Ο ΝΕΟΣ ΝΟΜΟΣ – ΠΛΑΙΣΙΟ ΝΑ ΑΠΟΣΥΡΘΕΙ, ΝΑ ΜΗΝ ΚΑΤΑΤΕΘΕΙ. ΟΛΕΣ ΚΑΙ ΟΛΟΙ ΣΤΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΤΩΝ ΦΟΙΤΗΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ, ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΩΝ ΣΤΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 14 ΙΟΥΛΙΟΥ ΣΤΙΣ 7μ.μ. ΣΤΑ ΠΡΟΠΥΛΑΙΑ

Ο νέος νόμος – πλαίσιο να αποσυρθεί, να μην κατατεθεί.

Όχι στη μετατροπή των πτυχίων σε χαρτιά χωρίς αντίκρισμα, σε διαβατήρια για την ανεργία, την εργασιακή ανασφάλεια και τη δουλειά χωρίς δικαιώματα. 

Όχι στο Πανεπιστήμιο επιχείρηση με τους φοιτητές πελάτες.

 

ΟΛΕΣ ΚΑΙ ΟΛΟΙ ΣΤΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΤΩΝ ΦΟΙΤΗΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ, ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΩΝ ΣΤΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 14 ΙΟΥΛΙΟΥ ΣΤΙΣ 7μ.μ. ΣΤΑ ΠΡΟΠΥΛΑΙΑ

 

Το σχέδιο νόμου – πλαισίου της κυβέρνησης για την Ανώτατη Εκπαίδευση, που πάει για ψήφιση στη Βουλή, αφορά στο σύνολο της εργατικής τάξης, του λαού, στο δικαίωμα των παιδιών του στη μόρφωση. Αφορά τα δικαιώματα των αποφοίτων στη δουλειά με δικαιώματα επάνω στο κάθε επιστημονικό αντικείμενο.

Σε συνέχεια όλων των κυβερνήσεων της τελευταίας 20ετίας και στη βάση των κατευθύνσεων της ΕΕ, η κυβέρνηση της Ν.Δ. ολοκληρώνει μια διαδικασία μετατροπής των πανεπιστημίων σε πολυκαταστήματα εκπαιδευτικών προϊόντων, όπου όλα θα πουλιούνται και θ’ αγοράζονται. Οδηγούν τους αποφοίτους σε ένα ατελείωτο κυνηγητό ακριβοπληρωμένων προσόντων και πιστοποιήσεων για μια θέση εργασίας επισφαλή, κακοπληρωμένη και χωρίς δικαιώματα.

Αυτές τις αλλαγές, τις παρουσιάζει σαν καινοτομία η κυβέρνηση και το Υπουργείο Παιδείας. Είναι όμως καινοτομία η αντικατάσταση της επιστημονικής γνώσης με αποσπασματικές γνώσεις και δεξιότητες που θα οδηγούν σε πτυχία απροσδιορίστου αντικειμένου; Η αποσύνδεση των σπουδών και του πτυχίου από το επάγγελμα και την πρόσβαση σε αυτό, το χτύπημα των επαγγελματικών δικαιωμάτων των αποφοίτων, που υπηρέτησαν όλες οι κυβερνήσεις, έχει οδηγήσει 1 στους 3 αποφοίτους να δουλεύει σε διαφορετικό αντικείμενο από αυτό που σπούδασε, 17,5% των νέων αποφοίτων να είναι άνεργοι και 500 χιλιάδες πτυχιούχοι να έχουν φύγει στο εξωτερικό.

Ταυτόχρονα, ο νόμος – πλαίσιο είναι ένα σαρωτικό νομοσχέδιο, που μετατρέπει ουσιαστικά τα πανεπιστήμια σε αυτόνομες, επιχειρηματικές μονάδες και τα απομακρύνει ακόμα περισσότερο από τις μορφωτικές ανάγκες των φοιτητών, απομακρύνει ακόμα περισσότερο την έρευνα και την επιστήμη από την κάλυψη των πραγματικών αναγκών της κοινωνίας. Αποσυνδέει ακόμα περισσότερο τα ΑΕΙ από την κρατική χρηματοδότηση και τα οδηγεί στην αναζήτηση πόρων από δίδακτρα, από χορηγίες, από την προσφορά «εκπαιδευτικών προϊόντων», από την εμπορευματοποίηση της έρευνας κυρίως των μεγάλων μονοπωλιακών ομίλων.

Παράλληλα, κι ενώ τα πανεπιστήμια είναι ήδη υποστελεχωμένα και μεγάλος όγκος των λειτουργικών αναγκών καλύπτεται από ελαστικά εργαζόμενους, με πολλές διαφορετικές σχέσεις εργασίας, με το άγχος της ανασφάλειας, με λιγότερα δικαιώματα, το νομοσχέδιο επεκτείνει και μονιμοποιεί τις ελαστικές σχέσεις εργασίας για εργαζόμενους και διδάσκοντες, ενώ θεσμοθετεί την υπερωριακή απασχόληση, τη δουλειά Σαββατοκύριακα και αργίες.

Το νομοσχέδιο αυτό δεν έρχεται για ν’ απαντήσει στην ανάγκη των φοιτητών για ολόπλευρη μόρφωση, στα σοβαρά ζητήματα της υποστελέχωσης και της υποχρηματοδότησης που αντιμετωπίζουν τα πανεπιστήμια, στην έλλειψη σύγχρονων και ασφαλών υποδομών, στην έλλειψη επαρκούς και ποιοτικής φοιτητικής μέριμνας, στη σοβαρή δυσκολία που αντιμετωπίζουν χιλιάδες οικογένειες να ανταπεξέλθουν στο κόστος των σπουδών των παιδιών τους. Για μια φορά ακόμα, τους μόνους που ωφελεί είναι τις μεγάλες επιχειρήσεις, που θα κάνουν χρυσές μπίζνες στην ανώτατη εκπαίδευση, αξιοποιώντας υποδομές και προσωπικό των πανεπιστημίων.

Οι χιλιάδες εργαζόμενοι γονείς, που σφίγγουμε καθημερινά το ζωνάρι για να τα βγάλουμε πέρα με τους τσακισμένους μισθούς, με τις ανύπαρκτες συλλογικές συμβάσεις εργασίας, με την ακρίβεια να κατατρώει και το τελευταίο ευρώ που μένει στην τσέπη μας, όλοι εμείς που δίνουμε καθημερινό αγώνα για περάσουν τα παιδιά μας σε μια σχολή, που ματώνουμε για να σπουδάσουν τα παιδιά μας, θα δούμε ακόμα μεγαλύτερα εμπόδια να ορθώνονται στο μέλλον και την προοπτική τους, στην προσπάθειά τους  να ακολουθήσουν τη σχολή που επιθυμούν, να εργαστούν επάνω στο αντικείμενό τους με δικαιώματα και αξιοπρέπεια.

Για να τρέξουν αυτές τις μπίζνες απρόσκοπτα, φέρνει η κυβέρνηση και την πανεπιστημιακή αστυνομία, θεσπίζει πιο αυστηρό πειθαρχικό δίκαιο και μηχανισμούς ελέγχου για φοιτητές, εργαζόμενους και διδάσκοντες, υπονομεύει τους φοιτητικούς συλλόγους. Η εμπειρία μας επιβεβαιώνει, όπως και με την εφαρμογή του νόμου – έκτρωμα του Χατζηδάκη, ότι πάντοτε η αντεργατική πολιτική έχει ως συμπλήρωμα τα μέτρα αυταρχισμού και καταστολής.

Τα σχέδια τους δε θα περάσουν!

ΤΩΡΑ να δυναμώσει ο αγώνας για το πανεπιστήμιο που έχουν ανάγκη οι φοιτητές και οι εργαζόμενοι, ο λαός!

Για πτυχία με αξία που θα οδηγούν σε δουλειά με δικαιώματα!

Για ουσιαστική αναβάθμιση των σπουδών, με βάση την εξέλιξη της επιστήμης, για ενίσχυση της φοιτητικής μέριμνας, κόντρα στην εμπορευματοποίηση της, για μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλες τις κατηγορίες προσωπικού, για επιστήμη κι έρευνα για τις πραγματικές ανάγκες της πλειοψηφίας της κοινωνίας!

Δελτίο τύπου για τη συγκρότηση του ΔΣ της ΔΟΕ

Αγωνιστική Συσπείρωση

Δελτίο τύπου για τη συγκρότηση του νέου Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε.

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή, 8/7/2022 συνεδρίαση του νέου ΔΣ της ΔΟΕ, όπως προέκυψε από την 91η ΓΣ του κλάδου. Η συνεδρίαση είχε ως μοναδικό θέμα τη συγκρότηση του ΔΣ.

Οι εκπρόσωποι της Αγωνιστικής Συσπείρωσης Εκπαιδευτικών (ΑΣΕ) τονίσαμε την ανάγκη το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε να συγκροτηθεί και να παίξει το ρόλο του. Η θέση μας είναι ότι η Δ.Ο.Ε., όπως και τα σωματεία, χρειάζεται να συγκροτούνται και να λειτουργούν χωρίς κωλυσιεργίες. Ταυτόχρονα, επιμείναμε στη ανάγκη η Δ.Ο.Ε. να αναλάβει τις ευθύνες της το επόμενο διάστημα για την οργάνωση των διεκδικήσεων του κλάδου απέναντι στη λαίλαπα της ακρίβειας, της φοροληστείας και των παγωμένων μισθών που μας έχουν κάνει τον «βίο αβίωτο», απέναντι στην προώθηση της αντιεκπαιδευτικής πολιτικής που οδηγεί τα σχολεία στην κατηγοριοποίηση και υψώνει συνεχώς νέους ταξικούς φραγμούς, στη μάχη για μόνιμη και σταθερή δουλειά, καθώς και για τα δικαιώματα των χιλιάδων αναπληρωτών εκπαιδευτικών. Επισημάναμε ότι, οι εκλεγμένοι με την ΑΣΕ και στην Ομοσπονδία και στα Δ.Σ. των Συλλόγων, θα συμβάλουμε αποφασιστικά στην παραπάνω προσπάθεια, θα δώσουμε μάχη ενάντια στα φαινόμενα εκφυλισμού και απαξίωσης των σωματείων, θα παλέψουμε για την συσπείρωση του κλάδου σε στόχους και διεκδικήσεις που αφορούν τις πραγματικές μας ανάγκες στη μόρφωση και τη δουλειά.

Με βάση αυτό το σκεπτικό επαναλάβαμε τη θέση μας για προεδρείο αντιπροσωπευτικό, αναλογικό και λειτουργικό με βάση τη δύναμη της κάθε παράταξης, όπως αυτή διαμορφώθηκε από την ψήφο των συναδέλφων. Με βάση αυτή τη θέση και με δεδομένο ότι οι συνάδελφοι μας ανέδειξαν 2η δύναμη στη ΔΟΕ, με μόλις 3 ψήφους διαφορά από την παράταξη της ΔΑΚΕ, στη συγκρότηση του νέου προεδρείου αναλάβαμε την θέση του Γενικού Γραμματέα και του Ειδικού Γραμματέα της Ομοσπονδίας. Στη συγκρότηση συμμετείχαν επίσης οι παρατάξεις της ΔΑΚΕ, της ΔΗ.ΣΥ και του ΔΙΚΤΥΟΥ στη βάση του αντιπροσωπευτικού, αναλογικού και λειτουργικού προεδρείου. Η παράταξη των ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΩΝ τοποθετήθηκε υπέρ της συγκρότησης προγραμματικού προεδρείου και όχι αντιπροσωπευτικού αναλογικού με βάση την ψήφο των συναδέλφων και δεν πήρε μέρος στο προεδρείο, αν και στους Συλλόγους όλης της χώρας η συγκεκριμένη παράταξη συμμετέχει στη συγκρότηση των προεδρείων κανονικά (με βάση το αντιπροσωπευτικό αναλογικό) μαζί με όλες τις άλλες δυνάμεις.

Δυστυχώς, οι ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ αποφάσισαν να ντύσουν την επιλογή τους για μη συμμετοχή στο προεδρείο της Δ.Ο.Ε., που είναι σεβαστή, με λάσπη και συκοφαντία απέναντι στην Α.Σ.Ε., με γραφικότητες περί «τεράστιων πολιτικών ευθυνών…», «στήριξης του κρατικού, κυβερνητικού και συναινετικού συνδικαλισμού και της ΔΑΚΕ…» κ.ο.κ.

Ο σοφός λαός λέει ότι: «στο σπίτι του κρεμασμένου δε μιλάνε για σκοινί». Μια εβδομάδα μόλις πέρασε από την 91η Γενική Συνέλευση της Δ.Ο.Ε. και η στάση των παρατάξεων (και των Παρεμβάσεων) καταγράφηκε ξεκάθαρα σε σχέση με το βασικό δίλημμα, για το αν θα γίνει ανατροπή στη ΔΟΕ ή θα παραμείνει η ΔΑΚΕ 1η δύναμη. Οι μάσκες έπεσαν και ο καθένας έκανε τις επιλογές του απέναντι στις δυνάμεις του κυβερνητικού συνδικαλισμού. Η στάση της ηγεσίας των ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΩΝ καταγράφηκε από το βήμα της Γ.Σ. Τα δικά τους στελέχη έπλεξαν το εγκώμιο της ΔΑΚΕ Π.Ε. και μας είπαν κατάμουτρα ότι «αυτή τη Δ.Ο.Ε. θέλουμε…», στις δικές τους τοποθετήσεις χαρακτήρισαν το κάλεσμα της Α.Σ.Ε. προς τους εκλεγμένους αντιπροσώπους, να συμπορευτούμε προκειμένου να γκρεμίσουμε τη ΔΑΚΕ από την πρώτη θέση, σαν «κάλεσμα σε αποστασία…». Αυτοί κατέβαλαν προσπάθεια προκειμένου να ορθώσουν τείχη και να περιχαρακώσουν δυνάμεις. Τόσο άγχος και τόση αγωνία μπας και δεν είναι πρώτη δύναμη η ΔΑΚΕ και μετά μας λένε και για στήριξη στο συναινετικό συνδικαλισμό…

Είναι προφανές ότι δεν υπάρχει στη Δ.Ο.Ε. και δεν μπορεί να υπάρξει προγραμματικό προεδρείο ανάμεσα σε δυνάμεις που κατέβηκαν με τις δικές τους θέσεις προς τον κλάδο και με βάση αυτές ψηφίστηκαν. Κάτι τέτοιο θα ήταν «παζάρι» μακριά από τη βάση του κλάδου. Είναι γνωστό τοις πάσι ότι οι αποφάσεις στην Ομοσπονδία δεν καθορίζονται από τη σύνθεση του Προεδρείου και αυτό είναι λογικό. Για μια σειρά ζητήματα υπάρχουν ποικίλες πλειοψηφίες, πολλές και με την ψήφο των ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΩΝ ή άλλων παρατάξεων. Έτσι λειτουργούν τα συνδικάτα. Μάλιστα στο πιο κομβικό ζήτημα της προηγούμενης περιόδου, αυτό της στάσης του κλάδου απέναντι στην αξιολόγηση, με το τράβηγμα του χαλιού κάτω από τα πόδια των συναδέλφων μετά την απεργία στις 11/10, οι αποφάσεις της Δ.Ο.Ε. πάρθηκαν με την κρίσιμη και καθοριστική ψήφο των ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΩΝ. Η ίδια η πραγματικότητα απέδειξε στην πράξη ποιος υπηρέτησε τη γραμμή της συναίνεσης, ποιος συμπορεύεται με τον κυβερνητικό συνδικαλισμό και ποιος συμμετείχε στο πραγματικό (αν και άτυπο) «προγραμματικό προεδρείο» της Δ.Ο.Ε.

Οι εκλεγμένοι με την Α.Σ.Ε. θα τιμήσουμε την ψήφο των συναδέλφων και θα καταθέσουμε όλες μας τις δυνάμεις στη μεγάλη μάχη για την ανασύνταξη του κινήματος, για την αλλαγή της κατάστασης στη ΔΟΕ και στα σωματεία, για να φουντώσει σε κάθε σχολείο, σε κάθε πόλη και σωματείο ο αγώνας για τη ζωή που μας αξίζει. Εδώ βρίσκεται η ελπίδα, εδώ θα συναντηθούμε με κάθε συνάδελφο και κάθε συνδικαλιστή που νιώθει ότι κάτι πρέπει ν΄ αλλάξει στον κλάδο.

Αθήνα, 11/7/2022

Αναλυτική ανακοίνωση για την 91η Γενική Συνέλευση της ΔΟΕ (26 – 29/6/2022)

Α.Σ.Ε. ψηφ. που στηρίζει το ΠΑΜΕ

Αναλυτική ανακοίνωση για την 91η Γενική Συνέλευση της ΔΟΕ (26 – 29/6/2022)

Πιο δυνατοί, με μεγαλύτερο πείσμα, δυναμώνουμε την προσπάθεια για την οργάνωση του αγώνα σε κάθε σωματείο, σε κάθε σχολείο!

Για σωματεία και Ομοσπονδία στο πλευρό κάθε συναδέλφου/ισσας οργανωτές της πάλης για μόρφωση, δουλειά και ζωή με δικαιώματα!

Α. Το αποτέλεσμα των εκλογών για το νέο Δ.Σ. της ΔΟΕ και για αντιπροσώπους στην ΑΔΕΔΥ βρίσκει ενισχυμένη την Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών (ΑΣΕ). Σε ένα σώμα αντιπροσώπων μειωμένο κατά 177 συνέδρους (483 από 660), η ΑΣΕ σημείωσε τη μεγαλύτερη αύξηση σε ποσοστά από όλες τις άλλες δυνάμεις με 106 ψήφους (από 110) και εξέλεξε 2 (είχε 2) αντιπροσώπους στο Δ.Σ. της Ομοσπονδίας. Από 4η δύναμη το 2019, έρχεται 2η με μόλις 3 ψήφους διαφορά από τη ΔΑΚΕ. Στην κάλπη για αντιπροσώπους στο 38ο Συνέδριο της ΑΔΕΔΥ εξέλεξε 28 αντιπροσώπους. Σημειώνουμε πως στο τελικό αποτέλεσμα εμπεριέχονται και περίπου 17 αντιπρόσωποι που είχαν εκλεγεί μέσω ηλεκτρονικών εκλογών, τις οποίες ΔΑΚΕ – ΔΗΣΥ επέβαλαν σε ορισμένους Συλλόγους Εκπαιδευτικών εκμεταλλευόμενες τον νόμο Χατζηδάκη και νομιμοποιήθηκαν στο Συνέδριο μετά τη «σύμπραξη» των ΔΑΚΕ – ΔΗΣΥ – ΔΙΚΤΥΟ. Στις δια ζώσης εκλογές η ΑΣΕ έρχεται καθαρά 1η δύναμη στη ΔΟΕ!

Οι συνάδελφοι αναγνωρίζουν τον πρωτοπόρο ρόλο της ΑΣΕ, που όλα τα προηγούμενα χρόνια μπήκε μπροστά στην πάλη για την απόκρουση της αντιλαϊκής επίθεσης, σε όλες τις συνθήκες! Εκατοντάδες συνάδελφοι στήριξαν το ψηφοδέλτιό μας για πρώτη φορά στις εκλογές των σωματείων, σε ένα εκλογικό σώμα αρκετά διαφορετικό και ανανεωμένο σε σχέση με το 2019. Η δύναμη αυτή, θα συνεχίσει να κατατίθεται στη μεγάλη «τράπεζα» των αγώνων του Κλάδου μας και του εργατικού λαϊκού κινήματος, συνεχίζοντας να είναι δίπλα σε κάθε σχολείο και συνάδελφο για να μπορέσουμε να κερδίζουμε ανάσες και να ανοίξει ο δρόμος για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών μας! Η ευθύνη που νιώθουμε είναι μεγάλη!

Η παράταξη της ΔΑΚΕ σημειώνει πολύ μεγάλη πτώση σε ψήφους, ποσοστό και αντιπροσώπους. Η πτώση της ΔΑΚΕ εκφράζει την μεγάλη δυσαρέσκεια προς την κυβερνητική πολιτική και τη στάση του ΥΠΑΙΘ. Ταυτόχρονα εκφράζει, σε μεγάλο βαθμό, και την απογοήτευση για μια σειρά κομβικές επιλογές της πλειοψηφίας της ΔΟΕ, με χαρακτηριστική την απόφαση να «τραβήξει το χαλί κάτω από πόδια του Κλάδου» τον Οκτώβρη του 2021, μετά τη μεγάλη απεργία ενάντια στην αντιεκπαιδευτική αξιολόγηση. Είναι χαρακτηριστικό ότι μέσα σε αυτές τις συνθήκες και παρά την μεγάλη δυσαρέσκεια, ούτε η παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ (ΔΙΚΤΥΟ) κατάφερε να καταγράψει διακριτή εκλογική άνοδο. Το αντίθετο, έχει μεγάλη μείωση σε αντιπροσώπους και στασιμότητα σε ποσοστό.

Στις εργασίες της 91η Γενικής Συνέλευσης θέσαμε ανοιχτά προς τους αντιπροσώπους το ζήτημα της μεγάλης αλλαγής που έχει ανάγκη ο κλάδος, την ανάγκη να αλλάξει αυτή τη φορά ο συσχετισμός στην Ομοσπονδία με την ΑΣΕ στο τιμόνι. Η ανάγκη αλλαγής συσχετισμών, με τους ίδιους τους εκπαιδευτικούς στο προσκήνιο, παραμένει βασικό ζητούμενο. Η επιλογή μιας σειράς «ανεξάρτητων» να στοιχηθούν πίσω από τις παρατάξεις του κυβερνητικού συνδικαλισμού σίγουρα θα κριθεί από τους ίδιους τους συναδέλφους. Θα κριθούν επίσης μια σειρά τοποθετήσεις συνδικαλιστών που έπλεξαν το εγκώμιο της ΔΑΚΕ Π.Ε., τονίζοντας μάλιστα ότι «αυτή τη ΔΟΕ θέλουμε» και κατά τα αλλά κλείνουν τη λέξη «αγώνας» σε όλους τους τόνους. Σίγουρα στην 91η Γ.Σ. πολλές μάσκες έπεσαν.

Δε μας είναι αδιάφορο το μεγάλο ποσοστό αποχής. Κατά βάση εκφράζει την απογοήτευση και τη δυσαρέσκεια για τη στάση της πλειοψηφίας. Είναι σημαντικό όλοι αυτοί οι συνάδελφοι, που για διάφορους λόγους απείχαν, να ξαναμπούν ενεργά στη ζωή και τη δράση των σωματείων. Είναι ευθύνη των σωματείων να τους κερδίσουν. Μόνο έτσι θα πάρουν απάντηση οι φωνές μέσα στον κλάδο που χαρακτήρισαν τη ΔΟΕ και τα σωματεία ως «μειοψηφικά», αλείφοντας βούτυρο στο ψωμί της κυβέρνησης.

Β. Η 91η ΓΣ της ΔΟΕ πραγματοποιήθηκε μετά από 3 χρόνια, λόγω της πανδημίας, μέσα σε ένα πεδίο όξυνσης της αντιλαϊκής πολιτικής. Οι αντιπρόσωποι της Αγωνιστικής Συσπείρωσης Εκπαιδευτικών, με τις παρεμβάσεις τους στο συνέδριο, ανέδειξαν την πλούσια πείρα από τους Συλλόγους Εκπαιδευτικών, στην προσπάθεια να αποκρούσουν τα αντιεκπαιδευτικά σχέδια της κυβέρνησης, να μαζικοποιήσουν τα Σωματεία ενάντια στην απογοήτευση που καλλιέργησαν οι δυνάμεις των ΔΑΚΕ – ΔΗΣΥ – ΔΙΚΤΥΟ, αλλά και ενάντια στην τυχοδιωκτική τακτική των ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΩΝ. Η πείρα από τους πολύμορφους αγώνες που αναπτύχθηκαν στην περίοδο της πανδημίας, η στάση που κράτησε ο κλάδος σε εμβληματικούς νόμους που μπορούν να μείνουν στα χαρτιά, όπως η κατηγοριοποίηση των σχολείων μέσω της αξιολόγησης, ο νόμος Χατζηδάκη, αλλά και η εναντίωση στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο απέδειξαν το τι σωματεία θέλουμε ώστε να αντιπαλέψουμε την αντιλαϊκή πολιτική που θα συνεχίσει να είναι εδώ. Έστειλαν μήνυμα ελπίδας και αισιοδοξίας ότι η κατάσταση μπορεί να αλλάξει και θα αλλάξει για Ομοσπονδία μαχητική, οργανωτή της πάλης για κάθε μικρό και μεγάλο πρόβλημα, μέσα και έξω από τα σχολεία. Ανέδειξαν ότι ο κλάδος δεν μπορεί να περιμένει τίποτα θετικό είτε εξωραΐζοντας την κυβερνητική πολιτική, είτε εναποθέτοντας τις ελπίδες του σε μια κυβερνητική εναλλαγή. Άλλωστε, όλο το «αντιλαϊκό οπλοστάσιο» έχει τις υπογραφές διαχρονικά των κυβερνήσεων ανεξαρτήτου απόχρωσης και πρόσημου.

Κάλεσαν τους χιλιάδες συνάδελφους να πάρουν θέση απέναντι στο κυρίαρχο δίλημμα που εμφανίζεται διαρκώς μπροστά μας: ρήξη και διεκδίκηση των σύγχρονων αναγκών ή υποταγή και μοιρολατρία στα κελεύσματα της κυρίαρχης πολιτικής, που τσακίζει κάθε δικαίωμα στη μόρφωση των παιδιών μας, στη δουλειά και τη ζωή με αξιοπρέπεια.

Ιδιαίτερη στιγμή αποτέλεσε η παρουσία μαθητών-προσφύγων με τους δασκάλους τους από τη Δομή Φιλοξενίας του Ελαιώνα, οι οποίοι καταχειροκροτήθηκαν από το σώμα των αντιπροσώπων, δείχνοντας με αυτόν τον τρόπο τη διαχρονική αλληλεγγύη των εκπαιδευτικών στα παιδιά-θύματα των ιμπεριαλιστικών πολέμων.

Στο παρακάτω link είναι συγκεντρωμένες οι ομιλίες των εκλεγμένων της ΑΣΕ.

https://www.youtube.com/watch?v=3O_MQ6y1gws&list=PLtPm0HVW3VpK2pWTyWJ1NAvTHVKcbymVB

Γ. Για το ζήτημα των ηλεκτρονικών εκλογών.Από την πρώτη κιόλας μέρα, μετά την εκλογή του προσωρινού προεδρείου, οι εκπρόσωποι της ΑΣΕ, έβαλαν σε συζήτηση το ζήτημα της νομιμοποίησης των αντιπροσώπων που εκλέχτηκαν με ηλεκτρονικές εκλογές (περίπου 17 αντιπρόσωποι από 21 ΣΕΠΕ). Τονίζοντας πως «εδώ και 2 χρόνια δίνεται μια μεγάλη μάχη ενάντια στον ν. Χατζηδάκη, ένα νόμο που αποτελεί βαθιά αντιδραστική τομή, καθώς επιχειρεί να βάλει χέρι στη λειτουργία και τη ζωή των συνδικάτων. Επιδιώχθηκε το ίδιο το Σώμα να αποφασίσει αν θα γίνουν δεκτοί οι σύνεδροι που προέκυψαν μέσω ηλεκτρονικών «εκλογών». Τελικά, με ευθύνη των παρατάξεων της ΔΑΚΕ και της ΔΗΣΥ, συνεπικουρούμενες από τις δυνάμεις του ΔΙΚΤΥΟΥ, αποφασίστηκε η αναγνώριση των παραπάνω συνέδρων, που ουσιαστικά συνιστά πολιτική συμφωνία των συγκεκριμένων παρατάξεων με τον ν. Χατζηδάκη και με την άμεση παρέμβαση του κράτους και της εργοδοσίας στα συνδικάτα. Οι ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ, αν και στο τελευταίο Δ.Σ. της ΔΟΕ πριν το συνέδριο είχαν με την ψήφο του ενός εκ των δύο εκλεγμένων τους ταχθεί υπερ της αναγνώρισης των «ηλεκτρονικών εκλογών» και κατά της δημιουργίας διαπαραταξιακής επιτροπής νομιμοποίησης των αντιπροσώπων, ταυτιζόμενες με ΔΑΚΕ – ΔΗ.ΣΥ., στα πλαίσια της Γ.Σ. άλλαξαν θέση και στήριξαν την πρόταση της ΑΣΕ. Οι εκπρόσωποι της ΑΣΕ, δήλωσαν πως θα συνεχίσουν την πάλη μαζί με το υπόλοιπο εργατικό κίνημα, ώστε ο νόμος αυτός να μείνει ανενεργός και πως όσες συγκυριακές αποφάσεις και να πάρουν δεν πρόκειται να «πνίξουν» την αντίδραση της συντριπτικής πλειοψηφίας των εκπαιδευτικών και όλων των εργαζομένων απέναντι στον νόμο – έκτρωμα.

Δ.Για τους αναπληρωτές. Από την πρώτη μέρα του συνεδρίου, στην κριτική πεπραγμένων, οι αντιπρόσωποι εκλεγμένοι με τα ψηφοδέλτια της Α.Σ.Ε. και ιδιαίτερα οι αναπληρωτές, ξεχώρισαν την ανάγκη για μόνιμη και σταθερή δουλειά, για μονιμοποίηση όλων των αναπληρωτών εδώ και τώρα, ώστε να καλυφθούν οι στοιχειώδεις ανάγκες των σχολείων και τα μορφωτικά δικαιώματα των παιδιών. Ταυτόχρονα κατέθεσαν ένα συνοπτικό και περιεκτικό ψήφισμα ενάντια στα σχέδια περί γραπτού διαγωνισμού ΑΣΕΠ που θα σημάνει νέο Γολγοθά για τους συναδέλφους αναπληρωτές. Δυστυχώς, με ευθύνη των παρατάξεων ΔΑΚΕ-ΔΗΣΥ-ΔΙΚΤΥΟ και με μια ντροπιαστική, διαδικασία, αποχώρησαν από το προεδρείο της συνέλευσης τα τρία μέλη τους, διακόπτοντας με πραξικοπηματικό τρόπο τις εργασίες της. Με τη μεθοδευμένη αποχώρησή τους, δεν κατέστη δυνατό να παρθεί απόφαση για το σοβαρότατο αυτό ζήτημα, δείχνοντας τη βαθιά συμφωνία τους με τις θέσεις των κομμάτων τους (ΝΔ – ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ – ΣΥΡΙΖΑ), ΝΑ ΜΗ ΘΕΛΟΥΝ να οργανώσουν τον αγώνα για μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους, για εξίσωση των δικαιωμάτων μονίμων και αναπληρωτών, για να μην εφαρμοστεί ένας πιθανός διαγωνισμός ΑΣΕΠ.

Ε. Για την αξιολόγηση. Για το θέμα της αξιολόγησης, παρότι η Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών κατέθεσε ένα σύντομο σχέδιο απόφασης που θα μπορούσε να συσπειρώσει μια πλειοψηφία μέσα στο σώμα του συνεδρίου, ώστε να δεσμευτεί το νέο ΔΣ για απεργία αποχή από 1η Σεπτέμβρη, τη μορφή εκείνη δηλαδή που συσπείρωσε το 95% του κλάδου, οι άλλες παρατάξεις διαφώνησαν και η συνέλευση δεν κατέληξε σε απόφαση. Σημειώνουμε πως για πρώτη φορά οι ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ κατέβασαν 2 διαφορετικές προτάσεις, ουσιαστικά τορπιλίζοντας κάθε πιθανότητα να πιεστούν οι υπόλοιπες παρατάξεις και να στηρίξουν το σχέδιο απόφασης. ΔΑΚΕ – ΔΗΣΥ – ΔΙΚΤΥΟ – ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ, απέδειξαν με τον πλέον εξόφθαλμο τρόπο ότι η αναδίπλωσή τους μετά την απεργία της 11ης του Οκτώβρη, ήταν αποτέλεσμα στρατηγικής πολιτικής συμφωνίας με την «αξιολόγηση» και όχι προϊόν μιας λανθασμένης εκτίμησης των συνθηκών εκείνη τη στιγμή. Είναι χαρακτηριστικό πως ΚΑΜΙΑ από τις παραπάνω παρατάξεις δε βγήκε να ζητήσει ούτε μια συγγνώμη στους 100.000 απεργούς της 11ης του Οκτώβρη, για τη στάση που κράτησαν να τραβήξουν το χαλί κάτω από τα πόδια δεκάδων χιλιάδων συναδέλφων, σπέρνοντας την απογοήτευση. Δε θέλουν να βαθύνει ακόμα περισσότερο η αμφισβήτηση των γενικότερων αντιεκπαιδευτικών σχεδιασμών, γιατί συμφωνούν στον πυρήνα των κατευθύνσεων της Ε.Ε..

ΣΤ. Για τις αποφάσεις που πάρθηκαν στα θέματα Ημερήσιας Διάταξης. Στο θέμα του ωραρίου των νηπιαγωγών και των ολιγοθέσιων σχολείων, οι αντιπρόσωποι της Αγωνιστικής Συσπείρωσης έφεραν στην επιφάνεια τα τεράστια προβλήματα της Προσχολικής Αγωγής και της διαχρονικής αδικίας με το ωράριο των Νηπιαγωγών. Ανέδειξαν με εμφατικό τρόπο ότι δεν πάει άλλο με την απαξίωση της δουλειάς των Νηπιαγωγών, με τον φόρτο εργασίας, με την ανύπαρκτη στήριξη από την πλευρά της κυβέρνησης και του ΥΠΑΙΘ, καλώντας το σώμα να καταλήξει σε ομόφωνη απόφαση, ώστε να συμπεριληφθεί στο πλαίσιο πάλης η διεκδίκηση για τη νομοθετική κατοχύρωση του ωραρίου των εκπαιδευτικών που εργάζονται σε όλα τα ολιγοθέσια νηπιαγωγεία και δημοτικά σχολεία, ανάλογα με τα χρόνια υπηρεσίας τους, κατ’ αναλογία με ότι εφαρμόζεται σε όλες τις πολυθέσιες σχολικές μονάδες της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, ώστε να υπάρχει πραγματικά ενιαίο ωράριο για όλους. Κατέθεσαν χιλιάδες υπογραφές των συναδέλφων νηπιαγωγών που απαιτούν η ΔΟΕ να καταθέσει σαφή πρόταση νόμου, ώστε να υπάρχει και με πρακτικό τρόπο η διεκδίκηση του ωραρίου.

Αποτελεί θετική εξέλιξη το γεγονός της ομόφωνης ψήφισης του διεκδικητικού πλαισίου για το ωράριο νηπιαγωγών και των εκπαιδευτικών των ολιγοθέσιων σχολείων.

Επιπλέον, επιτεύχθηκε η ψήφιση με μεγάλη πλειοψηφία, της πρότασης για καθολική αντίθεση στον νόμο Κεραμέως για τα ΑΕΙ και τις συγχωνεύσεις των Παιδαγωγικών Τμημάτων με ταυτόχρονη καταδίκη της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας, κάτι το οποίο καταψήφισαν ΔΑΚΕ – ΔΗΣΥ.

Ζ. Για το πρόγραμμα δράσης. Παίρνοντας υπόψη όλα τα παραπάνω, η Α.Σ.Ε. κατέθεσε Διεκδικητικό Πλαίσιο και Πρόγραμμα Δράσης που απαντά στα σύγχρονα μορφωτικά δικαιώματα των παιδιών του λαού πάνω στους εξής άξονες:

  • Απεμπλοκή από τον πόλεμο, καμία εμπλοκή με οποιοδήποτε πρόσχημα και με οποιονδήποτε τρόπο, με πολεμικό υλικό, με στρατιωτικά μέσα, με εκστρατευτικό σώμα. Να μη χρησιμοποιηθούν ευρωατλαντικές υποδομές από ελληνικό έδαφος για τις επιχειρήσεις στην Ουκρανία.

  • Αυξήσεις στους μισθούς, επαναφορά 13ου και 14ου μισθού, ξεπάγωμα των ΜΚ 2015-2017, στήριξη όλων των εκπαιδευτικών που εργάζονται μακριά από τον τόπο συμφερόντων τους. Να μη γίνει καμιά περικοπή ανθυγιεινού επιδόματος, για κανέναν κλάδο, για κανέναν εργαζόμενο.

  • Ουσιαστική εφαρμογή της δίχρονης υποχρεωτικής Προσχολικής Αγωγής με σύγχρονους όρους και προϋποθέσεις. Άμεση εξίσωση του ωραρίου των Νηπιαγωγών με αυτό των υπόλοιπων εκπαιδευτικών.

  • Μέτρα στήριξης της διαβίωσης των αναπληρωτών όπως δωρεάν μετακίνηση από και προς τον τόπο μόνιμης κατοικίας τους, άμεση λύση στο στεγαστικό πρόβλημα με ευθύνη του Υπουργείου, επίδομα στέγασης σε όλους όσους εργάζονται μακριά από τη μόνιμη κατοικία τους, δωρεάν σίτιση για όλους.

  • Δικαίωμα υπηρεσιακών μεταβολών στους νεοδιορισμένους συναδέλφους μετά τον πρώτο χρόνο υπηρέτησης.

  • Να ληφθούν ουσιαστικά μέτρα για την ασφαλή λειτουργία των σχολείων.

  • Προσλήψεις σε όλες τις ειδικότητες του Ειδικού Επιστημονικού Προσωπικού. Κάλυψη όλων των κενών σε Παράλληλη Στήριξη, Τμήματα Ένταξης και Ειδικά Σχολεία. Δημιουργία όσων Τμημάτων Ένταξης χρειάζονται για να καλύψουν τις ανάγκες. Πλήρης διεπιστημονική στελέχωση των ΚΕΔΑΣΥ.

Συνεχίζουμε να δίνουμε τη μάχη σε όλα τα ζητήματα, από την επόμενη κιόλας μέρα του Συνεδρίου μαζί με όλο το εργατικό κίνημα!

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Μέσα από τη συμμετοχή μας στα σωματεία, τις Γενικές Συνελεύσεις και τις κινητοποιήσεις, με σταθερό μέτωπο απέναντι σε κάθε αντιλαϊκή κυβέρνηση, με πυξίδα τις δικές μας ανάγκες στη μόρφωση, τη δουλειά και τη ζωή, συνεχίζουμε πιο αποφασιστικά τον αγώνα μας.

Στην 91η ΓΣ της ΔΟΕ έγινε ένα σημαντικό βήμα! Μαζί μπορούμε να καταφέρουμε ακόμα περισσότερα!

Αθήνα, 7 Ιούλη 2022

91η ΓΣ ΔΟΕ – Για πρώτη φορά η ΑΣΕ, 2η δύναμη με μόλις 3 ψήφους διαφορά από την πρωτιά και ποσοστό 22%

Α.Σ.Ε. ψηφ. που στηρίζει το ΠΑΜΕ

91η Γενική Συνέλευση της ΔΟΕ

Σημαντική επιτυχία της Αγωνιστικής Συσπείρωσης Εκπαιδευτικών!

Για πρώτη φορά 2η δύναμη με μόλις 3 ψήφους διαφορά από την πρωτιά και ποσοστό 22%

Συνεχίζουμε πιο δυνατοί – πιο αισιόδοξοι!

Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της 91ης ΓΣ της ΔΟΕ με τις αρχαιρεσίες για την ανάδειξη νέου Δ.Σ. και αντιπροσώπων για το 38ο Συνέδριο της ΑΔΕΔΥ. Η ΑΣΕ, έχοντας σημειώσει τη μοναδική διακριτή άνοδο σε ποσοστά, για πρώτη φορά καταλαμβάνει τη 2η θέση στο ΔΣ της Ομοσπονδίας με μόλις 3 ψήφους διαφορά από τη ΔΑΚΕ! Συγκεκριμένα, πήρε 106 ψήφους και εξέλεξε 2 αντιπροσώπους στο Δ.Σ. της Ομοσπονδίας. Στην κάλπη για αντιπροσώπους για το 38ο Συνέδριο της ΑΔΕΔΥ αναδείχτηκε και εκεί 2η δύναμη με 106 ψήφους και εξέλεξε 28 αντιπροσώπους. Σημειώνουμε πως στο τελικό αποτέλεσμα εμπεριέχονται και περίπου 17-18 αντιπρόσωποι οι οποίοι είχαν εκλεγεί μέσω ηλεκτρονικών εκλογών τις οποίες ΔΑΚΕ – ΔΗΣΥ επέβαλλαν σε ορισμένους Συλλόγους Εκπαιδευτικών εκμεταλλευόμενες το νόμο Χατζηδάκη.

Χαιρετίζουμε τους σχεδόν 10.000 συναδέλφους που στήριξαν το ψηφοδέλτιό μας στις εκλογές των 131 Συλλόγων σε όλη την Ελλάδα. Σφίγγουμε το χέρι στους χιλιάδες ακόμα εκπαιδευτικούς που βρεθήκαμε στους καθημερινούς αγώνες για όλα τα ζητήματα.

Η ενίσχυση του αγωνιστικού πόλου και μέσα στους εκπαιδευτικούς, έρχεται να προστεθεί στη μεγάλη προσπάθεια που γίνεται για την αλλαγή συσχετισμών σε Σωματεία, Ομοσπονδίες Εργατικά Κέντρα.

Είναι αποτέλεσμα της αποφασιστικής στάσης που κράτησαν οι δυνάμεις της ΑΣΕ τα τρία τελευταία χρόνια από την προηγούμενη ΓΣ του κλάδου και ηγήθηκαν στην πάλη για μόρφωση, δουλειά, ζωή με δικαιώματα. Οι εκπαιδευτικοί, εμπιστεύτηκαν την ΑΣΕ, έχοντας εμπειρία από την καίρια και καταλυτική παρουσία στον κλάδο, με συμβολή στην οργάνωση του αγώνα όχι μόνο για να μπουν εμπόδια στην αντιλαϊκή – αντιεκπαιδευτική πολιτική, ενάντια στην κατηγοριοποίηση των σχολείων αλλά και στη διεκδίκηση σύγχρονων όρων μόρφωσης για τα παιδιά, για μόνιμη και σταθερή δουλειά.

Ενισχύθηκε αποφασιστικά η δύναμη που μπήκε μπροστά για τη μονιμοποίηση όλων των αναπληρωτών, το μπλοκάρισμα της αντιδραστικής αξιολόγησης, τη μη εφαρμογή του ν. Χατζηδάκη που προσπαθεί να χτυπήσει τη ζωή και τη λειτουργία των Συνδικάτων.

Το αποτέλεσμα αυτό, θα κατατεθεί στους αγώνες του Κλάδου μας και του εργατικού λαϊκού κινήματος συνεχίζοντας να είμαστε δίπλα σε κάθε σχολείο και συνάδελφο.

Η χαρά για την μεγάλη επιτυχία στην 91η Γενική Συνέλευση του Κλάδου θα δώσει τη θέση της από αύριο στη νέα ακούραστη προσπάθεια για την οργάνωση του αγώνα και την ανασύνταξη του συνδικαλιστικού κινήματος. Οι ευθύνες που αναλαμβάνουμε είναι μεγάλες και με συνέπεια θα δώσουμε τη μάχη για να ανταποκριθούμε.

Το επόμενο διάστημα θα επιδιώξουμε να ανοίξει μια μεγάλη και ουσιαστική συζήτηση γύρω από την πλούσια εμπειρία της 91ης Γ.Σ., για τη στάση όλων των συνδικαλιστικών παρατάξεων μέσα στη Γ.Σ. Το σίγουρο είναι ότι πολλοί συνάδελφοι ήδη βγάζουν τα συμπεράσματά τους…

Ακολουθούν αναλυτικά τα αποτελέσματα για το Δ.Σ της Δ.Ο.Ε.

 

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΓΙΑ ΔΟΕ

2022

2019

2017

ΨΗΦΟΙ

ΕΔΡΕΣ

ΨΗΦΟΙ

ΕΔΡΕΣ

ΨΗΦΟΙ

ΕΔΡΕΣ

ΕΓΓΕΓΡΑΜΜΕΝΟΙ

484

660

611

ΨΗΦΙΣΑΝ

483

658

609

ΑΚΥΡΑ-ΛΕΥΚΑ

1

3

1

ΕΓΚΥΡΑ

482

655

608

Α.Σ.Ε.

106 – 22%

2

110 – 16%

2

88 – 14%

2

Δ.Α.Κ.Ε.

109 – 22,6%

3

195 – 29,7%

3

182 – 29,9%

3

ΔΗ.ΣΥ.

100 – 20,7%

2

129 – 19,6%

2

123 – 20,2%

2

ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ

81 – 16,8%

2

112 – 17%

2

114 – 18,7%

2

Ε.Ρ.Α.

-

45 – 6,8%

1

40 – 6,5%

1

Α.Ε.ΕΚ.Ε.

-

43 – 6,5%

1

44 – 7,2%

1

ΔΙΚΤΥΟ

73 – 15,1%

2

88 – 13,4%

2

84 – 13,8%

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΑΝΕΞΑΡΤ. ΕΚΠΑΙΔ. (ΜΕ.Τ.Α.)

7 – 1,4%

13 – 1,9%

13 – 2,1%

ΛΟΙΠΑ

6 – 1,2%

8 -1,2%

4 – 0,6%

 

 

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΓΙΑ ΑΔΕΔΥ

2022

2019

2017

ΨΗΦΟΙ

ΑΝΤΙΠΡ

ΨΗΦΟΙ

ΑΝΤΙΠΡ

ΨΗΦΟΙ

ΑΝΤΙΠΡ

ΕΓΓΕΓΡΑΜΜΕΝΟΙ

484

660

611

ΨΗΦΙΣΑΝ

483

658

609

ΑΚΥΡΑ-ΛΕΥΚΑ

0

1

2

ΕΓΚΥΡΑ

483

657

607

Α.Σ.Ε.

106

28

114

31

90

24

Δ.Α.Κ.Ε.

109

29

196

53

184

49

ΔΗ.ΣΥ.

102

27

132

35

120

32

ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ

81

21

110

30

114

31

Α.Ε.ΕΚ.Ε.

45

12

42

11

Ε.Ρ.Α.

39

10

40

11

ΔΙΚΤΥΟ

71

19

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΑΝΕΞΑΡΤ. ΕΚΠΑΙΔ. (ΜΕ.Τ.Α.)

8

2

15

4

13

3

ΛΟΙΠΑ

6

1

6

1

4

1

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Αθήνα, 29/6/2022