Όχι στις συγχωνεύσεις – καταργήσεις σχολείων

Ο Σύλλογος εκπαιδευτικών Π.Ε. Ηλιούπολης καταγγέλλει την απόφαση του Υπουργού Παιδείας για το κλείσιμο 118 Δημοτικών σχολείων και νηπιαγωγείων.

Οι νέες καταργήσεις και συγχωνεύσεις δεν είναι ούτε η αρχή, ούτε το τέλος της συρρίκνωσης και των αναδιαρθρώσεων στην Παιδεία. Άλλωστε στην Ηλιούπολη πρόσφατα βιώσαμε τις καταργήσεις 8 σχολείων, τις μειώσεις τμημάτων και τις μετατροπές όλων των δημοτικών σε σχολεία νέου τύπου.

Η τωρινή κυβέρνηση Ν.Δ. – ΠΑΣΟΚ, αλλά και οι προηγούμενες είτε ως μονοκομματικές ή τεχνοκρατικές ή συνεργασίας έβαζαν πάντα στην πρώτη γραμμή την εφαρμογή των οδηγιών της Ε.Ε. και την υποταγή της εκπαίδευσης στις ανάγκες του κεφαλαίου.

Πιστοί στο δόγμα, ότι η εκπαίδευση είναι εμπόρευμα καταργούν, συγχωνεύουν σχολεία, απολύουν εκπαιδευτικούς, προσαρμόζουν τους σημερινούς μαθητές και αυριανούς εργάτες στα μέτρα και τα σταθμά που ορίζει το ΔΝΤ και οι άλλοι οικονομικοί μηχανισμοί των καπιταλιστών προσφέρουν ένα ακόμη πεδίο για επιχειρηματική δράση.

Τα 118 νέα δημοτικά σχολεία και νηπιαγωγεία που κλείνουν βαρύνουν ακόμη περισσότερο τις οικογένειες με μικρά παιδιά και αυξάνουν τον αριθμό των παιδιών που μένουν εκτός σχολείων και εκτός παιδικών σταθμών. (40.000 παιδιά εκτός παιδικών σταθμών μόνο στην Αττική).

Οι προτροπές και τα κίνητρα στους νέους να επιλέξουν το επάγγελμα του αγρότη αποδεικνύεται και μ΄ αυτό το μέτρο μια μεγάλη απάτη, αφού σήμερα κανένα νέο ζευγάρι δε μπορεί να φανταστεί ότι θα μετακινείται το παιδί του καθημερινά 80 ή περισσότερα χιλιόμετρα για να παρακολουθεί νηπιαγωγείο ή δημοτικό σχολείο (περίπτωση νομού Έβρου και αλλού).

Οι εκπαιδευτικοί έχουμε δει στην πράξη ότι οι μέχρι τώρα αναδιαρθρώσεις, συγχωνεύσεις, καταργήσεις, τα καινοτόμα προγράμματα, οι ΖΕΠ, οι νέες εκπαιδευτικές προσεγγίσεις, τα νέα βιβλία, διαμορφώνουν πραγματικά κάτι νέο. Ένα σχολείο απόλυτα ελεγχόμενο και απόλυτα ταυτισμένο με τις ανάγκες της αγοράς, ακόμη πιο απομακρυσμένο από τις ανάγκες της ολόπλευρης ψυχοσωματικής ανάπτυξης των παιδιών. Ένα σχολείο ακόμη πιο ακριβό για τους γονείς αλλά πιο οικονομικό για τον κρατικό προϋπολογισμό και ταυτόχρονα κερδοφόρο για την ιδιωτική εκπαίδευση και τις επιχειρήσεις. Ένα σχολείο που η κάθε δημοτική αρχή μπορεί να το αξιοποιεί κατά το δοκούν.

Αγωνιζόμαστε να μην καταργηθεί κανένα σχολείο, να μην απολυθεί κανείς εκπαιδευτικός. Για μας η εκπαίδευση είναι πολύτιμο αγαθό απαραίτητο για την πρόοδο, την ανάπτυξη, τη διαπαιδαγώγηση της νέας γενιάς. Είναι αυτονόητο ότι θα συνεχίσουμε να παλεύουμε για το δικαίωμα όλων των παιδιών τη δημόσια δωρεάν εκπαίδευση. Στην κατάργηση της ιδιωτικής εκπαίδευσης

Και  κόντρα στο σύστημα που έχει μετατρέψει την εκπαίδευση σε πανάκριβο, κακής ποιότητας εμπόρευμα.