Για την εγκύκλιο για τα Ολοήμερα απο την ΔΟΕ

ΤΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΚΕΝΑ

ΔΕΝ ΚΑΛΥΠΤΟΝΤΑΙ ΜΕ ΑΛΧΗΜΕΙΕΣ

 

Το Υπουργείο Παιδείας, με έγγραφο που εξέδωσε χθες, προχώρησε στην απροκάλυπτη καταστρατήγηση εκπαιδευτικών κατακτήσεων όπως ο αριθμός των μαθητών ανά τμήμα και ο θεσμός του Ολοήμερου Σχολείου. Ήταν ένα ακόμη ολέθριο βήμα της πολιτικής ηγεσίας στην κατεύθυνση της διάλυσης του δημόσιου σχολείου.

Η αναλογία αριθμού μαθητών ανά τμήμα καθορίστηκε σε 1:25 μετά από πολυετείς αγώνες της Ομοσπονδίας των δασκάλων, το 2006. Το έγγραφο του ΥΠΑΙΘ (που μετουσιώθηκε ήδη σε, εσπευσμένη, τροπολογία στο σχέδιο νόμου για το νέο Λύκειο) επαναφέρει, με τον πλέον απαράδεκτο τρόπο, το αντιπαιδαγωγικό καθεστώς του «συνωστισμού» πολύ μεγάλου αριθμού μαθητών σε αίθουσες, που σε πλήθος περιπτώσεων, είναι πολύ μικρές και ανεπαρκείς ακόμη και για 25 μαθητές. Η επίκληση «εξαιρετικών» περιπτώσεων για αύξηση του αριθμού των μαθητών έρχεται σε πλήρη αντίθεση με το εκπαιδευτικό αίτημα για περαιτέρω μείωση της αναλογίας μαθητών ανά εκπαιδευτικό, αφού στις σχολικές τάξεις φοιτούν πολλοί μαθητές με ιδιαίτερες εκπαιδευτικές ανάγκες.

Με την ίδια αντιπαιδαγωγική αντίληψη η πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΙΘ προχωρά και στο ξεθεμελίωμα του θεσμού του Ολοήμερου σχολείου, θεσμού με παιδαγωγική και κοινωνική διάσταση. Εδώ οι αλχημείες δεν έχουν τέλος. Προκειμένου να χαρακτηριστούν εκπαιδευτικοί ως λειτουργικά υπεράριθμοι και να μετατραπούν σε ευέλικτο προσωπικό για την κάλυψη των κενών, που το Υπουργείο όφειλε να καλύψει με προσλήψεις μόνιμων κι αναπληρωτών εκπαιδευτικών, θυσιάζονται οι ανάγκες των μαθητών και θεσμοί  γκρεμίζονται αντί να ενισχύονται.  Οι, δίχως νομική ισχύ (επισυνάπτουμε σχετική γνωμοδότηση της δικηγόρου Μαρίας – Μαγδαληνής Τσίπρα) οδηγίες της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου αποκαλύπτουν την αδυναμία της για σωστό προγραμματισμό που οδηγεί σε καταστροφικές κινήσεις πανικού λίγο πριν το κουδούνι του Αγιασμού.

Αφού προηγουμένως, η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου, ξεσπίτωσε εκπαιδευτικούς με το να μην ικανοποιήσει τις, απολύτως λογικές κι εφικτές, αποσπάσεις έρχεται τώρα να τους μετατρέψει σε περιπλανώμενο προσωπικό και να καταδικάσει τους μαθητές με ελλειμματικού χαρακτήρα «εκπαιδευτικές» διαδικασίες.

Το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. καλεί την πολιτική ηγεσία να αποσύρει τώρα το απαράδεκτο έγγραφό της δείχνοντας, έστω και πάρα πολύ αργά, ότι διατηρεί κάποια επαφή με την εκπαιδευτική πραγματικότητα και τις απαιτήσεις της εκπαιδευτικής διαδικασίας. Δυστυχώς όλες οι, μέχρι τώρα, ενέργειές της αποδεικνύουν ότι το μόνο που πράττει είναι να κόβει και να ράβει την εκπαίδευση στα μέτρα των μνημονιακών επιταγών αγνοώντας παντελώς τις παιδαγωγικές επιπτώσεις κάθε ενέργειάς της.

Το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε.  καλεί τους αιρετούς αλλά και τα διορισμένα μέλη των ΠΥΣΠΕ να μη λάβουν υπόψη τους τις απαράδεκτες και αυθαίρετες παρεμβάσεις του ΥΠΑΙΘ έναντι σε κάθε νομιμότητα και σε κάθε εκπαιδευτικό σχεδιασμό και να συνεχίζουν να υπολογίζουν τις ανάγκες των σχολείων σε εκπαιδευτικούς με βάση την ισχύουσα εκπαιδευτική νομοθεσία.

Για το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε.

Ο Πρόεδρος                                                               Ο Γενικός Γραμματέας

   Κόκκινος Χαράλαμπος                                                           ΚικινήςΘανάσης