ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΜΕ ΣΤΗ ΝΕΑ ΔΡΑΣΗ ΤΗΣ ΕΕΔΥΕ

ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΜΕ ΣΤΗ ΝΕΑ ΔΡΑΣΗ ΤΗΣ ΕΕΔΥΕ

 

Σας προωθούμε σε ηλεκτρονική μορφή τα υλικά για την πρωτοβουλία πνευματικής – καλλιτεχνικής δημιουργίας της ΕΕΔΥΕ στα σχολεία, για τη χρονιά 2018 – 2019, με τίτλο «Αλληλεγγύη στα παιδιά και στο λαό της Παλαιστίνης».

Το Δ.Σ. ανταποκρινόμενο στην πρόσκληση της ΕΕΔΥΕ (Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη ) καλεί τους συναδέλφους να αγκαλιάσουν  την πρωτοβουλία πνευματικής – καλλιτεχνικής δημιουργίας της ΕΕΔΥΕ στα σχολεία, με τίτλο «Αλληλεγγύη στα παιδιά και στο λαό της Παλαιστίνης». και μαζί με τους μαθητές τους να δώσουν  τη δική τους καλλιτεχνική απάντηση με κάθε μορφή έκφρασης-καλλιτεχνικής δημιουργίας .

Ο σύλλογός μας σε συνεργασία με την τοπική Επιτροπή  Ειρήνης της ΕΕΔΥΕ θα αναλάβουν να διοργανώσουν την έκθεση αυτών των έργων   την άνοιξη σε ειδική καλλιτεχνική εκδήλωση …

Τα έργα των μαθητών μας θα παραδίδονται στα μέλη του Δ.Σ .

Δελτίο Τύπου για τη συνάντηση του Δ.Σ. ΔΟΕ με τον Υπουργό Παιδείας

Α.Σ.Ε. ψηφ. που στηρίζει το ΠΑΜΕ

Δελτίο Τύπου για τη συνάντηση του Δ.Σ. ΔΟΕ με τον Υπουργό Παιδείας

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στις 14/2/2019, μετά από αίτημα της ΔΟΕ, και συζητήθηκαν τα εξής:

  1. 1.      Για τους 4,5 χιλιάδες διορισμούς εκπαιδευτικών και τους αναπληρωτές

Ο Υπ. Παιδείας είπε μόνο ότι θα εφαρμοστεί ο νόμος από την επόμενη χρονιά και ότι η κατανομή στους διορισμούς θα είναι αναλογική με την κατανομή κατά κλάδο στους αναπληρωτές.

Μπαίνει Μάρτης σε λίγο και η κυβέρνηση ακόμα δεν είναι σε θέση – ή δε θέλει – να προχωρήσει σε συγκεκριμένες δεσμεύσεις! Η πρωτοβουλία των 140 και πλέον Συνδικάτων του Δημοσίου για άρση κάθε συνταγματικής απαγόρευσης και διορισμό τώρα όλων των συμβασιούχων συνεχίζεται με νέα κινητοποίηση στις 13/3, ώστε να διοριστούν τώρα και οι 30.000 αναπληρωτές εκπ/κοί, για να καλυφθούν οι άμεσες ανάγκες των σχολείων!

  1. 2.      Για τον «προγραμματισμό και αποτίμηση του εκπαιδευτικού έργου της σχολικής μονάδας», έτσι λένε τώρα την αξιολόγηση των σχολείων και μέσω αυτών και των εκπαιδευτικών!

Η πλειοψηφία του ΔΣ της ΔΟΕ, αφού δήλωσε τη διαφωνία της μόνο για το κομμάτι του νόμου 4547/2018 που αφορά στην αξιολόγηση των στελεχών, αλλά δεν το έθεσε προς συζήτηση, ζήτησε να μην επαφίεται σε κάθε Υπουργό Παιδείας να καθορίζει με νόμο τους δείκτες αξιολόγησης, αλλά να καθοριστούν σε μόνιμη βάση με νόμο, να μην εμπλέκεται το Σχολικό Συμβούλιο (δήμος και γονείς) στην αξιολόγηση του σχολείου στην πρώτη θεματική ενότητα «Σχολείο και Σχολική Ζωή», που έχει να κάνει με τις σχέσεις των μελών της σχολικής κοινότητας και τις σχέσεις του σχολείου με την τοπική κοινωνία, και τέλος να μην είναι υποχρεωτικό να εφαρμοστούν από τον Σύλλογο Διδασκόντων οι παρατηρήσεις-προτάσεις του Συντονιστή Εκπαίδευσης, που στην ουσία είναι ο βασικός εμπλεκόμενος στην αξιολόγηση του σχολείου και των εκπαιδευτικών. Ο Υπουργός Παιδείας είπε ότι πολλά τα λύνει η ζωή και δεν πρέπει να λύνονται όλα νομοθετικά, ότι οι ρόλοι εκπαιδευτικών, γονιών και δήμου στο Σχολικό Συμβούλιο είναι καθορισμένοι, και ότι δεν είναι υποχρεωτικό να εισακούονται οι παρατηρήσεις του Συντονιστή Εκπ/σης από τον Σύλλογο Διδασκόντων κατά τη διάρκεια της αξιολόγησης και …καθάρισε!

Σε ερώτηση εκπροσώπου της ΑΣΕ για το πώς είναι δυνατόν να αξιολογείται το σχολείο για την «ατομική και κοινωνική ανάπτυξη των μαθητών» και τη «σχολική διαρροή», η απάντηση συμβούλου του Υπουργού ήταν ότι «δε μπορώ να πω τίποτα γι’ αυτό» (!) και παρεμβαίνοντας ο Υπουργός ισχυρίστηκε ότι έχει ευθύνη το σχολείο για αυτά και ότι εμείς θέλουμε να κρύψουμε τις ευθύνες του! Μετά από αυτό, είναι πρόκληση να ισχυρίζεται ότι τώρα δεν υπάρχει αξιολόγηση των εκπ/κών, όταν παραμένουν σε ισχύ ακόμα και δείκτες της αξιολόγησης της Ν.Δ.!

Η πλειοψηφία του ΔΣ της ΔΟΕ (ΔΑΚΕ, ΔΗΣΥ, ΕΚΕ=ΑΕΕΚΕ+ΕΡΑ/ΣΥΡΙΖΑ) πήγε στη συνάντηση με απόφαση υπέρ της αξιολόγησης της σχολικής μονάδας, που προβλέπει ο ν. 4547/2018 (για πρώτη φορά υπάρχει απόφαση υπέρ νόμου για την αξιολόγηση!) και γι’ αυτό στάθηκε στα επιμέρους, οπότε ο Υπ. Παιδείας, έχοντας έναν τόσο βολικό συνομιλητή, δεν έκανε καμία υποχώρηση στο ζήτημα της αξιολόγησης των σχολείων και μέσω αυτών και των εκπαιδευτικών! Η πλειοψηφία του ΔΣ της ΔΟΕ έχει τεράστιες ευθύνες, που βάζει πλάτη να περάσει η αξιολόγηση, αποφάσισε να κάνει απεργία-αποχή μόνο για την αξιολόγηση των στελεχών και βάζει πλάτη να περάσει η αντιδραστική αξιολόγηση σχολείων και μέσω αυτών και των εκπαιδευτικών με την οποία ΕΕ, ΟΟΣΑ, κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και τα άλλα κόμματα του κεφαλαίου Ν.Δ., ΚΙΝΑΛ… θέλουν να περάσουν την αντιεκπαιδευτική τους πολιτική, να προσαρμόσουν το σχολείο στις νέες ανάγκες της αγοράς, που θα έχει και ως αποτέλεσμα να κατηγοριοποιηθούν σχολεία, εκπαιδευτικοί και μαθητές.

Η βάση του Κλάδου έχει τη δύναμη να το ανατρέψει, όπως το έκανε κι άλλες φορές, με αποφάσεις από τα κάτω, ήδη πάνω από 50 ΣΥΛΛΟΓΟΙ και ΕΛΜΕ έχουν πάρει αποφάσεις ενάντια συνολικά στην αξιολόγηση! Η αξιολόγηση δεν πρέπει να περάσει!

  1. 3.      Για τις Ομάδες Εκπαιδευτικής Υποστήριξης (ΟΕΥ).

Το Δ.Σ. της ΔΟΕ ζήτησε από τον Υπουργό να μη λειτουργήσουν οι ΟΕΥ, ώσπου να διευκρινιστούν κάποια ζητήματα με συγκεκριμένες οδηγίες από το Υπουργείο. Ο υπεύθυνος σε θέματα ΕΑΕ κ. Κασιανός παραδέχτηκε ότι φτάνει στο Υπ. Παιδείας «αγωνία και αμηχανία από τους συναδέλφους μην τυχόν κάνουν λάθος»! Έτσι μετέφρασε τη δικαιολογημένη αντίδραση των συναδέλφων και των ΣΥΛΛΟΓΩΝ και ΕΛΜΕ, που καλούν τους Συλλόγους Διδασκόντων να μη συγκροτήσουν τις Ομάδες. Διευκρίνισε ότι τα νέα ΚΕΣΥ (αυτά που ιδρύθηκαν επιπλέον από τα υπάρχοντα ΚΕΔΥ που έγιναν ΚΕΣΥ) θα στελεχωθούν του χρόνου, αφού στεγαστούν πρώτα (!), και ισχυρίστηκε ότι τα υπάρχοντα είναι επαρκώς στελεχωμένα (!) κάτι που δεν στέκει. Π.χ. το 1ο ΚΕΣΥ Α Αθήνας έχει 39 άτομα για πάνω από 400 σχολεία, πάνω από 6000 εκπαιδευτικούς και εκατοντάδες χιλιάδες μαθητές! Τελικά είπε ότι θα στείλει οδηγίες και συγκεκριμένες φόρμες το Υπουργείο, ώστε να διευκρινιστούν και ενιαιοποιηθούν στην αντιμετώπισή τους ζητήματα και ώσπου να γίνει αυτό δέχτηκε να μη λειτουργήσουν οι ΟΕΥ και να γίνεται ό,τι γινόταν ως τώρα. Παράλληλα διευκρίνισε ότι, με βάση τον νόμο αλλά και τον κανονισμό των ΚΕΣΥ, μπορεί να παραπέμπεται ένα παιδί στο ΚΕΣΥ με αίτημα του γονιού αλλά και του σχολείου και στη φάση αυτή το ΚΕΣΥ θα ζητάει από το σχολείο πρακτικό Συλλόγου Διδασκόντων και τη συνήθη παιδαγωγική έκθεση. Διευκρίνισε δε ότι οι υπάρχουσες αξιολογήσεις για την παράλληλη στήριξη ισχύουν και για του χρόνου.

Ο ελιγμός αυτός του Υπουργείου, η μεταφορά δηλ. της έναρξης λειτουργίας των ΟΕΥ για αργότερα, έγινε κάτω από την πίεση της αντίδρασης της βάσης του Κλάδου! Οι δεκάδες ΣΥΛΛΟΓΟΙ και ΕΛΜΕ όμως δε ζητάνε μεταφορά αλλά να μη συγκροτηθούν καθόλου ΟΕΥ, να στελεχωθούν οι δομές της ΕΑΕ, για να βοηθιούνται έτσι ουσιαστικά τα παιδιά, τα σχολεία, οι εκπαιδευτικοί και οι γονείς.

Δυστυχώς το Υπουργείο είχε απέναντί του βολικό συνομιλητή την πλειοψηφία της ΔΟΕ, που, όχι μόνο δεν εκμεταλλεύτηκε τις αποφάσεις των ΣΥΛΛΟΓΩΝ για να πιέσει, αλλά συμφωνεί με το Υπουργείο και στο ζήτημα των ΟΕΥ και ζήτησε μόνο τη μεταφορά της έναρξης λειτουργίας τους, ό,τι δηλαδή έκανε το Υπουργείο!

Οι συνάδελφοι πρέπει να βγάλουν συμπεράσματα για τον ρόλο αυτής της πλειοψηφίας και για το πόση πλάτη βάζει τελικά στο πέρασμα της αντιεκπαιδευτικής πολιτικής! Στην ουσία ΔΟΕ και Υπουργείο ταυτίζονται και στο ζήτημα αυτό! Δεν είναι τυχαίο που για άλλη μια φορά ο Υπουργός έδωσε συγχαρητήρια στην πλειοψηφία της ΔΟΕ και δη στη ΔΑΚΕ, που με τη στάση της αυτή δε βοηθάει τάχα τον Μητσοτάκη και συμβάλει στην αυτονομία του συνδικαλιστικού κινήματος!! Και από τη στάση της πλειοψηφίας του Δ.Σ. της ΔΟΕ στις ΟΕΥ φαίνεται πόσο αναγκαία είναι η αλλαγή συσχετισμού δύναμης στην Ομοσπονδία και ότι τελικά αυτή η πλειοψηφία αποδεικνύει συνεχώς ότι είναι μέρος του προβλήματος!

  1. 4.      Εξελίξεις στην εφαρμογή της Δίχρονης Προσχολικής Αγωγής.

Το Δ.Σ. της ΔΟΕ ζήτησε να εφαρμοστεί η Δίχρονη παντού και με την ανάλογη υποδομή. Η ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας δήλωσε ότι την επόμενη δεύτερη χρονιά εφαρμογής της κουτσουρεμένης Δίχρονης ΠΑ θα μπουν στο πρόγραμμα άλλοι 116 Δήμοι, μέσα στους οποίους θα είναι και κάποιοι μεγάλοι δήμοι, κυρίως όμως έξω από Αττική και Θεσ/νίκη. Όταν ρωτήθηκαν σε τι ποσοστό παιδιών αντιστοιχούν οι 116 αυτοί δήμοι, δεν απάντησαν. Να θυμίσουμε ότι οι 184 δήμοι, που μπήκαν την πρώτη χρονιά, αντιστοιχούσαν σε κάτω του 25% των παιδιών. Φυσικά η ηγεσία του Υπουργείου επικαλέστηκε ξανά τις αντιδράσεις της ΚΕΔΕ (όπου συντριπτική πλειοψηφία έχουν ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ), δηλώνοντας όμως παράλληλα ότι τελικά πολλοί δήμοι που δεν είχαν μπει την πρώτη χρονιά το πήραν απάνω τους και θα μπουν τη δεύτερη. Δήλωσε δε ότι λεφτά για ανεγέρσεις υπάρχουν, αλλά, επειδή η ανέγερση είναι χρονοβόρα διαδικασία, θα πάνε σε ενδιάμεσες λύσεις κυρίως προκάτ και ενοίκιο! Θυμίζουμε δε ότι ως τώρα η κυβέρνηση όλα κι όλα διέθεσε 95 προκάτ για τη Δίχρονη! Μας ενημέρωσαν ότι θα υπάρξει νομοθετική ρύθμιση για συντόμευση των διαδικασιών εξασφάλισης κτηριακής υποδομής για την 3η χρονιά, που είναι τα δύσκολα, για να μπουν οι υπόλοιποι μεγάλοι δήμοι.

Με βάση την ανακοίνωση που έχουν βγάλει οι εργαζόμενοι στην ΚΤΥΠ για το ζήτημα αυτό, φαίνεται ότι η ΚΤΥΠ ανέλαβε να φτιάξει τη ρύθμιση και να προωθήσει την υποδομή με 200 προκάτ! Στην ίδια ανακοίνωση οι εργαζόμενοι τονίζουν μεν την ανάγκη και τη διάθεση να βοηθήσουν να καλυφθούν οι άμεσες κτηριακές ανάγκες για τα Νηπιαγωγεία, αλλά εκφράζουν και φόβο ότι η «λύση» αυτή, ακολουθώντας την τακτική «ουδέν μονιμότερο του προσωρινού», θα μείνει μόνιμη και θα στεγαστούν για πολλά χρόνια νήπια-προνήπια σε προκάτ αίθουσες τον 21ο αιώνα!

Το σίγουρο είναι ότι ο αγώνας για να φτιαχτούν σύγχρονες υποδομές, ώστε όλα τα παιδιά ως 4 χρόνων να είναι σε δημόσιους δωρεάν παιδικούς σταθμούς και τα προνήπια-νήπια  στα δημόσια νηπιαγωγεία, θα είναι συνεχής και μακρύς. Δε θα σταματήσουμε, ώσπου η Δίχρονη Υποχρεωτική Προσχολική Αγωγή να γίνει πραγματικότητα για όλα τα παιδιά!

  1. 5.      Τέλος, μπήκαν στη συνάντηση του Δ.Σ. ΔΟΕ με ηγεσία Υπ. Παιδείας μια σειρά σοβαρά ζητήματα που έχουν προκύψει κι απασχολούν σοβαρά συναδέλφους, όπως κλήσεις σε απολογία των Προϊσταμένων Νηπιαγωγών στον Πύργο, η είσοδος εκπροσώπων της υγειονομικής υπηρεσίας κατά τη διάρκεια λειτουργίας των Νηπιαγωγείων Ζακύνθου, η δίωξη Δ/ντών για τα μέτρα πυροπροστασίας, για τα οποία το Υπουργείο δεν ανέλαβε τις ευθύνες του!
  2. 6.      Στο τέλος της συνάντησης, ο Υπουργός ζήτησε ούτε λίγο ούτε πολύ να τον συγχαρεί η ΔΟΕ για την προωθούμενη θεσμοθέτηση άδειας ανατροφής 3,5 μηνών για τις αναπληρώτριες εκπαιδευτικούς, με τον όρο να είναι μέσα στην ίδια σύμβαση! Φυσικά εισέπραξε τη δήλωση εκπροσώπου της ΑΣΕ ότι δε μας χαρίστηκε, το κερδίσαμε με τους αγώνες μας και θα συνεχίσουμε, ώσπου να γίνει 9μηνο, όπως είναι και στις μόνιμες, και φυσικά ότι πρέπει να αρθεί ο περιορισμός να είναι μέσα στην ίδια σύμβαση, ώστε να τη χρησιμοποιούν όλες οι συναδέλφισσες και με τον τρόπο που την έχει ανάγκη η καθεμία (όποτε τη χρειάζεται, όλη μαζί ή με μειωμένο ωράριο).

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Οι πρόσφατοι αγώνες μας, που δυσκόλεψαν την κυβέρνηση και την ανάγκασαν να κάνει και τις παραχωρήσεις που αναφέραμε, δείχνουν τον δρόμο που πρέπει να ακολουθήσει και για το εκπαιδευτικό κίνημα! Κόντρα στην αντιλαϊκή πολιτική! Κόντρα στην πλειοψηφία του Δ.Σ. της ΔΟΕ, που έκανε σημαία της τον κυβερνητικό συνδικαλισμό! Συσπειρωμένοι στους ΣΥΛΛΟΓΟΥΣ μας, αλλάζοντας τον συσχετισμό δύναμης παντού, και σε συμπόρευση με το ταξικό κίνημα, μπορούμε και θα αλλάξουμε την κατάσταση, για να ζήσουμε εμείς και τα παιδιά μας με σύγχρονα δικαιώματα!

Αθήνα, 17/2/2019

Μαθήματα Αμερικανικής Ιστορίας …

Μαθήματα Αμερικανικής Ιστορίας …

Δεν διστάζει σε τίποτα η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ σε τίποτα, προκειμένου να μετατρέψει στα μάτια της νέας γενιάς τα αμερικάνικα γεράκια του πολέμου σε «περιστέρια της ειρήνης και της δημοκρατίας». Ακολουθώντας τη flexible “αντιμπεριαλιστική” πολιτική της που γεμίζει την Ελλάδα με βάσεις του ΝΑΤΟ ακόμα και για πυρηνικά όπλα, το Υπουργείο Παιδείας προωθεί στα σχολεία το πρόγραμμα FLEX που «χρηματοδοτείται αποκλειστικά από την κυβέρνηση των Η.Π.Α, υπό τη διαχείριση του Γραφείου Εκπαιδευτικών και Πολιτιστικών Υποθέσεων (ECA) του Υπουργείου Εξωτερικών (US Department of State) των Η.Π.Α.» Το πρόγραμμα προσφέρει υποτροφίες σε μαθητές που επιλέγονται μέσω διαγωνισμού, για να μείνουν ένα χρόνο στις Η.Π.Α, σε οικογένεια υποδοχής και να φοιτήσουν σε σχολείο εκεί.

Το Υπουργείο φαίνεται ότι διάβασε με μεγάλη προσοχή την έκθεση του State Department για την Ελλάδα και την προτροπή προς την κυβέρνηση να επιχειρήσει και «μέσα από το εκπαιδευτικό σύστημα να αμβλύνει τα αισθήματα αντιαμερικανισμού που υπάρχουν στην ελληνική κοινωνία».

Η σχετική ανακοίνωση που προωθείται στα σχολεία αναφέρει ότι το πρόγραμμα FLEX δίνει τη δυνατότητα στους μαθητές να μάθουν για τους ανθρώπους και την κουλτούρα των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής. Καθόλου τυχαία αναφέρεται η Μέση Ανατολή, η Αφρική, η Ασία ως περιοχές που υλοποιείται το πρόγραμμα..

Γνωρίζαμε ότι έχουν μεγάλη αγωνία «οι αριστεροί κυβερνώντες» να πάρουν το βραβείο του καλού μεντεσέ στα Βαλκάνια, αλλά αυτή τη φορά φαίνεται ότι δεν έχει μείνει στάλα τσίπα…

Aναρωτιόμαστε ποια κουλτούρα και ποιες αξίες θέλει να μεταλαμπαδεύσει το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ στους μαθητές μας;

Θα τους μάθει για την ιστορία του αντιπολεμικού κινήματος των ΗΠΑ;

Θα τους μάθει για τους αγώνες εξίσωσης των δικαιωμάτων λευκών και μαύρων;

Ή μήπως θα τους μάθει τις «διαβολικά καλές» αξίες της Αμερικάνικης άρχουσας τάξης για την  επιβολή της ισχύος δια πυρός και σιδήρου σε όλο τον πλανήτη; : Φτιάχνω βάσεις, στέλνω στρατεύματα, βομβαρδίζω και αυτά τα ονομάζω ανθρωπιστικές επεμβάσεις, αγώνας για τη δημοκρατίας και στα διδάσκω κιόλας σαν αμερικάνικες αξίες…

Αυτές τις «αξίες» θέλει η κυβέρνηση να μεταλαμπαδεύσει σε μαθητές 15 και 16 χρόνων προκειμένου να ξεπλύνει τον αμερικάνικο ιμπεριαλισμό αντιμετωπίζοντας τους εκπαιδευτικούς ως ιθαγενείς που τρώνε κουτόχορτο. Έλεος πια!  Γνωρίζουμε καλά τις αξίες ενός συστήματος που έχει μετατρέψει ακόμα και τα σχολεία κυριολεκτικά σε εμπόλεμη ζώνη, που είναι εξπέρ στον εμπαιγμό και στην χυδαία προπαγάνδα. Στα μάτια των μαθητών μας βλέπουμε τα παιδιά όλου του κόσμου: Τα βομβαρδισμένα σχολεία, νοσοκομεία και σπίτια στην Συρία, στην Γιουγκοσλαβία, στο Ιρακ, τα πνιγμένα προσφυγόπουλα, τις αλλαγές συνόρων και τις νέες εντάσεις στα Βαλκάνια …

Ας ψάξουν άλλου για συνενόχους στο έγκλημα που και ο ελληνικός λαός έχει βιώσει με την δικτατορία του 1967, την Κύπρο, τις γκρίζες ζώνες του Αιγαίου και ο κατάλογος δεν έχει τελειωμό…

Τα σωματεία και η εκπαιδευτική κοινότητα πρέπει να καταδικάσουν αυτά τα προγράμματα. Οι εκπαιδευτικοί είμαστε παιδαγωγοί και έχουμε ευθύνη για τη νέα γενιά. Κανένας εκπαιδευτικός δεν μπορεί  να μένει αδιάφορος, δεν μπορεί να συναινέσει στην διαπαιδαγώγηση των μαθητών μας με τις πιο αντιδραστικές και μαύρες αξίες made in USA!!

Δελτίο Τύπου για την παράσταση διαμαρτυρίας στο Α΄ ΚΕΣΥ

Δελτίο Τύπου για την παράσταση διαμαρτυρίας στο Α΄ ΚΕΣΥ

 

Στις 13/2/2019 πραγματοποιήθηκε παράσταση διαμαρτυρίας στα δύο Κ.Ε.Σ.Υ. της Α΄Διεύθυνσης Αθήνας , στην οποία συμμετείχε ο Σύλλογός μας μαζί με όλους τους Συλλόγους Π.Ε και Ε.Λ.Μ.Ε της Α΄Αθήνας,

Με δεδομένο ότι όλοι οι Σύλλογοι εκπαιδευτικών έχουν καλέσει τους Συλλόγους Διδασκόντων να μη συγκροτήσουν τις Ομάδες Εκπαιδευτικής Υποστήριξης (ΟΕΥ), που προβλέπονται στον ν. 4547/2018 και προωθούνται με την εγκύκλιο 220703/Δ3/21-12-2019, βασικό αίτημα ήταν να τοποθετηθούν οι Διευθυντές των ΚΕΣΥ, αν θα συνεχίσουν να δέχονται τα παιδιά για διάγνωση, χωρίς τη συγκρότηση των ΟΕΥ και χωρίς να απαιτούν να προϋπάρξει βραχυχρόνιο πρόγραμμα, παρά μόνο με την απλή περιγραφική, παιδαγωγική έκθεση και την αίτηση γονέα, όπως γινόταν ως τώρα. Τόνισαν επίσης, οι εκπρόσωποι των Συλλόγων,  ότι είναι αντιπαιδαγωγικό και βαθιά αντιεπιστημονικό να εναπόκειται στους εκπαιδευτικούς  η διαδικασία της αξιολόγησης των παιδιών με ειδικές ανάγκες, γιατί αυτό είναι έργο διεπιστημονικής επιτροπής και στην πράξη αυτή η διαδικασία θα οδηγήσει στην υποβάθμιση της Ειδικής Αγωγής.

Ο Διευθυντής του 1ου ΚΕΣΥ κ. Ντόνας απάντησε ότι η ως τώρα τακτική του ΚΕΣΥ είναι, για μεν τις επείγουσες περιπτώσεις, (π.χ αλλαγή σχολικής βαθμίδες, αιτήματα επαναξιολόγησης, αλλαγή πλαισίου  κ.λ.π).  ,να τις προχωρά ζητώντας μόνο την παιδαγωγική έκθεση. Για τις υπόλοιπες περίπου 2.500 (!), που εκκρεμούν από το 2016 ως σήμερα, αλλά και τις νέες που προκύπτουν, είπε ότι περιμένει διευκρινίσεις από το Υπ. Παιδείας, για το αν θα απαιτούν εκτίμηση-αξιολόγηση από τις Ομάδες Εκπαιδευτικής Υποστήριξης ή αν θα δέχονται και πάλι την έκθεση. Και ότι μετά τις διευκρινίσεις του Υπουργείου θα απαντήσει στα εκπαιδευτικά σωματεία! Στην ουσία είπε ότι θα ακολουθήσει πιστά την αντιεκπαιδευτική πολιτική της κυβέρνησης με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τα παιδιά με ειδικές ανάγκες, τα σχολεία και τους εκπαιδευτικούς!Επίσης, ανέπτυξε τη νέα «φιλοσοφία» του Υπ. Παιδείας και της κυβέρνησης , που λέει ότι, ενώ τα ΚΕΔΥ είχαν το «Δ» και έδιναν βαρύτητα στη Διάγνωση, τα ΚΕΣΥ δίνουν βαρύτητα στην «Υποστήριξη» στα σχολεία, στους εκπαιδευτικούς και στους μαθητές και όχι μόνο αυτούς με ειδικές ανάγκες αλλά όλους όσους χρειαστεί! Και ισχυρίστηκε ότι πριν είχαμε τη Διάγνωση χωρίς Υποστήριξη, ενώ τώρα έχουμε την Υποστήριξη! Και συνέχισε λέγοντας ότι «η όλη φιλοσοφία είναι τον πρώτο λόγο – άρα και βάρος λέμε εμείς - να τον έχει το σχολείο»!!

Είναι επίσης αποκαλυπτική η υποστελέχωση ακόμα και η στέγαση των δομών της Ειδικής Αγωγής. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 2ο ΚΕΣΥ της Α Διεύθυνσης Αθήνας, της μεγαλύτερης Διεύθυνσης της χώρας, είναι άστεγο, φιλοξενείται στο 1ο ΚΕΣΥ και έχει μόνο 4 άτομα προσωπικό για επαγγελματικό προσανατολισμό! Το δε 1ο ΚΕΣΥ Α Αθήνας έχει μόλις 39 άτομα προσωπικό !!,(13 συναδέλφους Ειδικού Εκπ/κού Προσωπικού Π.Ε και Δ.Ε, 9 ψυχολόγους,9 κοινωνικούς λειτουργούς, 2 λογοθεραπευτές, 1 εργοθεραπευτή, 4 εκπ/κούς σχολικού επαγγελματικού προσανατολισμού και 1 εκπ/κό προσανατολισμού τυφλών) για να κάνει υποστήριξη γονέων, επαγγελματικό προσανατολισμό και διάγνωση-υποστήριξη των παιδιών με ειδικές ανάγκες και όχι μόνο! Με αυτό το ελάχιστο προσωπικό υποτίθεται ότι θα καλυφθούν οι ανάγκες των πάνω από 400 σχολείων της Α Διεύθυνσης, των πάνω από 6.000 εκπαιδευτικών και των ανάλογων παιδιών!

Συνάδελφοι

Η Κυβέρνηση  επιχειρεί να μεταφέρει όλα τα βάρη και τις υποχρεώσεις στα «αυτόνομα» γενικά σχολεία .Το βάρος της εκπαιδευτικής παρέμβασης στα παιδιά με ειδικές εκπ/κές ανάγκες, που δεν έχουν διάγνωση , θα πέσει στους εκπαιδευτικούς  και που  μάλιστα μέσω της «Αυτοαξιολόγησης – Αποτίμησης του έργου της Σχολικής Μονάδας»  θα αξιολογούνται για το αν υπηρέτησαν καλά την αντιλαϊκή αντιεκπαιδευτική πολιτική! Πιστή εφαρμογή της πολιτικής ΕΕ, ΟΟΣΑ και κυβερνήσεων, της λεγόμενης «ένταξης» χωρίς προϋποθέσεις, όπου το γενικό σχολείο σηκώνει το βάρος και το παιδί δε μπορεί  να έχει τη δομή που έχει ανάγκη!

Συνεχίζουμε να αντιστεκόμαστε στην παραπέρα υποβάθμιση της δημόσιας Ειδικής Αγωγής. Δε συγκροτούμε Ομάδες Εκπαιδευτικής Υποστήριξης, απαιτούμε να αναλάβει την ευθύνη του το Υπ. Παιδείας και να στελεχώσει τις δομές της Ειδικής Αγωγής, για να έχουν όλα τα παιδιά με ειδικές ανάγκες στη δομή που το καθένα έχει ανάγκη με την ανάλογη επιστημονική στήριξη! Κάθε φορά που καλούμαστε για τις Ομάδες, καταθέτουμε το προτεινόμενο από τον Σύλλογό  μας πρακτικό.

Αγώνας για να πάρει τέλος η ομηρία των συμβασιούχων!

Αγώνας για να πάρει τέλος η ομηρία των συμβασιούχων!

Η πρωτοβουλία δεκάδων συνδικαλιστικών οργανώσεων και επιτροπών συμβασιούχων στο Δημόσιο για άρση κάθε συνταγματικής απαγόρευσης στη μονιμοποίηση των συμβασιούχων και τα μαζικά συλλαλητήρια στις 12 Φλεβάρη αποτέλεσαν βήμα ουσιαστικής κλιμάκωσης του αγώνα για το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή δουλειά.

Συμβασιούχοι – ελαστικά εργαζόμενοι από όλους τους κλάδους του Δημοσίου (εκπαιδευτικοί, ΟΤΑ, Υγεία, υπουργεία κ.α.) ενωμένοι έδωσαν και δίνουν τον δικό τους δίκαιο αγώνα για τη μονιμοποίηση των συμβασιούχων και την κατάργηση όλων των ελαστικών μορφών εργασίας.

Αυτό ακριβώς αποτυπώθηκε και στο αίτημα – πρόταση που κατατέθηκε σε όλα τα κόμματα της Βουλής, πλην την ναζιστικής ΧΑ. Το αίτημα αυτό είναι άρρηκτα δεμένο με τη λαϊκή απαίτηση να υπάρχουν π.χ. μόνιμοι δάσκαλοι και καθηγητές για να καλύπτονται οι μορφωτικές ανάγκες των μαθητών, να υπάρχουν γιατροί και νοσηλευτικό προσωπικό ώστε να προστατεύεται η υγεία και η ζωή των εργαζομένων, γενικότερα να στελεχωθούν οι δημόσιες – κοινωνικές υπηρεσίες.

* * *

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, βαδίζοντας στα χνάρια των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, συνέχισε την πολιτική της ομηρίας, της αδιοριστίας, των απολύσεων και της ανακύκλωσης της ανεργίας. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να δίνει κάθε χρόνο 4 δισ. ευρώ για ΝΑΤΟικές δαπάνες, να μειώνει τη φορολογία για το μεγάλο κεφάλαιο, να απαλλάσσει τους καπιταλιστές από τις ασφαλιστικές εισφορές, «δεν μπορεί» όμως να ικανοποιήσει την παλλαϊκή απαίτηση να έχει ο κόσμος δουλειά.

Εκεί υπάρχουν οι «δημοσιονομικοί περιορισμοί», ο «κίνδυνος εκτροχιασμού της οικονομίας» και η «πιστή εφαρμογή» των μνημονιακών δεσμεύσεων, τις οποίες έχουν συνομολογήσει ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, Τσίπρας και Μητσοτάκης. Μάλιστα, ο υπουργός Παιδείας Κ. Γαβρόγλου έφτασε στο σημείο μέσα στη Βουλή να χαρακτηρίζει «ακραίο αίτημα» και «λαϊκισμό» τη μονιμοποίηση των συμβασιούχων – αναπληρωτών εκπαιδευτικών.

Ενάντια στη μονιμοποίηση των συμβασιούχων, εκτός από τον ΣΥΡΙΖΑ, έχουν ταχθεί ΝΔ – ΚΙΝΑΛ, όπως και οι συνδικαλιστικές τους παρατάξεις.

Η θέση τους είναι για προσλήψεις μέσα από κριτήρια ΑΣΕΠ, δηλαδή απολύσεις και ανακύκλωση της ανεργίας. Εχουν αναλάβει εργολαβικά τη στήριξη όλων των κυβερνητικών επιχειρημάτων μέσα στους εργαζόμενους. Δεν μπορεί βέβαια να περιμένει κανείς τίποτε άλλο από τις συνδικαλιστικές δυνάμεις του κυβερνητικού συνδικαλισμού, που στο τελευταίο συνέδριο της ΑΔΕΔΥ δεν αποδέχτηκαν ούτε καν να είναι οι συμβασιούχοι ισότιμα μέλη των συνδικάτων!

* * *

Η κυβέρνηση βρέθηκε στριμωγμένη από τις μεγάλες κινητοποιήσεις των αναπληρωτών εκπαιδευτικών που έγιναν πρόσφατα, αλλά και από τους χιλιάδες απεργούς συμβασιούχους από το χώρο των ΟΤΑ και από άλλους χώρους του Δημοσίου. Σε μια τέτοια κρίσιμη στιγμή, όμως, ξαναβρήκε στηρίγματα μέσα στα σωματεία, από τις δυνάμεις των «Παρεμβάσεων» (ΑΝΤΑΡΣΥΑ).

Οι δυνάμεις της ΑΝΤΑΡΣΥΑ στο Δημόσιο ισχυρίζονται ότι η πρωτοβουλία των συνδικάτων να καταθέσουν αίτημα, στο πλαίσιο της συνταγματικής αναθεώρησης, καλλιεργεί κοινοβουλευτικές αυταπάτες! Ειλικρινά, δεν ξέρουμε αν κάποιος πρέπει να ασχοληθεί στα σοβαρά με τέτοιου είδους επιχειρήματα.

Αλήθεια, πόσο ειρωνικό ακούγεται να μιλούν για κοινοβουλευτικές αυταπάτες οι δυνάμεις της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, που επένδυσαν πολιτικά στην άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ, στην κυβέρνηση της «πρώτη φορά αριστεράς», που στήριξαν τη «σκληρή διαπραγμάτευση» η οποία οδήγησε σε 3ο μνημόνιο, και έψαχναν μέχρι πρόσφατα το …πρόσημο της κυβέρνησης; Απλώς αναρωτιόμαστε…

Η ηγεσία των «Παρεμβάσεων», ειδικά στον κλάδο των εκπαιδευτικών, και σχεδόν σε όλα τα ΔΣ των ΕΛΜΕ και των ΣΕΠΕ, πολέμησε ανοιχτά αυτήν την πρωτοβουλία. Διατύπωνε το εξής επιχείρημα: «Δεν έχει νόημα ένα τέτοιο αίτημα, ένα τέτοιο συλλαλητήριο, γιατί η συζήτηση για το αίτημα αυτό ολοκληρώθηκε στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής». Είναι σαν να μας λένε: Αφού η τροπολογία Γαβρόγλου για τις απολύσεις των αναπληρωτών είχε ψηφιστεί στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, δεν είχε νόημα ο σημαντικός αγώνας που ακολούθησε! Και ξανά αναρωτιόμαστε: Μήπως εκεί στη ηγεσία των «Παρεμβάσεων» το έχουν «τερματίσει»;

* * *

Ειπώθηκε επίσης από τις «Παρεμβάσεις» ότι δεν πρέπει να ζητάμε καμία τροποποίηση του άρθρου 103, γιατί αυτή μπορεί να γίνει προς χειρότερη και πιο αντιδραστική κατεύθυνση. Με απλά λόγια, οι εργαζόμενοι πρέπει να αποδεχτούμε τη σημερινή μίζερη πραγματικότητα, να μην παλέψουμε με βάση τις ανάγκες μας, γιατί μια άλλη κυβέρνηση μπορεί να φέρει χειρότερα μέτρα για τους εργαζόμενους. Ακριβώς το ίδιο επιχείρημα χρησιμοποιεί και η κυβέρνηση, για να χτίσει τις πλαστές διαχωριστικές γραμμές με τη ΝΔ και να καλλιεργήσει το δίπολο «πρόοδος – συντήρηση». Αυτή είναι η γραμμή του ΣΥΡΙΖΑ μέσα στα συνδικάτα, και απ” ό,τι φαίνεται βρίσκει ένθερμους υποστηρικτές.

Είναι απορίας άξιο πώς οι «Παρεμβάσεις» – που στα λόγια μιλούν για τη «συνδικαλιστική γραφειοκρατία» των ΑΔΕΔΥ, ΔΟΕ, ΟΛΜΕ – όταν φουντώνει μια πραγματική πρωτοβουλία και ένας συντονισμός συνδικάτων από τα κάτω, στον οποίο συμμετέχουν ή ηγούνται οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ, τότε τρέχουν να κρυφτούν στις φτερούγες της ΑΔΕΔΥ. Όταν συντονίζονται 140 σωματεία και διεκδικούν ζωή με δικαιώματα, τότε αυτό είναι «κομματικός συνδικαλισμός» και «στενή αντίληψη για το κίνημα», ενώ όταν καλεί η ΑΔΕΔΥ είναι …θεσμική παρέμβαση του κινήματος!

Χωρίς «ναι μεν, αλλά» συνεχίζουμε τον αγώνα για μόνιμη και σταθερή δουλειά, για μονιμοποίηση των συμβασιούχων και άρση κάθε συνταγματικής απαγόρευσης. Όσα εμπόδια και να μπουν, ο αγώνας αυτός θα φουντώσει και θα τα ξεπεράσει.

 

Σπύρος ΜΑΡΙΝΗΣ
Μέλος του ΔΣ της ΔΟΕ, εκλεγμένος με την «Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών»