Σύλλογος Εκπαιδευτικών Π.Ε. Ηλιούπολης

"Μιχάλης Παπαμαύρος"

Αναλυτική ανακοίνωση για την 91η Γενική Συνέλευση της ΔΟΕ (26 – 29/6/2022)

Α.Σ.Ε. ψηφ. που στηρίζει το ΠΑΜΕ

Αναλυτική ανακοίνωση για την 91η Γενική Συνέλευση της ΔΟΕ (26 – 29/6/2022)

Πιο δυνατοί, με μεγαλύτερο πείσμα, δυναμώνουμε την προσπάθεια για την οργάνωση του αγώνα σε κάθε σωματείο, σε κάθε σχολείο!

Για σωματεία και Ομοσπονδία στο πλευρό κάθε συναδέλφου/ισσας οργανωτές της πάλης για μόρφωση, δουλειά και ζωή με δικαιώματα!

Α. Το αποτέλεσμα των εκλογών για το νέο Δ.Σ. της ΔΟΕ και για αντιπροσώπους στην ΑΔΕΔΥ βρίσκει ενισχυμένη την Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών (ΑΣΕ). Σε ένα σώμα αντιπροσώπων μειωμένο κατά 177 συνέδρους (483 από 660), η ΑΣΕ σημείωσε τη μεγαλύτερη αύξηση σε ποσοστά από όλες τις άλλες δυνάμεις με 106 ψήφους (από 110) και εξέλεξε 2 (είχε 2) αντιπροσώπους στο Δ.Σ. της Ομοσπονδίας. Από 4η δύναμη το 2019, έρχεται 2η με μόλις 3 ψήφους διαφορά από τη ΔΑΚΕ. Στην κάλπη για αντιπροσώπους στο 38ο Συνέδριο της ΑΔΕΔΥ εξέλεξε 28 αντιπροσώπους. Σημειώνουμε πως στο τελικό αποτέλεσμα εμπεριέχονται και περίπου 17 αντιπρόσωποι που είχαν εκλεγεί μέσω ηλεκτρονικών εκλογών, τις οποίες ΔΑΚΕ – ΔΗΣΥ επέβαλαν σε ορισμένους Συλλόγους Εκπαιδευτικών εκμεταλλευόμενες τον νόμο Χατζηδάκη και νομιμοποιήθηκαν στο Συνέδριο μετά τη «σύμπραξη» των ΔΑΚΕ – ΔΗΣΥ – ΔΙΚΤΥΟ. Στις δια ζώσης εκλογές η ΑΣΕ έρχεται καθαρά 1η δύναμη στη ΔΟΕ!

Οι συνάδελφοι αναγνωρίζουν τον πρωτοπόρο ρόλο της ΑΣΕ, που όλα τα προηγούμενα χρόνια μπήκε μπροστά στην πάλη για την απόκρουση της αντιλαϊκής επίθεσης, σε όλες τις συνθήκες! Εκατοντάδες συνάδελφοι στήριξαν το ψηφοδέλτιό μας για πρώτη φορά στις εκλογές των σωματείων, σε ένα εκλογικό σώμα αρκετά διαφορετικό και ανανεωμένο σε σχέση με το 2019. Η δύναμη αυτή, θα συνεχίσει να κατατίθεται στη μεγάλη «τράπεζα» των αγώνων του Κλάδου μας και του εργατικού λαϊκού κινήματος, συνεχίζοντας να είναι δίπλα σε κάθε σχολείο και συνάδελφο για να μπορέσουμε να κερδίζουμε ανάσες και να ανοίξει ο δρόμος για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών μας! Η ευθύνη που νιώθουμε είναι μεγάλη!

Η παράταξη της ΔΑΚΕ σημειώνει πολύ μεγάλη πτώση σε ψήφους, ποσοστό και αντιπροσώπους. Η πτώση της ΔΑΚΕ εκφράζει την μεγάλη δυσαρέσκεια προς την κυβερνητική πολιτική και τη στάση του ΥΠΑΙΘ. Ταυτόχρονα εκφράζει, σε μεγάλο βαθμό, και την απογοήτευση για μια σειρά κομβικές επιλογές της πλειοψηφίας της ΔΟΕ, με χαρακτηριστική την απόφαση να «τραβήξει το χαλί κάτω από πόδια του Κλάδου» τον Οκτώβρη του 2021, μετά τη μεγάλη απεργία ενάντια στην αντιεκπαιδευτική αξιολόγηση. Είναι χαρακτηριστικό ότι μέσα σε αυτές τις συνθήκες και παρά την μεγάλη δυσαρέσκεια, ούτε η παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ (ΔΙΚΤΥΟ) κατάφερε να καταγράψει διακριτή εκλογική άνοδο. Το αντίθετο, έχει μεγάλη μείωση σε αντιπροσώπους και στασιμότητα σε ποσοστό.

Στις εργασίες της 91η Γενικής Συνέλευσης θέσαμε ανοιχτά προς τους αντιπροσώπους το ζήτημα της μεγάλης αλλαγής που έχει ανάγκη ο κλάδος, την ανάγκη να αλλάξει αυτή τη φορά ο συσχετισμός στην Ομοσπονδία με την ΑΣΕ στο τιμόνι. Η ανάγκη αλλαγής συσχετισμών, με τους ίδιους τους εκπαιδευτικούς στο προσκήνιο, παραμένει βασικό ζητούμενο. Η επιλογή μιας σειράς «ανεξάρτητων» να στοιχηθούν πίσω από τις παρατάξεις του κυβερνητικού συνδικαλισμού σίγουρα θα κριθεί από τους ίδιους τους συναδέλφους. Θα κριθούν επίσης μια σειρά τοποθετήσεις συνδικαλιστών που έπλεξαν το εγκώμιο της ΔΑΚΕ Π.Ε., τονίζοντας μάλιστα ότι «αυτή τη ΔΟΕ θέλουμε» και κατά τα αλλά κλείνουν τη λέξη «αγώνας» σε όλους τους τόνους. Σίγουρα στην 91η Γ.Σ. πολλές μάσκες έπεσαν.

Δε μας είναι αδιάφορο το μεγάλο ποσοστό αποχής. Κατά βάση εκφράζει την απογοήτευση και τη δυσαρέσκεια για τη στάση της πλειοψηφίας. Είναι σημαντικό όλοι αυτοί οι συνάδελφοι, που για διάφορους λόγους απείχαν, να ξαναμπούν ενεργά στη ζωή και τη δράση των σωματείων. Είναι ευθύνη των σωματείων να τους κερδίσουν. Μόνο έτσι θα πάρουν απάντηση οι φωνές μέσα στον κλάδο που χαρακτήρισαν τη ΔΟΕ και τα σωματεία ως «μειοψηφικά», αλείφοντας βούτυρο στο ψωμί της κυβέρνησης.

Β. Η 91η ΓΣ της ΔΟΕ πραγματοποιήθηκε μετά από 3 χρόνια, λόγω της πανδημίας, μέσα σε ένα πεδίο όξυνσης της αντιλαϊκής πολιτικής. Οι αντιπρόσωποι της Αγωνιστικής Συσπείρωσης Εκπαιδευτικών, με τις παρεμβάσεις τους στο συνέδριο, ανέδειξαν την πλούσια πείρα από τους Συλλόγους Εκπαιδευτικών, στην προσπάθεια να αποκρούσουν τα αντιεκπαιδευτικά σχέδια της κυβέρνησης, να μαζικοποιήσουν τα Σωματεία ενάντια στην απογοήτευση που καλλιέργησαν οι δυνάμεις των ΔΑΚΕ – ΔΗΣΥ – ΔΙΚΤΥΟ, αλλά και ενάντια στην τυχοδιωκτική τακτική των ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΩΝ. Η πείρα από τους πολύμορφους αγώνες που αναπτύχθηκαν στην περίοδο της πανδημίας, η στάση που κράτησε ο κλάδος σε εμβληματικούς νόμους που μπορούν να μείνουν στα χαρτιά, όπως η κατηγοριοποίηση των σχολείων μέσω της αξιολόγησης, ο νόμος Χατζηδάκη, αλλά και η εναντίωση στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο απέδειξαν το τι σωματεία θέλουμε ώστε να αντιπαλέψουμε την αντιλαϊκή πολιτική που θα συνεχίσει να είναι εδώ. Έστειλαν μήνυμα ελπίδας και αισιοδοξίας ότι η κατάσταση μπορεί να αλλάξει και θα αλλάξει για Ομοσπονδία μαχητική, οργανωτή της πάλης για κάθε μικρό και μεγάλο πρόβλημα, μέσα και έξω από τα σχολεία. Ανέδειξαν ότι ο κλάδος δεν μπορεί να περιμένει τίποτα θετικό είτε εξωραΐζοντας την κυβερνητική πολιτική, είτε εναποθέτοντας τις ελπίδες του σε μια κυβερνητική εναλλαγή. Άλλωστε, όλο το «αντιλαϊκό οπλοστάσιο» έχει τις υπογραφές διαχρονικά των κυβερνήσεων ανεξαρτήτου απόχρωσης και πρόσημου.

Κάλεσαν τους χιλιάδες συνάδελφους να πάρουν θέση απέναντι στο κυρίαρχο δίλημμα που εμφανίζεται διαρκώς μπροστά μας: ρήξη και διεκδίκηση των σύγχρονων αναγκών ή υποταγή και μοιρολατρία στα κελεύσματα της κυρίαρχης πολιτικής, που τσακίζει κάθε δικαίωμα στη μόρφωση των παιδιών μας, στη δουλειά και τη ζωή με αξιοπρέπεια.

Ιδιαίτερη στιγμή αποτέλεσε η παρουσία μαθητών-προσφύγων με τους δασκάλους τους από τη Δομή Φιλοξενίας του Ελαιώνα, οι οποίοι καταχειροκροτήθηκαν από το σώμα των αντιπροσώπων, δείχνοντας με αυτόν τον τρόπο τη διαχρονική αλληλεγγύη των εκπαιδευτικών στα παιδιά-θύματα των ιμπεριαλιστικών πολέμων.

Στο παρακάτω link είναι συγκεντρωμένες οι ομιλίες των εκλεγμένων της ΑΣΕ.

https://www.youtube.com/watch?v=3O_MQ6y1gws&list=PLtPm0HVW3VpK2pWTyWJ1NAvTHVKcbymVB

Γ. Για το ζήτημα των ηλεκτρονικών εκλογών.Από την πρώτη κιόλας μέρα, μετά την εκλογή του προσωρινού προεδρείου, οι εκπρόσωποι της ΑΣΕ, έβαλαν σε συζήτηση το ζήτημα της νομιμοποίησης των αντιπροσώπων που εκλέχτηκαν με ηλεκτρονικές εκλογές (περίπου 17 αντιπρόσωποι από 21 ΣΕΠΕ). Τονίζοντας πως «εδώ και 2 χρόνια δίνεται μια μεγάλη μάχη ενάντια στον ν. Χατζηδάκη, ένα νόμο που αποτελεί βαθιά αντιδραστική τομή, καθώς επιχειρεί να βάλει χέρι στη λειτουργία και τη ζωή των συνδικάτων. Επιδιώχθηκε το ίδιο το Σώμα να αποφασίσει αν θα γίνουν δεκτοί οι σύνεδροι που προέκυψαν μέσω ηλεκτρονικών «εκλογών». Τελικά, με ευθύνη των παρατάξεων της ΔΑΚΕ και της ΔΗΣΥ, συνεπικουρούμενες από τις δυνάμεις του ΔΙΚΤΥΟΥ, αποφασίστηκε η αναγνώριση των παραπάνω συνέδρων, που ουσιαστικά συνιστά πολιτική συμφωνία των συγκεκριμένων παρατάξεων με τον ν. Χατζηδάκη και με την άμεση παρέμβαση του κράτους και της εργοδοσίας στα συνδικάτα. Οι ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ, αν και στο τελευταίο Δ.Σ. της ΔΟΕ πριν το συνέδριο είχαν με την ψήφο του ενός εκ των δύο εκλεγμένων τους ταχθεί υπερ της αναγνώρισης των «ηλεκτρονικών εκλογών» και κατά της δημιουργίας διαπαραταξιακής επιτροπής νομιμοποίησης των αντιπροσώπων, ταυτιζόμενες με ΔΑΚΕ – ΔΗ.ΣΥ., στα πλαίσια της Γ.Σ. άλλαξαν θέση και στήριξαν την πρόταση της ΑΣΕ. Οι εκπρόσωποι της ΑΣΕ, δήλωσαν πως θα συνεχίσουν την πάλη μαζί με το υπόλοιπο εργατικό κίνημα, ώστε ο νόμος αυτός να μείνει ανενεργός και πως όσες συγκυριακές αποφάσεις και να πάρουν δεν πρόκειται να «πνίξουν» την αντίδραση της συντριπτικής πλειοψηφίας των εκπαιδευτικών και όλων των εργαζομένων απέναντι στον νόμο – έκτρωμα.

Δ.Για τους αναπληρωτές. Από την πρώτη μέρα του συνεδρίου, στην κριτική πεπραγμένων, οι αντιπρόσωποι εκλεγμένοι με τα ψηφοδέλτια της Α.Σ.Ε. και ιδιαίτερα οι αναπληρωτές, ξεχώρισαν την ανάγκη για μόνιμη και σταθερή δουλειά, για μονιμοποίηση όλων των αναπληρωτών εδώ και τώρα, ώστε να καλυφθούν οι στοιχειώδεις ανάγκες των σχολείων και τα μορφωτικά δικαιώματα των παιδιών. Ταυτόχρονα κατέθεσαν ένα συνοπτικό και περιεκτικό ψήφισμα ενάντια στα σχέδια περί γραπτού διαγωνισμού ΑΣΕΠ που θα σημάνει νέο Γολγοθά για τους συναδέλφους αναπληρωτές. Δυστυχώς, με ευθύνη των παρατάξεων ΔΑΚΕ-ΔΗΣΥ-ΔΙΚΤΥΟ και με μια ντροπιαστική, διαδικασία, αποχώρησαν από το προεδρείο της συνέλευσης τα τρία μέλη τους, διακόπτοντας με πραξικοπηματικό τρόπο τις εργασίες της. Με τη μεθοδευμένη αποχώρησή τους, δεν κατέστη δυνατό να παρθεί απόφαση για το σοβαρότατο αυτό ζήτημα, δείχνοντας τη βαθιά συμφωνία τους με τις θέσεις των κομμάτων τους (ΝΔ – ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ – ΣΥΡΙΖΑ), ΝΑ ΜΗ ΘΕΛΟΥΝ να οργανώσουν τον αγώνα για μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους, για εξίσωση των δικαιωμάτων μονίμων και αναπληρωτών, για να μην εφαρμοστεί ένας πιθανός διαγωνισμός ΑΣΕΠ.

Ε. Για την αξιολόγηση. Για το θέμα της αξιολόγησης, παρότι η Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών κατέθεσε ένα σύντομο σχέδιο απόφασης που θα μπορούσε να συσπειρώσει μια πλειοψηφία μέσα στο σώμα του συνεδρίου, ώστε να δεσμευτεί το νέο ΔΣ για απεργία αποχή από 1η Σεπτέμβρη, τη μορφή εκείνη δηλαδή που συσπείρωσε το 95% του κλάδου, οι άλλες παρατάξεις διαφώνησαν και η συνέλευση δεν κατέληξε σε απόφαση. Σημειώνουμε πως για πρώτη φορά οι ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ κατέβασαν 2 διαφορετικές προτάσεις, ουσιαστικά τορπιλίζοντας κάθε πιθανότητα να πιεστούν οι υπόλοιπες παρατάξεις και να στηρίξουν το σχέδιο απόφασης. ΔΑΚΕ – ΔΗΣΥ – ΔΙΚΤΥΟ – ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ, απέδειξαν με τον πλέον εξόφθαλμο τρόπο ότι η αναδίπλωσή τους μετά την απεργία της 11ης του Οκτώβρη, ήταν αποτέλεσμα στρατηγικής πολιτικής συμφωνίας με την «αξιολόγηση» και όχι προϊόν μιας λανθασμένης εκτίμησης των συνθηκών εκείνη τη στιγμή. Είναι χαρακτηριστικό πως ΚΑΜΙΑ από τις παραπάνω παρατάξεις δε βγήκε να ζητήσει ούτε μια συγγνώμη στους 100.000 απεργούς της 11ης του Οκτώβρη, για τη στάση που κράτησαν να τραβήξουν το χαλί κάτω από τα πόδια δεκάδων χιλιάδων συναδέλφων, σπέρνοντας την απογοήτευση. Δε θέλουν να βαθύνει ακόμα περισσότερο η αμφισβήτηση των γενικότερων αντιεκπαιδευτικών σχεδιασμών, γιατί συμφωνούν στον πυρήνα των κατευθύνσεων της Ε.Ε..

ΣΤ. Για τις αποφάσεις που πάρθηκαν στα θέματα Ημερήσιας Διάταξης. Στο θέμα του ωραρίου των νηπιαγωγών και των ολιγοθέσιων σχολείων, οι αντιπρόσωποι της Αγωνιστικής Συσπείρωσης έφεραν στην επιφάνεια τα τεράστια προβλήματα της Προσχολικής Αγωγής και της διαχρονικής αδικίας με το ωράριο των Νηπιαγωγών. Ανέδειξαν με εμφατικό τρόπο ότι δεν πάει άλλο με την απαξίωση της δουλειάς των Νηπιαγωγών, με τον φόρτο εργασίας, με την ανύπαρκτη στήριξη από την πλευρά της κυβέρνησης και του ΥΠΑΙΘ, καλώντας το σώμα να καταλήξει σε ομόφωνη απόφαση, ώστε να συμπεριληφθεί στο πλαίσιο πάλης η διεκδίκηση για τη νομοθετική κατοχύρωση του ωραρίου των εκπαιδευτικών που εργάζονται σε όλα τα ολιγοθέσια νηπιαγωγεία και δημοτικά σχολεία, ανάλογα με τα χρόνια υπηρεσίας τους, κατ’ αναλογία με ότι εφαρμόζεται σε όλες τις πολυθέσιες σχολικές μονάδες της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, ώστε να υπάρχει πραγματικά ενιαίο ωράριο για όλους. Κατέθεσαν χιλιάδες υπογραφές των συναδέλφων νηπιαγωγών που απαιτούν η ΔΟΕ να καταθέσει σαφή πρόταση νόμου, ώστε να υπάρχει και με πρακτικό τρόπο η διεκδίκηση του ωραρίου.

Αποτελεί θετική εξέλιξη το γεγονός της ομόφωνης ψήφισης του διεκδικητικού πλαισίου για το ωράριο νηπιαγωγών και των εκπαιδευτικών των ολιγοθέσιων σχολείων.

Επιπλέον, επιτεύχθηκε η ψήφιση με μεγάλη πλειοψηφία, της πρότασης για καθολική αντίθεση στον νόμο Κεραμέως για τα ΑΕΙ και τις συγχωνεύσεις των Παιδαγωγικών Τμημάτων με ταυτόχρονη καταδίκη της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας, κάτι το οποίο καταψήφισαν ΔΑΚΕ – ΔΗΣΥ.

Ζ. Για το πρόγραμμα δράσης. Παίρνοντας υπόψη όλα τα παραπάνω, η Α.Σ.Ε. κατέθεσε Διεκδικητικό Πλαίσιο και Πρόγραμμα Δράσης που απαντά στα σύγχρονα μορφωτικά δικαιώματα των παιδιών του λαού πάνω στους εξής άξονες:

 • Απεμπλοκή από τον πόλεμο, καμία εμπλοκή με οποιοδήποτε πρόσχημα και με οποιονδήποτε τρόπο, με πολεμικό υλικό, με στρατιωτικά μέσα, με εκστρατευτικό σώμα. Να μη χρησιμοποιηθούν ευρωατλαντικές υποδομές από ελληνικό έδαφος για τις επιχειρήσεις στην Ουκρανία.

 • Αυξήσεις στους μισθούς, επαναφορά 13ου και 14ου μισθού, ξεπάγωμα των ΜΚ 2015-2017, στήριξη όλων των εκπαιδευτικών που εργάζονται μακριά από τον τόπο συμφερόντων τους. Να μη γίνει καμιά περικοπή ανθυγιεινού επιδόματος, για κανέναν κλάδο, για κανέναν εργαζόμενο.

 • Ουσιαστική εφαρμογή της δίχρονης υποχρεωτικής Προσχολικής Αγωγής με σύγχρονους όρους και προϋποθέσεις. Άμεση εξίσωση του ωραρίου των Νηπιαγωγών με αυτό των υπόλοιπων εκπαιδευτικών.

 • Μέτρα στήριξης της διαβίωσης των αναπληρωτών όπως δωρεάν μετακίνηση από και προς τον τόπο μόνιμης κατοικίας τους, άμεση λύση στο στεγαστικό πρόβλημα με ευθύνη του Υπουργείου, επίδομα στέγασης σε όλους όσους εργάζονται μακριά από τη μόνιμη κατοικία τους, δωρεάν σίτιση για όλους.

 • Δικαίωμα υπηρεσιακών μεταβολών στους νεοδιορισμένους συναδέλφους μετά τον πρώτο χρόνο υπηρέτησης.

 • Να ληφθούν ουσιαστικά μέτρα για την ασφαλή λειτουργία των σχολείων.

 • Προσλήψεις σε όλες τις ειδικότητες του Ειδικού Επιστημονικού Προσωπικού. Κάλυψη όλων των κενών σε Παράλληλη Στήριξη, Τμήματα Ένταξης και Ειδικά Σχολεία. Δημιουργία όσων Τμημάτων Ένταξης χρειάζονται για να καλύψουν τις ανάγκες. Πλήρης διεπιστημονική στελέχωση των ΚΕΔΑΣΥ.

Συνεχίζουμε να δίνουμε τη μάχη σε όλα τα ζητήματα, από την επόμενη κιόλας μέρα του Συνεδρίου μαζί με όλο το εργατικό κίνημα!

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Μέσα από τη συμμετοχή μας στα σωματεία, τις Γενικές Συνελεύσεις και τις κινητοποιήσεις, με σταθερό μέτωπο απέναντι σε κάθε αντιλαϊκή κυβέρνηση, με πυξίδα τις δικές μας ανάγκες στη μόρφωση, τη δουλειά και τη ζωή, συνεχίζουμε πιο αποφασιστικά τον αγώνα μας.

Στην 91η ΓΣ της ΔΟΕ έγινε ένα σημαντικό βήμα! Μαζί μπορούμε να καταφέρουμε ακόμα περισσότερα!

Αθήνα, 7 Ιούλη 2022

91η ΓΣ ΔΟΕ – Για πρώτη φορά η ΑΣΕ, 2η δύναμη με μόλις 3 ψήφους διαφορά από την πρωτιά και ποσοστό 22%

Α.Σ.Ε. ψηφ. που στηρίζει το ΠΑΜΕ

91η Γενική Συνέλευση της ΔΟΕ

Σημαντική επιτυχία της Αγωνιστικής Συσπείρωσης Εκπαιδευτικών!

Για πρώτη φορά 2η δύναμη με μόλις 3 ψήφους διαφορά από την πρωτιά και ποσοστό 22%

Συνεχίζουμε πιο δυνατοί – πιο αισιόδοξοι!

Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της 91ης ΓΣ της ΔΟΕ με τις αρχαιρεσίες για την ανάδειξη νέου Δ.Σ. και αντιπροσώπων για το 38ο Συνέδριο της ΑΔΕΔΥ. Η ΑΣΕ, έχοντας σημειώσει τη μοναδική διακριτή άνοδο σε ποσοστά, για πρώτη φορά καταλαμβάνει τη 2η θέση στο ΔΣ της Ομοσπονδίας με μόλις 3 ψήφους διαφορά από τη ΔΑΚΕ! Συγκεκριμένα, πήρε 106 ψήφους και εξέλεξε 2 αντιπροσώπους στο Δ.Σ. της Ομοσπονδίας. Στην κάλπη για αντιπροσώπους για το 38ο Συνέδριο της ΑΔΕΔΥ αναδείχτηκε και εκεί 2η δύναμη με 106 ψήφους και εξέλεξε 28 αντιπροσώπους. Σημειώνουμε πως στο τελικό αποτέλεσμα εμπεριέχονται και περίπου 17-18 αντιπρόσωποι οι οποίοι είχαν εκλεγεί μέσω ηλεκτρονικών εκλογών τις οποίες ΔΑΚΕ – ΔΗΣΥ επέβαλλαν σε ορισμένους Συλλόγους Εκπαιδευτικών εκμεταλλευόμενες το νόμο Χατζηδάκη.

Χαιρετίζουμε τους σχεδόν 10.000 συναδέλφους που στήριξαν το ψηφοδέλτιό μας στις εκλογές των 131 Συλλόγων σε όλη την Ελλάδα. Σφίγγουμε το χέρι στους χιλιάδες ακόμα εκπαιδευτικούς που βρεθήκαμε στους καθημερινούς αγώνες για όλα τα ζητήματα.

Η ενίσχυση του αγωνιστικού πόλου και μέσα στους εκπαιδευτικούς, έρχεται να προστεθεί στη μεγάλη προσπάθεια που γίνεται για την αλλαγή συσχετισμών σε Σωματεία, Ομοσπονδίες Εργατικά Κέντρα.

Είναι αποτέλεσμα της αποφασιστικής στάσης που κράτησαν οι δυνάμεις της ΑΣΕ τα τρία τελευταία χρόνια από την προηγούμενη ΓΣ του κλάδου και ηγήθηκαν στην πάλη για μόρφωση, δουλειά, ζωή με δικαιώματα. Οι εκπαιδευτικοί, εμπιστεύτηκαν την ΑΣΕ, έχοντας εμπειρία από την καίρια και καταλυτική παρουσία στον κλάδο, με συμβολή στην οργάνωση του αγώνα όχι μόνο για να μπουν εμπόδια στην αντιλαϊκή – αντιεκπαιδευτική πολιτική, ενάντια στην κατηγοριοποίηση των σχολείων αλλά και στη διεκδίκηση σύγχρονων όρων μόρφωσης για τα παιδιά, για μόνιμη και σταθερή δουλειά.

Ενισχύθηκε αποφασιστικά η δύναμη που μπήκε μπροστά για τη μονιμοποίηση όλων των αναπληρωτών, το μπλοκάρισμα της αντιδραστικής αξιολόγησης, τη μη εφαρμογή του ν. Χατζηδάκη που προσπαθεί να χτυπήσει τη ζωή και τη λειτουργία των Συνδικάτων.

Το αποτέλεσμα αυτό, θα κατατεθεί στους αγώνες του Κλάδου μας και του εργατικού λαϊκού κινήματος συνεχίζοντας να είμαστε δίπλα σε κάθε σχολείο και συνάδελφο.

Η χαρά για την μεγάλη επιτυχία στην 91η Γενική Συνέλευση του Κλάδου θα δώσει τη θέση της από αύριο στη νέα ακούραστη προσπάθεια για την οργάνωση του αγώνα και την ανασύνταξη του συνδικαλιστικού κινήματος. Οι ευθύνες που αναλαμβάνουμε είναι μεγάλες και με συνέπεια θα δώσουμε τη μάχη για να ανταποκριθούμε.

Το επόμενο διάστημα θα επιδιώξουμε να ανοίξει μια μεγάλη και ουσιαστική συζήτηση γύρω από την πλούσια εμπειρία της 91ης Γ.Σ., για τη στάση όλων των συνδικαλιστικών παρατάξεων μέσα στη Γ.Σ. Το σίγουρο είναι ότι πολλοί συνάδελφοι ήδη βγάζουν τα συμπεράσματά τους…

Ακολουθούν αναλυτικά τα αποτελέσματα για το Δ.Σ της Δ.Ο.Ε.

 

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΓΙΑ ΔΟΕ

2022

2019

2017

ΨΗΦΟΙ

ΕΔΡΕΣ

ΨΗΦΟΙ

ΕΔΡΕΣ

ΨΗΦΟΙ

ΕΔΡΕΣ

ΕΓΓΕΓΡΑΜΜΕΝΟΙ

484

660

611

ΨΗΦΙΣΑΝ

483

658

609

ΑΚΥΡΑ-ΛΕΥΚΑ

1

3

1

ΕΓΚΥΡΑ

482

655

608

Α.Σ.Ε.

106 – 22%

2

110 – 16%

2

88 – 14%

2

Δ.Α.Κ.Ε.

109 – 22,6%

3

195 – 29,7%

3

182 – 29,9%

3

ΔΗ.ΣΥ.

100 – 20,7%

2

129 – 19,6%

2

123 – 20,2%

2

ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ

81 – 16,8%

2

112 – 17%

2

114 – 18,7%

2

Ε.Ρ.Α.

-

45 – 6,8%

1

40 – 6,5%

1

Α.Ε.ΕΚ.Ε.

-

43 – 6,5%

1

44 – 7,2%

1

ΔΙΚΤΥΟ

73 – 15,1%

2

88 – 13,4%

2

84 – 13,8%

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΑΝΕΞΑΡΤ. ΕΚΠΑΙΔ. (ΜΕ.Τ.Α.)

7 – 1,4%

13 – 1,9%

13 – 2,1%

ΛΟΙΠΑ

6 – 1,2%

8 -1,2%

4 – 0,6%

 

 

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΓΙΑ ΑΔΕΔΥ

2022

2019

2017

ΨΗΦΟΙ

ΑΝΤΙΠΡ

ΨΗΦΟΙ

ΑΝΤΙΠΡ

ΨΗΦΟΙ

ΑΝΤΙΠΡ

ΕΓΓΕΓΡΑΜΜΕΝΟΙ

484

660

611

ΨΗΦΙΣΑΝ

483

658

609

ΑΚΥΡΑ-ΛΕΥΚΑ

0

1

2

ΕΓΚΥΡΑ

483

657

607

Α.Σ.Ε.

106

28

114

31

90

24

Δ.Α.Κ.Ε.

109

29

196

53

184

49

ΔΗ.ΣΥ.

102

27

132

35

120

32

ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ

81

21

110

30

114

31

Α.Ε.ΕΚ.Ε.

45

12

42

11

Ε.Ρ.Α.

39

10

40

11

ΔΙΚΤΥΟ

71

19

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΑΝΕΞΑΡΤ. ΕΚΠΑΙΔ. (ΜΕ.Τ.Α.)

8

2

15

4

13

3

ΛΟΙΠΑ

6

1

6

1

4

1

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Αθήνα, 29/6/2022

Μεγάλες ελλείψεις ακόμα και στα self test

Αγωνιστική Συσπείρωση

Μεγάλες ελλείψεις ακόμα και στα selftest για τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς

Το Υπουργείο Παιδείας αδιαφορεί ακόμα και για τη στοιχειώδη προστασία
από την πανδημία! Ανοίγει με εγκληματικό τρόπο τα σχολεία τη Δευτέρα !

Από χθες φτάνουν από όλη την Ελλάδα καταγγελίες από γονείς, μαθητές και συναδέλφους ότι τα selftest έχουν εξαντληθεί από τα φαρμακεία σε πολλές περιοχές της χώρας και δεν υπάρχει η δυνατότητα τουλάχιστον του αυτοελέγχου εν όψει του ανοίγματος των σχολείων! Ενδεικτικά σε μια σειρά Δήμους της Αττικής (Ίλιον, Περιστέρι, Ηράκλειο, Μεταμόρφωση, Κέντρο, νότια προάστια), σε νησιωτικές περιοχές π.χ. Ζάκυνθος και αλλού).

Η κυβέρνηση αδιαφορεί παντελώς ακόμα και για τη στοιχειώδη προστασία της εκπαιδευτικής κοινότητας, όπως συνειδητά αδιαφορεί και δεν παίρνει ούτε ένα μέτρο για την προστασία του λαού στους εργασιακούς χώρους, στα ΜΜΜ, στα νοσοκομεία. Πριν ακόμα ανοίξουν τα σχολεία καταρρίπτεται παταγωδώς ακόμα ένα επιχείρημα του Υπουργείου Παιδείας για δήθεν αυξημένο testing στη σχολική κοινότητα.

Κυβέρνηση και Υπουργείο Παιδείας με αυτόν τον τρόπο επιδιώκουν να μη φανεί το μέγεθος του προβλήματος που ήδη υπάρχει και είναι γνωστό σε όλους, θέλοντας να προπαγανδίσει το «επιτυχές άνοιγμα των σχολείων». Μόνο οργή μπορεί να προκαλέσουν οι δηλώσεις της Υφυπουργού για παραλαβή των τεστ το Σαββατοκύριακο ή τη Δευτέρα το πρωί από τις σχολικές μονάδες. Την αποκλειστική ευθύνη για το μπάχαλο και την ταλαιπωρία μαθητών και γονιών που θα δημιουργηθεί το πρωί της Δευτέρας την έχει το Υπουργείο Παιδείας.

Η επιλογή της πολιτικής ηγεσίας να βάλει σε δεύτερη μοίρα την υγεία μαθητών, εκπαιδευτικών και των οικογενειών τους, δεν είναι τυχαία, ούτε οφείλεται σε ανικανότητα. Εγκληματεί συνειδητά σε βάρος της υγείας των μαθητών, των εκπαιδευτικών και των γονέων υλοποιώντας την ωμή παραδοχή της ίδιας της Υπουργού ότι από Δευτέρα αναμένεται αυξημένος αριθμός κρουσμάτων. Άλλωστε, η ίδια η κυβέρνηση στην πράξη έχει παραδεχτεί ότι χρήματα για επιδοτήσεις των μονοπωλίων υπάρχουν, για την υγεία του λαού όμως όχι.

Απαιτούμε εδώ και τώρα:

 • Να πραγματοποιούνται μαζικά και επαναλαμβανόμενα τεστ με ευθύνη του ΕΟΔΥ σε όλα τα σχολεία σταθερά και περιοδικά και στοχευμένα εκτάκτως όπου υπάρχει συρροή κρουσμάτων. Όλα τα απαραίτητα τεστ (rapid, PCR, κ.τ.λ.) να είναι δωρεάν για όλο τον πληθυσμό.

 • Να ληφθούν έστω και τώρα μέτρα για την αραίωση των μαθητών στις τάξεις, να καταγραφούν και να αξιοποιηθούν όλες οι διαθέσιμες αίθουσες με ευθύνη του ΥΠΑΙΘ, των Διευθύνσεων Εκπαίδευσης και των Δήμων. Να ανακληθούν άμεσα όλες οι συγχωνεύσεις τμημάτων.

 • Να καλυφθούν όλα τα κενά σε εκπαιδευτικούς εδώ και τώρα. Με ευθύνη του ΥΠΑΙΘ να γίνουν όλες οι απαραίτητες προσλήψεις, ώστε να καλύπτονται άμεσα τα κενά των εκπαιδευτικών που νοσούν ή βγαίνουν σε άδεια για λόγους υγείας, για να μη σμπαραλιάζεται το ωρολόγιο πρόγραμμα των σχολείων.

 • Να ενισχυθεί το προσωπικό καθαριότητας των σχολείων με μόνιμες προσλήψεις, ώστε να τηρούνται τα πρωτόκολλα. Έκτακτη χρηματοδότηση των σχολικών επιτροπών για τα λειτουργικά έξοδα των σχολείων και τη δωρεάν παροχή όλων των μέσων αυξημένης ατομικής προστασίας (π.χ. μάσκες ΚΝ95) σε όλο το προσωπικό στα σχολεία.

Καλούμε τα σωματεία να μπουν μπροστά, να υπερασπιστούν την υγεία των εκπαιδευτικών και των μαθητών. Ιδιαίτερα στις περιπτώσεις που δεν έχουν γίνει ούτε καν τα απαραίτητα τεστ, κανένας εκπαιδευτικός και μαθητής να μην μπει στην τάξη! Να μην επιτρέψουμε να μπει σε κίνδυνο κανένας μαθητής και εκπαιδευτικός!

Καλούμε ΔΟΕ και ΟΛΜΕ να αναλάβουν όλες εκείνες τις πρωτοβουλίες που χρειάζονται προκειμένου να αναλάβει η κυβέρνηση τις ευθύνες της και να μη κινδυνέψουν οι συνάδελφοι!

Αθήνα, 8/1/2022

Δήλωση των εκλεγμένων με την ΑΣΕ στα ΔΣ των ΔΟΕ – ΟΛΜΕ για τη συνάντηση με την Υπουργό Παιδείας

Αγωνιστική Συσπείρωση

Δήλωση των εκλεγμένων με την ΑΣΕ στα ΔΣ των ΔΟΕ – ΟΛΜΕ για τη συνάντηση με την Υπουργό Παιδείας

Αγώνας τώρα για το ασφαλές άνοιγμα των σχολείων

Πραγματοποιήθηκε σήμερα, Τετάρτη, 5/1 συνάντηση των ΔΣ των ΔΟΕ – ΟΛΜΕ με την υπουργό Παιδείας κα. Κεραμέως, καθώς και την υφυπουργό κα. Μακρή και τον ΓΓ κο. Κόπτση. Η συνάντηση έγινε μια μέρα μετά τις εξαγγελίες για τους υγειονομικούς όρους με τους οποίους θα ανοίξουν τα σχολεία στις 10/1. Για μια ακόμη φορά η πρόσκληση του Υπουργείου προς τις Ομοσπονδίες ήταν προσχηματική.

Η συνάντηση επιβεβαίωσε τις αγωνίες και την οργή χιλιάδων εκπαιδευτικών, γονιών και μαθητών για την πλήρη απουσία ουσιαστικών μέτρων ώστε τα σχολεία να ανοίξουν με ασφάλεια στις 10/1. Τη στιγμή που καθημερινά καταγράφονται δεκάδες χιλιάδες κρούσματα και η πανδημία σαρώνει, κυβέρνηση και Υπουργείο Παιδείας κλείνουν τα μάτια μπροστά στην ασφάλεια και την υγεία εκπαιδευτικών και μαθητών, ανοίγουν τα σχολεία όπως ακριβώς αυτά έκλεισαν για τις διακοπές των Χριστουγέννων.

Η πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΙΘ δεν έδωσε καμία απάντηση στις αγωνίες και τους φόβους εκπαιδευτικών, γονιών και μαθητών, στα δίκαια αιτήματα που εδώ και 2 χρόνια διατυπώνουμε!

Καμία κουβέντα για την αραίωση τμημάτων ενώ παράλληλα αρνήθηκε το αίτημα για την αναστολή των εκατοντάδων συγχωνεύσεων που έγιναν. Καμία δέσμευση για ενίσχυση των σχολικών επιτροπών, για μέσα ατομικής προστασίας, για συστηματικά και επαναλαμβανόμενα τεστ με ευθύνη του ΕΟΔΥ στα σχολεία, για την αποσυμφόρηση των μεταφερόμενων μαθητών και εκπαιδευτικών. Στο αίτημα για άμεση πρόσληψη όλου του απαραίτητου εκπαιδευτικού προσωπικού ώστε να καλυφθούν τα χιλιάδες κενά που ήδη υπάρχουν, αλλά και όσων πρόκειται να δημιουργηθούν με την κατάσταση που επικρατεί, η απάντηση ήταν εντελώς κυνική: υπάρχουν πλεονάζουσες ώρες για να καλυφθούν τα κενά! Καμία μέριμνα για τους εκπαιδευτικούς που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, ενώ υπερασπίστηκε τα λεγόμενα «πρωτόκολλα υπερμετάδοσης» του ιού αφού παραμένει το 50%+1 για να κλείσει ένα τμήμα.

Την ίδια στιγμή, επιβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει κανένα απολύτως σχέδιο για την αντιμετώπιση των οξυμένων μορφωτικών και ψυχοκοινωνικών προβλημάτων που έχουν ενταθεί στους μαθητές μας, αποδεικνύοντας για μια ακόμη φορά πως οι διακηρύξεις περί «ενδυνάμωσης και αναβάθμισης του σχολείου» αποτελούν τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα. Αντίθετα αρνήθηκε να υιοθετήσει το αίτημα να μην εφαρμοστεί τουλάχιστον για φέτος η ΕΒΕ και η Τράπεζα Θεμάτων. Η εμμονή του ΥΠΑΙΘ να εφαρμόσει την αξιολόγηση – κατηγοριοποίηση των σχολείων σε αυτές τις εκρηκτικές συνθήκες μόνο οργή προκαλεί.

Επιπλέον, δε δεσμεύτηκε για το αν θα υπάρξουν διορισμοί μόνιμων εκπαιδευτικών και αν θα ανοίξουν οι πίνακες της Ειδικής Αγωγής (πρέπει βάσει νόμου να ανοίξουν μέσα στο 2022).

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Τώρα είναι ώρα να δυναμώσει ο αγώνας ώστε τα σχολεία να ανοίξουν με ασφάλεια, να μην παίζουμε την υγεία μας στα ζάρια του «κόστους – οφέλους» που διαχρονικά οι κυβερνήσεις τζογάρουν. Συσπειρωμένοι στα Σωματεία μας διεκδικούμε ουσιαστικά μέτρα για την υγεία και τη μόρφωση.

Εδώ και τώρα να συνεδριάσουν τα Δ.Σ. της ΔΟΕ και της ΟΛΜΕ, να αναλάβουν πρωτοβουλίες για την υπεράσπιση της υγείας και των μορφωτικών δικαιωμάτων.  Στηρίζουμε με όλες μας τις δυνάμεις τις αγωνιστικές πρωτοβουλίες που ήδη αναλαμβάνουν ΣΕΠΕ και ΕΛΜΕ σε όλη την Ελλάδα.

Αθήνα, 05/01/2022

ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ : ΣΕ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΚΤΑΚΤΗΣ ΑΝΑΓΚΗΣ

Αγωνιστική Συσπείρωση

ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ : ΣΕ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΚΤΑΚΤΗΣ ΑΝΑΓΚΗΣ

Το τελευταίο διάστημα όλοι οι εκπαιδευτικοί δίνουμε έναν αγώνα που αφορά την υπεράσπιση του δικαιώματος όλων των μαθητών για ένα σύγχρονο, δημόσιο και δωρεάν σχολείο αλλά και για την υπεράσπιση του παιδαγωγικού μας ρόλου. Δίνουμε έναν αγώνα απέναντι στην αντιεκπαιδευτική πολιτική, που αντιμετωπίζει τη μόρφωση των μαθητών μας ως εμπόρευμα και τις πραγματικές ανάγκες ως κόστος.

Με την επιλογή της κυβέρνησης να προχωρήσει σε ενάμισι χρόνο τηλεκπαίδευσης, για να μη δαπανήσει χρήματα για ασφαλή ανοιχτά νηπιαγωγεία, τα παιδιά πρωτοδιαβήκανε την είσοδο του νηπιαγωγείου, παρουσιάζοντας σημαντικά κενά στην κοινωνικοποίησή τους, την ανεξαρτητοποίησή τους! Κι ενώ θα έπρεπε να παρθούν ουσιαστικά μέτρα για την αναπλήρωση αυτών των κενών οι νηπιαγωγοί παρακολουθούμε εργαστήρια δεξιοτήτων σε βιντεοσκοπημένη επιμόρφωση! Ταυτόχρονα, ελέγχουμε αποτελέσματα (rapid και self tests), τα περιστατικά covid και τις στενές επαφές τους, απαντάμε στα τηλέφωνα, φορτωνόμαστε επιπλέον διοικητική εργασία (Διεύθυνση, Δήμος, Σχολική επιτροπή, ΕΟΔΥ…..) χωρίς μείωση ωραρίου. Τώρα φορτωμένοι με επιπλέον ανούσιες γραφειοκρατικές υποχρεώσεις, γινόμαστε γραφιάδες, συμπληρώνουμε κουτάκια, φόρμες και φακέλους εργασιών, όπως ορίζει ο νέος νόμος, παραγκωνίζοντας τον παιδαγωγικό μας ρόλο σε βάρος των αναπτυξιακών και διαπαιδαγωγητικών αναγκών των νηπίων. Με τη λεγόμενη «αξιολόγηση» που επιχειρείται να εφαρμοστεί από το Υπουργείο Παιδείας, θέλουν να καταστήσουν τους εκπαιδευτικούς αλλά και τους γονείς ως αποκλειστικούς υπεύθυνους για κάθε στραβό στο Νηπιαγωγείο, αποτινάσσοντας από πάνω τους κάθε κυβερνητική ευθύνη.

Από τα Νηπιαγωγεία δε λείπουν τα αγγλικά, η κονσέρβα των δεξιοτήτων, το STEM, οι ιστοσελίδες!!! Λείπουν τα σύγχρονα και ασφαλή κτήρια καθώς με την υλοποίηση της δίχρονης υποχρεωτικής φοίτησης δεν δαπανήθηκε ούτε ένα ευρώ με αποτέλεσμα η επικράτεια να έχει κατακλυστεί από εκατοντάδες τσίγκινα κουτιά, τα τμήματα με λίγους μαθητές, οι μόνιμοι εκπαιδευτικοί, η αναγκαία χρηματοδότηση, οι μεγάλες αυλές με τους κήπους και τις παιδικές χαρές, η στελέχωσή τους με μόνιμο προσωπικό ειδικής αγωγής, βοηθητικό και καθαριότητας. Λείπει η γραμματειακή υποστήριξη για να μην ασχολείται η Νηπιαγωγός με μια γραφειοκρατική δουλειά-βουνό ενώ είναι και στην τάξη. Απουσιάζει η δυνατότητα αντικατάστασης σε περίπτωση απουσίας (άδειας ή ασθένειας) χωρίς να διαταράσσεται ή να αναστέλλεται η λειτουργία των Νηπιαγωγείων.

Αδιαφορούν προκλητικά για τις ιδιαίτερες συνθήκες που βιώνουν οι Νηπιαγωγοί στον χώρο του Νηπιαγωγείου, παραβλέπουν δηλαδή ότι φοιτούν παιδιά πολύ μικρής ηλικίας που, πέραν των καθορισμένων διδακτικών ωρών, έχουν ανάγκη από συνεχή επιτήρηση και παρέμβαση, γεγονός που διαμορφώνει αυτές τις ιδιαίτερες συνθήκες. Πόσο μάλλον όταν τα τελευταία χρόνια διαπιστώνεται αύξηση των παιδιών με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, τις περισσότερες φορές χωρίς γνωμάτευση ή ακόμα κι αν υπάρχει χωρίς να εξασφαλίζεται η αναγκαία στήριξη από Εκπαιδευτικό ειδικής αγωγής, ειδικό επιστημονικό ή ειδικό βοηθητικό προσωπικό, με τις ιδιωτικές παράλληλες να έχουν αυξηθεί δραματικά.

Επιπλέον στον καθορισμό του υποχρεωτικού διδακτικού ωραρίου των εκπαιδευτικών που υπηρετούν στα Νηπιαγωγεία δεν αναγνωρίζεται καμία μείωση του ωραρίου μας ανάλογα με τα χρόνια υπηρεσίας, όπως ισχύει για τους υπόλοιπους εκπαιδευτικούς.Η μείωση σύμφωνα με τα χρόνια υπηρεσίας που δίνεται σε 4/θέσια και άνω νηπιαγωγεία είναι κοροϊδία, καθώς τα νηπιαγωγεία αυτά είναι ελάχιστα, σε αρκετά από αυτά δεν έχει γίνει καμία πρόβλεψη για την κάλυψη των ωρών αυτών από εκπαιδευτικό προσωπικό ενώ δεν αμείβονται οι συνάδελφοι για τις επιπλέον ώρες που εργάζονται (υπερωρίες).

Το υπουργείο παιδείας και η κυβέρνηση της ΝΔ ανακοίνωσαν την ψηφιοποίηση του Νηπιαγωγείου!!! Λίγες ταμπλέτες, ένα λογισμικό και αρκετά χρήματα του ΕΣΠΑ που πρέπει να διατεθούν, δεν θα λύσουν τα μεγάλα υπαρκτά προβλήματα της προσχολικής Αγωγής. Ακολουθούν την ίδια τακτική της υποβάθμισης του νηπιαγωγείου που πιστά υπηρέτησε και η προηγούμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ που κατάργησε την υποχρεωτικότητα του ολοήμερου προγράμματος και υποβάθμισε τη λειτουργία του και τον παιδαγωγικό του ρόλο χωρίς χρηματοδότηση και υποδομές. Τώρα είναι η ώρα να έρθουμε σε σύγκρουση με τις στοχεύσεις της κυβέρνησης και του υπουργείου Παιδείας, που επιχειρούν να αλλάξουν τη δομή και το περιεχόμενο του δημόσιου Νηπιαγωγείου.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ:

 • Δίχρονη Προσχολική Αγωγή με σύγχρονους όρους και προϋποθέσεις!

 • Μαζικούς μόνιμους διορισμούς και μονιμοποίηση όλων των νηπιαγωγών που έχουν εργαστεί τα τελευταία χρόνια στην εκπαίδευση, για την κάλυψη των πραγματικών κενών.

 • Τμήματα μέχρι 15 νήπια, ώστε να επιτελείται η παιδαγωγική πράξη με τους απαραίτητους όρους. Σε κάθε περίπτωση, σε όλα τα τμήματα που λειτουργούν με 15 μαθητές και άνω να τοποθετηθεί και δεύτερη/ος Νηπιαγωγός.

 • Στελέχωση όλων των νηπιαγωγείων με προσωπικό Ειδικής Αγωγής, τμήματα ένταξης και παράλληλη στήριξη για όλα τα παιδιά με ειδικές μαθησιακές ανάγκες.

 • Αίθουσες σε σύγχρονα κτήρια, όπου θα εξασφαλίζονται οι συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας και δυνατότητα σίτισης και χαλάρωσης των νηπίων. Χρονοδιάγραμμα αντικατάστασης όλων των τσίγκινων κλουβιών από σύγχρονα κτίρια.

 • Γενναία χρηματοδότηση των σχολικών επιτροπών από τον κρατικό προϋπολογισμό, ώστε να καλύπτονται οι ανάγκες λειτουργίας των Νηπιαγωγείων χωρίς επιβάρυνση των οικογενειών.

 • Ενιαίο, σύγχρονο και παιδαγωγικά αναβαθμισμένο αναλυτικό πρόγραμμα που θα ανταποκρίνεται στις σύγχρονες αναπτυξιακές ανάγκες των νηπίων με ευθύνη του κράτους και χωρίς καμία εμπλοκή δήμων, ΜΚΟ και επιχειρήσεων.

 • Εδώ και τώρα κατοχύρωση του ωραρίου των Νηπιαγωγών. Εξίσωση με αυτό των υπολοίπων εκπαιδευτικών της Πρωτοβάθμιας. Μείωση ωραρίου ανάλογα με τα χρόνια υπηρεσία για όλες/ους τους συναδέλφους.

 • Αυξήσεις στους μισθούς μας. Ξεπάγωμα στα Μ.Κ. της διετίες 2016 -2017. Άμεση επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού.

Αγωνιζόμαστε για το Νηπιαγωγείο που θα ικανοποιεί τις σύγχρονες μορφωτικές διαπαιδαγωγητικές ανάγκες όλων των παιδιών, σύμφωνα με τις δυνατότητες της εποχής μας.

Αθήνα, 22-11-2021