Σύλλογος Εκπαιδευτικών Π.Ε. Ηλιούπολης

"Μιχάλης Παπαμαύρος"

Δελτίο Τύπου για την παράσταση διαμαρτυρίας στο Α΄ ΚΕΣΥ

Δελτίο Τύπου για την παράσταση διαμαρτυρίας στο Α΄ ΚΕΣΥ

 

Στις 13/2/2019 πραγματοποιήθηκε παράσταση διαμαρτυρίας στα δύο Κ.Ε.Σ.Υ. της Α΄Διεύθυνσης Αθήνας , στην οποία συμμετείχε ο Σύλλογός μας μαζί με όλους τους Συλλόγους Π.Ε και Ε.Λ.Μ.Ε της Α΄Αθήνας,

Με δεδομένο ότι όλοι οι Σύλλογοι εκπαιδευτικών έχουν καλέσει τους Συλλόγους Διδασκόντων να μη συγκροτήσουν τις Ομάδες Εκπαιδευτικής Υποστήριξης (ΟΕΥ), που προβλέπονται στον ν. 4547/2018 και προωθούνται με την εγκύκλιο 220703/Δ3/21-12-2019, βασικό αίτημα ήταν να τοποθετηθούν οι Διευθυντές των ΚΕΣΥ, αν θα συνεχίσουν να δέχονται τα παιδιά για διάγνωση, χωρίς τη συγκρότηση των ΟΕΥ και χωρίς να απαιτούν να προϋπάρξει βραχυχρόνιο πρόγραμμα, παρά μόνο με την απλή περιγραφική, παιδαγωγική έκθεση και την αίτηση γονέα, όπως γινόταν ως τώρα. Τόνισαν επίσης, οι εκπρόσωποι των Συλλόγων,  ότι είναι αντιπαιδαγωγικό και βαθιά αντιεπιστημονικό να εναπόκειται στους εκπαιδευτικούς  η διαδικασία της αξιολόγησης των παιδιών με ειδικές ανάγκες, γιατί αυτό είναι έργο διεπιστημονικής επιτροπής και στην πράξη αυτή η διαδικασία θα οδηγήσει στην υποβάθμιση της Ειδικής Αγωγής.

Ο Διευθυντής του 1ου ΚΕΣΥ κ. Ντόνας απάντησε ότι η ως τώρα τακτική του ΚΕΣΥ είναι, για μεν τις επείγουσες περιπτώσεις, (π.χ αλλαγή σχολικής βαθμίδες, αιτήματα επαναξιολόγησης, αλλαγή πλαισίου  κ.λ.π).  ,να τις προχωρά ζητώντας μόνο την παιδαγωγική έκθεση. Για τις υπόλοιπες περίπου 2.500 (!), που εκκρεμούν από το 2016 ως σήμερα, αλλά και τις νέες που προκύπτουν, είπε ότι περιμένει διευκρινίσεις από το Υπ. Παιδείας, για το αν θα απαιτούν εκτίμηση-αξιολόγηση από τις Ομάδες Εκπαιδευτικής Υποστήριξης ή αν θα δέχονται και πάλι την έκθεση. Και ότι μετά τις διευκρινίσεις του Υπουργείου θα απαντήσει στα εκπαιδευτικά σωματεία! Στην ουσία είπε ότι θα ακολουθήσει πιστά την αντιεκπαιδευτική πολιτική της κυβέρνησης με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τα παιδιά με ειδικές ανάγκες, τα σχολεία και τους εκπαιδευτικούς!Επίσης, ανέπτυξε τη νέα «φιλοσοφία» του Υπ. Παιδείας και της κυβέρνησης , που λέει ότι, ενώ τα ΚΕΔΥ είχαν το «Δ» και έδιναν βαρύτητα στη Διάγνωση, τα ΚΕΣΥ δίνουν βαρύτητα στην «Υποστήριξη» στα σχολεία, στους εκπαιδευτικούς και στους μαθητές και όχι μόνο αυτούς με ειδικές ανάγκες αλλά όλους όσους χρειαστεί! Και ισχυρίστηκε ότι πριν είχαμε τη Διάγνωση χωρίς Υποστήριξη, ενώ τώρα έχουμε την Υποστήριξη! Και συνέχισε λέγοντας ότι «η όλη φιλοσοφία είναι τον πρώτο λόγο – άρα και βάρος λέμε εμείς - να τον έχει το σχολείο»!!

Είναι επίσης αποκαλυπτική η υποστελέχωση ακόμα και η στέγαση των δομών της Ειδικής Αγωγής. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 2ο ΚΕΣΥ της Α Διεύθυνσης Αθήνας, της μεγαλύτερης Διεύθυνσης της χώρας, είναι άστεγο, φιλοξενείται στο 1ο ΚΕΣΥ και έχει μόνο 4 άτομα προσωπικό για επαγγελματικό προσανατολισμό! Το δε 1ο ΚΕΣΥ Α Αθήνας έχει μόλις 39 άτομα προσωπικό !!,(13 συναδέλφους Ειδικού Εκπ/κού Προσωπικού Π.Ε και Δ.Ε, 9 ψυχολόγους,9 κοινωνικούς λειτουργούς, 2 λογοθεραπευτές, 1 εργοθεραπευτή, 4 εκπ/κούς σχολικού επαγγελματικού προσανατολισμού και 1 εκπ/κό προσανατολισμού τυφλών) για να κάνει υποστήριξη γονέων, επαγγελματικό προσανατολισμό και διάγνωση-υποστήριξη των παιδιών με ειδικές ανάγκες και όχι μόνο! Με αυτό το ελάχιστο προσωπικό υποτίθεται ότι θα καλυφθούν οι ανάγκες των πάνω από 400 σχολείων της Α Διεύθυνσης, των πάνω από 6.000 εκπαιδευτικών και των ανάλογων παιδιών!

Συνάδελφοι

Η Κυβέρνηση  επιχειρεί να μεταφέρει όλα τα βάρη και τις υποχρεώσεις στα «αυτόνομα» γενικά σχολεία .Το βάρος της εκπαιδευτικής παρέμβασης στα παιδιά με ειδικές εκπ/κές ανάγκες, που δεν έχουν διάγνωση , θα πέσει στους εκπαιδευτικούς  και που  μάλιστα μέσω της «Αυτοαξιολόγησης – Αποτίμησης του έργου της Σχολικής Μονάδας»  θα αξιολογούνται για το αν υπηρέτησαν καλά την αντιλαϊκή αντιεκπαιδευτική πολιτική! Πιστή εφαρμογή της πολιτικής ΕΕ, ΟΟΣΑ και κυβερνήσεων, της λεγόμενης «ένταξης» χωρίς προϋποθέσεις, όπου το γενικό σχολείο σηκώνει το βάρος και το παιδί δε μπορεί  να έχει τη δομή που έχει ανάγκη!

Συνεχίζουμε να αντιστεκόμαστε στην παραπέρα υποβάθμιση της δημόσιας Ειδικής Αγωγής. Δε συγκροτούμε Ομάδες Εκπαιδευτικής Υποστήριξης, απαιτούμε να αναλάβει την ευθύνη του το Υπ. Παιδείας και να στελεχώσει τις δομές της Ειδικής Αγωγής, για να έχουν όλα τα παιδιά με ειδικές ανάγκες στη δομή που το καθένα έχει ανάγκη με την ανάλογη επιστημονική στήριξη! Κάθε φορά που καλούμαστε για τις Ομάδες, καταθέτουμε το προτεινόμενο από τον Σύλλογό  μας πρακτικό.