Σύλλογος Εκπαιδευτικών Π.Ε. Ηλιούπολης

"Μιχάλης Παπαμαύρος"

Διαδικτυακή εκδήλωση της Αγωνιστικής Συσπείρωσης Εκπαιδευτικών – Μπροστά στο 2021 συζητάμε για τις εξελίξεις στην εκπαίδευση και την αναγκαία απάντηση των εργαζομένων

Διαδικτυακή εκδήλωση της Αγωνιστικής Συσπείρωσης Εκπαιδευτικών


Τρίτη 5 Ιανουαρίου | 19:00
Μπροστά στο 2021 συζητάμε για τις εξελίξεις στην εκπαίδευση και την αναγκαία απάντηση των εργαζομένων

Η εκδήλωση θα μεταδοθεί:
YouTube:http://bit.ly/32B8u7X
Facebook:http://bit.ly/38pVHXQ


Oμιλίες:

 • Πανδημία και Εκπαίδευση: Δέκα μήνες μετά
  Ανδρέας Καργόπουλος, μέλος Δ.Σ. ΟΛΜΕ
 • Αποκωδικοποιώντας τις προτάσεις της έκθεσης Πισσαρίδη για την Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση
  Σπύρος Μαρίνης, μέλος Δ.Σ. ΔΟΕ

Παρεμβάσεις

 • Οι εξελίξεις στο χώρο των αναπληρωτών – συμβασιούχων εκπαιδευτικών
  Αποστόλης Στεργιόπουλος, αναπληρωτής, αντιπρόεδρος ΣΕΠΕ Δ. Γληνός
 • Σχολιάζοντας τις προτάσεις της ΑΔΙΠΔΕ για την επιλογή στελεχών
  Μάκης Μπαρμπέρης, αιρετός ΑΠΥΣΠΕ Αττικής

ΠΛΟΥΣΙΟ ΚΑΙ ΠΟΛΥ ΚΑΛΟ ΥΛΙΚΟ ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΓΙΑ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΗΛΙΚΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΩΣ ΤΗΝ ΕΚΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΚΑΙ ΛΥΚΕΙΟ!

Συνάδελφοι και φίλοι γονείς,

αυτό το πλούσιο υλικό για το ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ, είναι αποτέλεσμα συλλογικής δουλειάς, για να το χρησιμοποιήσετε όπως θέλετε στις τάξεις σας αλλά και …στα σπίτια σας.

Το υλικό περιέχει:

Παρουσίαση power point με θέμα «ΟΤΑΝ Η ΤΕΧΝΗ ΓΙΝΕΤΑΙ ΟΠΛΑ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΟΥ ΛΑΟΥ».

- Πρόταση για «ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΥΛΙΚΟ» για Νηπιαγωγείο, Α και Β Δημοτικού.

- Απόσπασμα από τα «ΓΕΝΕΘΛΙΑ» της Ζ. Σαρρή.

- Έργα της χαράκτριας ΚΑΤΡΑΚΗ.

- Έργα του χαράκτη ΤΑΣΣΟΥ.

- Παρουσίαση σε pdf ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ 1973-2020 για την περίπτωση που κάτι δεν πάει καλά στον παρακάτω σύνδεσμο, που περιέχει την ίδια παρουσίαση με ενσωματωμένα βίντεο και τραγούδια, που φυσικά προτείνεται αυτή να επιλεγεί.

Στον παρακάτω σύνδεσμο είναι μια συνολική παρουσίαση των γεγονότων του ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ με ενσωματωμένα βίντεο και τραγούδια. Πρέπει απλά να προσέξουμε ποια βίντεο και τραγούδια θα βάλουμε να ειδωθούν ή ακουστούν ολόκληρα, για να φτάσουμε στον χρόνο που εκτιμάμε ότι μπορούν να παρακολουθήσουν τα παιδιά με βάση την ηλικία τους (ολόκληρα όλα είναι συνολικά 1,5 ώρα).

Καλή δύναμη και υγεία  σε όλες και όλους και Καλούς Αγώνες, για να ΤΙΜΗΣΟΥΜΕ ΤΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ όπως του αξίζει! ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ!

Το μήνυμα του 95%…

Άρθρο του Σπύρου Μαρίνη, δασκάλου, εκλεγμένου στο Δ.Σ. της ΔΟΕ με την Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών

 

Το μήνυμα του 95%…

Το μήνυμα του 95% της αποχής από τις τηλε – εκλογές παρωδία για τα Υπηρεσιακά Συμβούλια των Εκπαιδευτικών, που έστησε το Υπουργείο Παιδείας στις 7 του Νοέμβρη, είναι ηχηρό και απολύτως ξεκάθαρο: Ο αυταρχισμός της κυβέρνησης, η λογική του «εντέλλεσθε», η καταπάτηση των συλλογικών αποφάσεων και η απόπειρα διάλυσης των σωματείων μας, δε θα περάσουν.

Για μια ακόμα φορά, μετά την ακύρωση της προσπάθειας να μπουν κάμερες στις τάξεις για τη ζωντανή μετάδοση του μαθήματος, αλλά και την απόπειρα να μετατραπούν οι εκπαιδευτικοί σε καταδότες των μαθητών που αγωνίζονται, μέσω των τηλε – απουσιών, το Υπουργείο Παιδείας «έφαγε τα μούτρα του».

Το Υπουργείο Παιδείας προσπαθεί να παρουσιάσει ως «εκλογές» μια διαδικασία – παρωδία, όπου οι υποψήφιοι αποσύρθηκαν, οι ψηφοφόροι δεν πήγαν να ψηφίσουν και οι εφορευτικές επιτροπές παραιτήθηκαν. Μόνο κάποιοι γνωστοί και μη εξαιρετέοι αρθογράφοι – μόνιμοι συκοφάντες των εκπαιδευτικών- πανηγυρίζουν μαζί με το Υπουργείο Παιδείας και υποστηρίζουν ότι «οι εκλογές ολοκληρώθηκαν ομαλά»…

Καθολικά οι εκπαιδευτικοί, μέσα από τις Ομοσπονδίες και τα σωματεία μας , συλλογικά και συγκροτημένα, με τη μαζική μας αποχή, υπερασπιστήκαμε το δικαίωμά μας να δρούμε και να σκεφτόμαστε ελεύθερα, να επιλέγουμε εμείς τον τρόπο εκλογής των αντιπροσώπων μας. Υπερασπιστήκαμε τα σωματεία μας από την κυβερνητική παρέμβαση, από τον κρατικό έλεγχο και τη νοθεία που εισάγεται μέσα από τις ηλεκτρονικές εκλογές (παραβίαση των καταστατικών, χτύπημα των συλλογικών διαδικασιών, κίνδυνοι ελέγχου, κατάργηση της μυστικότητας – ιδιωτικότητας κ.α.)

Το αποτέλεσμα των εκλογών αποτελεί μια μεγάλη πολιτική ήττα συνολικά για την κυβέρνηση της Ν.Δ., που πήρε «επάνω» της την απαράδεκτη αυτή διαδικασία, εντάσσοντάς την στον στρατηγικό σχεδιασμό «για τον ψηφιακό μετασχηματισμό του κράτους». Αλήθεια ποιον κοροϊδεύουν; Σχεδόν οκτώ μήνες είχε στη διάθεσή της η κυβέρνηση για να αναβαθμίσει τις δημόσιες υποδομές, όπως το Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο, ώστε να μην καταρρέουν από την πρώτη μέρα έναρξης της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης και να εφοδιάσει με τεχνολογικά μέσα τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς ώστε να συμμετέχουν ισότιμα στην εξ αποστάσεως «εκπαίδευση», όμως προτίμησε να ασχοληθεί με την φαρσοκωμωδία που μας παρουσίασε στις 7 Νοεμβρίου.

Είναι σίγουρο ότι η νίκη των εκπαιδευτικών αποκτά ακόμα μεγαλύτερη σημασία σε μια συγκυρία όπου η κυβέρνηση επιχειρεί να χτυπήσει το συνδικαλιστικό κίνημα, την αγωνιστική δράση, την ουσιαστική συζήτηση και οργάνωση στους χώρους δουλειάς, μέσα από το άθλιο νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας που επιδιώκει να φέρει για ψήφιση το επόμενο διάστημα.

Οι χιλιάδες εκπαιδευτικοί με τη στάση τους εξέφρασαν την έντονη δυσαρέσκειά τους στους κυβερνητικούς σχεδιασμούς, την αγανάκτησή τους για τη διαχείριση της πανδημίας στα σχολεία, αλλά και στην κοινωνία.

Είναι σίγουρο ότι πολλοί ενοχλήθηκαν αυτές τις μέρες από το κυβερνητικό «στραπάτσο». Και τι δεν έγραψαν οι μόνιμοι συκοφάντες των εκπαιδευτικών σε έντυπα και ηλεκτρονικά ΜΜΕ. «Το πρόβλημά τους είναι ότι χάνουν τη μια μέρα άδειας», έγραφαν. «Έθαψαν» το γεγονός ότι η θέση μας ήταν για «εκλογές καθημερινή χωρίς άδεια από την εργασία». «Θέλουν να συνωστίζονται στα εκλογικά τμήματα εν μέσω πανδημίας», έγραφαν. «Έθαψαν» το αίτημα μας για ολιγόμηνη μετάθεση των εκλογών σε ημερομηνία που θα εξασφαλίζονται οι υγειονομικοί όροι. «Τους φοβίζει η μαζικότητα που θα υπάρχει μέσω της ηλεκτρονικής ψήφου γιατί στους εκπαιδευτικούς κάνουν κουμάντο κάποιες μειοψηφίες», φώναζαν. Τι έχουν να πουν τώρα που η συμμετοχή από το 80% το 2018 έφτασε στο 5%; Μέχρι και «τεχνοφοβικούς» μας αποκάλεσαν αυτοί οι λίγοι που δεν «είδαν» και δεν «άκουσαν» ότι οι εκπαιδευτικοί διεκδικούμε να εξασφαλιστεί η κάλυψη, με ευθύνη και δαπάνη του κράτους, του αναγκαίου τεχνολογικού εξοπλισμού για μαθητές και εκπαιδευτικούς. Να δοθούν δωρεάν τάμπλετ και ηλεκτρονικοί υπολογιστές, δωρεάν σύνδεση γρήγορου Internet. Να υπάρξει αναβάθμιση του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου ώστε να καλύπτει όλες τις ανάγκες των Δημόσιων Σχολείων…

Αυτές τις μέρες κατανοήσαμε ακόμα καλύτερα ότι οι εργαζόμενοι έχουμε δύναμη. Δοκιμάσαμε ένα μικρό μόνο μέρος της, και βγήκαμε νικητές. Δυναμώνει μέσα μας η πεποίθηση ότι με ενότητα, με συσπείρωση και συμμετοχή στα σωματεία μας, με θέσεις και στόχους που απαντούν στις ανάγκες μας, μπορούμε να καθυστερήσουμε, να ανατρέψουμε αντιλαϊκούς σχεδιασμούς, να νικήσουμε τον φόβο, να εξουδετερώσουμε τις απειλές. Αυτή την εμπειρία μπορούμε να την αξιοποιήσουμε στον μεγάλο αγώνα που δίνουμε για άμεσα μέτρα προστασίας της υγείας, της ασφάλειας και της μόρφωσης ενάντια στην πολιτική που αφήνει αθωράκιστα τα σχολεία απέναντι στην πανδημία.

13-11-2020

Για τον φονικό σεισμό στη Σάμο

Για τον φονικό σεισμό στη Σάμο

Εκφράζουμε τα βαθιά μας συλλυπητήρια στις οικογένειες των δυο μαθητών που έχασαν άδικα τη ζωή τους στο μεγάλο σεισμό της Σάμου. Όλη η εκπαιδευτική κοινότητα θρηνεί για τους δυο μαθητές μας που σκοτώθηκαν άδικα από μια φυσική καταστροφή.

Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στους εκατοντάδες πληγέντες από το σεισμό στη Σάμο αλλά και στη Χίο. Ειδικά για στους τραυματίες, ευχόμαστε γρήγορα να αναρρώσουν. Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στον Τουρκικό λαό που υφίσταται εξίσου οδυνηρά τις συνέπειες του σεισμού.

Ο σεισμός έγινε σε ώρα που είχαν σχολάσει τα σχολεία της Δευτεροβάθμιας και τα Ολοήμερα στην Πρωτοβάθμια είχαν διάλειμμα. Σε διαφορετική περίπτωση ο κίνδυνος για μαθητές και εκπαιδευτικούς θα ήταν πολύ μεγαλύτερος.

Απαιτούμε η κυβέρνηση να πάρει όλα εκείνα τα απαραίτητα μέτρα ώστε να στηρίξει τους πληγέντες μαθητές μας και τις οικογένειες τους συνολικά το λαό στη Σάμο αλλά και στη Χίο.

Άμεσα να ελεγχθούν τεχνικά όλα τα σχολικά κτίρια για την στατικότατα τους. Να μην επαναλειτουργήσει κανένα σχολείο αν δεν είναι εγγυημένη η ασφαλής λειτουργία και πρόσβαση σε αυτά.

Καλούμε όλους τους συναδέλφους, με το πνεύμα αλληλεγγύης που διακρίνει τον κλάδο, να στηρίξουν μαθητές και εκπαιδευτικούς που έχουν ανάγκη με όλα τα μέσα.

Ειδικά για τους συναδέλφους που υπηρετούν στο νησί και είναι από άλλες περιοχές και μπορεί να έχουν μεγαλύτερη ανάγκη, η στήριξη πρέπει να είναι άμεση.

Όποιοι συνάδελφοι αντιμετωπίζουν έκτακτες ανάγκες, έχουν πρόβλημα στέγης και διαμονής, χρειάζονται ενημέρωση ή αντιμετωπίζουν την οποιαδήποτε δυσκολία, μπορούν να επικοινωνούν με τους παρακάτω συναγωνιστές εκπαιδευτικούς που υπηρετούν στο νησί:

Πρωτοβάθμια: Μαρούπας Βαγγέλης (6973241428 ) & Ελισσάβετ Πόθα (6970292794)

Δευτεροβάθμια: Πανούσος Χρήστος (6948077722)

Οι εκπαιδευτικοί έχουμε φωνή…

Οι εκπαιδευτικοί έχουμε φωνή…

Έγγραφη σύσταση έστειλε ο Διευθυντής Εκπαίδευσης της Ανατολικής Αττικής προς τον συνάδελφο και εκλεγμένο στο ΔΣ της Ε’ ΕΛΜΕ Αν. Αττικής Μιχάλη Ρούσσο, ύστερα από την «κλήση του σε απολογία», στις 6/3/20. Αγνόησε τους δεκάδες συναδέλφους, τα σωματεία και την ΑΣΓΜΕ που παραβρέθηκαν εκείνη την μέρα σε παράσταση διαμαρτυρίας και κατήγγειλαν την τρομοκρατία στη διακίνηση των ιδεών, την προσπάθεια καταστολής, τα εμπόδια που βάζει η διοίκηση στην επικοινωνία με τους μαθητές μας, τους γονείς τους και τους συναδέλφους.

Αφού είδε λοιπόν ότι ούτε με την αστυνομία, ούτε με τις απολογίες δεν κατάφερε να φιμώσει την φωνή των εκπαιδευτικών ο ΔΔΕ αποδεικνύει με την νέα του επιστολή αποφάσισε να το πάει ένα βήμα παραπέρα, να δώσει αυστηρές συστάσεις για το τι θα λέμε στα παιδιά μας μέσα και έξω από τις τάξεις.

Είναι αποκαλυπτική η τοποθέτηση του ότι «η εν γένει διαπαιδαγώγηση των μαθητών γίνεται μέσα στο πλαίσιο της εκπαιδευτικής πολιτικής με την καθοδήγηση των σχολικών συμβούλων και των στελεχών της διοίκησης της εκπαίδευσης».

Η ίδια η ζωή έδειξε ότι ευτυχώς οι εκπαιδευτικοί κοιτώντας τα παιδιά στα μάτια, ζώντας από κοντά τα προβλήματα τους, τις αγωνίες τους υπηρετούν το ρόλο τους ως παιδαγωγοί, ως άνθρωποι και ως εργαζόμενοι και όχι σαν αποστειρωμένοι, υπάκουοι υπηρέτες μιας αντιλαϊκής πολιτικής.

Αναρωτιόμαστε -με βάση τις υποδείξεις του ΔΔΕ-

 • Aν ήταν λάθος που μιλήσαμε στους μαθητές μας για το θάνατο του GeorgeFloyd και τις αιτίες του ρατσισμού και δεν πήραμε πρώτα έγκριση από τον Σύμβουλο;

 • Ήταν λάθος που τους μιλήσαμε για τις κάμερες και εμποδίσαμε το σχολείο να γίνει BigBrother;

 • Παρανομήσαμε που ανοίξαμε συζήτηση για το ποια συμφέροντα, ποια πολιτική έβαλε την φωτιά στο Μάτι, έφερε τις πλημμύρες στην Μάνδρα και την μόλυνση στο Σαρωνικό, αφού αυτή η θεματολογία δεν εντασσόταν στις εγκυκλίους;

 • Είναι παράτυπο που ανοίγουμε κουβέντα στους μαθητές μας για την εθνική αντίσταση ενάντια στην ναζιστική κατοχή, για τον αντιφασιστικό αγώνα των λαών, αφού το Υπουργείο Παιδείας αφαίρεσε ολόκληρη την ύλη του 20ου αιώνα από τα σχολικά βιβλία;

 • Μήπως ο φυσικός και ο βιολόγος κακώς διδάσκει τη θεωρία της εξέλιξης που καταρρίπτει τις απόψεις για την ανώτερη φυλή, μιας και το κεφάλαιο αυτό μπαινοβγαίνει στην ύλη των σχολικών βιβλίων;

 • Ο χημικός και ο φυσικός θα μιλήσουν για τη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι, ποιος και γιατί έσπειρε αυτό τον όλεθρο;

 • Ο μαθηματικός θα διδάξει την επιστήμη του, ή θα ακολουθήσει τις αντιεπιστημονικές θεωρίες ότι πέντε και έξι κάνει περίπου δέκα;

 • Αν κάποιος εκπαιδευτικός θέλει να μοιραστεί τις σκέψεις του με τους μαθητές του μέσα ή και έξω από το σχολείο, για το σχολείο που είναι container, για τις ελλείψεις στον εξοπλισμό της εξ αποστάσεως διδασκαλίας, για τα κύματα πολέμου που φέρνουν τα προσφυγόπουλα στην γειτονιά μας, αυτό μάλλον είναι απαγορευμένη πράξη για τον κο ΔΔΕ αφού η «προσφορά κάθε διανοητικής, ηθικής, κοινωνικής, αλλά και ιστορικής παιδείας πρέπει να γίνεται στα «νόμιμα πλαίσια» της εκπαιδευτικής πολιτικής που αφήνει τους μαθητές χωρίς σχολεία, χωρίς εκπαιδευτικούς και με βιβλία που παραποιούν την επιστημονική και ιστορική αλήθεια.

Ματαίως προσπαθεί η διοίκηση και κάθε αντιλαϊκή εξουσία να σταματήσει τη ροή του ποταμού, τη δύναμη του ανθρώπου να αναζητά την αλήθεια, να κατανοεί τον κόσμο που ζει και να τον αλλάζει.

Να μην μιλάμε λοιπόν ουσιαστικά στα παιδιά μας, θέλει αυτό το βάρβαρο καπιταλιστικό σύστημα. Να μην μιλάμε για αυτά που ζουν, για αυτά που βάζουν αλυσίδες στη ζωή τους και στη ζωή μας

Ευτυχώς που δεν σκύβουμε το κεφάλι. Που παλέψαμε με τους μαθητές μας ενάντια στο Λύκειο- εξεταστικό μαραθώνιο (Αρσένη,Γαβρόγλου, Κεραμέως) την Τράπεζα θεμάτων, την κατάργηση τμημάτων στα σχολεία. Ενάντια στις απολύσεις εκπαιδευτικών και την κατάργηση τμημάτων στα ΕΠΑΛ. Ενάντια στο όριο ηλικίας στα ΕΠΑΛ, που τελικά έμεινε στα χαρτιά.

Ευτυχώς που τους μιλάμε και αγωνιζόμαστε μαζί χωρίς την έγκριση κυβερνητικών υπάλληλων, γιατί αλλιώς κάποιοι μαθητές μας μάλλον δεν θα έμπαιναν ποτέ σε καινούρια σχολεία, το δηλητήριο του ρατσισμού και της Χρυσής Αυγής δεν θα συναντούσε παιδαγωγικά αντισώματα και τα βιβλία ακόμα θα μιλούσαν για το συνωστισμό της Σμύρνης…

Αν προσαρμόζαμε τη φωνή στο κρεβάτι του προκρούστη της εκάστοτε «νομιμότητας», η ζωή μας και η ζωή των μαθητών μας θα ήταν πολύ χειρότερη.

Δεν μας προκαλεί καν έκπληξη η προσπάθεια του αυτή, αφού και το σημερινό Υπουργείο Παιδείας, όπως και οι προηγούμενες κυβερνήσεις μιλάνε για εκπαίδευση χωρίς πολιτικές προεκτάσεις σε μια περίοδο που αλωνίζουν στα σχολεία παντός είδους ΜΚΟ, δεκάδες προγράμματα μεγάλων πολυεθνικών εταιρειών. Η ΔΔΕ Αν. Αττικής πρωτοστάτησε στην διοργάνωση εκδήλωσης της Αμερικάνικης Πρεσβείας με θέμα το περιβάλλον (μάλλον μετά από βομβαρδισμό θα έπρεπε να είναι ο τίτλος…)

Δεν χρειάζεται και πολύ σκέψη για να καταλάβουμε γιατί όλες οι κυβερνήσεις μέχρι τώρα δίνουν τα ρέστα τους για να περάσουν την περιβόητη αξιολόγηση. Θέλουν ένα εκπαιδευτικό που θα αδιαφορεί για τις συνθήκες ζωής και εκπαίδευσης των μαθητών, που θα προσαρμόζεται στην ανισότητα και αδικία, που θα υπηρετεί ένα σύστημα που θέλει την πλειοψηφία της νέας γενιάς χωρίς κριτική σκέψη, παιδιά που δε θα κατανοούν τίποτα, που θα άγονται και θα φέρονται από τον κάθε επιτήδειο και θα σύρονται από τα 17 να ψηφίσουν όποιον τους υποδεικνύουν κάθε φορά τα συμφέροντα των οικονομικά ισχυρών.

Δεν θα τους κάνουμε το χατίρι! Διεκδικούμε τη ζωή και τα όνειρά μας με βάση τις σύγχρονες ανάγκες μας, μιας και ζούμε στον 21ο αιώνα της ρομποτικής και της αυτοματοποίησης.

Ρομποτάκια και ανδράποδα όμως δεν θα γίνουμε!

Όσες επιστολές και απειλές και να στείλουν τα στόματα μας έχουνε φωνή!

16 Ιουνίου 2020