Σύλλογος Εκπαιδευτικών Π.Ε. Ηλιούπολης

"Μιχάλης Παπαμαύρος"

ΚΙΝΗΤΟΠΟΊΗΣΗ 10 Δεκέμβρη 18.00 ΠΡΟΠΥΛΑΙΑ και ΠΟΡΕΙΑ προς τη Βουλή για Μόνιμους Διορισμούς

ΟΛΕΣ ΚΑΙ ΟΛΟΙ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ 10 ΤΟΥ ΔΕΚΕΜΒΡΗ ΣΤΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΤΑ ΠΡΟΠΥΛΑΙΑ ΣΤΙΣ 18:00 ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΠΡΟΣ ΤΗ ΒΟΥΛΗ,

 ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΗ ΜΟΝΙΜΗ ΚΑΙ ΣΤΑΘΕΡΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ,

 ΓΙΑ ΤΗ ΜΟΝΙΜΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΡΑ ΤΩΝ 25.000 ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΩΝ,

 ΓΙΑ ΤΗΝ  ΕΞΙΣΩΣΗ ΤΩΝ  ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΜΟΝΙΜΩΝ ΚΑΙ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΩΝ!

 

 • Συναδέλφισσες, συνάδελφοι, φίλοι γονείς,

Η μονιμοποίηση όλων των 25.000 συμβασιούχων που εργάζονται στην εκπαίδευση τα τελευταία χρόνια και η εξίσωση των δικαιωμάτων και των αδειών τους με αυτές των μονίμων εκπαιδευτικών  αποτελούν πάγια και δίκαια αιτήματα του κλάδου. Δυστυχώς, και η σημερινή κυβέρνηση , όπως και οι προηγούμενες συνήθιζαν και συνηθίζουν να τα χαρακτηρίζουν «ουτοπικά» και «ανέφικτα», αφού γι΄ αυτούς η εκπαίδευση δεν είναι παρά μόνο μία δαπάνη και όχι δικαίωμα!.

Έρχονται όμως εκλογές και η κυβέρνηση κάνει εξαγγελίες για μονιμοποίηση 4.500 συμβασιούχων αναπληρωτών. Σταγόνα στον ωκεανό μπροστά στις τεράστιες ανάγκες των σχολείων σε εκπαιδευτικούς, επιχειρώντας παράλληλα να διασπάσει τον κλάδο και να υπερισχύσει το «διαίρει και βασίλευε». Η μόνιμη και σταθερή δουλειά είναι αναφαίρετο δικαίωμα κάθε εργαζόμενου, κάθε ανθρώπου για να μπορεί να ζει με αξιοπρέπεια, να έχει υγεία και περίθαλψη, να μπορεί να κάνει οικογένεια. Γι΄ αυτό, δεν πρέπει να μπαίνουμε σε καμιά λογική κριτηρίων, δε θα γίνουμε συνένοχοι με το Υπουργείο για το ποιος θα απολυθεί ή θα μείνει άνεργος και για το ποιος θα δουλέψει. Πρέπει να μας βρουν ενωμένους απέναντί τους!

Το μόνο αίτημα σήμερα, που μπορεί να απαντήσει όχι μόνο στην προκλητική κοροϊδία του Υπουργείου και της κυβέρνησης, αλλά και στις σύγχρονες ανάγκες των μαθητών μας για ουσιαστική μόρφωση και των εργαζομένων για μόνιμη και σταθερή δουλειά, είναι η μονιμοποίηση εδώ και τώρα όλων των συμβασιούχων αναπληρωτών που δουλεύουν στην εκπαίδευση.

Στον αγώνα αυτό, πρέπει να έχουμε συμμάχους και τους γονείς των μαθητών μας. Σαν μια γροθιά να παλέψουμε για τα εκπαιδευτικά δικαιώματα των παιδιών και για ένα ελπιδοφόρο μέλλον γι΄ αυτά, χωρίς ελαστική εργασία, χωρίς εκμετάλλευση.  Μαζί με χιλιάδες συναδέλφους, συμβασιούχους, ελαστικά εργαζόμενους από άλλους κλάδους παλεύουμε για τις σύγχρονες ανάγκες μας. Παλεύουμε μαζί για τον ίδιο σκοπό!

 • Καλούμε όλους τους/τις συναδέλφους/ισσες, μόνιμους και αναπληρωτές, στη ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ τη Δευτέρα 10/12 στα Προπύλαια στις 18.00 και ΠΟΡΕΙΑ προς τη Βουλή! 
 • Καλούμε τους Συλλόγους και τις Ενώσεις Γονέων να στηρίξουν τον αγώνα για την κάλυψη όλων των κενών με μαζικούς μόνιμους διορισμούς τώρα, για την εξίσωση των δικαιωμάτων των αναπληρωτών με των μονίμων!

Να αποσυρθεί τώρα το νομοσχέδιο του Υπ. Αθλητισμού!

Να αποσυρθεί τώρα το νομοσχέδιο του Υπ. Αθλητισμού!

 

Υπογράφουμε ηλεκτρονικά στη διεύθυνση:

 https://www.ipetitions.com/petition/oxi-stin-ypobathmisi-tis-fysikis-agogis

Το ποτήρι ξεχείλισε! Ξεσηκωμός σε όλους τους γυμναστές!

Να μην περάσει η διάλυση των πτυχίων μας!

Με το σχέδιο νόμου «Επιτροπή επαγγελματικού αθλητισμού – προπονητές και εκπαιδευτές – ιδιωτικά γυμναστήρια και ιδιωτικές σχολές εκμάθησης αθλημάτων και άλλες διατάξεις» η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δίνει τη χαριστική βολή στο δικαίωμά των αποφοίτων των ΤΕΦΑΑ να εργαστούν σαν γυμναστές-προπονητές. Είναι τόσο ξετσίπωτοι που θέλουν να περάσουν το σχέδιο νόμου με τη μορφή του επείγοντος για να προλάβουν τις αντιδράσεις μας! Συγκεκριμένα το σχέδιο νόμου:

 • Αναγνωρίζει επίσημα τα «πτυχία προπονητικής» που πουλάνε τα διάφορα ιδιωτικά κολλέγια και ινστιτούτα.
 • Δεν καταργεί τις σχολές προπονητών της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού και επιπλέον φτιάχνει προγράμματα προπονητικής στα ΙΕΚ!
 • Υπονομεύει τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων ΤΕΦΑΑ με ειδίκευση στο ποδόσφαιρο.
 • Εισάγεται για πρώτη φορά η έννοια του «εκπαιδευτή» για «αθλητική αναψυχή»!!! Ο «εκπαιδευτής» θα ασκεί το επάγγελμα με μοναδικό προσόν την «εμπειρία» (!) της Φυσικής Αγωγής χωρίς θεωρητική κατάρτιση! Πρόκειται για διάταξη επικίνδυνη για την υγεία των ίδιων των αθλούμενων!

Ουσιαστικά οι απόφοιτοι των ΤΕΦΑΑ θα παίρνουν ένα πτυχίο χωρίς αξία! Θα αναγκάζονται να κυνηγάνε πανάκριβα σεμινάρια, να ανταγωνίζονται με τους προπονητές-απόφοιτους διάφορων κολλεγίων, ισοπεδώνοντας τα δικαιώματα όλων μας προς τα κάτω. Οι μόνοι που πανηγυρίζουν είναι οι κολλεγιάδες και τα επιχειρηματικά συμφέροντα στον αθλητισμό που βλέπουν το εμπόρευμά τους να αναβαθμίζεται!

Η συνειδητή εγκατάλειψη και απαξίωση των ΤΕΦΑΑ δεν θα περάσει!

Την ίδια ώρα υποβαθμίζεται ακόμα περισσότερο η Φυσική Αγωγή και ο Σχολικός Αθλητισμός μέσα στα σχολεία με την μείωση των ωρών διδασκαλίας του μαθήματος σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης. Δυστυχώς και για αυτή την κυβέρνηση αλλά και για τις προηγούμενες, το μάθημα της Γυμναστικής θεωρείται ο «φτωχός συγγενής». Αυτό δείχνουν οι μηδενικές προσλήψεις καθηγητών Φυσικής Αγωγής. Μόλις 1 καθηγητής Φυσικής Αγωγής σε 131 μαθητές στα Γυμνάσια και σε 198 μαθητές στα Λύκεια(!). Στα δημοτικά δίνεται η δυνατότητα να κάνει το μάθημα ο δάσκαλος αν δεν υπάρχει καθηγητής Φυσικής Αγωγής.

Συγχρόνως είναι τραγικές οι ελλείψεις σε υποδομές και εξοπλισμό, τα σύγχρονα γυμναστήρια θεωρούνται εξαίρεση και όχι ο κανόνας στα σχολεία.

Και όλα αυτά σε μια χώρα «πρωταθλήτρια» στην παχυσαρκία!

Όλοι εμείς οι γυμναστές μόνιμοι και αναπληρωτές, μαζί με τους φοιτητές των ΤΕΦΑΑ, με το συλλογικό μας αγώνα έχουμε τη δύναμη να το αποτρέψουμε!

Διεκδικούμε:

 • Να αποσυρθεί τώρα το νομοσχέδιο του Υπουργείου Αθλητισμού!
 • Ουσιαστική αναβάθμιση των σπουδών στα ΤΕΦΑΑ.
 • Το πτυχίο να κατοχυρώνει την πλήρη άσκηση του επαγγέλματος.
 • Αναβάθμιση του Σχολικού Αθλητισμού, με προσλήψεις μόνιμων εκπαιδευτικών!
 • Αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για την παιδεία και τον μαζικό αθλητισμό στο ύψος των σύγχρονων αναγκών.
 • Όχι στην εξίσωση των πτυχίων μας με τα ιδιωτικά κολλέγια

Μαζεύουμε υπογραφές στην ηλεκτρονική διεύθυνση:

https://www.ipetitions.com/petition/oxi-stin-ypobathmisi-tis-fysikis-agogis

Καλούμε τις ΕΛΜΕ και του Συλλόγους Πρωτοβάθμιας και τις Ομοσπονδίες ΔΟΕ – ΟΛΜΕ να απαιτήσουν να αποσυρθεί το ν/σ της κυβέρνησης.

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΕ ΤΑΚΤΙΚΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΜΑΣ

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΕ ΤΑΚΤΙΚΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΜΑΣ

ΤΕΤΑΡΤΗ 12 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ ΣΤΟ 1Ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΗΛΙΟΥΠΟΛΗΣ

 Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Το Δ.Σ. του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Π.Ε. Ηλιούπολης «Μ.Παπαμαύρος», καλεί τα μέλη του σε Απολογιστική Γενική Συνέλευση , όπως προβλέπεται από το καταστατικό του Συλλόγου μας. Υπενθυμίζουμε ότι φέτος δεν έχει εκλογική διαδικασία γιατί το Δ.Σ. και η Ε.Ε. έχουν διετή θητεία.

Η Γενική Συνέλευση θα γίνει την Τετάρτη 12/12/ 2016 και ώρα  8.30 π.μ. έως 13.00 μ.μ. στο 1ο ΔΣ Ηλιούπολης, (Φλέμιγκ 1).

Ημερήσια διάταξη:

 • Εκλογή προεδρείου
 • Απολογισμός των αντιπροσώπων του Συλλόγου στην 87η Γ.Σ. του Κλάδου.
 • Οικονομικός απολογισμός Ταμείου και ψήφισή του.
 • Ενδιάμεσος απολογισμός πεπραγμένων Δ.Σ. Συλλόγου – Κριτική Πεπραγμένων και ψήφισή τους.
 • Προτάσεις μελών για τη νέα συνδ. χρονιά – Ψηφίσματα.

Για την ημέρα της Συνέλευσης έχει δοθεί συνδικαλιστική άδεια για τους συναδέλφους μέλη του Συλλόγου μας. Οι συνάδελφοι που δεν είναι μέλη του Συλλόγου ή ανήκουν σε άλλο Σύλλογο, πρέπει να εργάζονται στα σχολεία τους. 

Δικαίωμα εγγραφής στο Σύλλογο έχουν όλοι οι συνάδελφοι που υπηρετούν με οποιαδήποτε μορφή εργασίας (μόνιμοι, αναπληρωτές ) στα σχολεία Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης της περιοχής μας μέχρι και την ημέρα της Γ.Σ.

Η συνδρομή για το τρέχον συνδικαλιστικό έτος 2016-2017 είναι 28 ευρώ  για τους μόνιμους εκπ/κούς και 15 ευρώ για τους αναπληρωτές. Η τακτοποίηση της ετήσιας συνδρομής είναι καταστατική υποχρέωση. Τα έσοδα από τις συνδρομές εξυπηρετούν τη λειτουργία και τις δράσεις του συλλόγου μας καθώς και τις συνδρομές στη ΔΟΕ. Ταυτόχρονα δίνουν τη δυνατότητα στα μέλη μας να εκφράζουν την άποψη τους, να συμμετέχουν στις συνελεύσεις και αποφάσεις, να παίρνουν την κάρτα εκπαιδευτικού της Δ.Ο.Ε. που μπορεί να χρησιμοποιηθεί και  για τα στρατιωτικά πρατήρια και κυρίως να συμβάλλουν στην αναγκαία για την εποχή μας ανασύνταξη του συνδικαλιστικού αγωνιστικού κινήματος. Σήµερα περισσότερο από ποτέ χρειαζόµαστε τα συνδικαλιστικά μας σωµατεία.  Οι υλικοί όροι ύπαρξης των σωµατείων και η διαχείριση των οικονοµικών τους είναι αναγκαίο να εξυπηρετούν έναν τέτοιο βασικό προσανατολισµό: την απόκρουση αυτών των πολιτικών και την οργάνωση αγώνων µε προοπτική.

Καλούμε όλους τους συναδέλφους να πάρουν μαζικά μέρος στη Γενική Συνέλευση. Το μοναδικό μας όπλο, απέναντι στην πολύπλευρη επίθεση που δεχόμαστε είναι το σωματείο μας. Χρειάζεται να το στηρίξουμε αλλά και να το υπερασπιστούμε, σήμερα που η κυβέρνηση απεργάζεται τρόπους για το χτύπημα των συνδικάτων και του κινήματος συνολικά.

ΠΑΙΡΝΟΥΜΕ ΜΑΖΙΚΑ ΜΕΡΟΣ ΣΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΜΑΣ ΣΤΙΣ 12/12/2018!

ΝΟΡΒΗΓΙΑ – Χιλιάδες παιδιά στερούνται παιδιατρικών φαρμάκων

ΝΟΡΒΗΓΙΑ
Χιλιάδες παιδιά στερούνται παιδιατρικών φαρμάκων

Λείπουν από αντικαρκινικά φάρμακα και αντιβιώσεις μέχρι συμπληρώματα σιδήρου, επειδή «η αγορά είναι μικρή» και δεν συμφέρει τη φαρμακοβιομηχανία!

ΟΣΛΟ.–

Χιλιάδες παιδιά στη Νορβηγία – σε μια από τις πιο προηγμένες και αναπτυγμένες καπιταλιστικές χώρες του κόσμου – στερούνται κάθε χρόνο τα κατάλληλα παιδιατρικά φάρμακα, επειδή «η αγορά είναι μικρή» και οι φαρμακοβιομηχανίες δεν αποκομίζουν τα αναμενόμενα κέρδη! Αυτό προκύπτει από προχτεσινές καταγγελίες της Νορβηγικής Παιδιατρικής Εταιρείας και δηλώσεις στελεχών της φαρμακοβιομηχανίας στην εφημερίδα «Dagsavisen».

Οπως αναφέρει το ρεπορτάζ της νορβηγικής εφημερίδας, «παρόλο που υπάρχουν περισσότερα από εκατό διαφορετικά φάρμακα για μικρά παιδιά στη Νορβηγία, στην πραγματικότητα παρατηρείται έλλειψη στα πιο κοινά, τα πιο σημαντικά, τα πιο αποτελεσματικά σκευάσματα (…) σε μορφή σιροπιού ή σταγόνων (…) Οι νορβηγικές υγειονομικές αρχές θεωρούν ότι οι μηχανισμοί της αγοράς μπορούν να εξασφαλίσουν την προσφορά των παιδιατρικών φαρμάκων. Ωστόσο (…) τα παιδιά είναι μια μικρή αγορά και χρειάζονται μικρές δόσεις φαρμάκων και οι δυνατότητες κερδοφορίας είναι χαμηλές».

«Αρκετές χιλιάδες παιδιά χρειάζονται κάθε χρόνο φάρμακα που δεν είναι διαθέσιμα», δηλώνουν σε επιστολή τους στην εφημερίδα οι παιδίατροι Χένρικ Ιργκενς και Κέτιλ Στέρνταλ (επικεφαλής της Παιδιατρικής Εταιρείας). «Αντ” αυτού, συνταγογραφούνται αντιβιώσεις και άλλα φάρμακα για ενήλικες, που είναι σε μορφή χαπιού, το οποίο πρέπει να σπάσει σε μικρές δόσεις, ενώ είναι δύσκολο για τα μικρά παιδιά να τα καταπιούν», συνεχίζουν.

Οι επιπτώσεις στην υγεία των παιδιών είναι σημαντικές. «Πολλά από τα πιο κοινά φάρμακα σε μικρές δόσεις δεν είναι κατάλληλα για παιδιά. Οι Νορβηγοί παιδίατροι υποχρεώνονται να συνταγογραφούν αντιβιοτικά που γνωρίζουν ότι δεν είναι τα καλύτερα για το παιδί ή για την ανάπτυξη αντοχής στα αντιβιοτικά», συμπληρώνουν. Στο μεταξύ, «σχετικά απλές διαγνώσεις που κανονικά αντιμετωπίζονται στο σπίτι, τελικά καταλήγουν σε νοσηλεία εξαιτίας της έλλειψης φαρμάκων», επισημαίνουν. «Παρότι χιλιάδες άρρωστα παιδιά στη Νορβηγία χρειάζονται φάρμακα, αυτό δεν είναι προφανώς οικονομικά συμφέρον…», γράφουν και τονίζουν ότι αφορά όλες τις κατηγορίες σκευασμάτων, από αντικαρκινικά φάρμακα για παιδιά μέχρι απλές αντιβιώσεις, αντιικά φάρμακα ή συμπληρώματα σιδήρου.

Σε μια κυνική δήλωση, ο σύμβουλος της Νορβηγικής Φαρμακοβιομηχανίας (LMI), Ινγκε Γιόχανσεν, παραδέχεται ανοιχτά ότι «η έλλειψη παιδιατρικών φαρμάκων οφείλεται στο γεγονός ότι η νορβηγική αγορά είναι μικρή». «Είναι πολιτικός στόχος να έχουμε τη χαμηλότερη δυνατή τιμή. Μαζί με τη σχετικά χαμηλή ζήτηση, σημαίνει ότι η αγορά πιέζεται», εξήγησε. «Η ελάχιστη παραγωγή είναι πολύ μεγαλύτερη από την κατανάλωση στη Νορβηγία και με χαμηλή ζήτηση, απλά δεν ξεκινά η παραγωγή ορισμένων φαρμάκων», συμπλήρωσε. Αλλά και η εισαγωγή φαρμάκων προς τη Νορβηγία εξαρτάται αποκλειστικά από την κερδοφορία των προμηθευτών και των διακινητών, σημειώνεται.

Αναδημοσίευση από ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ

Θύματα της εκμεταλλευτικής κοινωνίας και τα παιδιά

 Θύματα της εκμεταλλευτικής κοινωνίας και τα παιδιά

Σε μια εκμεταλλευτική κοινωνία, η οποία «γεννά» διακρίσεις, φτώχεια, ανεργία, πολέμους, προσφυγιά, εμπόριο ανθρώπων, κοινωνικούς αποκλεισμούς ευάλωτων κοινωνικών ομάδων ιδίως των ΑμεΑ και συνεχείς παραβιάσεις θεμελιωδών δικαιωμάτων των λαϊκών στρωμάτων, τα παιδιά δεν θα μπορούσαν να αποτελούν εξαίρεση. Αντιθέτως δέχονται τα μεγαλύτερα πλήγματα. Έτσι, και στη χώρα μας καταγράφονται σοβαρές καταπατήσεις θεμελιωδών δικαιωμάτων του παιδιού, οι οποίες αυξήθηκαν με αλματώδη ρυθμό στα χρόνια της καπιταλιστικής κρίσης.

Σε αυτές περιλαμβάνονται παραβιάσεις που αφορούν στα δικαιώματα στην Εκπαίδευση, στην Υγεία και την ασφάλεια του παιδιού.

Μπορεί ο Δεκέμβρης και οι γιορτές που τον συνοδεύουν να είναι κατεξοχήν «οι μέρες των παιδιών». Τρυφερές και ζεστές αγκαλιές, ένα παιχνίδι «δώρο» του Αη Βασίλη κ.λπ. Δεν συμβαίνει, όμως, το ίδιο για όλα τα παιδιά αυτού του κόσμου. Γιατί σχεδόν παντού υπάρχουν κατατρεγμένες αθώες ψυχές, παιδιά ταπεινωμένα και πεινασμένα, παιδιά εύκολα θύματα της όποιας εκμετάλλευσης. Κι αυτές οι γιορτινές μέρες γι” αυτά τα παιδιά είναι, δυστυχώς, σκληρές, αφού η αδικία φαντάζει και είναι ακόμη μεγαλύτερη…

Στις 20 Νοέμβρη ήταν η Παγκόσμια Μέρα διακήρυξης και υπογραφής της Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Παιδιού. Στις 11 Δεκέμβρη είναι η Παγκόσμια Μέρα του Παιδιού.

Οι θεμελιώδεις αρχές που περιέχονται στη Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Παιδιού, μιλούν για την «προστασία του παιδιού από τη βία και την κακοποίηση, ειδικότερα από σεξουαλική κακοποίηση και εκμετάλλευση, από οικονομική εκμετάλλευση και εργασία, σε μέρη ή συνθήκες που βλάπτουν την υγεία του ή παρεμποδίζουν την εκπαίδευσή του, αλλά και στη διάρκεια πολεμικών συρράξεων».

Αδίστακτοι για τη συσσώρευση πλούτου

Δεν μπορείς να χύνεις κροκοδείλια δάκρυα για τα παιδιά, όταν:

1. Το 82% του πλούτου που δημιουργήθηκε το 2017 σε όλο τον κόσμο πήγε στα χέρια του 1% των πλουσιότερων ανθρώπων του πλανήτη.

2. Το φτωχότερο 50% των παγκόσμιου πληθυσμού δεν είχε το παραμικρό όφελος από την παγκόσμια ανάπτυξη της ίδιας χρονιάς.

3. Οταν υπάρχουν 250 εκατομμύρια παιδιά που εργάζονται σε όλο τον κόσμο, τα στοιχεία που υπάρχουν μόνο τις θεμελιώδεις αρχές της Σύμβασης δεν θυμίζουν.

4. Οταν σχεδόν 1.000.000 παιδιά παρασύρονται ή εξαναγκάζονται στην πορνεία κάθε χρόνο από το τεράστιο δίκτυο σεξουαλικής εκμετάλλευσης παιδιών, τουλάχιστον 60.000.000 απ” τα 250.000.000 εργαζόμενα παιδιά δουλεύουν σε ιδιαίτερα δύσκολες και απάνθρωπες συνθήκες (ορυχεία, φυτείες, βιομηχανίες, παιδιά σκλάβοι και οικιακοί βοηθοί), 300.000 παιδιά στρατολογούνται ή απάγονται για να υπηρετήσουν σε ένοπλες ομάδες και στρατούς, 100 εκατομμύρια παιδιά – κυρίως κορίτσια – δεν πηγαίνουν σχολείο, ενώ 600 – 700 εκατομμύρια παιδιά ζουν με λιγότερο από ένα δολάριο τη μέρα.

5. Ο ΟΗΕ, η UNΙCEF, ο ΔΟΕ κάνουν λόγο για πάνω από 250 εκατομμύρια παιδιά, ηλικίας από 5 έως 14 ετών, που εργάζονται σε σύγχρονα κολαστήρια.

6. Όταν 100 εκατομμύρια που ζουν στους δρόμους, εύκολα θύματα σε κάθε μορφή εκμετάλλευσης, ή σαν τα 300 εκατομμύρια παιδιά που ζουν σε τενεκεδουπόλεις στον αναπτυσσόμενο κόσμο.

7. Όταν στην Ευρώπη εργάζονται παράνομα 300 έως 500 χιλιάδες ανήλικοι, θύματα σεξουαλικής εκμετάλλευσης, καθώς προωθούνται από χώρες του Τρίτου Κόσμου, όπου κατοικούν.

8. Όταν 1 στα 6 παιδιά του πλανήτη εργάζεται σε περιβάλλον που βλάπτει την ψυχική και σωματική του υγεία.

9. Όταν περίπου 85 εκατομμύρια παιδιά εργάζονταν, με βάση στοιχεία του 2013, σε ορυχεία, λατομεία και άλλους επικίνδυνους χώρους δουλειάς ή με επικίνδυνα υλικά, όπως χημικά. Από αυτά, τα 30 εκατομμύρια είναι κορίτσια και τα 37 εκατομμύρια είναι παιδιά 5 – 14 ετών και κάθε χρόνο τουλάχιστον 22.000 από αυτά σκοτώνονται σε εργατικά «ατυχήματα». Χιλιάδες μικρά παιδιά καταρρέουν κάθε μέρα από την εξάντληση, δουλεύοντας για 14 και 16 ώρες στα κάτεργα των μεγάλων πολυεθνικών ρούχων, για μερικά σεντς τη μέρα.

10. Όταν στην Ελλάδα σήμερα, έχει διαπιστωθεί ότι σχεδόν καθημερινά περίπου 100 παιδιά βρίσκονται σταθερά στους δρόμους των δύο μεγάλων πόλεων, Αθήνας και Θεσσαλονίκης. Κατά μέσο όρο εργάζονται από 6 έως 12 ώρες τη μέρα. 100.000 εκτιμάται ότι είναι ο αριθμός των παιδιών που εργάζονται παράνομα.

11. Όταν κάθε χρόνο 8.000 μαθητές εγκαταλείπουν την Εκπαίδευση για οικονομικούς λόγους.

12. Όταν 2.800.000 Ελληνες, ηλικίας 16 ετών και άνω, δεν έχουν ολοκληρώσει τη βασική εκπαίδευση, το υποχρεωτικό 9χρονο σχολείο.

13. Όταν είναι διαπιστωμένο ότι λιγότερο από το 15% των 3.000 και πλέον προσφυγόπουλων, σχολικής ηλικίας, που αιτούνται άσυλο στα νησιά, φοιτούσαν σε δημόσιο σχολείο στο τέλος του σχολικού έτους 2017-2018.

14. Όταν στους καταυλισμούς, περίπου 100 μόλις παιδιά, όλα προσχολικής ηλικίας, έχουν πρόσβαση σε επίσημη εκπαίδευση.

Η UNICEF, στην ετήσια έκθεσή της για το επίπεδο διαβίωσης και ευημερίας των παιδιών στην Ελλάδα, το 2017, εκτιμά ότι αντιμετωπίζουν όλο και περισσότερο τη φτώχεια, την υλική αποστέρηση και την αδυναμία του συστήματος κοινωνικής προστασίας.

Όμορφος κόσμος ο καπιταλιστικός, αγγελικά πλασμένος. Μια κοινωνία αδίστακτη μπροστά στη συσσώρευση του πλούτου για τους λίγους εκμεταλλευτές ξεσπά ξεδιάντροπα όλη της τη βαρβαρότητα ακόμη και στα παιδιά. Μια πραγματικότητα που αναβλύζει την μπόχα της κοινωνικής σαπίλας που είναι σύμφυτη με την ύπαρξή της, τρέφεται και αναπαράγεται απ” αυτήν. Και που θα συνεχίζει να υπάρχει ώσπου «οι κολασμένοι της Γης» τη στείλουν στον τάφο της Ιστορίας, εκεί που πραγματικά ανήκει, για να ζήσουν τα παιδιά σ” έναν κόσμο που θα “ναι ολόκληρος δικός τους.

Συλλογική διεκδίκηση και αγωνιστική στάση

Όσο κουμάντο στην οικονομία κάνουν οι βιομήχανοι, οι τραπεζίτες, οι εφοπλιστές, οι μεγαλέμποροι, όσο θεός είναι τα κέρδη και ο ανταγωνισμός των επιχειρηματικών ομίλων, τόσο θα βασιλεύει η παιδική εργασία, «νόμιμη» και παράνομη, η εκμετάλλευση και εμπορία παιδιών, ο αποκλεισμός τους από στοιχειώδη δικαιώματα και αγαθά.

Τα δικαιώματα λοιπόν δεν είναι απλώς μια λέξη (…).

Ο αγώνας για ένα καλύτερο μέλλον της νέας γενιάς με οράματα και προσδοκίες πρέπει να χτυπά στην καρδιά το εκμεταλλευτικό καπιταλιστικό σύστημα, να μην συμβιβάζεται αλλά να το αντιμάχεται, μέχρι να οικοδομήσει τη δική του κοινωνία, όπως έλεγε ο Καζαντζάκης: «Έχουμε τα πινέλα, έχουμε τα χρώματα, αυτό που απομένει είναι να ζωγραφίσουμε τον παράδεισο και να μπούμε μέσα».

Η πάλη μας ενάντια στο σάπιο εκμεταλλευτικό σύστημα είναι ασπίδα προστασίας από το μίσος των εθνικιστών. Για να μην πιάσει τόπο το δηλητήριο της ναζιστικής, εγκληματικής Χρυσής Αυγής. Να απομονώσουμε τις εθνικιστικές, ρατσιστικές φωνές από κάθε χώρο δουλειάς, γειτονιά, σχολείο και σχολή.

Η συλλογική δράση, η αγωνιστική στάση ζωής, η διεκδίκηση για όλα αυτά που μας ανήκουν, αποτελούν τη μόνη διέξοδο για να βγούμε στο ξέφωτο μιας ζωής με δικαιώματα στην εργασία, στη μόρφωση, στην κοινωνική προστασία της μητρότητας, στη δημιουργική ζωή.