14 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2021 – ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΗΜΕΡΑ ΔΡΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ Συγκέντρωση στα Προπύλαια στις 18:30 και πορεία προς τη Βουλή!

14 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2021 – ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΗΜΕΡΑ ΔΡΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ

Συγκέντρωση στα Προπύλαια στις 18:30

και πορεία προς τη Βουλή

ü Ουσιαστικά μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στα σχολεία, με ευθύνη της κυβέρνησης!

ü Ολοκληρωμένο σχέδιο αντιμετώπισης των μαθησιακών και ψυχοκοινωνικών προβλημάτων που δημιούργησε ή όξυνε η πανδημία!

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι, αγαπητοί γονείς, μαθητές,

Ένα χρόνο τώρα βιώνουμε τα τραγικά αποτελέσματα της αντιλαϊκής διαχείρισης της πανδημίας στη ζωή και την υγεία, στη μόρφωση και συνολικά στα δικαιώματά μας.

Η πανδημία συνεχίζει και καλπάζει χωρίς φρένο. Η κυβέρνηση οδηγείται σε αλλεπάλληλες παλινωδίες, με αλληλοαναιρούμενες οδηγίες,  με τα συνεχή «άνοιξε – κλείσε», με τα lockdown πάνω στα lockdown.

Πολλά δημόσια νοσοκομεία, ιδιαίτερα στην Αττική, έχουν μετατραπεί σε νοσοκομεία Covid, οι ΜΕΘ είναι γεμάτες, δεκάδες διασωληνωμένοι βρίσκονται εκτός ΜΕΘ, το υγειονομικό προσωπικό σε εξάντληση. Χιλιάδες μαθητές ξεροσταλιάζουν πίσω από τις οθόνες των υπολογιστών. Οι παιδικοί σταθμοί, τα σχολεία, τα πανεπιστήμια και συνολικά οι εκπαιδευτικές δομές είναι σε διαρκή αναστολή λειτουργίας.

Έχουν κλείσει πάρκα, χώροι άθλησης, πολιτισμού, κάθε δραστηριότητα που θα μπορούσε, με μέτρα ασφάλειας, να ανακουφίσει από τη δύσκολη καθημερινότητα που όλοι βιώνουμε. Την ίδια στιγμή, δεν είναι λίγα τα περιστατικά όπου αστυνομικοί ξυλοφορτώνουν άδικα συνανθρώπους μας, στο όνομα δήθεν της πανδημίας. Τελευταίο παράδειγμα είναι ο 13χρονος μαθητής που ξυλοκοπήθηκε άγρια στη Λάρισα, μετά από αστυνομικό έλεγχο. Η καταστολή συνοδεύει την αντιλαϊκή πολιτική!

Όλες οι κυβερνητικές επιλογές επιβεβαιώνουν ότι κριτήριο της κυβερνητικής διαχείρισης της πανδημίας στη χώρα μας, όπως και συνολικά στις χώρες της Ε.Ε.,  δεν είναι η ανάγκη προστασίας της υγείας, συνολικά οι ανάγκες του λαού μας, αλλά οι ανάγκες των επιχειρηματικών ομίλων και των κερδών τους, οι λεγόμενες προτεραιότητες της αγοράς.

Παράλληλα, βιώνουμε ένα μορφωτικό έγκλημα διαρκείας απέναντι στους μαθητές!

            Η κυβέρνηση, με την εγκληματική της πολιτική, παίζει με την υγεία εκπαιδευτικών και γονέων, με την ψυχική υγεία και τα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών. Αξιοποίησε την πανδημία ως «ευκαιρία» για να νομοθετήσει σκληρά αντιεκπαιδευτικά μέτρα (αξιολόγηση, τρίμηνα, επαγγελματική εκπαίδευση, τράπεζα θεμάτων, αστυνομία στα πανεπιστήμια κ.α.). Δεν πήρε κανένα μέτρο για την ασφαλή λειτουργία των σχολείων από την αρχή της χρονιάς, με αποτέλεσμα να κλείσουν όλα τα σχολεία στις αρχές Νοέμβρη και αρκετά από αυτά να παραμένουν κλειστά για πέντε συνεχόμενους μήνες από τότε.

Δεν ικανοποίησε το αίτημα για αραίωση των μαθητών ανά τάξη, για επαναλαμβανόμενα τεστ στους μαθητές, ώστε να παρακολουθείται με οργανωμένο τρόπο η διάδοση του ιού, είπε ψέματα για την προτεραιότητα των εκπαιδευτικών στους εμβολιασμούς.

Το μόνο «μέτρο» που ανακοίνωσε η κυβέρνηση είναι το self-test. Για μια  ακόμα φορά η κυβέρνηση μεταφέρει τις δικές της ευθύνες στους γονείς, τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς και κουνάει το δάχτυλο περί υποχρεωτικότητας και υπεύθυνων δηλώσεων.

Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση εμπαίζει για ακόμα μία φορά τους εκπαιδευτικούς με το ζήτημα του εμβολιασμού. Στα Ειδικά Σχολεία, αν και λειτουργούν κανονικά, ελάχιστοι εκπαιδευτικοί έχουν εμβολιαστεί, ενώ στη Γενική Εκπαίδευση η πρόβλεψη της κυβέρνησης είναι να ξεκινήσουν εμβολιασμοί στα τέλη του Μάη, δηλαδή «ζήσε Μάη μου να φας τριφύλλι», στην κυριολεξία.

Όλο αυτό το διάστημα, της πολύμηνης αναστολής λειτουργίας των σχολείων, της αμφίβολης -σε σχέση με τα εκπαιδευτικά της αποτελέσματα –τηλεκπαίδευσης, που αποκλείει ταυτόχρονα χιλιάδες μαθητές, μια σειρά νέα προβλήματα συσσωρεύονται. Δημιουργούνται και οξύνονται εκπαιδευτικά – μαθησιακά κενά. Πολλοί μαθητές, ειδικά των μικρότερων ηλικιών,  πισωγυρίζουν από ήδη κατακτημένη γνώση. Χιλιάδες μαθητές ετοιμάζονται να δώσουν πανελλαδικές, έχοντας προετοιμαστεί μόνο πίσω από μια οθόνη. Μεγαλώνει το άγχος, ο φόβος και η ανασφάλεια στα παιδιά. Η πολύμηνη απουσία κοινωνικοποίησης, επαφής με φίλους και αγαπημένες δραστηριότητες αφήνει ισχυρά αποτυπώματα στα παιδιά μας. Οι επιστημονικές έρευνες και μελέτες, ακόμα και η ίδια η UNICEF, μιλούν για «χαμένη γενιά».

Δε θα επιτρέψουμε να υπάρξουν «χαμένες γενιές»! Δε θα επιτρέψουμε τα παιδιά μας να γίνουν τα μεγαλύτερα θύματα της πανδημίας και της κρίσης!

            Μας ανησυχεί εξαιρετικά το γεγονός ότι η κυβέρνησης και το Υπουργείο Παιδείας όχι απλά δεν αναγνωρίζουν τα προβλήματα και τις επιπτώσεις στα παιδιά μας αλλά ισχυρίζονται πως «όλα έγιναν καλώς», πως «η εκπαίδευση στην Ελλάδα μετασχηματίστηκε», πως «η τηλεκπαίδευση εξισώνεται εκπαιδευτικά με τη δια ζώσης εκπαιδευτική διαδικασία».

Όλο αυτό το διάστημα οξύνθηκαν στο έπακρο οι ταξικοί φραγμοί και οι ανισότητες στην Εκπαίδευση!

            Μας προβληματίζει το ότι δεν υπάρχει κανένα ουσιαστικό σχέδιο αντιμετώπισης των προβλημάτων, χρηματοδότησης και ενίσχυσης των σχολείων σε όλα τα επίπεδα. Αντιθέτως, τα τεράστια κονδύλια της Ε.Ε. αλλά και του κρατικού προϋπολογισμού πηγαίνουν στις μεγάλες επιχειρήσεις. Από το λεγόμενο «Εθνικό σχέδιο Ανάκαμψης», δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι ούτε μισό € δεν πάει για την κάλυψη των αναγκών για την υγεία και τη μόρφωση του λαού.

Οι χιλιάδες εκπαιδευτικοί όλο αυτό το διάστημα, χωρίς καμία στήριξη, σταθήκαμε δίπλα στους μαθητές μας με όλα τα μέσα. Κρατήσαμε αναμμένη τη φλόγα της εκπαιδευτικής διαδικασίας. Συλλογικά και αγωνιστικά καθυστερήσαμε και ακυρώσαμε τα αντιεκπαιδευτικά σχέδια της κυβέρνησης, όπως να μπουν κάμερες στις τάξεις ή να γίνουν οι καθηγητές καταδότες των μαθητών που αγωνίζονται. Σταματήσαμε την εφαρμογή της βαθιά αντιεκπαιδευτικής αξιολόγησηςΜπαίνουμε και πάλι μπροστά στον αγώνα.

Μαζί με τους υγειονομικούς και όλο τον λαό απαιτούμε εδώ και τώρα:

ü  Μαζικές προσλήψεις μόνιμων γιατρών, νοσηλευτών και υγειονομικών.

ü  Πλήρη επίταξη, άνευ όρων, κλινών, κλινικών, κρεβατιών ΜΕΘ, εξοπλισμού εργαστηρίων και του προσωπικού του ιδιωτικού τομέα και ένταξή του στο κρατικό σχέδιο για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Για το ασφαλές άνοιγμα των σχολείων το αμέσως επόμενο διάστημα απαιτούμε:

ü  Άμεσα επαναλαμβανόμενα τεστ, τουλάχιστον ανά εβδομάδα σε όλα τα σχολεία με ευθύνη του ΕΟΔΥ.

ü  Προτεραιότητα των εκπαιδευτικών στον εμβολιασμό, υλοποίηση του σχεδίου από σήμερα.

ü  Μέτρα για την αραίωση των μαθητών ανά τάξη.

ü  Άμεσα μέτρα ενίσχυσης και στήριξης των μαθητών για τις τεράστιες ελλείψεις και τα συσσωρευμένα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί.

ü  Κατάργηση της τράπεζας θεμάτων και του νέου συστήματος εισαγωγής στα πανεπιστήμια. Να μη γίνουν προαγωγικές εξετάσεις σε Γυμνάσιο και Λύκειο.

Για τη λειτουργία των σχολείων την επόμενη σχολική χρονιά διεκδικούμε από τώρα, η κυβέρνηση και το ΥΠΑΙΘ, να καταθέσουν ολοκληρωμένο σχέδιο για τα σχολεία:

ü  Μείωση του αριθμού μαθητών ανά τάξη. Κατάργηση – μη εφαρμογή του ν. 4692/2020 που αυξάνει τον μέγιστο αριθμό μαθητών για Νηπιαγωγεία και Δημοτικά στο 25. Κανένα τμήμα πάνω από 20 μαθητές. 15 μαθητές το ανώτερο για Νηπιαγωγεία, Α΄ & Β΄ Δημοτικού, κατευθύνσεις και εργαστήρια στη Β/θμια.

ü  Μαζικούς μόνιμους διορισμούς εκπαιδευτικών όλων των ειδικοτήτων και ΕΕΠ – ΕΒΠ σε Α/θμια και Β/θμια. Μονιμοποίηση των χιλιάδων αναπληρωτών που δουλεύουν τα τελευταία χρόνια στα σχολεία. Κατάργηση το ν. 4589/19 του ΣΥΡΙΖΑ.  Κατάργηση των τρίμηνων συμβάσεων, του θεσμού των Ωρομίσθιων και ΑΜΩ, των προσλήψεων εκτός πινάκων. Μέτρα στήριξης των αναπληρωτών που εργάζονται μακριά από τον τόπο κατοικίας τους.

ü  Κρατικό σχέδιο ανάπτυξης των σχολικών υποδομών, σχεδιασμός για ανέγερση νέων σχολικών μονάδων με βάση τις ανάγκες.

ü  Αυξημένη κρατική χρηματοδότηση των σχολικών επιτροπών, ώστε να καλυφθούν οι τεράστιες ανάγκες που έχουν δημιουργηθεί όλο αυτό το διάστημα.

ü  Αναπροσαρμογή των αναλυτικών προγραμμάτων και της σχολική ύλης. Εντοπισμός των μαθησιακών κενών που έχουν προκύψει τα δύο τελευταία χρόνια και επιστημονικός – παιδαγωγικός σχεδιασμός για την αντιμετώπισή τους.

ü  Να λειτουργήσουν από την αρχή της χρονιάς τα προγράμματα ενισχυτικής διδασκαλίας και ΠΔΣ με προσλήψεις εκπαιδευτικών. Να λειτουργήσουν σε όλα τα Δημοτικά τμήματα ενισχυτικής διδασκαλίας με βάση τις ανάγκες κάλυψης και αναπλήρωσης των κενών. Να επανέλθει ο υπεύθυνος στο Ολοήμερο.

ü  Προσλήψεις ψυχολόγων και κοινωνικών λειτουργών  σε όλα τα σχολεία. Ενίσχυση των δομών Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης. Στελέχωση των ΚΕΣΥ με όλο το αναγκαίο προσωπικό, ώστε να προχωρήσουν γρήγορα οι διαδικασίες της αξιολόγησης και των διαγνώσεων των μαθητών με μαθησιακές δυσκολίες.

ü  Να αναβαθμιστούν εδώ και τώρα οι τεχνολογικές υποδομές των σχολείων με  ενίσχυση σε πόρους και υλικό όλων των ψηφιακών λειτουργιών των σχολείων, που θα υποστηρίζουν την εκπαιδευτική διαδικασία και δε θα την υποκαθιστούν. Απεμπλοκή των ιδιωτών από τις διάφορες λειτουργίες του σχολείου που τους έχει παραχωρήσει το Υπουργείο Παιδείας.

ü  Κατάργηση όλων των νομοθετικών διατάξεων που γενικεύουν τη λεγόμενη εξ αποστάσεως εκπαίδευση και εκτός πανδημίας, των διατάξεων για τις κάμερες στις τάξεις. Καμία αξιοποίηση της εξ αποστάσεως διδασκαλίας για την κάλυψη εκπαιδευτικών κενών.

ü  Κατάργηση όλου του νομοθετικού πλαισίου για τη λεγόμενη αξιολόγηση στα σχολεία (ν. 4692/2020, Υ.Α για εσωτερική και εξωτερική αξιολόγηση, διατάξεις για εσωτερικό κανονισμό), που θα οδηγήσει στην υποβάθμιση των σχολείων και στην παραπέρα κατηγοριοποίηση. Πρόγραμμα δημόσιας και δωρεάν επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών, επιστημονικά καταρτισμένο με βάση τις σύγχρονες εκπαιδευτικές ανάγκες.

Τι επόμενο διάστημα:

-          Συμμετέχουμε στις συγκεντρώσεις την Τετάρτη 14/4 μαζί γονείς και μαθητές!

-          Στηρίζουμε τον αγώνα των φοιτητικών συλλόγων για ανοιχτές σχολές, για να μη μπει πανεπιστημιακή αστυνομία στις σχολές την Πέμπτη 15/4 στις 1.30μμ στα Προπύλαια.

-          Προχωράμε σε σύσκεψη με τα μέλη μας την Τετάρτη 21/4!

-          Συμμετέχουμε στην απεργία και τον ταξικό εορτασμό της Πρωτομαγιάς (6/5) μαζί με τα συνδικάτα ιδιωτικού και δημόσιου τομέα!

-          Απαντάμε με απεργία εάν η κυβέρνηση τολμήσει να καταθέσει νομοσχέδιο για τα εργασιακά ή για την εκπαίδευση (ατομική αξιολόγηση).

Με οδηγό τις δικές μας ανάγκες στη μόρφωση, τη δουλειά και τη ζωή, μπαίνουμε μπροστά στον αγώνα και τη διεκδίκηση!

Ούτε βήμα πίσω από τα δικαιώματα των παιδιών!

ΠΑΠΑΜΑΥΡΟΣ 14_4_2021

7 ΑΠΡΙΛΗ – ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ

7 ΑΠΡΙΛΗ – ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ

Ένας χρόνος έχει συμπληρωθεί από την αρχή της πανδημίας και παραμένουμε απροστάτευτοι στο “έλεος” του υποβαθμισμένου και εμπορευματοποιημένου δημόσιου συστήματος υγείας εν μέσω πανδημίας, χωρίς τις ΜΕΘ που χρειάζονται, χωρίς το μόνιμο ιατρικό, νοσηλευτικό και βοηθητικό προσωπικό που χρειάζεται, χωρίς κέντρα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας εξοπλισμένα και στελεχωμένα για να καλύψουν τις ανάγκες των οικογενειών μας.

Μπροστά στη διασφάλιση των κερδών των επιχειρηματικών ομίλων τα υγειονομικά πρωτόκολλα γίνονται λάστιχο από κυβέρνηση και εργοδοσία.

 Ο συγχρωτισμός απαγορεύεται, όχι όμως για τους χώρους δουλειάς, όχι για τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Στην Ηλιούπολη  ενημερωθήκαμε για 7 κρούσματα Covid  μόνο στο Σουπερμάρκετ Σκλαβενίτης (Μαρίνου Αντύπα) ενώ όπως φαίνεται  πολλαπλάσιοι είναι οι εργαζόμενοι  που μπαίνουν σε καραντίνα, με αποτέλεσμα να  εντατικοποιείται η εργασία για τους υπόλοιπους εργαζόμενους. Φόβοι εκφράζονται για κρούσματα και σε άλλα σουπερμάρκετ στην περιοχή.

 

Με πρόσχημα την πανδημία όμως,  η κυβέρνηση βρίσκει ευκαιρία να περάσει νέα αντεργατικά μέτρα για να επιβάλει την αντιλαϊκή πολιτική της,  θυσιάζει τις δικές μας ανάγκες , την προστασία της υγείας μας,  χτυπάει τα μορφωτικά δικαιώματα των παιδιών  και τα εργασιακά μας δικαιώματα και χρησιμοποιεί την καταστολή και τον αυταρχισμό για να χτυπήσει τους αγώνες μας.

Η κρατική και εργοδοτική βία και η καταστολή δεν μπορεί να σταματήσει τους αγώνες μας για Υγεία και ζωή με δικαιώματα.

Συναδέλφισσες –οι σας καλούμε να συμμετέχουμε στις παρακάτω δράσεις στα πλαίσια της κλιμάκωσης του αγώνα σωματείων και φορέων της πόλης μας για το σοβαρό ζήτημα της υγείας μέσα σε συνθήκες πανδημίας.

ΣΤΙΣ 11:30  ΣΤΟ ΣΟΥΠΕΡΜΑΡΚΕΤ ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗΣ (ΜΑΡΙΝΟΥ ΑΝΤΥΠΑ) – ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΙΕΙΝΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ

ΣΤΙΣ 12:15 ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ ΤΗΣ ΗΛΙΟΥΠΟΛΗΣ

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ:

  • Επίταξη ΤΩΡΑ του ιδιωτικού τομέα υγείας χωρίς αποζημίωση των κλινικαρχών γιατί ήδη χάνονται ζωές.
  • Να γίνουν άμεσα όλες οι αναγκαίες προσλήψεις μόνιμου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού με πλήρη εργασιακά δικαιώματα σε Νοσοκομεία και δομές Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Να εξασφαλιστεί άμεσα ο αναγκαίος ιατροτεχνολογικός εξοπλισμός στις δημόσιες μονάδες υγείας. 24ωρη Λειτουργία όλων των αναγκαίων Ιατρείων στο Κέντρο Υγείας της Ηλιούπολης με πρόσληψη όλου του αναγκαίου μόνιμου υγειονομικού προσωπικού για την πλήρη λειτουργία του. Πλήρη στελέχωση και του Εμβολιαστικού Κέντρου.
  • Μέτρα προστασίας της Υγείας και της Ασφάλειας, οργανωμένος έλεγχος και μαζικά επαναλαμβανόμενα τεστ στους χώρους δουλειάς, στα ΜΜΜ, στα σχολεία και τα πανεπιστήμια. Εμβολιασμός για όλους!
  • Μοριακά τεστ και ιχνηλάτηση σε όλους τους εργαζόμενους που ήρθαν είτε σε άμεση είτε σε έμμεση επαφή με τους συναδέλφους τους που νοσούν. Να ενημερωθούν με κάθε τρόπο οι πελάτες του καταστήματος για την εξάπλωση της νόσου
  • Να ισχύσουν τα μέτρα καραντίνας σε όσους έχουν έρθει σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα σε όλους τους χώρους (γραφεία, καταστήματα, αποθήκες) των super market.
  • Μόνιμη και σταθερή εργασία για όλους με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Σταθερό ωράριο και μείωση του εργάσιμου χρόνου, χωρίς μειώσεις μισθών. Κατάργηση όλων των μορφών ελαστικής εργασίας.

Το κλίμα φόβου που θέλουν να καλλιεργήσουν δεν θα περάσει !!!

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ ΕΚΠ/ΣΗΣ Π.Ε. Α΄ ΑΘΗΝΑΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ  ΜΕ  ΤΟΝ  ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ ΕΚΠ/ΣΗΣ  Π.Ε. Α΄ ΑΘΗΝΑΣ

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι

Το Δ.Σ. του Συλλόγου μας συνάντησε τη Δευτέρα 29 Μαρτίου τον Διευθυντή Εκπαίδευσης Π.Ε. Α΄ Αθήνας όπου συζητήθηκαν τα εξής :

Καταρχήν ενημερωθήκαμε για την εγκύκλιο που ζητά από τους εκπαιδευτικούς να δηλώσουν την επιθυμία τους να εμβολιαστούν με τα αδιάθετα εμβόλια για τον covid-19 και μάλιστα με καταληκτική προθεσμία έως τις 6.00 το απόγευμα της ίδιας μέρας. Επισημάναμε την ασφυκτική προθεσμία των σχετικών δηλώσεων. Έχουμε στείλει εξάλλου επανειλημμένα προς το ΥΠΑΙΘ ως σωματείο την ανάγκη οργανωμένου και επαρκούς σχεδιασμού εμβολιασμών για τους εκπαιδευτικούς και το βοηθητικό προσωπικό και το άνοιγμα των σχολείων με τα αναγκαία μέτρα προστασίας .

Στα ζητήματα που αφορούν τις εγγραφές στα δημοτικά και νηπιαγωγεία της περιοχής μας, απαιτήσαμε να μην καταργηθούν ή συγχωνευτούν τμήματα και τονίσαμε την πάγια θέση μας για 15 μαθητές ανά τμήμα και όχι τη δημιουργία τμημάτων με 25 μαθητές, θέση που αναδείχθηκε πιο επιτακτικά την περίοδο αυτή. Ειδικότερα, για το θέμα των εγγραφών στα νηπιαγωγεία της πόλης μας τον ενημερώσαμε ότι για άλλη μια χρονιά πλεονάζουν νήπια σε νηπιαγωγεία κυρίως, που έχουν οξυμένα προβλήματα σχολικής στέγης. Ο Διευθυντής επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Δήμαρχο, ο οποίος τον πληροφόρησε για τις δυσκολίες που υπάρχουν στα νηπιαγωγεία και δημοτικά σχολεία (δέσμευση αιθουσών σε δημοτικά, μεταφορά νηπίων κλπ) και την προσπάθεια εξεύρεσης λύσης από πλευράς του Δήμου. Ο Διευθυντής μας είπε ότι θα πρέπει οι Προϊσταμένες των νηπιαγωγείων να διοχετεύσουν τα νήπια που πλεονάζουν στα όμορα νηπιαγωγεία, σε συνεργασία με τη Διεύθυνση! Φυσικά εδώ για άλλη μια φορά εκφράσαμε την αντίθεση μας για τον τρόπο  υλοποίησης της υποχρεωτικής δίχρονης προσχολικής αγωγής και εκπαίδευσης που έγινε με όρους σοβαρής υποβάθμισης, αφού διαχρονικά δεν πάρθηκε κανένα μέτρο  για τη δημιουργία των αναγκαίων, ασφαλών και σύγχρονων υποδομών. Καταγγείλαμε τη διαχρονική ευθύνη των Κυβερνήσεων αλλά και των Δημοτικών Αρχών, που αρκέστηκαν απλά στη διαχείριση των προβλημάτων με αίθουσες δημοτικών και τοποθέτηση προκάτ σε αυλές σχολείων και νηπιαγωγείων. Δε διεκδίκησαν μόνιμες λύσεις για ανέγερση νέων σχολείων, καμία χρηματοδότηση για τις επιπλέον αίθουσες που απαιτήθηκαν για την υλοποίηση της δίχρονης προσχολικής αγωγής, προκειμένου να μην μένουν σε ομηρία οικογένειες και να μεταφέρονται νήπια που πλεονάζουν κάθε χρόνο, αλλά και για τα νηπιαγωγεία που λειτουργούν εδώ και δεκαετίες σε νοικιασμένες και ακατάλληλες αίθουσες.

Όσον αφορά στη μεταστέγαση των μαθητών της έκτης τάξης του 8ου και 17ου Δημοτικών Σχολείων (τέσσερα τμήματα) ακριβώς απέναντι στο 2ο Γυμνάσιο για λόγους αποφυγής συγχρωτισμού  και τις δυσκολίες που προφορικά προέβαλλε το Υπουργείο για τη μη μετακίνηση λόγω παραρτήματος, ο Διευθυντής Εκπαίδευσης,  είπε να προχωρήσουν στη μετακίνηση των μαθητών οι Διευθυντές των σχολείων, εφόσον θεωρείται απαραίτητη, σε συνεννόηση με τους Συλλόγους γονέων και τη Δημοτική αρχή !!.

Ο Διευθυντής Εκπαίδευσης δεσμεύτηκε ότι δεν θα προχωρήσει σε συγχωνεύσεις ή καταργήσεις τμημάτων, εφόσον θα  έχει στη διάθεση της Διεύθυνσης εκπαιδευτικούς (αναπληρωτές!), όπως είχε αυτή  τη χρονιά λόγω πανδημίας.

Δήλωσε την πρόθεσή του να προχωρήσει από την επόμενη χρονιά σε ανακατανομή και αναπροσαρμογή ορίων « επί τω δικαιωτέρω», όπως ανέφερε, που θα αναρτηθούν στο site της Διεύθυνσης. Αυτό θα έχει αποτέλεσμα, κατά τη γνώμη του να αποσυμφορηθούν σχολεία με πλεονασματικό μαθητικό πληθυσμό και να ενισχυθούν αντίστοιχα, σχολεία με μειωμένο δυναμικό παιδιών . Η ανακατανομή είπε, ότι θα γίνει με συνεργασία όλης της εκπαιδευτικής κοινότητας και των αρμόδιων της Δημοτικής Αρχής.

Ζητήσαμε ενημέρωση για το πώς διαμορφώνονται ως τώρα τα οργανικά και λειτουργικά κενά των σχολείων δεδομένου ότι έχουν γίνει οι μεταθέσεις. Μας ενημέρωσε ότι η εικόνα των κενών θα ολοκληρωθεί μετά τις 10 Απριλίου αφού θα έχει ολοκληρωθεί και η διαδικασία ανάκλησης αιτήσεων συνταξιοδότησης. Επαναλάβαμε το βασικό μας αίτημα για μονιμοποίηση όλων των αναπληρωτών (πάνω από 2.500 αναπληρωτές φέτος στην Α΄ Αθήνας και πάνω από 50.000 πανελλαδικά!), να μην απολυθεί κανένας αναπληρωτής και ζητήσαμε να δημιουργηθούν οργανικές θέσεις για όλους τους εκπαιδευτικούς και κυρίως για τις ειδικότητες που είτε υπάρχουν ελάχιστες, όπως για τη Θεατρική Αγωγή (μόλις 4 οργανικές!), είτε δεν υπάρχουν καθόλου, όπως για τα Εικαστικά, ώστε κάθε εκπαιδευτικός να έχει οργανική θέση και να διδάσκει το επιστημονικό του αντικείμενο.

Σε ζητήματα που θέσαμε για τη λειτουργία της εκπαιδευτικής διαδικασίας είπε ότι κυρίαρχο όργανο αποφάσεων είναι ο Σύλλογος Διδασκόντων. Τονίσαμε ότι πρέπει να  καλύπτονται όλα τα εκπαιδευτικά κενά με βάση το επιστημονικό αντικείμενο διδασκαλίας του κάθε εκπαιδευτικού.

Δηλώσαμε ξεκάθαρα ότι δεν αναγνωρίζουμε τη συγκρότηση του ψευδο-ΠΥΣΠΕ Α΄ Αθήνας, με τη διαδικασία η οποία έγινε και η οποία έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τη θέληση του 95% του Κλάδου, που απείχε από τις ηλεκτρονικές «ψευδο-εκλογές» για τα υπηρεσιακά συμβούλια. Ο Διευθυντής ενώ συμφώνησε καταρχήν με τη θέση του Κλάδου εξέφρασε τον προβληματισμό του και είπε ότι είναι πολύ λυπηρό να λειτουργούν τα υπηρεσιακά συμβούλια χωρίς αιρετούς. Ό,τι έγινε, έγινε!!! είπε. και τα σωματεία καλό θα ήταν να επαναδιαπραγματευτούν τη θέση τους. Η Πρόεδρος του Σωματείου επανέλαβε τη θέση του Κλάδου, που ζητούσε ολιγόμηνη παράταση θητείας των αιρετών, όπως έγινε σε όλες τις συνδικαλιστικές οργανώσεις, και να πραγματοποιηθούν οι εκλογές δια ζώσης, όταν οι υγειονομικές συνθήκες το επιτρέψουν. Το Υπουργείο όμως, συνεχίζει να γυρνάει την πλάτη στη συντριπτική – καθολική αποχή σύσσωμου του Κλάδου, δεν παίρνει υπόψη της τις καθολικές παραιτήσεις όλων των υποψηφίων και ουσιαστικά κανένα αποτέλεσμα δεν μπορεί να νομιμοποιηθεί.

Στο ερώτημά μας προς τον Διευθυντή Εκπαίδευσης αν έχει προτείνει κάποιο σχολείο για Πρότυπο ή Πειραματικό απάντησε ότι από μόνος του δε θα το κάνει παρά μόνο αν γίνει πρόταση από τον Σύλλογο Διδασκόντων ή σε\ περιπτώσεις ίδρυσης νέων νηπιαγωγείων. Εκφράσαμε  δε, τη θέση  του σωματείου μας   να μην ενταχθεί  κανένα σχολείο στα Πρότυπα Πειραματικά,  είτε με  πρόταση της Διοίκησης είτε με προτάσεις των  Συλλόγων Διδασκόντων.

Απαιτήσαμε την ανάγκη δημιουργίας τμημάτων ένταξης σε όλα τα νηπιαγωγεία και δημοτικά σχολεία και όπου απαιτείται ανάλογα με τον αριθμό και το είδος των γνωματεύσεων δεύτερο τμήμα. Αναφέραμε ότι η ένταξη παιδιών με μαθησιακές δυσκολίες και αναπηρία απαιτεί σοβαρή παιδαγωγική παρέμβαση και πρέπει έτσι να αντιμετωπίζεται και σε περιπτώσεις παιδιών που φοιτούν σε ολοήμερα τμήματα να υπάρχει οπωσδήποτε επιπλέον ειδικός παιδαγωγός, κάτι που δεν προβλέπεται από το υπάρχον πλαίσιο. Ο Διευθυντής είπε ότι κατά τη γνώμη του θα πρέπει να γίνεται προσπάθεια να πείθονται οι γονείς από τους εκπαιδευτικούς των σχολείων να μην παραμένουν τα παιδιά στο Ολοήμερο και σε περιπτώσεις που δεν καταστεί εφικτό και υπάρχει μεγάλο ζήτημα λειτουργίας, θα προσπαθεί να καλύπτει το κενό! Όπως καταλαβαίνουμε, για μια άλλη μια φορά πετάνε το μπαλάκι της απόφασης στον εκπαιδευτικό και στερούν από τους μαθητές με ειδικές εκπαιδευτικές αν το δικαίωμα της ισότιμης συμμετοχής και στήριξης  στην εκπαιδευτική διαδικασία.

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι η πίεση προς τη Διεύθυνση, τη Δημοτική αρχή και την Κυβέρνηση για να απολαμβάνουν μαθητές και εκπαιδευτικοί ό,τι δικαιούνται προκειμένου να επωφελείται το παιδί, πρέπει να είναι καθημερινή και από κοινού με τους γονείς. Τίποτα και ποτέ δε μας χαρίστηκε. Παλεύουμε   μέσα από τους κοινωνικούς και συνδικαλιστικούς αγώνες για τα αυτονόητα, σε μια εποχή που η επιστήμη και η τεχνολογία έχουν τη δυνατότητα και θα έπρεπε να μας τα παρέχουν!!!

ΨΗΦΙΣΜΑ ΚΑΤΑΔΙΚΗΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΕΚΔΙΚΗΤΙΚΗ ΑΠΟΛΥΣΗ ΤΟΥ ΓΙΑΤΡΟΥ ΚΩΣΤΑ ΚΑΤΑΡΑΧΙΑ

ΨΗΦΙΣΜΑ ΚΑΤΑΔΙΚΗΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΕΚΔΙΚΗΤΙΚΗ ΑΠΟΛΥΣΗ ΤΟΥ ΓΙΑΤΡΟΥ ΚΩΣΤΑ ΚΑΤΑΡΑΧΙΑ.

Το ΔΣ του Συλλόγου Π.Ε. Ηλιούπολης «Μ. Παπαμαύρος» καταδικάζει κατηγορηματικά την εκδικητική απόλυση του Κώστα Καταραχιά, επικουρικού γιατρού και προέδρου του Συλλόγου Εργαζομένων του Νοσοκομείου ο «Άγιος Σάββας», του μεγαλύτερου ογκολογικού νοσοκομείου της χώρας. Είχε προηγηθεί η εκδικητική μετακίνησή του, στα τέλη Δεκέμβρη του 2020, στη ΜΕΘ του Νοσοκομείου «Σωτηρία» χωρίς αυτό να δικαιολογείται από την ειδικότητά του.

Η Διοίκηση του νοσοκομείου και το υπουργείο δεν ανανεώνουν επιλεκτικά την σύμβασή του. Στις 7 Γενάρη, που έληγε η ετήσια σύμβασή του, η Διοίκηση ενημέρωσε ότι η θητεία του δεν παρατείνεται, σύμφωνα με την νομοθετική ρύθμιση του υπουργείου έως τις 31 Οκτώβρη, όπως παρατάθηκε για όλους τους επικουρικούς γιατρούς, αλλά παρατείνεται έως 31 Μάρτη που ισχύει η τρίμηνη μετακίνησή του στο Σωτηρία. Αυτό σημαίνει ότι ο συνάδελφος θα απολυθεί και θα οδηγηθεί στην ανεργία, όταν λήξει η σύμβασή του. Η απόλυση του Κώστα Καταραχιά είναι διπλά προκλητική αφού επιβεβαιώνει την κυβερνητική αδιαφορία για την ενίσχυση του ΕΣΥ με γιατρούς.

Η κυβέρνηση όχι μόνο δεν προχωρά σε μαζικές προσλήψεις γιατρών – νοσηλευτών και επίταξη ολόκληρου του ιδιωτικού τομέα για την αντιμετώπιση της πανδημίας και τη στήριξη του Δημόσιου Συστήματος Υγείας, αντίθετα υπογράφει ακόμα και εκδικητικές απολύσεις υγειονομικών.

Η δίωξη του Κώστα Καταραχιά, είναι επίθεση στο σωματείο του νοσοκομείου και η απόλυση γίνεται εκδικητικά λόγω της αγωνιστικής στάσης του σωματείου τα προηγούμενα χρόνια, αλλά και λόγω της καταγγελίας του για τις ΕΔΕ σε γιατρούς και νοσηλευτές που νόσησαν από κορωνοϊό. Πρόκειται για ένα σωματείο που τα τελευταία δέκα χρόνια έχει αναπτύξει σημαντική δράση ενάντια στα κλεισίματα και τις συγχωνεύσεις, ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις, για μονιμοποιήσεις και προσλήψεις και για δημόσια και δωρεάν υγεία για όλους.

Η επίθεση αυτή δεν είναι η μοναδική. Η κυβέρνηση έχει ξεκινήσει μία βιομηχανία συνδικαλιστικών διώξεων στους γιατρούς που αποκαλύπτουν τις συνθήκες που επικρατούν στα νοσοκομεία εν μέσω κορωνοϊού. Γι αυτό και η στοχοποίηση του συναδέλφου και η εκδικητική απόλυσή του δεν πρέπει να περάσουν.

Εκφράζουμε την αμέριστη συμπαράστασή του και αλληλεγγύη στον συνάδελφο, στηρίζουμε τον δίκαιο αγώνα του σωματείου του και απαιτούμε την ακύρωση της απόλυσης.