Σύλλογος Εκπαιδευτικών Π.Ε. Ηλιούπολης

"Μιχάλης Παπαμαύρος"

Σύσκεψη των Νηπιαγωγών μελών του Συλλόγου μας την Παρασκευή 22/1 στις 6.30 μ.μ. ΑΝΑΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ ΜΕ ΕΠΙΚΑΙΡΟΠΟΙΗΜΕΝΟ ΠΡΑΚΤΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΩΝ!

Αλλάζουν την ώρα αποχώρησης  στα Νηπιαγωγεία, αυξάνουν για άλλη μια φορά το διδακτικό ωράριο των Νηπιαγωγών κατά μία ώρα την εβδομάδα, δημιουργώντας ταυτόχρονα επιπλέον προβλήματα στα Δημοτικά και στα Νηπιαγωγεία .

Να μην εφαρμόσουν οι Νηπιαγωγοί την Υπουργική Απόφαση! Σας στέλνουμε ενδεικτικό επικαιροποιημένο (πιο ολοκληρωμένη διατύπωση)πρακτικό για τους Συλλόγους Διδασκόντων των Νηπιαγωγείων.

Σύσκεψη των Νηπιαγωγών μελών του Συλλόγου μας την Παρασκευή 22/1 στις 6.30 μ.μ.  στο link:https://minedu-primary.webex.com/meet/chiagathi

 

Εδώ και 10 μήνες κυβέρνησης και  υπουργείο Παιδείας, χωρίς να  λάβουν  ένα ουσιαστικό μέτρο για την ομαλή επανέναρξη των σχολείων και την αντιμετώπιση της εξάπλωσης του κορονοϊού, συνεχίζουν με σπασμωδικές κινήσεις επικοινωνιακού χαρακτήρα να προκαλούν οργή και αγανάκτηση σε γονείς και εκπαιδευτικούς. Παράλληλα εντείνουν εν μέσω πανδημίας την επίθεση σε μορφωτικά και εργασιακά δικαιώματα.

Τα νήπια συνεχίζουν να στοιβάζονται σε τάξεις μικρές στα περισσότερα κτήρια Νηπιαγωγείων. Σε αυτές ήρθαν να προστεθούν, όπου υπάρχει διαθέσιμος κατ’ αυτούς χώρους τα πολύχρωμα προκάτ παραρτήματα, (που φυτρώνουν σαν τα μανιτάρια) και που για την Προσχολική ηλικία  είναι οι πλέον ακατάλληλες. Ο αριθμός των μαθητών, ειδικά στα μεγάλα αστικά κέντρα,  φτάνει τους 25  προκαλώντας  κυριολεκτικά συνωστισμό. Κενά εκπαιδευτικών εξακολουθούν να υπάρχουν σε τμήματα, σε τμήματα ένταξης και σε παράλληλες στηρίξεις αφήνοντας μαθητές αβοήθητους.

Στα Νηπιαγωγεία, όπως και στα Δημοτικά σχολεία μετά το «γνωστό» ανοιγοκλείσιμο των τελευταίων 10 μηνών, τα μαθήματα ξεκίνησαν εδώ και μία εβδομάδα μετά από 2 μήνες «τηλεκπαίδευση» χωρίς εξοπλισμό και επιμόρφωση. Οι Νηπιαγωγοί, όπως όλοι οι εκπαιδευτικοί βρήκαν τρόπους για την ασφαλή προσέλευση και  αποχώρηση των παιδιών από την αρχή της σχολικής χρονιάς. Από τις 11/1 μάλιστα   «κατέστρωσαν»   νέα σχέδια έτσι ώστε να μη συνωστίζονται οι  γονείς κατά την προσέλευση και αποχώρηση των νηπίων.

Το υπουργείο Παιδείας  από ότι φαίνεται έχει βαλθεί να μας κάνει τη ζωή ακόμα πιο δύσκολη. Εμείς ζητάμε μέτρα ….και αυτοί μας εμπαίζουν!

Με ΥΑ (Αρ. Φ7/3625/Δ1/15-1-2021) αλλάζει  την ώρα αποχώρησης  των νηπίων και προνηπίων  που φοιτούν στο Βασικό Υποχρεωτικό Πρόγραμμα του Νηπιαγωγείου από τις 13.00 στις 13.10, ως ………μέτρο αποτροπής της διασποράς του κορωνοΐου!!!!

Ένα μέτρο που αντί  να λύσει προβλήματα θα δημιουργήσει επιπλέον,  γιατί:

 1. Ανατρέπει τον προγραμματισμό που ήδη, με κόπο, έχουν κάνει τα Νηπιαγωγεία και τα Δημοτικά.
 2. Στα Νηπιαγωγεία που συστεγάζονται με Δημοτικά οι γονείς θα συνωστίζονται για να παραλάβουν τα παιδιά τους για τα μεν Νηπιαγωγεία στις 13.10 ενώ ταυτόχρονα εξελίσσεται η σταδιακή αποχώρηση των Δημοτικών
 3. Για τα Νηπιαγωγεία που βρίσκονται μακριά από τα Δημοτικά οι γονείς θα πρέπει να  διακτινιστούν για να παραλάβουν τα νήπια και σε 5 λεπτά τα μεγαλύτερα αδέρφια τους από το Δημοτικό σχολείο!
 4. Οι Νηπιαγωγοί είναι αυτοί οι εκπαιδευτικοί που βλέπουν με κάθε αφορμή το ωράριο τους να αυξάνεται κάθε λίγο και λιγάκι την ίδια στιγμή που δεν έχουν χρόνο για διαλείμματα, και κενά ούτε για ένα λεπτό !!!! Δεν ξεχνάμε  ότι και η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ προχώρησε με προεδρικό διάταγμα στη θεσμοθέτηση του ωραρίου των Νηπιαγωγών από 12.15 με 12.30  στις 13.00!!!

Όπως φαίνεται εκεί  στην κυβέρνηση οι ιθύνοντες του υπουργείου Παιδείας μάλλον δεν έχουν περάσει ποτέ ούτε μέσα, ούτε έξω από Νηπιαγωγεία.  Ούτε από τα υπόγεια, ούτε από τα ισόγεια, ούτε από τις αποθήκες, ούτε από τους ορόφους!!!  Με την αντιλαϊκή πολιτική τους κλείνουν τα μάτια μπροστά στις πραγματικές ανάγκες των μαθητών της Προσχολικής ηλικίας και στα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει το δημόσιο σχολείο.

Να σταματήσει  τώρα  η πολιτική ηγεσία  στο υπουργείο  να αναλώνεται σε επικοινωνιακές φιέστες και στημένες  διαδικτυακές  συζητήσεις για να απαντήσει σε… προετοιμασμένα μάλιστα ερωτήματα και ταυτόχρονα  να  φορτώνει και  άλλες ευθύνες στους Συλλόγους Διδασκόντων των Νηπιαγωγείων.

Διεκδικούμε μέσα από τα σωματεία μας:

 • Καμία αύξηση του ωραρίου. Να αποσυρθεί τώρα η ΥΑ που αλλάζει την αποχώρηση νηπίων-προνηπίων του πρωινού προγράμματος στα Νηπιαγωγεία
 • Δωρεάν, μαζικά και επαναλαμβανόμενα, τεστ  Covid στα σχολεία για εκπαιδευτικούς και μαθητές και μέτρα για την ουσιαστική ιχνηλάτηση των κρουσμάτων και όχι φόρτωμα αυτής της διαδικασίας στους εκπαιδευτικούς. Πρόταξη του μαζικού εμβολιασμού  ως αναγκαίο μέτρο για την ασφαλή λειτουργία των σχολείων μας στις συνθήκες πανδημίας.
 • Χρηματοδότηση για την ανέγερση νέων κτηρίων νηπιαγωγείων,  μείωση του αριθμού μαθητών, διορισμούς μόνιμων εκπαιδευτικών, πρόσληψη ειδικού εκπαιδευτικού  προσωπικού σε κάθε σχολική μονάδα, επαρκούς και μόνιμου προσωπικού καθαριότητας και τραπεζοκόμων.

 

ü  Προχωράμε σε Σύσκεψη των Νηπιαγωγών μελών του Συλλόγου μας την Παρασκευή 22/1 στις  6.30μμ., ώστε να συζητήσουμε συλλογικά την αντιμετώπιση των εξελίξεων στα Νηπιαγωγεία.

ü  Με αποφάσεις των Συλλόγων Διδασκόντων δεν εφαρμόζουμε την Υπουργική Απόφαση και δεν αλλάζουμε το πρόγραμμα. Καλούμε τη ΔΟΕ να παρέχει συνδικαλιστική κάλυψη!

ΟΙ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΕΙΣ ΜΑΣ ΔΕΝ ΑΝΑΣΤΕΛΛΟΝΤΑΙ

ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΠΙΣΩ ΤΗΝ ΥΠΟΥΡΓΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ

ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΓΟΝΕΙΣ ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ ΣΥΓΧΡΟΝΑ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΗ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΑ

Το Δ.Σ. του Συλλόγου μας , για να διευκολύνει τους Συλλόγους Διδασκόντων των Νηπιαγωγείων, προτείνει το παρακάτω ενδεικτικό επικαιροποιημένο (πιο ολοκληρωμένη διατύπωση) πρακτικό:

ΣΧΕΔΙΟ ΠΡΑΚΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΩΝ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟΥ

Ο Σύλλογος Διδασκόντων του ________ Νηπιαγωγείου _________________ , έπειτα από πρόσκληση του/της   Προϊστάμενου/νης ___________________________, η οποία κοινοποιήθηκε σε όλα τα μέλη του, συνήλθε σε συνεδρίαση στις ___________ και  ώρα ______ στον χώρο του σχολείου με θέμα ημερήσιας διάταξης: «Λήψη απόφασης για την τροποποίηση   της ώρας αποχώρησης των μαθητών/ τριών που φοιτούν στο Βασικό Υποχρεωτικό Πρόγραμμα του Νηπιαγωγείου από τις 13.00’ σε 13.10’».

Διαπιστώθηκε η απαρτία του Συλλόγου, καθώς από τα ______________ (__) μέλη του βρέθηκαν παρόντα τα _________( ____) και συγκεκριμένα οι : 1)______________________ 2)______________________  3) ________________ ___

Πραγματοποιήθηκε διαλογική συζήτηση, στην οποία συμμετείχαν όλα τα παριστάμενα μέλη και  κατέληξε ότι:

 

Ο  σύλλογος διδασκόντων από την έναρξη της σχολικής χρονιάς  2020-21, καθ’ όλη τη διάρκεια λειτουργίας των σχολικών μονάδων, αλλά και προσφάτως κατά την επαναλειτουργία τους, έχει συζητήσει και αποφασίσει για όλα τα μέτρα που είναι αναγκαία όσον αφορά στη λειτουργία του Νηπιαγωγείου στις συνθήκες της πανδημίας, με σταθερό γνώμονα την υγειονομική ασφάλεια των μαθητών και των εκπαιδευτικών, την εφαρμογή των υγειονομικών πρωτοκόλλων, την παιδαγωγική λειτουργία του Νηπιαγωγείου.

Έχει  αποφασίσει και διαμορφώσει τον τρόπο προσέλευσης και αποχώρησης των νηπίων με ασφάλεια,  έχοντας λάβει υπόψη του την αποφυγή συνωστισμού γονέων και κηδεμόνων λόγω COVID,  το ωράριο λειτουργίας των νηπιαγωγείων και το διδακτικό ωράριο των νηπιαγωγών, τον οικογενειακό προγραμματισμό των οικογενειών των παιδιών, καθώς και τις υποδείξεις των υπουργείων Παιδείας και Υγείας για ξεχωριστές εισόδους ,διαφορετικά διαλείμματα  και σταδιακή προσέλευση-αποχώρηση.

Έχει αποφασίσει με βάση τις ιδιαίτερες συνθήκες κάθε σχολικής μονάδας (συστεγαζόμενα νηπιαγωγεία, μη συστεγαζόμενα νηπιαγωγεία , αριθμό εισόδων, αριθμό τμημάτων,  μεταφορά μαθητών με λεωφορεία-ταξί, απόσταση από όμορα δημοτικά). Εδώ μπορούν να αναφερθούν οι ιδιαιτερότητες κάθε Νηπιαγωγείου. Οι αποφάσεις του Συλλόγου Διδασκόντων βρίσκονται σε συνάφεια και συνδυάζονται με τον προγραμματισμό των όμορων Δημοτικών Σχολείων, έτσι ώστε να αποφεύγεται ο συγχρωτισμός γονέων κηδεμόνων έξω από τις σχολικές μονάδες, να δίνεται η δυνατότητα στους γονείς να παραλαμβάνουν εγκαίρως και ασφαλώς τα παιδιά τους που φοιτούν σε διαφορετικές σχολικές μονάδες, να μην συνωστίζονται μαθητές και του Δημοτικού και του Νηπιαγωγείου στις ίδιες πόρτες.

Η μεταβολή αυτού του προγραμματισμού ασφαλείας θα δημιουργήσει, αντί να λύσει, προβλήματα που σχετίζονται με την υγειονομική ασφάλεια.

Έπειτα από τα παραπάνω, ο Σύλλογος Διδασκόντων αποφάσισε (ομόφωνα) (κατά πλειοψηφία) ότι:

1. Για λόγους προστασίας της υγείας των μαθητών και των εκπαιδευτικών εν μέσω πανδημίας

2.Υπεράσπισης του παιδαγωγικού αποτελέσματος της φοίτησης των παιδιών στο Νηπιαγωγείο και

3. Διασφάλισης των εργασιακών δικαιωμάτων των νηπιαγωγών ως προς το διδακτικό τους ωράριο, επικυρώνει  με την παρούσα πράξη τις προηγούμενες αποφάσεις του και θα διατηρήσει την έως τώρα εφαρμοζόμενη ώρα αποχώρησης των νηπίων.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΣΤΗΝ Α΄ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΕ ΑΘΗΝΑΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΣΤΗΝ Α΄ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΕ ΑΘΗΝΑΣ

Πραγματοποιήθηκε σήμερα 18/1 Παράσταση Διαμαρτυρίας στην Α΄ Διεύθυνση Αθήνας του Συλλόγου μας  μαζί με άλλους Συλλόγους της Α΄Αθήνας, με βασικό αίτημα που έχει μπει εδώ και καιρό: καμιά απόλυση αναπληρωτή άρα ούτε των τριμηνιτών συναδέλφων! Παράλληλα θέσαμε και μια σειρά άλλα προβλήματα που απασχολούν τους συναδέλφους, μόνιμους και αναπληρωτές, αλλά και τα σχολεία μας.Οι απαντήσεις που δόθηκαν από τον  Διευθυντή  Εκπαίδευσης συνοψίζονται στα παρακάτω:

1)     Ο Διευθυντής Εκπαίδευσης δεσμεύτηκε πως δε θα γίνει καμιά απόλυση αναπληρωτή στην Α΄ Διεύθυνση Αθήνας και ότι όλες οι τρίμηνες συμβάσεις ανανεώνονται λόγω αυξημένων αναγκών, όπως είπε, και φυσικά κάτω από την πίεση των Σωματείων λέμε εμείς. Επιβεβαίωσε με τον τρόπο αυτό τη θέση μας πως είναι επιτακτική ανάγκη να γίνουν άμεσα μόνιμοι και μαζικοί διορισμοί με μονιμοποίηση των αναπληρωτών. Επίσης δεσμεύτηκε ότι δε θα προχωρήσει σε μετακινήσεις αναπληρωτών αλλά και στην περίπτωση που το κενό που καλύπτουν πάψει να υφίσταται η οποιαδήποτε μετακίνηση θα είναι σε κοντινά σε αυτό που εργάζονταν σχολεία. Δε δεσμεύτηκε όμως να παρατείνει από τώρα τις συμβάσεις ως τέλος του σχολικού έτους επικαλούμενος την τότε κυβερνητική απόφαση.

2)     Για την ΥΑ που αλλάζει την ώρα αποχώρησης και αυξάνει το ωράριο λειτουργίας στα Νηπιαγωγεία, αφού στην αρχή επικαλέστηκε ότι είναι ΥΑ, κάτω από την έντονη απαίτηση των εκπροσώπων των Συλλόγων παραδέχτηκε πως ο μόνος αρμόδιος που μπορεί να διασφαλίσει την ομαλή λειτουργία και την ασφαλή αποχώρηση των μαθητών είναι οι ίδιοι οι εκπαιδευτικοί και γι’ αυτό δήλωσε πως θα αποδεχτεί τις αποφάσεις των Συλλόγων Διδασκόντων των Νηπιαγωγείων που θα καθορίσουν το ωράριο αποχώρησης των νηπίων. Άλλωστε ο Σύλλογος μας έχει ήδη στείλει πρακτικό σε όλες τις συναδέλφους Νηπιαγωγούς και δίνει πλήρη συνδικαλιστική κάλυψη για να μην εφαρμόσουν την εγκύκλιο που αυξάνει το ωράριό τους και δημιουργεί τεράστια λειτουργικά προβλήματα και στα Δημοτικά και Νηπιαγωγεία αλλά και στους γονείς.

3)     Στην ερώτηση τι ακριβώς συμβαίνει με το ΠΥΣΠΕ μας διαβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει δυνατότητα συγκρότησης του, μετά τις ψευδοεκλογές, άρα δεν υφίσταται. Ανέφερε δε ότι μόνο 2 ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα για να υπηρετήσουν ως δοτά μέλη του νέου ΠΥΣΠΕ παρά και ενάντια στην καθολική αποχή των συναδέλφων.

4)     Τέθηκαν επίσης με επιμονή τα παρακάτω: Εκκρεμεί για μήνες η απόδοση κλιμακίων, μεταπτυχιακών κλπ στους αναπληρωτές, παρά την ύπαρξη μηχανογράφησης και η απάντηση ήταν η έλλειψη προσωπικού! Στο γιατί δεν καταβάλλονται άμεσα τα οικογενειακά επιδόματα, η απάντηση ήταν κλασική, φταίει η Ενιαία Αρχή Πληρωμών.

       5)  Σχετικά με τα κενά του  ειδικού βοηθητικού προσωπικού, που η έλλειψή τους δημιουργεί μεγάλα προβλήματα στα σχολεία,  αναμένονται προσλήψεις αναπληρωτών το επόμενο διάστημα για όσες αιτήσεις έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία και έχουν πάρει έγκριση.

Συνεχίζουμε δυναμικά και μαζικά με τη συμμετοχή μας στο Συλλαλητήριο στα Προπύλαια την Πέμπτη 21/1 στις 12.00 δίνοντας απάντηση στα αντιεκπαιδευτικά σχέδια της κυβέρνησης!!

Για το Διοικητικό Συμβούλιο

Αλλάζουν την ώρα αποχώρησης δημιουργώντας επιπλέον προβλήματα στα συγκροτήματα Δημοτικών-Νηπιαγωγείων αλλά και στους γονείς και ταυτόχρονα αυξάνουν για άλλη μια φορά το διδακτικό ωράριο των Νηπιαγωγών κατά μία ώρα την εβδομάδα

Αλλάζουν την ώρα αποχώρησης δημιουργώντας επιπλέον προβλήματα στα συγκροτήματα Δημοτικών-Νηπιαγωγείων αλλά και στους γονείς και ταυτόχρονα αυξάνουν για άλλη μια φορά το διδακτικό ωράριο των Νηπιαγωγών κατά μία ώρα την εβδομάδα

Να μην εφαρμόσουν οι Νηπιαγωγοί την Υπουργική Απόφαση! Σας στέλνουμε ενδεικτικό πρακτικό για τους Συλλόγους Διδασκόντων των Νηπιαγωγείων.

 

Εδώ και 10 μήνες κυβέρνησης και  υπουργείο Παιδείας, χωρίς να  λάβουν  ένα ουσιαστικό μέτρο για την ομαλή επανέναρξη των σχολείων και την αντιμετώπιση της εξάπλωσης του κορονοϊού, συνεχίζουν με σπασμωδικές κινήσεις επικοινωνιακού χαρακτήρα να προκαλούν οργή και αγανάκτηση σε γονείς και εκπαιδευτικούς. Παράλληλα εντείνουν εν μέσω πανδημίας την επίθεση σε μορφωτικά και εργασιακά δικαιώματα.

Τα νήπια συνεχίζουν να στοιβάζονται σε τάξεις μικρές στα περισσότερα κτήρια Νηπιαγωγείων. Σε αυτές ήρθαν να προστεθούν, όπου υπάρχει διαθέσιμος κατ’ αυτούς χώρους τα πολύχρωμα προκάτ παραρτήματα, (που φυτρώνουν σαν τα μανιτάρια) και που για την Προσχολική ηλικία  είναι οι πλέον ακατάλληλες. Ο αριθμός των μαθητών, ειδικά στα μεγάλα αστικά κέντρα,  φτάνει τους 25  προκαλώντας  κυριολεκτικά συνωστισμό. Κενά εκπαιδευτικών εξακολουθούν να υπάρχουν σε τμήματα, σε τμήματα ένταξης και σε παράλληλες στηρίξεις αφήνοντας μαθητές αβοήθητους.

Στα Νηπιαγωγεία, όπως και στα Δημοτικά σχολεία μετά το «γνωστό» ανοιγοκλείσιμο των τελευταίων 10 μηνών, τα μαθήματα ξεκίνησαν εδώ και μία εβδομάδα μετά από 2 μήνες «τηλεκπαίδευση» χωρίς εξοπλισμό και επιμόρφωση. Οι Νηπιαγωγοί, όπως όλοι οι εκπαιδευτικοί βρήκαν τρόπους για την ασφαλή προσέλευση και  αποχώρηση των παιδιών από την αρχή της σχολικής χρονιάς. Από τις 11/1 μάλιστα   «κατέστρωσαν»   νέα σχέδια έτσι ώστε να μη συνωστίζονται οι  γονείς κατά την προσέλευση και αποχώρηση των νηπίων.

Το υπουργείο Παιδείας  από ότι φαίνεται έχει βαλθεί να μας κάνει τη ζωή ακόμα πιο δύσκολη. Εμείς ζητάμε μέτρα ….και αυτοί μας εμπαίζουν!

Με ΥΑ (Αρ. Φ7/3625/Δ1/15-1-2021) αλλάζει  την ώρα αποχώρησης  των νηπίων και προνηπίων  που φοιτούν στο Βασικό Υποχρεωτικό Πρόγραμμα του Νηπιαγωγείου από τις 13.00 στις 13.10, ως ………μέτρο αποτροπής της διασποράς του κορωνοΐου!!!!

Ένα μέτρο που αντί  να λύσει προβλήματα θα δημιουργήσει επιπλέον,  γιατί:

 1. Ανατρέπει τον προγραμματισμό που ήδη, με κόπο, έχουν κάνει τα Νηπιαγωγεία και τα Δημοτικά.
 2. Στα Νηπιαγωγεία που συστεγάζονται με Δημοτικά οι γονείς θα συνωστίζονται για να παραλάβουν τα παιδιά τους για τα μεν Νηπιαγωγεία στις 13.10 ενώ ταυτόχρονα εξελίσσεται η σταδιακή αποχώρηση των Δημοτικών
 3. Για τα Νηπιαγωγεία που βρίσκονται μακριά από τα Δημοτικά οι γονείς θα πρέπει να  διακτινιστούν για να παραλάβουν τα νήπια και σε 5 λεπτά τα μεγαλύτερα αδέρφια τους από το Δημοτικό σχολείο!
 4. Οι Νηπιαγωγοί είναι αυτοί οι εκπαιδευτικοί που βλέπουν με κάθε αφορμή το ωράριο τους να αυξάνεται κάθε λίγο και λιγάκι την ίδια στιγμή που δεν έχουν χρόνο για διαλείμματα, και κενά ούτε για ένα λεπτό !!!! Δεν ξεχνάμε  ότι και η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ προχώρησε με προεδρικό διάταγμα στη θεσμοθέτηση του ωραρίου των Νηπιαγωγών από 12.15 με 12.30  στις 13.00!!!

Όπως φαίνεται εκεί  στην κυβέρνηση οι ιθύνοντες του υπουργείου Παιδείας μάλλον δεν έχουν περάσει ποτέ ούτε μέσα, ούτε έξω από Νηπιαγωγεία.  Ούτε από τα υπόγεια, ούτε από τα ισόγεια, ούτε από τις αποθήκες, ούτε από τους ορόφους!!!  Με την αντιλαϊκή πολιτική τους κλείνουν τα μάτια μπροστά στις πραγματικές ανάγκες των μαθητών της Προσχολικής ηλικίας και στα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει το δημόσιο σχολείο.

Να σταματήσει  τώρα  η πολιτική ηγεσία  στο υπουργείο  να αναλώνεται σε επικοινωνιακές φιέστες και στημένες  διαδικτυακές  συζητήσεις για να απαντήσει σε… προετοιμασμένα μάλιστα ερωτήματα και ταυτόχρονα  να  φορτώνει και  άλλες ευθύνες στους Συλλόγους Διδασκόντων των Νηπιαγωγείων.

Διεκδικούμε μέσα από τα σωματεία μας:

 • Καμία αύξηση του ωραρίου. Να αποσυρθεί τώρα η ΥΑ που αλλάζει την αποχώρηση νηπίων-προνηπίων του πρωινού προγράμματος στα Νηπιαγωγεία
 • Δωρεάν, μαζικά και επαναλαμβανόμενα, τεστ  Covid στα σχολεία για εκπαιδευτικούς και μαθητές και μέτρα για την ουσιαστική ιχνηλάτηση των κρουσμάτων και όχι φόρτωμα αυτής της διαδικασίας στους εκπαιδευτικούς. Πρόταξη του μαζικού εμβολιασμού  ως αναγκαίο μέτρο για την ασφαλή λειτουργία των σχολείων μας στις συνθήκες πανδημίας.
 • Χρηματοδότηση για την ανέγερση νέων κτηρίων νηπιαγωγείων,  μείωση του αριθμού μαθητών, διορισμούς μόνιμων εκπαιδευτικών, πρόσληψη ειδικού εκπαιδευτικού  προσωπικού σε κάθε σχολική μονάδα, επαρκούς και μόνιμου προσωπικού καθαριότητας και τραπεζοκόμων.

 

ü  Προχωράμε άμεσα σε συσκέψεις των Νηπιαγωγών σε επίπεδο σωματείου ώστε να συζητήσουμε την αντιμετώπιση των εξελίξεων στα Νηπιαγωγεία και Συλλογικά.

ü  Με αποφάσεις των Συλλόγων Διδασκόντων δεν εφαρμόζουμε την Υπουργική Απόφαση και δεν αλλάζουμε το πρόγραμμα. Καλούμε τη ΔΟΕ να παρέχει συνδικαλιστική κάλυψη!

ΟΙ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΕΙΣ ΜΑΣ ΔΕΝ ΑΝΑΣΤΕΛΛΟΝΤΑΙ

ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΠΙΣΩ ΤΗΝ ΥΠΟΥΡΓΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ

ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΓΟΝΕΙΣ ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ ΣΥΓΧΡΟΝΑ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΗ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΑ

 

Νομοσχέδιο για τα ΑΕΙ: Όξυνση των ταξικών φραγμών κι αστυνομοκρατία! Να μην περάσει! Όλοι στη Συγκέντρωση Πέμπτη 21 Γενάρη στις 12μ. στα Προπύλαια με 1-4 ώρες στάση εργασίας!

Το ν/σ  του Υπουργείου Παιδείας

Οξύνει τους ταξικούς φραγμούς στην εισαγωγή στα ΑΕΙ,

εντείνει την καταστολή και την αστυνομοκρατία!

ü Όλοι στις συγκεντρώσεις την Πέμπτη 21/1 στην Αθήνα (στις 12 το μεσημέρι στα Προπύλαια) και στις υπόλοιπες πόλεις της Ελλάδας!
Το Δ.Σ. του Συλλόγου μας κηρύσσει 1-4 ώρες στάση εργασίας στο διάστημα 11π.μ. – 4μ.μ. για τη συμμετοχή των συναδέλφων στη Συγκέντρωση. Κάθε συνάδελφος/ισσα δηλώνει όσες ώρες χρειάζεται.

Η κυβέρνηση της ΝΔ, εν μέσω lockdown και πανδημίας, προχωρά σε μια ακόμα άθλια μεθόδευση. Αξιοποιεί το κλείσιμο των σχολείων και των σχολών προκειμένου να ψηφίσει ένα ακόμα απαράδεκτο νομοσχέδιο.

Μετά την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου για την Εκπαίδευση την άνοιξη, την ψήφιση του νόμου για την Επαγγελματική Εκπαίδευση τον Δεκέμβρη, φέρνει 3ο αντιδραστικό νομοσχέδιο σε αυτές τις συνθήκες.

Στο ν/σ με τον παραπλανητικό τίτλο: «Εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, προστασία της ακαδημαϊκής ελευθερίας, αναβάθμιση του ακαδημαϊκού περιβάλλοντος και άλλες διατάξεις» η κυβέρνηση αλλάζει τον τρόπο εισαγωγής στα ΑΕΙ, βάζει ακόμα περισσότερα εμπόδια για τα παιδιά των λαϊκών οικογενειών να σπουδάζουν. Ταυτόχρονα, στο Πανεπιστήμιο διαμορφώνεται καθεστώς καταστολής και αστυνομοκρατίας. Κάθε προσπάθεια οργανωμένης διεκδίκησης από το φοιτητικό κίνημα για επαρκή χρηματοδότηση, μόνιμο εκπαιδευτικό προσωπικό, σύγχρονες υποδομές, αλλά και κάθε διαμαρτυρία για τις συνθήκες ζωής αυτών και των οικογενειών τους θα αντιμετωπίζεται με αυταρχισμό, πειθαρχικά μέτρα μέχρι και διαγραφή.

Αναλυτικά το ν/σ:

 • Καθορίζει Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής στα Τμήματα ως ποσοστό του μέσου όρου της επίδοσης των μαθητών σε κάθε κατεύθυνση, το οποίο θα αποφασίζεται από κάθε Τμήμα χωριστά σε συγκεκριμένα όρια που θα θέτει το Υπουργείο.  Η ρύθμιση αυτή έχει σκοπό να μειώσει των αριθμό των εισακτέων στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, που υπολογίζεται ότι θα προσεγγίσει τους 20 χιλιάδες. Θα οδηγήσει στη συρρίκνωση δεκάδων τμημάτων, κυρίως στην περιφέρεια και εν τέλει στο κλείσιμο τους.
 • Θέτει όριο στον αριθμό των τμημάτων που μπορεί να επιλέξει ο μαθητής κατά την διαδικασία συμπλήρωσης του μηχανογραφικού δελτίου (10% ΓΕΛ,  20% ΕΠΑΛ των προσφερόμενων τμημάτων). Όσοι μαθητές δεν εισαχθούν σε κάποιο τμήμα με το πρώτο μηχανογραφικό, συμπληρώνουν δεύτερο διεκδικώντας την εισαγωγή τους σε όσες θέσεις έχουν «περισσέψει» και σε όσα τμήματα έχουν κενές θέσεις. Αυτή η διαδικασία θα έχει σαν αποτέλεσμα να αποκλείονται μαθητές από τμήματα που επιθυμούν και θα μπορούσαν με βάση το βαθμό τους να «πιάσουν» από την πρώτη φάση.
 • Προβλέπει για πρώτη φορά την κατάθεση διπλού μηχανογραφικού για εισαγωγή στα Δημόσια ΙΕΚ. Αυτή η διάταξη σε συνδυασμό με τα προηγούμενα θα σπρώξει βίαια χιλιάδες μαθητές έξω από τα Δημόσια ΙΕΚ, προς την ιδιωτική εκπαίδευση και κατάρτιση (κολλέγια και ιδιωτικά ΙΕΚ).
 • Εισάγει όριο στη διάρκεια φοίτησης ν+ν/2 στις σχολές. Διαγράφονται από τις σχολές, δηλαδή, χιλιάδες νέοι που για κοινωνικούς λόγους ή γιατί αναγκάζονται να δουλέψουν δεν καταφέρνουν να ολοκληρώσουν την φοίτηση τους έγκαιρα. Είναι αστείο το επιχείρημα της κυβέρνησης ότι θα πρέπει να αποδείξει ένας εργαζόμενος φοιτητής, την ιδιότητα του με 20 ένσημα το μήνα, στις συνθήκες εργασιακής γαλέρας για τη σημερινή νεολαία.
 • Δημιουργεί ένα πλέγμα ποινικοποίησης, παρακολούθησης και τρομοκράτησης των φοιτητικών αγώνων και διεκδικήσεων. Θεσμοθετεί το «Πειθαρχικό Συμβούλιο Φοιτητών» που μπορεί να επιβάλλει μέχρι και τη διαγραφή και ιδρύει νέο σώμα καταστολής με αστυνομικές ομάδες μέσα στις σχολές που υπάγονται απ’ ευθείας στο Υπουργείο Δημόσιας Τάξης. Ξαναφέρνει μέσα στις σχολές το «σπουδαστικό» της ασφάλειας. Η στόχευση είναι ξεκάθαρη, η καταστολή του οργανωμένου φοιτητικού κινήματος και των αγωνιστικών διεκδικήσεων.

Όπως εμποδίσαμε να μπουν οι κάμερες μέσα στις σχολικές αίθουσες, έτσι και τώρα αυτά τα μέτρα θα μείνουν στα χαρτιά!

Απαιτούμε η κυβέρνηση να αποσύρει τώρα το αντιδραστικό νομοσχέδιο, να σταματήσει το σχεδιασμό της για τα νομοσχέδια που η ίδια έχει εξαγγείλει (αξιολόγηση, νέος τρόπος διορισμών, έκθεση Πισσαρίδη κ.α.) και να ασχοληθεί στα σοβαρά με τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα σχολεία και οι σχολές και οξύνθηκαν λόγω της πανδημίας. Με όπλο τις συλλογικές αποφάσεις, όπως την κοινή δήλωση των 77 ΣΕΠΕ και ΕΛΜΕ ενάντια στην αντιεκπαιδευτική αξιολόγηση δυναμώνουμε τον αγώνα μας.

Η κυβέρνηση προκαλεί. Εδώ και 10 μήνες, δεν έχει ικανοποιήσει ούτε ένα αίτημα των φορέων της εκπαίδευσης, έχει οδηγήσει στο κλείσιμο των ΑΕΙ για ένα χρόνο και των σχολείων για 6 μήνες, «παίζει» με την υγεία χιλιάδων εκπαιδευτικών, μαθητών και φοιτητών, υποβαθμίζει τα μορφωτικά τους δικαιώματα. Η κυβέρνηση κλίνει σε όλες τις πτώσεις την «αριστεία» και την ίδια ώρα αφήνει για ένα χρόνο του φοιτητές μακριά από τις σπουδές, την πρακτική και τα εργαστήριά τους, υπονομεύοντας το μέλλον και την προοπτική των μελλοντικών μας συναδέλφων! Δεν διαθέτουν ούτε 1€ για να προσλάβουν μόνιμο προσωπικό στον τομέα της Υγείας και της Παιδείας, αδιαφορούν για τα χιλιάδες κενά που υπάρχουν, αλλά την ίδια ώρα βρίσκουν κονδύλια ώστε προσλάβουν 1000 ειδικούς φρουρούς για τα Πανεπιστήμια.

Διεκδικούμε:

 • Να μην κατατεθεί το άθλιο νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας. Να γίνουν όλες οι απαραίτητες μόνιμες προσλήψεις προσωπικού για να καλυφθούν οι ανάγκες φύλαξης των εγκαταστάσεων, των υποδομών και της περιουσίας του λαού στις σχολές.
 • Προσλήψεις εκπαιδευτικών, αξιοποίηση χώρων και αιθουσών και λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων, ώστε να αραιώσει ο μαθητικός πληθυσμός στις σχολικές αίθουσες.
 • Άμεσα και δωρεάν, μαζικά και επαναλαμβανόμενα, τεστ Covid στα σχολεία για εκπαιδευτικούς και μαθητές. Μέτρα για την ουσιαστική ιχνηλάτηση των κρουσμάτων και όχι μετάθεση αυτής της διαδικασίας στους εκπαιδευτικούς.
 • Να προταχθεί ο μαζικός εμβολιασμός των εκπαιδευτικών ως αναγκαίο μέτρο για την ασφαλή λειτουργία των σχολείων σε συνθήκες πανδημίας.
 • Να στηριχτούν και να λειτουργήσουν άμεσα οι δομές της ενισχυτικής διδασκαλίας και της πρόσθετης διδακτικής στήριξης. Μέτρα για την συνολική αναπροσαρμογή της ύλης σε όλες τις τάξεις.

ü  Καλούμε τα πρωτοβάθμια σωματεία το επόμενο διάστημα να οργανώσουν την πάλη τους απέναντι στα αντιλαϊκά σχέδια της κυβέρνησης. Να μπουν μπροστά μαζί με τους γονείς, τους μαθητές και τους φοιτητές να δυναμώσουν τον αγώνα για μόρφωση, υγεία, ζωή με δικαιώματα.

ü  Προχωράμε σε εβδομάδα πολύμορφης δράσης και κινητοποιήσεων 18/1 – 22/1, με μαζικές παρεμβάσεις έξω από σχολεία, περιοδείες, ενημερώσεις, συνεντεύξεις τύπου, παραστάσεις διαμαρτυρίας, συγκεντρώσεις σε όλες τις πόλεις. Κλιμακώνουμε τις κινητοποιήσεις μας!

Όλοι στο Συλλαλητήριο την Πέμπτη 21 Ιανουαρίου 2021
στην Αθήνα στις 12 το μεσημέρι στα Προπύλαια!

ΜΑΖΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΕΚΠ/ΚΩΝ – ΓΟΝΙΩΝ – ΦΟΡΕΩΝ 15/1 ΣΤΟ ΥΠ. ΥΓΕΙΑΣ

ΜΑΖΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΕΚΠ/ΚΩΝ – ΓΟΝΙΩΝ – ΦΟΡΕΩΝ 15/1 ΣΤΟ ΥΠ. ΥΓΕΙΑΣ:

ΜΕΤΡΑ ΤΩΡΑ ΓΙΑ ΝΑ ΜΕΙΝΟΥΝ ΑΣΦΑΛΗ ΚΑΙ ΑΝΟΙΧΤΑ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ!!

Δυναμική και μαχητική Παράσταση Διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν Σύλλογοι Εκπαιδευτικών και ο Σύλλογός μας, ΕΛΜΕ του Λεκανοπεδίου, αντιπροσωπείες των ΔΣ των εκπαιδευτικών Ομοσπονδιών,η  Ομοσπονδία Γονέων Αττικής, Σύλλογοι και Ενώσεις Γονέων Αττικής και η ΟΓΕ στο Υπ. Υγείας 15/1 απαιτώντας να παρθούν μέτρα έστω και στο «και πέντε», να δοθούν απαντήσεις σε μια σειρά ερωτήματα, όπως αν είναι ασφαλές να είναι 25 (!) μαθητές στην τάξη, τι σχέδιο υπάρχει για μαζικά επαναλαμβανόμενα τεστ και για ιχνηλάτηση κρουσμάτων, αν υπάρχει συγκεκριμένο σχέδιο με χρονοδιάγραμμα για τον εμβολιασμό των εκπαιδευτικών.

Κατήγγειλαν ότι η κυβέρνηση, αντί να ακούσει την αγωνία και τις συγκεκριμένες προτάσεις εκπαιδευτικών και γονιών, στρέφεται σε αντιδραστικά μέτραφέρνοντας νομοσχέδιο για αστυνομία στα πανεπιστήμια και καταστολή της δράσης των φοιτητών και νέα εμπόδια στην εισαγωγή στα πανεπιστήμια. Στη διάρκεια των 10 μηνών πανδημίας ψήφισε μια σειρά ακόμα αντιλαϊκά και αντιεκπαιδευτικά μέτρα, αύξηση του αριθμού μαθητών ανά τάξη, το νομοσχέδιο για την επαγγελματική εκπαίδευση κ.ά.

Θύμισαν πως εκπαιδευτικοί, γονείς και μαθητές, απέναντι σε συκοφαντία και καταστολή διεκδίκησαν τους προηγούμενους μήνες σχολεία ανοιχτά με όρους υγιεινής και ασφάλειας, ενώ το μόνο μέτρο στο οποίο προχώρησε η κυβέρνηση ήταν να στείλει στα σχολεία τεράστιες μάσκες και παγουρίνο και τελικά να ανοιγοκλείνει τα σχολεία με πολλαπλές μορφωτικές, ψυχολογικές, κοινωνικές συνέπειες για τους μαθητές.

Με συνθήματα όπως «70 δισ. στις επιχειρήσεις και ούτε ένα ευρώ για αίθουσες – προσλήψεις»«δώστε λεφτά για την Παιδεία, όχι για του ΝΑΤΟ τα σφαγεία», κατήγγειλαν το ότι δε διατέθηκε ούτε ένα ευρώ για μέτρα αραίωσης των μαθητών στις τάξεις, για τις αναγκαίες προσλήψεις, την εξασφάλιση υποδομών.

Η κινητοποίηση αποτέλεσε συνέχεια της Παράστασης Διαμαρτυρίας που έγινε 14/1 στο υπουργείο Παιδείας, με εκπαιδευτικούς, γονείς και φοιτητές να αναδεικνύουν συνολικά τις ευθύνες της κυβέρνησης, καταγγέλλοντας την άρνησή τους να συναντήσουν εκπροσώπους τους και να ακούσουν τα αιτήματά τους.

Το επόμενο αγωνιστικό ραντεβού έχει ήδη οριστεί για την ερχόμενη Πέμπτη 21 Γενάρη μαζί με τους μαθητές και τους φοιτητές, εντείνοντας τον αγώνα ενάντια σε αυτή την πολιτική, καθώς και στις αγωνιστικές πρωτοβουλίες των ίδιων των ΣΥΛΛΟΓΩΝ κι ΕΛΜΕ στη μάχη για σχολεία ανοικτά και ασφαλή για μαθητές και  εκπαιδευτικούς και ενάντια στα αντιεκπαιδευτικά σχέδια της κυβέρνησης.