ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΜΝΗΜΕΙΟΥ ΠΡΟΣ ΤΙΜΗ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΠΑΠΑΜΑΥΡΟΥ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΜΝΗΜΕΙΟΥ ΠΡΟΣ ΤΙΜΗ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΠΑΠΑΜΑΥΡΟΥ

 

   Ολοκληρώνεται η κατασκευή του μνημείου προς τιμή  του σεμνού αγωνιστή, παιδαγωγού  Μιχάλη Παπαμαύρου, του οποίου το όνομα φέρει ο Σύλλογός μας.

Ο χώρος τοποθέτησης του μνημείου επιλέχθηκε να είναι στη διασταύρωση των οδών Δαιδάλου και Εθνάρχου Μακαρίου,  καθώς στην οδό Δαιδάλου 3  έζησε ο Μιχάλης Παπαμαύρος τα τελευταία χρόνια της ζωής του.
 Παπ1

Σεμνός, ταπεινός, βαθιά ανθρωπιστής, εμπνευσμένος Παιδαγωγός,  δημοτικιστής, καινοτόμος, οραματιστής,  φλογερός και ασυμβίβαστος αγωνιστής στον εκπαιδευτικό και κοινωνικό αγώνα. Δάσκαλος και κοινωνικός αναμορφωτής.

 

Πρωτεργάτης μαζί με  τόσους άλλους διαλεχτούς στον Εκπαιδευτικό Όμιλο (Δ. Γληνό, Ρόζα Ιμβριώτη, Κώστα Σωτηρίου, κ.α), βάδισε  σταθερά και ολοένα αριστερά, τον ανηφορικό και γεμάτο εμπόδια δρόμο, φτάνοντας με αυτοθυσία στον επιστημονικό σοσιαλισμό. Με αυτή  την κοσμοθεωρία έγραψε και δίδαξε την παιδαγωγική θεωρία και πράξη. πρωταγωνιστής στους αγώνες για την καθιέρωση της Δημοτικής γλώσσας,  τη «μιχτή εκπαίδευση «, τα σχολεία εργασίας, τις σχολικές κοινότητες. κλπ

Κυνηγημένος από τις αστικές κυβερνήσεις από το 1933 μα αλύγιστος, παίρνει μέρος στον αγώνα της Εθνικής Αντίστασης. Ο Μιχάλης Παπαμαύρος συμμετείχε στο Εθνικό Συμβούλιο που συγκλήθηκε στις 14 Μαρτίου 1944 στους Κορυσχάδες Ευρυτανίας. Στη συνέχεια κατ’ εντολή της κυβέρνησης της Ελεύθερης Ελλάδας που είχε την έδρα της στα Άγραφα, μαζί με τον επίσης παιδαγωγό Κώστα Σωτηρίου οργανώνουν και λειτουργούν τα Παιδαγωγικά Φροντιστήρια τα οποία υπήρξαν ταχύρυθμες παιδαγωγικές σχολές ώστε να καλυφθούν περισσότερα σχολεία με εκπαιδευτικούς σε όλη την Ελλάδα.

Οι πολυετείς φυλακίσεις και οι διωγμοί δεν  αποθαρρύνουν τον Μιχάλη Παπαμαύρο και δεν τον εμποδίζουν να αφήσει πλούσιο το συγγραφικό του έργο. Το «Σύστημα Νέας Παιδαγωγικής» βιβλίο οδηγός για τις επόμενες γενιές των δασκάλων, «Διδακτικές αρχές του Σχολείου Εργασίας», «Είκοσι Γράμματα στον Έλληνα Δάσκαλο», «Οι γονείς και τα παιδιά τους». Το έργο του γνώρισε πολλές εκδόσεις με συμπληρώσεις και αγαπήθηκε απ’ τους δασκάλους, έγινε το Ευαγγέλιο της διδακτικής πράξης τους.

Έγραψε επίσης πρωτότυπα παιδαγωγικά έργα, δοκίμια, μελέτες, άρθρα, μεταφράσεις, ακόμα και πολλά σχολικά βιβλία (Αναγνωστικά και κυρίως βοηθητικά), βιβλία «Διδακτέας ύλης».

Το 1945 συνελήφθη, χωρίς ένταλμα και οδηγήθηκε χωρίς κατηγορητήριο στις φυλακές Χατζηκώστα.  Στο τέλος του 1945 εξορίστηκε στη Γυάρο, όπου ως κρατούμενος οργάνωσε πρόγραμμα μαθημάτων για τους κρατουμένους προκειμένου “η φυλακή να γίνει σχολείο”. Αργότερα μεταφέρθηκε στις φυλακές Αίγινας και στις 27 Ιουλίου 1952 εστάλη στις φυλακές Αβέρωφ. Αποφυλακίστηκε στις 25 Αυγούστου 1952.

Το 1947 μέσα από τις φυλακές της Αίγινας, γράφει το αναγνωστικό της Γ΄ και Δ΄ τάξης «Μεγάλα χρόνια – Το αναγνωστικό της φυλακής».

Το 1961 ξαναδικάστηκε για το περιεχόμενο και τον τρόπο διακίνησης του βιβλίου «Σύστημα νέας Παιδαγωγικής» και φυλακίστηκε για 6 μήνες στις φυλακές Αγρινίου.

Το Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης προτίμησε να αφήσει κενή την έδρα της Παιδαγωγικής, γνωρίζοντας ότι ο Παπαμαύρος ήταν ο μόνος που είχε τα απαιτούμενα προσόντα για να την καταλάβει.

Το μνημείο που ολοκληρώνει  ο Σύλλογός μας

Παπ2

είναι  μια ελάχιστη τιμή, στην μεγάλη προσφορά του Μιχάλη Παπαμαύρου στη λαϊκή  εκπαίδευση και στον άνθρωπο. Είναι μια αφορμή για να θυμόμαστε το έργο του και να βαδίζουμε στα αποτυπώματα που άφησαν τα μεγάλα σταθερά και αταλάντευτα βήματά του.

ΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΤΩΝ ΤΗΣ ΛΑΡΚΟ! ΚΑΜΙΑ ΑΠΟΛΥΣΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥ, ΝΑ ΜΗΝ ΚΛΕΙΣΕΙ Η ΛΑΡΚΟ!

ΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΤΩΝ ΤΗΣ ΛΑΡΚΟ!

ΚΑΜΙΑ ΑΠΟΛΥΣΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥ, ΝΑ ΜΗΝ ΚΛΕΙΣΕΙ Η ΛΑΡΚΟ!

Συμμετέχουμε στη σύσκεψη που καλούν τα σωματεία της ΛΑΡΚΟ, την Πέμπτη 21 Ιούλη στις 8 μ.μ., στο γήπεδο μπάσκετ στον οικισμό της ΛΑΡΚΟ!

Όπως είναι γνωστό εδώ και μέρες, η κυβέρνηση ανακοίνωσε το σταμάτημα της λειτουργίας της ΛΑΡΚΟ, την απόλυση όλων των εργαζομένων και την πρόσληψη ορισμένων από αυτούς με μηνιαίες ή δίμηνες συμβάσεις.

Είναι καθαρό ότι η κυβέρνηση της ΝΔ υλοποιεί στο ακέραιο τις απαιτήσεις των επενδυτών, ικανοποιεί τις ορέξεις τους, ώστε, όταν αυτοί δώσουν τις προσφορές τους, η ΛΑΡΚΟ να είναι «καθαρή» -όπως λένε – από τους εργαζόμενους, «καθαρή» από τα δικαιώματά τους και ταυτόχρονα διαλυμένοι και ανοργάνωτοι, για να μπορέσουν να κερδοφορήσουν εκμεταλλευόμενοι τον πλούτο της χώρας  μας.

Γνωρίζουμε ότι το πρόβλημα αυτό δε «φύτρωσε» ξαφνικά, υπάρχουν διαχρονικές ευθύνες. Όμως η κυβέρνηση της ΝΔ βάζει στην τελική ευθεία το εγκληματικό της σχέδιο, παίζει τα ρέστα της στην εφαρμογή της αντιλαϊκής πολιτικής της και την καταδίκη στο μαρασμό εκατοντάδων οικογενειών που εξαρτώνται από τη λειτουργία της ΛΑΡΚΟ, το μαρασμό ολόκληρων περιοχών, όπως και της δικής μας.

Οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ τρία χρόνια τώρα, δεν παραδόθηκαν, έχουν καθυστερήσει τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης, έχουν εμποδίσει  πολλά από τα μέτρα που αυτή σχεδίαζε, έχουν ξεφτιλίσει κάθε ψέμα που προσπάθησαν να ξεστομίσουν ή να γράψουν τα διάφορα παπαγαλάκια, έχουν αναδείξει στα μάτια όλου του ελληνικού λαού τη δυνατότητα η ΛΑΡΚΟ να λειτουργεί και να παράγει το πολύτιμο προϊόν της προς όφελος της οικονομίας της χώρας και του λαού της.

Ως εκπαιδευτικοί οφείλουμε πρώτα απ΄ όλα στους μαθητές μας αλλά και στους γονείς τους όχι μόνο να σταθούμε αλληλέγγυοι, όπως σταθερά έχουμε κάνει σε όλες τις φάσεις του αγώνα τους, αλλά και να συμμετάσχουμε ενεργά στη μεγάλη σύσκεψη που διοργανώνεται, ώστε να συμβάλλουμε κι εμείς στον αγώνα να μείνουν στα χαρτιά τα εγκληματικά σχέδια της κυβέρνησης.

Συμμετέχουμε στη σύσκεψη που καλούν τα σωματεία της ΛΑΡΚΟ, την Πέμπτη 21 Ιούλη στις 8 μ.μ., στο γήπεδο μπάσκετ στον οικισμό της ΛΑΡΚΟ!

ΚΑΤΑΔΙΚΗ ΤΗΣ ΑΠΟΛΥΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΣΤΗΝ ΕΡΑΣΜΕΙΟ ΕΛΛΗΝΟΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ

ΚΑΤΑΔΙΚΗ ΤΗΣ ΑΠΟΛΥΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΣΤΗΝ ΕΡΑΣΜΕΙΟ ΕΛΛΗΝΟΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ

Το Δ.Σ. του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Π.Ε. Ηλιούπολης «Μ. Παπαμαύρος» καταδικάζει απερίφραστα την απόλυση του εκπαιδευτικού Βασίλη Λιόση, ο οποίος εργαζόταν επί 25 έτη ως μαθηματικός στην Εράσμειο Ελληνογερμανική Σχολή. Οι ιδιοκτήτες του σχολείου κάνοντας χρήση του Ν. 4713/2020 (νόμου Κεραμέως), απέλυσαν τον συνάδελφο, ο οποίος ήταν δραστήριος συνδικαλιστικά στον χώρο εργασίας του, υπερασπιζόταν τους συναδέλφους του και ήταν σταθερά προσανατολισμένος στο παιδαγωγικό του έργο με έγνοια για τη διαπαιδαγώγηση των μαθητών. Στο πλαίσιο αυτό ανάλαβε εντός του σχολείου πρωτοβουλίες ανάδειξης και καταδίκης του φασισμού και της εγκληματικής δράσης της «Χρυσής Αυγής».  Η απόλυσή του είναι μια απαράδεκτη ενέργεια της εργοδοσίας.

Ο νόμος με τον οποίο απολύθηκε ο συνάδελφος παρέχει ακριβώς το πλαίσιο στους σχολάρχες για να συμπιέσουν το κόστος εις βάρος των εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζομένων, αλλά και των μορφωτικών αναγκών των μαθητών. Έχει χρησιμοποιηθεί για να απολυθούν 100αδες εκπαιδευτικοί στα ιδιωτικά σχολεία τα δύο τελευταία χρόνια και να περιοριστεί κάθε φωνή που διεκδικεί.

Για ακόμα μια φορά βλέπουμε ότι ασφυκτικό αντεργατικό νομοθετικό πλαίσιο χρησιμοποιείται διαχρονικά προκειμένου να μην κουνιέται φύλλο στους χώρους δουλειάς.

Η τρομοκρατία δε θα περάσει! Δυναμώνουμε τα σωματεία μας!

Κάνουμε υπόθεση δική μας τις συνθήκες ζωής και εργασίας!

Απαιτούμε ανάκληση της απόλυσης του συναδέλφου!