεκδικούμε τη θεσμοθέτηση μητρώου έργων επισκευής και συντήρησης κάθε σχολικής μονάδας όπου θα πιστοποιείται η καταλληλότητα του κτιρίου από δημόσιο κρατικό φορέα, υπεύθυνο για εξασφάλιση της υγιεινής και ασφάλειας.

Απαιτούμε :

·                     Να εξασφαλιστούν χρηματοδότηση και επιστημονικό εξειδικευμένο προσωπικό ώστε να ενισχυθεί αποφασιστικά ο προσεισμικός έλεγχος στα σχολεία σε μόνιμη και σταθερή βάση.

·                     Τον ταχύτατο έλεγχο όλων των σχολικών κτιρίων.

·                     Να συνταχθεί μητρώο ελέγχων που θα επικαιροποιείται περιοδικά.

·                     Άμεση ανέγερση με τη διαδικασία του κατεπείγοντος σύγχρονων και ασφαλών σχολικών συγκροτημάτων με 100% δημόσιες επενδύσεις και χωρίς ΣΔΙΤ.

 

Διεκδικούμε ό,τι είναι απαραίτητο για να αντιμετωπίσουμε τον σεισμό στο σπίτι, στο σχολείο, στη γειτονιά, στον δήμο

Καταγγελία για την αστυνομική βία στους κατοίκους της Νέας Σμύρνης

Καταγγελία για την αστυνομική βία στους κατοίκους της Νέας Σμύρνης

Δε θα μας κλείσουν το στόμα με την αστυνομία και την τρομοκρατία!

     Τραγικές σκηνές αστυνομικής βίας είχαμε την Κυριακή το μεσημέρι στην πλατεία και το Άλσος της Νέας Σμύρνης. Αστυνομικοί της ομάδας ΔΙΑΣ, κυνήγησαν, ξυλοκόπησαν, απείλησαν και συνέλαβαν  νεαρούς πολίτες  αυθαίρετα, χωρίς λόγο και αιτία, μπροστά στα μάτια οικογενειών και μικρών παιδιών, στα πλαίσια ελέγχου για τη διασπορά του κορονοιού.

Αλλά και η πορεία  που έγινε αμέσως μετά, με μεγάλη  συμμετοχή κατοίκων της  περιοχής, διαλύθηκε βάναυσα με επίθεση της αστυνομίας έξω από το Δημαρχείο.

Όλες αυτές τις μέρες που ο εργαζόμενος λαός δεινοπαθεί, η κυβέρνηση δεν παίρνει κανένα διοικητικό μέτρο απέναντι στη μεγαλοεργοδοσία για την προστασία της υγείας, την ίδια στιγμή που υπάρχουν δεκάδες νεκροί από τον κορονοιό, ακόμα και μέσα στους χώρους δουλειάς. Με ένα δημόσιο σύστημα υγείας να αγκομαχά από τις ελλείψεις και τα κενά, η κυβέρνηση παζαρεύει τα κρεβάτια με τους κλινικάρχες έναντι αδράς αμοιβής.

Το μόνο μέτρο που παίρνει είναι το δυνάμωμα της κρατικής καταστολής, βάζοντας στο στόχαστρο εργαζόμενους και νεολαία.

Οι μάσκες έχουν πέσει! Δεν έχει καμία σχέση η καταστολή και το κρεσέντο βίας απέναντι σε εργάτες, φοιτητές και στις γειτονιές με την προστασία της υγείας!

 Ως εδώ!

Η τρομοκρατία δε θα περάσει, του λαού η πάλη θα τη σπάσει!

 

Να αφεθούν ελεύθεροι οι 11 συμπολίτες μας που προσήχθησαν στη ΓΑΔΑ.

Όλες και όλοι  στις 5:30μμ, στα Προπύλαια!

Σπάμε την καταστολή και την τρομοκρατία!

Τιμάμε την 8η Μάρτη, την «Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας» σπάζοντας τις αλυσίδες της σιωπής, της εκμετάλλευσης, της ανισοτιμίας.