Εδώ και τώρα μέτρα για το ασφαλές άνοιγμα των σχολείων! Ο μαζικός εμβολιασμός είναι όπλο απέναντι στην πανδημία και δικαίωμα – Όχι μέσο για εκβιασμό και διαίρεση των εργαζομένων! Δωρεάν τεστ για όλους τους εργαζόμενους με ευθύνη του ΕΟΔΥ!

Εδώ και τώρα μέτρα για το ασφαλές άνοιγμα των σχολείων!

Ο μαζικός εμβολιασμός είναι όπλο απέναντι στην πανδημία και δικαίωμα – Όχι μέσο για εκβιασμό και διαίρεση των εργαζομένων!

Δωρεάν τεστ για όλους τους εργαζόμενους με ευθύνη του ΕΟΔΥ!

Η κυβέρνηση της Ν.Δ. και το Υπουργείο Παιδείας έχουν τεράστιες ευθύνες για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην Εκπαίδευση, για το γεγονός ότι μια ακόμα σχολική χρονιά ξεκινάει χωρίς ουσιαστικά μέτρα θωράκισης των σχολείων απέναντι στην εξάπλωση της πανδημίας.

Μέσα στο καλοκαίρι (21 Ιουλίου), τα σωματεία μας βρέθηκαν έξω από το Υπ. Υγείας απαιτώντας άμεσα μέτρα για την πανδημία και την εξάπλωση του 4ου, ακόμα πιο σφοδρού κύματος, που ήταν προ των πυλών. Η κυβέρνηση επέλεξε, αντί για μέτρα, να προχωρήσει στην πεπατημένη, με την εφαρμογή των πρωτοκόλλων που επέβαλαν οι τουριστικοί όμιλοι, με τα ανύπαρκτα μέτρα για τη θωράκιση του Δημόσιου Συστήματος Υγείας, την προστασία στους χώρους δουλειάς και τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

Για το ασφαλές άνοιγμα των σχολείων:

ü Απέναντι στο αίτημα για μείωση του αριθμού μαθητών ανά αίθουσα, απαντούν με αύξηση του μέγιστου αριθμού μαθητών, ενώ σχεδιάζουν την κατάργηση εκατοντάδων ολιγομελών τμημάτων σε όλη τη χώρα.

ü Απέναντι στο αίτημα να καλυφθούν όλα τα κενά και να προσληφθεί επιπλέον προσωπικό, ώστε να καλυφθούν οι μεγάλες ανάγκες που έχουν προκύψει, απαντούν με τρίμηνες συμβάσεις εργασίας και περικοπές εκπαιδευτικών στην παράλληλη στήριξη και όχι μόνο.

ü Απέναντι στο αίτημα για καθαρά σχολεία με μόνιμο προσωπικό, απαντούν με 2ωρες συμβάσεις (!) και απολύσεις καθαριστριών/ών.

ü Απέναντι στο αίτημα για μαζικά επαναλαμβανόμενα τεστ του ΕΟΔΥ μέσα στα σχολεία, απαντούν με self-test  στους μαθητές και επι πληρωμή τεστ στους εκπαιδευτικούς,  πετώντας το μπαλάκι για άλλη μια φορά στην ατομική ευθύνη.

ü Απέναντι στο αίτημα για επιστημονική ενημέρωση των εργαζομένων και ενίσχυση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, απαντάει με απαράδεκτους εκβιασμούς και διαίρεση των εργαζομένων.

ü Αντί να λάβουν υπόψη τις σοβαρές ευθύνες που τους βαραίνουν για το γεγονός ότι με τις παλινωδίες τους εδώ και δύο χρόνια τα σχολεία υπολειτουργούν, αντί να πάρουν μέτρα για την αναπλήρωση των πολλαπλών μαθησιακών και ψυχοκοινωνικών προβλημάτων στους μαθητές,  για μια ακόμα φορά προσπαθούν με επικοινωνιακά τρικ να πετάξουν το μπαλάκι της ευθύνης από πάνω τους, αναζητώντας αποδιοπομπαίους τράγους και την ίδια ώρα παίρνουν αντιεκπαιδευτικά μέτρα που τσακίζουν τα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών μας.

Με τα «μέτρα» που ανακοίνωσε η κυβέρνηση και ο Υπ. Υγείας γίνεται μια απαράδεκτη προσπάθεια να δείξουν με το δάχτυλο τους εργαζόμενους με στόχο να αποποιηθούν τις τεράστιες  ευθύνες τους. Μετατρέπουν το εμβόλιο από ανάγκη, δικαίωμα και όπλο της επιστήμης σε μέσο διαίρεσης των εργαζομένων, εκβιασμών, επίθεσης στα εργασιακά δικαιώματα. Υποχρεώνουν μια σειρά εργαζόμενους που δεν έχουν ακόμα εμβολιαστεί (ανάμεσά τους και εκπαιδευτικούς) να προσκομίζουν στην υπηρεσία τεστ αντιγόνου αποκλειστικά από ιδιωτικές μονάδες κόστους 10€, δυο φορές την εβδομάδα. Δε χάνουν την ευκαιρία ακόμα και αυτή την κρίσιμη στιγμή να δώσουν αέρα στα πάνα των ιδιωτικών ομίλων με σκοπό να αυξήσουν την πελατεία τους.

Απειλούν με ποινές (περικοπή αποδοχών, απόλυση για αναπληρωτές κ.ά.) συναδέλφους που δεν είναι εμβολιασμένοι και δε θα προσκομίζουν για την είσοδό τους στο σχολείο μοριακό ή rapid test, επιδιδόμενη για άλλη μια φορά στο προσφιλές τους κυνήγι μαγισσών! Ο κλάδος απέδειξε με τη στάση του ότι είναι συνεπής απέναντι στα υγειονομικά μέτρα, έβαλε πραγματικά πλάτη χωρίς καμία βοήθεια, προκειμένου να κρατήσουν οι μαθητές μια στοιχειώδη έστω επαφή με την εκπαιδευτική διαδικασία.

ü Φρόντισε για την τήρηση όλων των μέτρων προστασίας, όσο τα σχολεία ήταν ανοιχτά, τη στιγμή που η κυβέρνηση ακολουθούσε την πολιτική της μάσκας-αερόστατο και του παγουρίνο και τις αντιεπιστημονικές θεωρίες της κυβερνητικής επιτροπής των ειδικών ότι «στα σχολεία δε μεταδίδεται ο κορωνοϊός» ή ότι σε «τάξεις με λιγότερους μαθητές κολλάει πιο εύκολά»!!

ü Στήριξε με προσωπικό κόπο και κόστος την εκπαιδευτική διαδικασία, όταν τα σχολεία ήταν κλειστά, χωρίς καμία βοήθεια.

ü Σχεδόν το 80% των συναδέλφων έχει ήδη εμβολιαστεί, ενώ αρκετοί συνάδελφοι έχουν νοσήσει.

Οι κυβερνητικές ευθύνες είναι πλέον εγκληματικές, δεν μπορούν να κρυφτούν από επικοινωνιακά τεχνάσματα, δεν μπορούν να κρυφτούν πίσω από τη μόνιμη επίκληση της ατομικής ευθύνης, τον εκφοβισμό και τις απειλές προς τους εργαζόμενους.

Εδώ και τώρα:

ü Άμεσα μέτρα στήριξης του δημόσιου τομέα της Υγείας με ενίσχυση σε προσωπικό και υποδομές, επίταξη του ιδιωτικού τομέα της υγείας.

ü Μέτρα για την ενίσχυση του δημόσιου και δωρεάν καθολικού εμβολιασμού, με εξαντλητική ενημέρωση, πλήρη προληπτικό έλεγχο και σταθερή παρακολούθηση των εμβολιασμένων, στα πλαίσια ενός ενισχυμένου συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

ü Μαζικά, δωρεάν και επαναλαμβανόμενα τεστ στα σχολεία με ευθύνη του ΕΟΔΥ για όλους τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές. Ουσιαστική ιχνηλάτηση των κρουσμάτων με ευθύνη του ΕΟΔΥ, με σκοπό το σπάσιμο της αλυσίδας μετάδοσης. Καμία οικονομική επιβάρυνση των εκπαιδευτικών και των υπόλοιπων εργαζομένων που χρειάζεται να προσκομίσουν τεστ. Να πολλαπλασιαστούν τα σημεία που ο ΕΟΔΥ πραγματοποιεί δωρεάν τεστ και να επεκταθεί χρονικά η διαδικασία.

ü Εδώ και τώρα να εξασφαλιστούν κατάλληλες αίθουσες, να αραιώσουν οι μαθητές στις τάξεις, 15 μαθητές ανά τάξη. Έγκριση όλων των ολιγομελών τμημάτων.

ü Να εξασφαλιστεί επαρκές προσωπικό για την καθαριότητα για όλα τα σχολεία, ώστε να μπορούν επί της ουσίας να τηρηθούν τα πρωτόκολλα.

ü Επιπλέον δρομολόγια για τη μετακίνηση των μαθητών από και προς το σχολείο με σκοπό να αποφευχθεί ο συνωστισμός.

ü Έκτακτη χρηματοδότηση των σχολικών επιτροπών με σκοπό την εξασφάλιση όλων απαραίτητων υλικών καθαρισμού, ατομικής υγιεινής κ.τ.λ.

ü Να γίνουν προσλήψεις εκπαιδευτικών με βάση τα πραγματικά κενά και τις ανάγκες των σχολείων.

ü Να ληφθούν άμεσα συγκεκριμένα εκπαιδευτικά – παιδαγωγικά μέτρα για την αντιμετώπιση των σύνθετων μαθησιακών και ψυχοκοινωνικών προβλημάτων που έχει δημιουργήσει η πανδημία, η αναστολή λειτουργίας των σχολείων και η πολύμηνη τηλεκπαίδευση.

Εδώ και τώρα ΔΟΕ – ΟΛΜΕ να πάρουν θέση, να αναδείξουν τις ευθύνες της κυβέρνησης και να βρεθούν δίπλα στους ΣΥΛΛΟΓΟΥΣ και τις ΕΛΜΕ που ήδη παίρνουν αγωνιστικές πρωτοβουλίες.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΚΑΙ ΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ! ΤΟ ΕΠΟΜΕΝΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ ΘΑ ΚΛΙΜΑΚΩΣΟΥΜΕ ΤΗ ΔΡΑΣΗ ΜΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΘΟΥΝ ΤΑ ΔΙΚΑΙΑ ΑΙΤΗΜΑΤΑ ΜΑΣ!

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΚΑΙ ΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ! ΤΟ ΕΠΟΜΕΝΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ ΘΑ ΚΛΙΜΑΚΩΣΟΥΜΕ ΤΗ ΔΡΑΣΗ ΜΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΘΟΥΝ ΤΑ ΔΙΚΑΙΑ ΑΙΤΗΜΑΤΑ ΜΑΣ! 

Παράσταση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν σήμερα Τετάρτη στις 9 π.μ. στο Υπ. Παιδείας τα εκπαιδευτικά σωματεία της Αττικής και συγκεκριμένα οι Σύλλογοι Εκπαιδευτικών Π.Ε. «Ν. ΠΛΟΥΜΠΙΔΗΣ», «ΡΟΖΑ ΙΜΒΡΙΩΤΗ», «Μ. ΠΑΠΑΜΑΥΡΟΣ», «Ο ΣΩΚΡΑΤΗΣ», «Ο ΣΕΦΕΡΗΣ» και η Πρωτοβουλία Αναπληρωτών Ωρομισθίων, όπως είχαν προαναγγείλει από χθες.

Οι εκλεγμένοι εκπρόσωποι των Συλλόγων και της Πρωτοβουλίας απαίτησαν συνάντηση με την ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας, για να δοθούν απαντήσεις σε όλα τα επείγοντα ζητήματα για το άνοιγμα των σχολείων, που απασχολούν χιλιάδες εκπαιδευτικούς μόνιμους, νεοδιόριστους και αναπληρωτές, τους γονείς και τους μαθητές μας.

Με μεγάλη καθυστέρηση και κάτω από την επίμονη πίεση των συγκεντρωμένων αντιπροσωπεία των εκπαιδευτικών συναντήθηκε με υπηρεσιακούς παράγοντες του Ειδικού και Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου.

 Οι εκπρόσωποι έθεσαν συγκεκριμένα ερωτήματα όπως:

 • Πότε ακριβώς θα ανακοινωθούν οι προσλήψεις αναπληρωτών και ποιος θα είναι ο αριθμός προσλήψεων συνολικά σε πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια και ανά ειδικότητα;
 • Αν θα γίνουν άλλες φάσεις προσλήψεων, σε ποιο χρονικό ορίζοντα και με τι είδους συμβάσεις;
 • Αν σκοπεύει το υπουργείο να αποσύρει την εγκύκλιο του ΓΓ κ. Κόπτση και να δώσει τη δυνατότητα πραγματοποίησης των υπηρεσιακών μεταβολών με την έναρξη του σχολικού έτους, ώστε να αποτυπωθούν τα κενά με βάση τις πραγματικές ανάγκες των σχολείων;
 • Αν σκοπεύει να υλοποιήσει την προφορική οδηγία-λαιμητόμο του ΓΓ του Υπουργείου για ομαδοποίηση των κενών σε παράλληλη στήριξη και ΕΒΠ με ανώτατο όριο μέχρι 2 εκπαιδευτικούς ανά σχολείο ανεξάρτητα από τις ανάγκες των σχολείων;
 • Αν σκοπεύει το υπουργείο να ικανοποιήσει τα αιτήματα της εκπαιδευτικής κοινότητας για αραίωση τάξεων, δωρεάν επαναλαμβανόμενα τεστ από κλιμάκια του ΕΟΔΥ σε όλους τους εκπαιδευτικούς και μαθητές στα σχολεία κτλ.;
 • Αν και πότε θα γίνουν επιπλέον υπηρεσιακές μεταβολές και συγκεκριμένα αποσπάσεις εντός ΠΥΣΠΕ/ΠΥΣΔΕ με το άνοιγμα των σχολείων;

Για όλα τα παραπάνω δυστυχώς οι απαντήσεις των εκπροσώπων του υπουργείου ήταν γενικόλογες και αγγίζουν σε πολλές περιπτώσεις τα όρια του εμπαιγμού απέναντι στους εκπαιδευτικούς, τους μαθητές και τους γονείς τους.

 Συγκεκριμένα οι «απαντήσεις» που πήραμε:

 • Για το θέμα της ανακοίνωσης των προσλήψεων απάντησαν χαρακτηριστικά με τη γενικόλογη φράση «συντομότατα», αδιαφορώντας για την αγωνία χιλιάδων συναδέλφων αναπληρωτών που περιμένουν πάνω από τον υπολογιστή ή το κινητό, με μία βαλίτσα στο χέρι να δουν αν θα δουλέψουν και πού, για να οργανώσουν έστω και την τελευταία στιγμή τον οικογενειακό τους προγραμματισμό.
 • Για τον αριθμό των προσλήψεων δεν έδωσαν καμία απολύτως απάντηση λέγοντας ότι θα μάθουμε τους αριθμούς με την ανακοίνωση των προσλήψεων, καλλιεργώντας ένα ψευδεπίγραφο κλίμα αισιοδοξίας  μέσα από διοχετευμένες διαρροές για μαζικές προσλήψεις την ίδια ώρα που για να ξεκινήσουν τα σχολεία χρειάζονται με βάση τα περυσινά δεδομένα πάνω από 45.000 εκπαιδευτικοί.
 • Για το θέμα της ύπαρξης άλλων φάσεων προσλήψεων δήλωσαν ότι θα υπάρξουν χωρίς να δώσουν περαιτέρω εξηγήσεις ούτε για το πότε ούτε με ποιους όρους (συμβάσεις πλήρους απασχόλησης, μερικής, τρίμηνα, με τοπικές προκηρύξεις από ΠΥΣΠΕ κ.τ.λ.).
 • Για το ζήτημα της παράλληλης στήριξης δήλωσαν ευθαρσώς ότι θα γίνει «χρηστή διαχείριση του διαθέσιμου προσωπικού» επιβεβαιώνοντας ουσιαστικά τους φόβους των εκπαιδευτικών, των γονιών, των μαθητών για γερό «κόφτη» στις προσλήψεις και εφαρμογής της προφορικής οδηγίας που θα οδηγήσει συναδέλφους στην ανεργία και τους γονείς να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη.
 • Για το θέμα της απαράδεκτης διαδικασίας πραγματοποίησης όλων των υπηρεσιακών μεταβολών των εκπαιδευτικών με κλειστά σχολεία (υπεραριθμίες, αποσπάσεις, τοποθετήσεις κτλ.) μέχρι τις 25/8 δήλωσαν ότι «καλώς έγινε για να υπάρξει έγκαιρα προγραμματισμός», αδιαφορώντας για το αν παραβιάζονται θεμελιωμένα εργασιακά δικαιώματα και τα προβλήματα που θα προκύψουν στα σχολεία, που είναι περισσότερα από αυτά που υποτίθεται πάνε να λύσουν.
 • Για το θέμα της λήψης μέτρων για το ασφαλές άνοιγμα των σχολείων με βάση τις διεκδικήσεις των εκπαιδευτικών σωματείων μας απάντησαν ότι «έχουν ανακοινωθεί κάποια αλλά θα δοθούν συγκεκριμένες οδηγίες από τα πρωτόκολλα του ΕΟΔΥ» αυξάνοντας έτσι εύλογα την ανησυχία μας, αφού γνωρίζουμε τα πρωτόκολλα-λάστιχο από τα δύο σχεδόν χρόνια πανδημίας, που σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να ανταποκρίνονται στη διασφάλιση της ομαλής λειτουργίας των σχολείων και να γίνουν αποδεκτά.

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι, δηλώνουμε στο υπουργείο ότι το επόμενο διάστημα θα κλιμακώσουμε τη δράση μας μαζί με όλους τους εκπαιδευτικούς, με τους γονείς και τους μαθητές μας για την ικανοποίηση όλων των δίκαιων αιτημάτων μας. Δε διαπραγματευόμαστε τα μορφωτικά και τα εργασιακά δικαιώματά  μας, απαιτούμε να παρθούν τώρα όλα τα αναγκαία μέτρα και να γίνουν τώρα όλες οι προσλήψεις σε μία φάση, ώστε να καλυφθούν οι πραγματικές ανάγκες των σχολείων, παράλληλα με τα απαιτούμενα μέτρα λειτουργίας τους με υγιεινή και ασφάλεια εν μέσω πανδημίας.

ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ ΜΕ ΑΜΕΣΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ – ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΤΕΤΑΡΤΗ 25 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ ΣΤΙΣ 9 π.μ. ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΜΕ ΤΟΝ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ Α΄ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ ΠΕ ΑΘΗΝΑΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΜΕ ΤΟΝ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ Α΄ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ ΠΕ ΑΘΗΝΑΣ

ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ ΜΕ ΑΜΕΣΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ – ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΤΕΤΑΡΤΗ 25 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ ΣΤΙΣ 9 π.μ. Απαιτούμε:

 

ü  Να καλυφθούν όλες οι εκπαιδευτικές ανάγκες σε μια φάση!

ü  Να μην εφαρμοστεί η προφορική οδηγία – λαιμητόμος για την παράλληλη στήριξη. Να καλυφθούν όλες οι ανάγκες στην παράλληλη. Ένας  εκπαιδευτικός ανά μαθητή!

ü  Εδώ και τώρα μέτρα για το ασφαλές άνοιγμα των σχολείων, 15 μαθητές ανά τάξη, επαρκής καθαριότητα, δωρεάν τεστ με ευθύνη του ΕΟΔΥ!

ü  Μέτρα στήριξης των εκπαιδευτικών που εργάζονται μακριά από τον τόπο κατοικίας τους!

 

Συνάδελφοι, συναδέλφισσες,

όπως είναι γνωστό, το Υπουργείο Παιδείας με μια πρωτοφανή fast-track διαδικασία προχωρά στην ολοκλήρωση των υπηρεσιακών μεταβολών με τα σχολεία κλειστά και τους εκπαιδευτικούς σε πολλές περιπτώσεις να μην μπορούν ούτε καν να ενημερωθούν και να συμμετέχουν.

Ο Σύλλογός μας συμμετείχε σήμερα σε  παράσταση διαμαρτυρίας στην Α΄ Διεύθυνση Εκπαίδευσης για τα ζητήματα (βλ παρακάτω).

Με τον τρόπο που λειτουργεί το Υπουργείο και υπακούουν οι Διευθύνσεις είναι αδύνατον να υπολογιστούν τα πραγματικά λειτουργικά κενά των σχολείων. Παραβιάζονται συγκροτημένα εργασιακά δικαιώματα των εκπαιδευτικών και ταυτόχρονα θα επικρατήσει αλαλούμ στην κάλυψη των κενών, με θύμα τελικά τα ίδια τα παιδιά και την εκπαιδευτική διαδικασία.

Την ίδια στιγμή με προφορικές εντολές προς τις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης περικόπτονται χιλιάδες θέσεις αναπληρωτών Παράλληλης Στήριξης, ΕΒΠ και νοσηλευτικού προσωπικού.

Όλα αυτά γίνονται λίγα 24ώρα πριν ανακοινωθούν οι προσλήψεις των αναπληρωτών, που επί της ουσίας και εν κρυπτώ θα τοποθετηθούν χωρίς οι ίδιοι να έχουν την πλήρη εικόνα των πραγματικών κενών για να τα επιλέξουν.

Την ίδια στιγμή τα Δ.Σ. της ΟΛΜΕ και ΔΟΕ κωφεύουν, δεν αποφάσισαν ούτε καν να προχωρήσουν σε παράσταση διαμαρτυρίας στο Υπουργείο Παιδείας πριν την ημερομηνία ολοκλήρωσης των υπηρεσιακών μεταβολών και σίγουρα πριν την ανακοίνωση της πρώτης φάσης πρόσληψης των αναπληρωτών.

ΠΡΟΧΩΡΑΜΕ ΣΕ ΑΜΕΣΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΤΕΤΑΡΤΗ 25/8 ΣΤΙΣ 9 π.μ. ΚΑΙ ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΑΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΩΝ ΠΡΟΣΛΗΨΕΩΝ ΤΗΝ Α΄ ΦΑΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΤΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑΚΩΝ ΜΕΤΑΒΟΛΩΝ!

 • Απαιτούμε την απόσυρση της εγκυκλίου του Γ.Γ. του ΥΠΑΙΘ, τη διαφάνεια στις υπηρεσιακές μεταβολές και τις τοποθετήσεις των αναπληρωτών, την έγκριση όλου του προσωπικού της παράλληλης, του ΕΒΠ και του νοσηλευτικού προσωπικού.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ Α΄ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ ΠΕ ΑΘΗΝΑΣ

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Σήμερα 24/8/2021 πραγματοποιήθηκε παράσταση και συνάντηση αντιπροσωπειών των Συλλόγων Α” Αθήνας με τον Διευθυντή Εκπαίδευσης. Στη συζήτηση τέθηκαν από τους Συλλόγους τα εξής ζητήματα:

 • Να μην εφαρμοστεί η προφορική οδηγία του Υπουργείου, η οποία θέτει άτυπο όριο 2 εκπαιδευτικών Παράλληλης Στήριξης (Π.Σ.) ανά σχολική μονάδα, που είναι λαιμητόμος για μορφωτικά και εργασιακά δικαιώματα. Ζητήθηκαν όλα τα πραγματικά κενά Π.Σ. στην Α” Αθήνας για τη σχολική χρονιά που αρχίζει, καθώς και να τοποθετηθεί ένας εκπαιδευτικός Π.Σ. ανά παιδί.
 • Να σταματήσει ο απαράδεκτος τρόπος με τον οποίο πραγματοποιούνται οι υπηρεσιακές μεταβολές, πριν καν ακόμα ανοίξουν τα σχολεία, ώστε να οριστικοποιηθούν οι ανάγκες, και μάλιστα με ασφυκτικές χρονικές προθεσμίες, σε κάποιες περιπτώσεις ακόμα και λίγων ωρών!!
 • Να υπάρξει διαφάνεια σε όλες τις υπηρεσιακές μεταβολές και στις τοποθετήσεις όλων των αναπληρωτών στη Διεύθυνση, με δημοσίευση στην ιστοσελίδα της των σχετικών πινάκων.
 • Να απαντήσει ο Διευθυντής Εκπαίδευσης για το αν πρόκειται να πραγματοποιηθούν συγχωνεύσεις τμημάτων στην Α” Αθήνας.
 • Να απαντήσει για το αν έχουν οριστικοποιηθεί τα τμήματα των Νηπιαγωγείων στην Α” Αθήνας.

 

Οι απαντήσεις που δόθηκαν – μετά από πίεση των Συλλόγων – ήταν οι εξής:

Ø  Οι συνολικές αιτήσεις για Π.Σ. πανελλαδικά είναι περίπου 12.500!!! Αναδεικνύεται για ακόμα μία φορά ότι οι πρόσφατοι μόνιμοι διορισμοί αποτελούν σταγόνα στον ωκεανό των αναγκών του δημόσιου σχολείου!!

Ø  Οι ανάγκες της Α” Δ/νσης ΠΕ Αθήνας σε Π.Σ. είναι περίπου 70 στα Νηπιαγωγεία και περίπου 500 στα Δημοτικά. Δεν έχει έρθει ακόμα στη Διεύθυνση καμία γραπτή οδηγία για όριο 2 Π.Σ. ανά σχολείο και έτσι έχουν σταλεί όλες οι ανάγκες στο Υπουργείο. Ωστόσο, επειδή θεωρεί δεδομένο ότι το σύνολο των αναγκών δε θα καλυφθεί στην α” φάση και κατ΄ επέκταση, στα πλαίσια του “να σώσουμε ό,τι σώζεται”, ο ίδιος ο Διευθυντής Εκπαίδευσης της Α΄ Διεύθυνσης ΠΕ Αθήνας ζήτησε να στείλει έγγραφο το Υπουργείο με το οποίο να καθιστά υπεύθυνους, τον Συντονιστή Ειδικής Αγωγής και τον Εκπρόσωπο του ΚΕΣΥ για το ποιο ή ποια παιδιά θα αναλάβουν οι πρώτοι αναπληρωτές παράλληλης που θα φτάσουν στα σχολεία! Έτσι όμως θα αξιολογηθούν εκ νέου οι ανάγκες των παιδιών με ειδικές μαθησιακές ανάγκες στα πλαίσια του κόφτη προσλήψεων! Όσο για τα υπόλοιπα παιδιά θα αποκτήσουν παράλληλη στήριξη στις επόμενες φάσεις και βλέπουμε! Εννοείται ότι οι Σύλλογοι τονίσαμε ότι αυτό είναι απαράδεκτο και ότι βασικό μας αίτημα είναι να καλυφθούν σε μία φάση όλες οι ανάγκες με ένα ειδικό εκπαιδευτικό, ΕΒΠ ή σχολικό νοσηλευτή ανά παιδί.

Ø  Στην ουσία ο Διευθυντής ομολόγησε ότι και για τις παράλληλες και για τις υπόλοιπες υπηρεσιακές μεταβολές θα υπάρξουν προβλήματα στις τοποθετήσεις, αφού πριν ανοίξουν τα σχολεία δεν είναι όλα τα κενά διαθέσιμα στους συναδέλφους. Η διαδικασία αυτή οδηγεί φυσικά και σε συγκάλυψη κενών και αδικίες!

Ø  Στις παραπάνω “συμπυκνωμένες” διαδικασίες απέδωσε και τα προβλήματα που παρατηρήθηκαν ως τώρα στις υπηρεσιακές μεταβολές (π.χ. να γίνουν δηλώσεις σε λίγες ώρες κλπ), τις οποίες όμως θα πραγματοποιήσει και η Α΄ Διεύθυνση υπακούοντας στη χρονική ασφυξία που έθεσε το υπουργείο.

Ø  Αναφορικά με το αίτημα δημοσίευσης στην ιστοσελίδα της Διεύθυνσης των πινάκων υπηρεσιακών μεταβολών των μονίμων και των τοποθετήσεων όλων των αναπληρωτών, μετά από πίεση αναγκάστηκε να δεσμευτεί ότι θα γίνεται.

Ø  Ο Διευθυντής απάντησε ότι δεν προτίθεται να πραγματοποιήσει συγχωνεύσεις από τη στιγμή που δεν έχει λάβει σχετική οδηγία, χωρίς να αποκλείει όμως αυτό το ενδεχόμενο, αν του υπαγορευθεί από το Υπουργείο.

Ø  Η οριστικοποίηση των τμημάτων των Νηπιαγωγείων έχει ολοκληρωθεί κατά 99%, εκκρεμούν είπε 2-3 τμήματα.

 

Συναδέλφισσες / Συνάδελφοι

Είναι προφανές ότι οι μόνιμοι διορισμοί που έρχονται μετά από 12 χρόνια αδιοριστίας και αγώνων μας και είναι αναντίστοιχοι των πραγματικών αναγκών δεν πρέπει να αποτελέσουν αιτία εφησυχασμού. Το σχολείο που προετοιμάζουν, το σχολείο με τα χιλιάδες κενά και τους εκπαιδευτικούς-λάστιχο, δεν μπορεί να είναι το σχολείο των αναγκών μας!!! Συνεχίζουμε τη διεκδίκηση για την κάλυψη των εκπαιδευτικών αναγκών των μαθητών μας και των επαγγελματικών δικαιωμάτων μας!!!

Δε δεχόμαστε την “προφορική οδηγία” του Υπουργείου που “επιτρέπει” μέχρι 2 εκπαιδευτικούς Π.Σ. ανά σχολείο!! Απαιτούμε να παρθεί πίσω άμεσα!! Το κάνουμε σαφές στο Υπουργείο πριν την α” φάση προσλήψεων αναπληρωτών!!!

Γι’ αυτό συμμετέχουμε μαζικά στην Παράσταση Διαμαρτυρίας στο Υπουργείο Παιδείας την Τετάρτη 25 Αυγούστου στις 9:00 το πρωί.

ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΛΛΗΛΗ ΣΤΗΡΙΞΗ ΚΑΙ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ «ΠΡΟΦΟΡΙΚΑ» ΠΑΝΕ ΝΑ ΜΕΙΩΣΟΥΝ ΤΙΣ ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΚΑΤΑ 50%! ΜΕΓΑΛΟ ΧΤΥΠΗΜΑ ΤΩΝ ΜΟΡΦΩΤΙΚΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΜΕ ΕΙΔΙΚΕΣ ΜΑΘΗΣΙΑΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΚΑΙ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ!!!!

ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΛΛΗΛΗ ΣΤΗΡΙΞΗ ΚΑΙ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ

«ΠΡΟΦΟΡΙΚΑ» ΠΑΝΕ ΝΑ ΜΕΙΩΣΟΥΝ ΤΙΣ ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΚΑΤΑ 50%! ΜΕΓΑΛΟ ΧΤΥΠΗΜΑ ΤΩΝ ΜΟΡΦΩΤΙΚΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΜΕ ΕΙΔΙΚΕΣ ΜΑΘΗΣΙΑΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΚΑΙ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ!!!!

ΠΡΟΧΩΡΑΜΕ ΣΕ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ 24/8 ΣΤΙΣ 12μ. ΣΤΗΝ Α΄ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΘΗΝΑΣ (Χίου 16-18)! ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΝΑ ΔΗΛΩΘΟΥΝ ΟΛΑ ΤΑ ΚΕΝΑ ΣΕ ΠΑΡΑΛΛΗΛΗ ΣΤΗΡΙΞΗ!

 

Με προφορική οδηγία (!!) από το Υπουργείο Παιδείας, καλούνται οι Διευθύνσεις Εκπαίδευσης να δηλώσουν τα κενά σε παράλληλες στηρίξεις, ΕΒΠ και σχολικούς νοσηλευτές, ομαδοποιημένα και με τον όρο ο αριθμός τους να μην ξεπερνάει τους 2 συναδέλφους ανά σχολική μονάδα!

Πρόκειται για εξέλιξη που, αν υλοποιηθεί, θα φέρει βαρύ πλήγμα στις ανάγκες των ίδιων των μαθητών και ταυτόχρονα δυνατό χτύπημα στα εργασιακά δικαιώματα των συναδέλφων. Χαρακτηριστικό είναι ότι, αν εφαρμοστεί η συγκεκριμένη οδηγία, οι προσλήψεις των εκπαιδευτικών παράλληλης στήριξης θα μειωθούν σχεδόν στο μισό, ενώ πολλά παιδιά θα μείνουν είτε χωρίς είτε με ελλιπή υποστήριξη και μάλιστα ύστερα από σχεδόν 2 χρόνια τηλεκπαίδευσης και τα κενά που έχουν δημιουργηθεί εξαιτίας της εγκληματικής κυβερνητικής διαχείρισης της πανδημίας!

Κυβέρνηση και Υπουργείο Παιδείας, αντί να αναλάβουν την ευθύνη τους και να καλύψουν το σύνολο των αναγκών των μαθητών με την πλήρη στελέχωση των σχολείων με όλο το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό όλων των ειδικοτήτων,  για άλλη μια φορά επιδιώκουν να ρίξουν το βάρος της στήριξης των μαθητών στις πλάτες της λαϊκής οικογένειας.

Παίρνοντας υπόψη ότι σε πολλά σχολεία υπηρετούσαν μέχρι σήμερα πάνω από 3 παράλληλες στηρίξεις, σύμφωνα με τις αξιολογήσεις και τις εγκρίσεις των ΚΕΣΥ, η εικόνα που θα διαμορφωθεί πλέον, με βάση τη συγκεκριμένη οδηγία, θέλει 2 εκπαιδευτικούς-λάστιχο να τρέχουν κάθε ώρα από τμήμα σε τμήμα, χωρίς αντικειμενικά να μπορούν να παρέχουν την αναγκαία επιστημονική στήριξη που χρειάζεται ο κάθε μαθητής και μαθήτρια ξεχωριστά.

Οι λαϊκές οικογένειες θα αναγκαστούν και πάλι να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη και να καταφύγουν στη λύση της ιδιωτικής παράλληλης. Λύση βολική και για τη σημερινή αλλά και για την προηγούμενη κυβέρνηση, μιας και τους απαλλάσσει από τη δική τους κρατική ευθύνη για προσλήψεις του αναγκαίου προσωπικού.

Υπουργείο Παιδείας, Περιφερειακές Διευθύνσεις και Διευθύνσεις Εκπαίδευσης να πάρουν τώρα θέση για το ζήτημα. Να μην υλοποιηθεί η συγκεκριμένη οδηγία!

Φτάνει πια! Δεν έχετε δικαίωμα να παίζετε με τις ανάγκες των παιδιών!

Να μην εφαρμοστεί σε καμία περιοχή της χώρας η συγκεκριμένη προφορική εντολή!

Για κάθε παιδί με ιδιαίτερες μαθησιακές εκπαιδευτικές ανάγκες, πρόβλημα υγείας ή αναπηρία, να προσλαμβάνεται και ο αντίστοιχος εργαζόμενος της αναγκαίας ειδικότητας (Παράλληλη στήριξη, σχολικός νοσηλευτής, ΕΒΠ).

Προχωράμε σε παραστάση διαμαρτυρίας στην  Α΄Διευθύνση Α/θμιας  Εκπαίδευσης Αθήνας την Τρίτη 24/8 στις 12.00 , απαιτούμε τα δοθούν όλα τα κενά, να καλυφθούν όλες οι εκπαιδευτικές ανάγκες.

Απαιτούμε από τα Δ.Σ. της ΔΟΕ και της ΟΛΜΕ να πάρουν θέση ενάντια στις απαράδεκτες διαδικασίες μέσα από τις οποίες προωθούνται οι υπηρεσιακές μεταβολές!

ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΓΚΥΚΛΙΟ ΤΟΥ ΥΠΑΙΘ ΠΟΥ ΖΗΤΑ ΝΑ ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΟΥΝ ΟΙ ΥΠΗΡΕΑΣΙΑΚΕΣ ΜΕΤΑΒΟΛΕΣ ΜΕΧΡΙ ΤΙΣ 25/8 (!) ΚΑΙ ΤΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗΣ ΤΩΝ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ

ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΓΚΥΚΛΙΟ ΤΟΥ ΥΠΑΙΘ ΠΟΥ ΖΗΤΑ ΝΑ ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΟΥΝ ΟΙ ΥΠΗΡΕΑΣΙΑΚΕΣ ΜΕΤΑΒΟΛΕΣ ΜΕΧΡΙ ΤΙΣ 25/8 (!) ΚΑΙ ΤΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗΣ ΤΩΝ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ

 

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι

Με εγκύκλιο που υπογράφει ο Γ. Γραμματέας του ΥΠΑΙΘ ζητείται από τις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης  να ολοκληρώσουν τη διαδικασία τοποθέτησης στα λειτουργικά κενά μέχρι την Τετάρτη 25/8!

Ζητά δηλαδή να τοποθετηθούν χιλιάδες εκπαιδευτικοί (υπεράριθμοι, διάθεση, αποσπασμένοι, νεοδιόριστοι) σε μια περίοδο που τα σχολεία είναι κλειστά και είναι αδύνατον κυριολεκτικά να υπολογιστούν τα πραγματικά λειτουργικά κενά που θα υπάρξουν! Κι αυτό γιατί:

 • Οι Σύλλογοι Διδασκόντων δεν μπορούν να συνεδριάσουν, ώστε να καταγράψουν τα πραγματικά λειτουργικά κενά (π.χ. να καθοριστούν οι αναθέσεις των μαθημάτων, άρα και πού λείπει εκπαιδευτικός).
 • Σε αρκετές περιπτώσεις εγγραφές πραγματοποιούνται και τον Σεπτέμβριο, ενώ γίνεται και η έγκριση ολιγομελών τμημάτων.

Σε μια περίοδο μάλιστα που πολλοί εκπαιδευτικοί βρίσκονται μακριά από τα σπίτια τους, με αμφίβολη τη δυνατότητα ενημέρωσης και συμμετοχής στη διαδικασία των τοποθετήσεων.

Αν προχωρήσει η υλοποίηση της εγκυκλίου είναι σίγουρο ότι αφενός θα παραβιαστούν συγκροτημένα εργασιακά δικαιώματα των εκπαιδευτικών, αφετέρου θα επικρατήσει ένα αλαλούμ στην κάλυψη των κενών, με θύμα τελικά τα ίδια τα παιδιά και την εκπαιδευτική διαδικασία.

Αντίστοιχες εγκύκλιοι στέλνονται σταθερά τα τελευταία χρόνια, από όλες τις κυβερνήσεις που παραβιάζουν τα εργασιακά μας δικαιώματα και πολλές φορές αποτρέψαμε την εφαρμογή τους. Δεν πρέπει να γίνει συνήθεια η παραβίαση βασικών εργασιακών μας δικαιωμάτων.

Αποδεικνύεται για μια ακόμα φορά ότι οι 11.700 διορισμοί, που έγιναν κάτω από την πίεση των αγώνων, αλλά και της τραγικής κατάστασης των  σχολείων, δεν επαρκούν ούτε στο ελάχιστο για την κάλυψη των κενών. Διαφορετικά, κάθε εκπαιδευτικός θα κατείχε μόνιμη θέση σε κάθε σχολείο, τα όποια κενά προέκυπταν θα ήταν πραγματικά για λειτουργικούς λόγους (π.χ. ασθένεια, εγκυμοσύνη), τα παιδιά δε θα έχαναν ούτε μία ώρα μάθημα!!

Την ίδια στιγμή το Υπουργείο προετοιμάζει την τοποθέτηση των αναπληρωτών συναδέλφων στα σχολεία με ηλεκτρονικό τρόπο.

Με ευθύνη των Διευθύνσεων θα ανέβουν τα κενά στην πλατφόρμα του ΟΠΣΥΔ, θα γίνουν ηλεκτρονικές δηλώσεις σχολείων από του συναδέλφους και στη συνέχεια το Υπουργείο θα κάνει τις τοποθετήσεις στα σχολεία. Απαιτούμε να δοθούν όλα τα κενά στους συναδέλφους. Τα κενά πριν τις τοποθετήσεις να δημοσιευτούν στις σελίδες των διευθύνσεων, όπως φυσικά και οι τοποθετήσεις ανά σχολείο. Δε θα επιτρέψουμε η συγκεκριμένη διαδικασία να αξιοποιηθεί από το Υπουργείο για περικοπές εκπαιδευτικών αναγκών και εν κρυπτώ διαδικασίες τοποθετήσεων των αναπληρωτών.

Καλούμε τα Δ.Σ. των ΣΕΠΕ και ΕΛΜΕ να πάρουν αγωνιστικές πρωτοβουλίες απέναντι σε κάθε προσπάθεια παραβίασης των εργασιακών μας δικαιωμάτων. Να προχωρήσουν άμεσα σε παραστάσεις διαμαρτυρίας στις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης με αίτημα την απόσυρση της εγκυκλίου του Γ.Γ. του ΥΠΑΙΘ και την διαφάνεια στις υπηρεσιακές μεταβολές και τις τοποθετήσεις των αναπληρωτών.

Καλούμε τα Δ.Σ. ΔΟΕ και ΟΛΜΕ να πάρουν θέση για το ζήτημα και να προχωρήσουν σε άμεση παρέμβαση στο ΥΠΑΙΘ.