- Σύλλογος Εκπαιδευτικών Π.Ε. Ηλιούπολης - https://www.sepeilioupolis.gr -

Απόφαση Δ.Σ. για Τριμερείς Επιτροπές για την εφαρμογή της Δίχρονης Υποχρεωτικής Προσχολικής.

Posted By ΔΣ On Απριλίου 18, 2018 @ 9:21 μμ In Aνακοινώσεις Δ.Σ. | No Comments

Απόφαση του Δ.Σ. του Συλλόγου Εκπ/κών Π. Ε. Ηλιούπολης  στην  τριμερή επιτροπή του  Δήμου Ηλιούπολης αναφορικά με την εφαρμογή της Δίχρονης Υποχρεωτικής Προσχολικής Αγωγής & Εκπ/σης από το σχολικό έτος 2018 – 2019

(Ν. 4521/2018)

Με το άρθρο 33 του Ν. 4521/2018 που ψηφίστηκε από τη Βουλή των Ελλήνων ορίζεται ότι η φοίτηση των νηπίων 4 ετών γίνεται σταδιακά υποχρεωτική από το σχολικό έτος 2018-19. Στο συγκεκριμένο νόμο αναφέρεται επίσης ότι η φοίτηση των νηπίων 4 ετών στα νηπιαγωγεία θα γίνει υποχρεωτική σε κάθε περίπτωση εντός τριετίας.

Η εξέλιξη αυτή:

  • αποτελεί δικαίωση για όλα τα παιδιά ηλικίας 4 – 5 ετών. Ο αποκλεισμός της ηλικιακής ομάδας των προνηπίων από την εκπαίδευση είναι έγκλημα εναντίον αυτών των παιδιών και ντροπή για ολόκληρο το εκπαιδευτικό μας σύστημα. Η  κοινωνική αδικία είναι απίστευτη, αφού υπάρχουν προνήπια που έχουν την τύχη να φοιτήσουν σε Νηπιαγωγείο και προνήπια τα οποία δεν φοιτούν. Η κατάληψη των θέσεων στους παιδικούς σταθμούς  από παιδιά 4 – 5 ετών που είναι εκτός εκπαιδευτικού συστήματος και ο αποκλεισμός μικρότερων παιδιών 0 – 4 ετών από δομές αγωγής και φροντίδας αποτελεί  ένα  σύνθετο πρόβλημα, γιατί  δημιουργεί  ένα φαύλο κύκλο αποκλεισμών παιδιών, ιδιωτικοποιήσεων κομματιών της εκπαίδευσης και φθηνών και ελαστικών σχέσεων εργασίας.
  • αποτελεί δικαίωση για τους/τις  Νηπιαγωγούς και όλη την εκπαιδευτική κοινότητα που για πολλές δεκαετίες είχαν ως αίτημα τη δίχρονη υποχρεωτική προσχολική  αγωγή και εκπαίδευση και έδωσαν τον αγώνα  για τη θεσμοθέτηση και εφαρμογή της.  

Η πολιτική απόφαση για τη δίχρονη υποχρεωτική προσχολική αγωγή και εκπαίδευση αποκλειστικά στο Δημόσιο Νηπιαγωγείο αποτελεί νίκη του εκπαιδευτικού – λαϊκού κινήματος και του συνδικαλιστικού κινήματος των εκπ/κών της Π. Ε. και ευτελίζει στα μάτια των εκπαιδευτικών και της κοινωνίας, όσους σε κοινοβουλευτικό ή συνδικαλιστικό επίπεδο συντάχτηκαν με την Κ.Ε.Δ.Ε. και τα ιδιωτικά συμφέροντα που ζητούσαν απόσυρση ή καταψήφιση   της διάταξης! Αυτή η πολιτική  απόφαση – της στήριξης και ενίσχυσης  της δημόσιας παιδείας στον καιρό των μνημονίων –  είναι  σημαντική, γιατί  κερδήθηκε η πρώτη μάχη ενάντια στην ιδιωτικοποίηση, την αποκέντρωση και το ξεκαθάρισμα του  θολού τοπίου που εξέθρεψε  «την «παιδαγωγική βιομηχανία» που εισπράττει από τις χειμαζόμενες ελληνικές οικογένειες εκατομμύρια ευρώ». 

Διεκδικούμε –  απαιτούμε την άμεση και καθολική εφαρμογή της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής  και εκπαίδευσης σε όλους τους Δήμους της χώρας, με την άμεση  υλοποίηση  της  ίδρυσης επιπλέον νηπιαγωγείων με κατάλληλες υλικοτεχνικές υποδομές και  μόνιμους διορισμούς εκπαιδευτικών και την άμεση συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων (Υπουργείου Παιδείας – κυβέρνησης –  Ο.Τ.Α.).

Σε ότι αφορά την περιοχή ευθύνης του Συλλόγου Εκπ/κών Π. Ε. Ηλιούπολης απαιτούμε:

  1. από τον Δήμαρχο Ηλιούπολης να μεριμνήσει  άμεσα για τις   υλικοτεχνικές υποδομές (αίθουσες) που χρειάζονται για την άμεση εφαρμογή της Δίχρονης Υποχρεωτικής Προσχολικής Αγωγής & Εκπ/σης από το Δημόσιο Νηπιαγωγείο από το σχολικό έτος 2018 – 2019 στο Δήμο μας. Συγκεκριμένα και με βάση τα στοιχεία μας αλλά και τα συσσωρευμένα προβλήματα που ήδη γνωρίζετε, το πρόβλημα εντοπίζεται στην περιοχή της Αγίας Μαρίνας , όπου υπάρχουν 3 ενοικιαζόμενα κτίρια(τα δυο λειτουργούν με τμήματα  μικρότερα της οργανικότητάς τους, μάλιστα  ) και κάθε χρόνο δημιουργούνται προβλήματα απορρόφησης των παιδιών που αιτούνται φοίτησης στο δημόσιο Νηπιαγωγείο .  

 

  1. από τη Δ/νση Π. Ε. Α΄ Αθήνας να προβεί σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες (ιδρύσεις νέων Νηπιαγωγείων ή αναβάθμισης οργανικότητας Νηπιαγωγείων, ώστε να εγγραφούν στα Δημόσια Νηπιαγωγεία της περιοχής μας όλα τα νήπια και προνήπια ηλικίας 4 – 5 ετών κατά το σχολικό έτος 2018 – 2019,
  2. από το ΥΠΠΕΘ και την κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα στους αναγκαίους διορισμούς Νηπιαγωγών και την εξασφάλιση πιστώσεων για την υλικοτεχνική υποδομή των Νηπιαγωγείων, ώστε να υπάρξει άμεση και  καθολική εφαρμογή  της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής και εκπαίδευσης από το σχολικό έτος 2018 – 2019.

Article printed from Σύλλογος Εκπαιδευτικών Π.Ε. Ηλιούπολης: https://www.sepeilioupolis.gr

URL to article: https://www.sepeilioupolis.gr/?p=8410

Copyright © 2014 Σύλλογος Εκπαιδευτικών Π.Ε. Ηλιούπολης. All rights reserved.