Καθαρίστριες σχολείων. Να μη μας κοροϊδέψουν ξανά

Στους δρόμους ξεκίνησε η σχολική χρονιά για τις καθαρίστριες

Με τη χτεσινή τους κινητοποίηση ανάγκασαν το υπουργείο Παιδείας να δεσμευθεί για την άμεση ανανέωση των συμβάσεών τους

Από την παρέμβαση στο υπουργείο Εσωτερικών
Στο δρόμο, αντί για τις σχολικές αίθουσες, βρέθηκαν χτες, πρώτη μέρα του Σεπτέμβρη, οι καθαρίστριες των δημόσιων σχολείων, διεκδικώντας για ακόμα μια φορά, με παραστάσεις διαμαρτυρίας στα υπουργεία Εσωτερικών και Παιδείας, το δικαίωμα στη δουλειά.497366
Παρά το γεγονός ότι οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων και της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα, τους προηγούμενους μήνες, είχαν ως αποτέλεσμα να εκδοθεί στις 26 Αυγούστου Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που ανανέωνε τις συμβάσεις τους και για τη φετινή σχολική χρονιά, η εφαρμογή της παρέμενε αβέβαιη.
Μια σειρά δήμοι (μεταξύ άλλων του Περάματος, του Πειραιά, του Μενιδίου, των Μεγάρων, του Ασπροπύργου), αντί να καλέσουν τις εργαζόμενες να ξαναπιάσουν δουλειά, προχώρησαν σε διαδικασίες για την προκήρυξη θέσεων εργασίας στην καθαριότητα των σχολείων, ανοίγοντας την πόρτα της ανεργίας για τις καθαρίστριες, οι συμβάσεις έργου των οποίων έληξαν τον Ιούνη.
Με τη χτεσινή τους κινητοποίηση οι καθαρίστριες απαίτησαν από τα υπουργεία Παιδείας και Εσωτερικών να παρέμβουν άμεσα στους δήμους για την υλοποίηση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου. Το υπουργείο Εσωτερικών παρέπεμψε στο υπουργείο Παιδείας και τελικά, νωρίς το απόγευμα, η υπουργός Παιδείας, Ε. Κιάου, ενημέρωσε την αντιπροσωπεία των εργαζομένων πως άμεσα θα εκδοθεί εγκύκλιος και από σήμερα οι συμβασιούχες επιστρέφουν στα σχολεία.
Υπενθυμίζουμε πως περίπου 8.500 εργαζόμενες βρίσκονται κάτω από την ομηρία των συμβάσεων έργου και την απειλή της ανεργίας με την έναρξη κάθε σχολικού έτους, ενώ πολλές από αυτές δουλεύουν με το καθεστώς αυτό στα σχολεία ακόμα και για περισσότερα από δέκα χρόνια.
Δίπλα στους μισθούς πείνας της τάξης των 300 ευρώ, στη δουλειά χωρίς δικαίωμα να πάρουν άδεια ούτε ακόμα και όταν αρρωστήσουν, αφού θεωρούνται «εργολάβοι», οι καθαρίστριες αντιμετωπίζουν τώρα και το σκηνικό «ανθρωποφαγίας» που επιδιώκουν να στήσουν μια σειρά δήμοι: Καλώντας τους μακροχρόνια ανέργους να κάνουν αιτήσεις για τις θέσεις της καθαριότητας των δημόσιων σχολείων, στην ουσία τους λένε πως ο μόνος τρόπος να φάνε μισό κομμάτι ψωμί είναι να το πάρουν από το χέρι του διπλανού τους.
Δείχνουν ως υπεύθυνους για την ανεργία τους συμβασιούχους που κουτσά – στραβά βγάζουν ένα μεροκάματο της κακιάς ώρας και προκλητικά επιδιώκουν να εισπράξουν και τα «εύσημα» για το «ενδιαφέρον» τους για τους άνεργους δημότες.
Να μη μας κοροϊδέψουν ξανά
Αναφερόμενη στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, η Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Καθαριστών – Καθαριστριών δημοσίων σχολείων και εργολαβικών συνεργείων υπογραμμίζει πως η συγκεκριμένη εξέλιξη «δεν αποτελεί λύση του εργασιακού προβλήματος των 8.500 και πλέον συμβασιούχων» αφού αίτημα των εργαζομένων, των σωματείων και της ίδιας της Συντονιστικής Επιτροπής είναι η μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
Στην ανακοίνωσή της, καλεί τις εργαζόμενες και τους εργαζόμενους να βγάλουν συμπεράσματα: «Για χρόνια είμαστε στους δρόμους διεκδικώντας μόνιμη και σταθερή δουλειά, δουλειά με πλήρη μισθολογικά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Αποκτήσαμε εμπειρία, τώρα χρειάζεται να την αξιοποιήσουμε, να μην τους αφήσουμε να μας κοροϊδέψουν ξανά, παζαρεύοντας ή αποδεχόμενοι την άποψη πως μια «καλή» κυβέρνηση θα μετατρέψει τις συμβάσεις μας σε αορίστου χρόνου.
Στις εκλογές στις 20 Σεπτέμβρη έχουμε τη δυνατότητα να καταδικάσουμε και με την ψήφο μας όλους αυτούς που για χρόνια «παίζουν» πότε ο ένας, πότε ο άλλος το ίδιο χιλιοπαιγμένο έργο της μονιμοποίησης κρατώντας χιλιάδες εργαζόμενους και τις οικογένειές τους σε ομηρία. Ξέρουμε πολύ καλά πως κάθε φορά που οι κυβερνήσεις έβαζαν κριτήρια και όρους για τη μονιμοποίηση των εργαζομένων το κάνανε για να διαιωνίζεται αυτό το αίσχος των εργολαβικών συμβάσεων.
Σήμερα, ξέρουμε ότι μόνη ρεαλιστική λύση είναι η μονιμοποίηση όλων των εργαζομένων στην καθαριότητα των σχολείων χωρίς όρους και προϋποθέσεις, χωρίς κριτήρια αιθουσών, με πλήρη και σταθερή εργασία, με πλήρη μισθολογικά και ασφαλιστικά δικαιώματα».

Category: ΑΣΕ
Tag: