Σύλλογος Εκπαιδευτικών Π.Ε. Ηλιούπολης

"Μιχάλης Παπαμαύρος"

ΕΠΕΤΕΙΟΣ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ

1973 – 2019

46 ΧΡΟΝΙΑ ΕΜΠΝΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΔΥΝΑΜΗΣ

 ΓΙΑ ΤΑ ΣΥΓΧΡΟΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΜΑΣ!

Συναδέλφισσες-οι,

46χρόνια συμπληρώνονται αυτές τις μέρες από τον ξεσηκωμό του Πολυτεχνείου τον Νοέμβρη του 1973.

Μέρες που λαός και νεολαία σήκωσαν το αγωνιστικό τους ανάστημα στη χούντα των συνταγματαρχών, στα ντόπια και ξένα στηρίγματά τους, το ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ.

Βγήκαν δυναμικά στο προσκήνιο για ν’ αποδείξουν για μια ακόμα φορά, ότι κανένας αντίπαλος δεν είναι ανίκητος, ούτε τότε, ούτε τώρα! Όταν ο λαός παλεύει, μπορεί να τα καταφέρει όλα!

Αυτός είναι ο δρόμος και σήμερα!

       Τα αντιιμπεριαλιστικά συνθήματα αποτελούν σημαντική παρακαταθήκη για την εργατική τάξη της χώρας μας, και τη νεολαία που μετά την κρίση, βλέπει και στην περίοδο της ανάπτυξης να συνεχίζει η πολιτική των κυβερνήσεων που συνθλίβει κατακτήσεις και δικαιώματα.

       Με μαζική συμμετοχή στα συλλαλητήρια και στον αγωνιστικό, αντιιμπεριαλιστικό εορτασμό της Εξέγερσης του Πολυτεχνείου δίνουμε απάντηση στο δόγμα «Νόμος και Τάξη», στον εντεινόμενο αυταρχισμό και την καταστολή, καθώς και στην κατάργηση του ασύλου. Δίνουμε απάντηση σε κυβερνήσεις και βιομηχάνους, που θέλουν τα συνδικάτα στον γύψο και τα Πανεπιστήμια Ανώνυμες Εταιρείες.

Οργανώνουμε νέους αγώνες ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική του κεφαλαίου και των κυβερνήσεών του. Ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και επεμβάσεις των ΗΠΑ – ΝΑΤΟ και Ε.Ε. Απαντάμε στους υμνητές της χούντας, στους θρασύδειλους φασίστες-δολοφόνους της Χρυσής Αυγής.

       Απέναντι στα σχέδια των ιμπεριαλιστών, απέναντι στην πολιτική που δολοφονεί τα όνειρα και το μέλλον της νέας γενιάς, για τα κέρδη των λίγων, διεκδικούμε και αγωνιζόμαστε για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών των εργατών και της νεολαίας σε μόρφωση, δουλειά, ζωή.

       Ανοίγουμε τον δρόμο για να γίνουν πράξη τα συνθήματα και οι διεκδικήσεις των αγωνιστών της αντιδικτατορικής πάλης και του Πολυτεχνείου του ’73.

 • Να δυναμώσει παντού η οργάνωση, η συλλογική διεκδίκηση, η αλληλεγγύη στον αγώνα :
 • Για ένα σχολείο ολόπλευρης ανάπτυξης και μόρφωσης όλων των μαθητών, με σταθερό και μόνιμο προσωπικό, με εκπαιδευτικούς-παιδαγωγούς της νέας γενιάς.
 • Για τα σύγχρονα δικαιώματα του λαού και της νεολαίας, ενάντια στο σύστημα της εκμετάλλευσης και των κυβερνήσεων που τη στηρίζουν.
 • Ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς και πολέμους, την προσφυγιά.
 • Ενάντια στη νέα επέκταση της συμφωνίας για τις αμερικανονατoϊικές βάσεις στην Ελλάδα.
 • ·         Για έναν κόσμο στο μπόι των ονείρων και των ανθρώπων.

Παραμονές του γιορτασμού του Πολυτεχνείου, η κυβέρνηση της Ν.Δ. σε συνέχεια των προηγούμενων Κυβερνήσεων, δείχνει το πραγματικό της πρόσωπο:

 • Με την εισβολή στην ΑΣΟΕΕ και την παραβίαση του πανεπιστημιακού ασύλου, τους ξυλοδαρμούς, τις προσαγωγές και τους τραυματισμούς φοιτητών και φοιτητριών μέσα και έξω από τη σχολή
 • Με τις αντιεκπαιδευτικές εξαγγελίες του νέου προέδρου του ΙΕΠ, Γ. Αντωνίου για επαναφορά της αξιολόγησης, της τράπεζας θεμάτων, της βάσης του δέκα
 • Με την προώθηση νέων αντιασφαλιστικών μέτρων
 • Με τη συνεχιζόμενη λιτότητα σε μισθούς και συντάξεις
 • Με την προώθηση νέου ποινικού κώδικα, εμπνευσμένου από τις πρώτες μεταπολεμικές δεκαετίες
 • Με την πλήρη υποταγή στους στρατιωτικούς σχεδιασμούς των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ και την αναβάθμιση της λειτουργίας των βάσεων

 

Καλούμε τους συναδέλφους:

 • να αναδείξουν με τη διδασκαλία τους τα μηνύματα της εξέγερσης του Πολυτεχνείου στις σχολικές τάξεις αλλά και στις σχολικές γιορτές.

 

ΟΛΕΣ ΚΑΙ ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ!

Ψήφισμα για την παραβίαση του πανεπιστημιακού ασύλου στην ΑΣΟΕΕ από αστυνομικές δυνάμεις

Ψήφισμα για την παραβίαση του πανεπιστημιακού ασύλου στην ΑΣΟΕΕ

 από αστυνομικές δυνάμεις

 

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Εκπ/κών Π.Ε. Ηλιούπολης «Μ.Παπαμαύρος» καταγγέλλει την παραβίαση του πανεπιστημιακού ασύλου, τη Δευτέρα 11 Νοέμβρη στο χώρο της ΑΣΟΕΕ από τις αστυνομικές δυνάμεις.

Οι φοιτητές που διαμαρτύρονταν για την απόφαση της Συγκλήτου σχετικά με το lock – out του ιδρύματος μέχρι τη 17 Νοέμβρη, δέχτηκαν την άγρια καταστολή από τα ΜΑΤ με αποτέλεσμα τον τραυματισμό και την προσαγωγή φοιτητών.

Δεν πρόκειται για ένα τυχαίο περιστατικό. Συμβαίνει την ώρα που οι Φοιτητικοί Σύλλογοι μέσα από αγωνιστικές διεργασίες και κινητοποιήσεις προσπαθούν να αποκρούσουν την επίθεση που δέχεται η Ανώτατη Εκπαίδευση από την κυβέρνηση της ΝΔ που συνεχίζει, από εκεί που σταμάτησε ο ΣΥΡΙΖΑ, να νομοθετεί κάθε απαίτηση του μεγάλου κεφαλαίου ώστε να αυξηθεί η κερδοφορία του και μέσα στο χώρο των Πανεπιστημίων.

Αποδεικνύεται για μια ακόμη φορά πως η αντιλαϊκή πολιτική πάει χέρι – χέρι με την καταστολή και το δόγμα νόμος και τάξη για όποιον διεκδικεί το δικαίωμα στη μόρφωση, τη δουλειά και τη ζωή.

Απαντάμε με τη μαζικοποίηση των αγωνιστικών διαδικασιών, με δυνάμωμα του αγώνα ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική.

Απαιτούμε:

 • Να αποχωρήσουν τώρα οι αστυνομικές δυνάμεις από την ΑΣΟΕΕ.
 • Να απελευθερωθούν οι φοιτητές που έχουν συλληφθεί.
 • Καμία παραβίαση του πανεπιστημιακού ασύλου και καταστολή των φοιτητικών   αγώνων.
 • Εδώ και τώρα να παρθεί πίσω η απόφαση της Συγκλήτου και να ανοίξει η ΑΣΟΕΕ

ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΚΗΡΥΞΗΣ ΑΠΕΡΓΙΑΣ-ΑΠΟΧΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ!

Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΜΑΣ ΠΡΟΣΥΠΟΓΡΑΦΕΙ ΤΗΝ ΠΡΟΤΑΣΗ ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΚΗΡΥΞΗΣ ΑΠΕΡΓΙΑΣ-ΑΠΟΧΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ!

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Ο Σύλλογός μας, με βάση τις αποφάσεις των Γενικών του Συνελεύσεων και του Δ.Σ., έχει πάρει ξεκάθαρη θέση υπέρ της ΑΠΕΡΓΙΑΣ-ΑΠΟΧΗΣ από την αξιολόγηση! Γι’ αυτό στηρίζει και την κοινή πρόταση που στάλθηκε στους Συλλόγους και τις ΕΛΜΕ από τον Σύλλογο Π.Ε. Ανατολικής Αττικής «Ο ΣΩΚΡΑΤΗΣ» και τον Α΄ Σύλλογο Αθηνών. Ο Σύλλογός μας καλεί όλους τους Συλλόγους και τις ΕΛΜΕ να προσυπογράψουν τη συγκεκριμένη πρόταση!

ΠΡΟΤΑΣΗ ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΚΗΡΥΞΗΣ ΑΠΕΡΓΙΑΣ-ΑΠΟΧΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ

Οι Σύλλογοι Εκπαιδευτικών Π.Ε. και οι Ε.Λ.Μ.Ε. που υπογράφουμε το παρακάτω κείμενο, με βάση τις αποφάσεις των ΔΣ ή και των ΓΣ μας:

 1. Δηλώνουμε την αντίθεσή μας στους σχεδιασμούς για αξιολόγηση της σχολικής μονάδας και για ατομική αξιολόγηση των εκπαιδευτικών. Η οποιαδήποτε απόπειρα εφαρμογής της αξιολόγησης χρειάζεται να βρει τον κλάδο ενωμένο και θωρακισμένο με το όπλο της απεργίας – αποχής.
 2. Αποφασίζουμε απεργία – αποχή από τις διαδικασίες αξιολόγησης στελεχών και αξιολόγησης/αυτοαξιολόγησης σχολικών μονάδων που προβλέπονται από το νόμο 4547/18 και την Υπουργική Απόφαση 1816 /ΓΔ4/11-1-2019 με τίτλο «Προγραμματισμός και αποτίμηση του εκπαιδευτικού έργου των σχολικών μονάδων».
 3. Καλούμε τα Δ.Σ. της ΔΟΕ και της ΟΛΜΕ να κηρύξουν ΑΜΕΣΑ απεργία-αποχή στη βάση και της αντίστοιχης απόφασης της ΑΔΕΔΥ και να προχωρήσουν σε όλα τα οργανωτικά μέτρα προετοιμασίας του κλάδου για τη μάχη αυτή.
 4. Καλούμε τους Συλλόγους ΠΕ και τις ΕΛΜΕ να πάρουν αντίστοιχες αποφάσεις.

Η παραπάνω πρόταση υπογράφεται μέχρι στιγμής από 30 Συλλόγους Π.Ε. και 30 ΕΛΜΕ. Καλούνται και οι υπόλοιποι Σύλλογοι Π.Ε. και ΕΛΜΕ να συνυπογράψουν το κοινό κείμενο απεργίας-αποχής από την αξιολόγηση.

Σύλλογοι Εκπαιδευτικών Π.Ε.:

Α΄ Αθηνών, Α΄ Πειραιά «Ρήγας Φεραίος», Αθηνά, Αιγάλεω, Αλίμου-Αργυρούπολης-Ελληνικού, Αμαρουσίου, Αν. Αττικής «Σωκράτης», Άνω Λιοσίων, Αριστοτέλης, Βύρωνα-Καισαριανής-Παγκρατίου «Ρόζα Ιμβριώτη», «Δ. Γληνός», Δυτικής Αττικής «Κώστας Βάρναλης», Ζ΄ Θεσσαλονίκης, Ηλιούπολης, Ικαρίας-Φούρνων, Κερατσινίου-Περάματος «Νίκος Πλουμπίδης», Κ. Σωτηρίου, Κορυδαλλού-Αγίας Βαρβάρας, Λαγκαδά, Λακεδαίμονος «ο Πλήθων», Λήμνου «Αργύριος Μοσχίδης», Νέας Σμύρνης, Νήσων Αργοσαρωνικού, Ν. Ιωνίας «Γ. Σεφέρης», Παρθενώνας, Πειραιά «Η Πρόοδος», Περιστερίου «Έλλη Αλεξίου», Σαλαμίνας, Σύρου-Τήνου-Μυκόνου, Χαϊδαρίου

ΕΛΜΕ:

Α΄ Δυτικής Αττικής (Θριάσιο-Μεγαρίδα-Ειδύλλια), Α΄ Δυτικής Αττικής (Περιστέρι), Α΄ Θεσσαλονίκης, Α΄ Κορινθίας, Α΄ Κυκλάδων, Β΄ Αθήνας, Β΄ Αχαΐας, Β΄ Δωδεκανήσου, Β΄ Έβρου, Γ΄ Δυτικής Αθήνας, Γ΄ Θεσσαλονίκης, Ε΄ Αθήνας, Εύβοιας, Ευρυτανίας, Ζακύνθου, Ηλείας, Ικαρίας-Φούρνων, Καλλιθέας-Νέας Σμύρνης, Καστοριάς, Κέρκυρας, Κεφαλονιάς, Λήμνου-Αγίου Ευστράτιου, Λιοσίων-Ζεφυρίου-Φυλής, Νότιας Αθήνας, Πειραιά, Ρεθύμνου, Σάμου, Φθιώτιδας, Φωκίδας, Χανίων

ΠΑΜΕ ΘΕΑΤΡΟ

Η μέθοδος Γκρόνχολμ

του Τζόρντι Γκαλθεράν

Παρασκευή 22 /11/2019.

Η Μέθοδος Γκρόνχολμ επιστρέφει στην αθηναϊκή σκηνή 12 χρόνια μετά το πρώτο ανέβασμα στην Ελλάδα.Το έργο παίχτηκε για πρώτη φορά τη σεζόν 2007-2008 στο Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν, σε σκηνοθεσία Διαγόρα Χρονόπουλου, γνωρίζοντας μεγάλη καλλιτεχνική και εμπορική επιτυχία . Διαρκεια : 100’    Σκηνοθ.:Δ. Χρονόπουλος Ερμηνεύουν: Ορφ. Αυγουστίδης, Π. Λαγούτης, Β. Παπαδοπούλου, Χρ. Σαπουντζής. Σκην.: Γ. Γαβαλάς. Μουσ.: Στ. Γασπαράτος.

Η υπόθεση αφορά τέσσερις υποψηφίους για μια διευθυντική θέση και τη σαδιστικά μεθοδευμένη συνέντευξη στην οποία υποβάλλονται Όλες οι δοκιμασίες στις οποίες υποβάλλονται, όσο απίστευτο και αν φαίνεται, είναι εμπνευσμένες από πραγματικές τεχνικές επιλογής προσωπικού. Το έργο φτάνει τις δοκιμασίες στα άκρα, χωρίς να κρύβει το κωμικό στοιχείο που υποκρύπτεται σ’ αυτές.

Η Μέθοδος Γκρόνχολμ έχει αποσπάσει περισσότερα από 20 βραβεία και έχει παιχτεί σε πάνω από 60 χώρες.

Τιμή συμμετοχής μαζί με το πούλμαν 15 ευρώ. Τα εισιτήρια προπληρώνονται έως την Παρασκευή 15/11/19. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας πληρωμής. Αναχώρηση 7.40μμ από το Πάρκιγκ του Δημαρχείου.

Για πληροφορίες στα μέλη του ΔΣ ή στα τηλ 6945259403/ 6949121984

ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ ΤΗΣ ΔΟΕ ΣΕ ΚΩ ΚΑΙ ΛΕΣΒΟ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ

Α.Σ.Ε. ψηφ. που στηρίζει το ΠΑΜΕ

ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ ΤΗΣ ΔΟΕ ΣΕ ΚΩ ΚΑΙ ΛΕΣΒΟ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι

τον Οκτώβρη, πραγματοποιήθηκαν  επισκέψεις, υλοποιώντας απόφαση του Δ.Σ. της ΔΟΕ, στην Κω (22-23/10) και στη Λέσβο (30-31/10) με βασικό θέμα την εκπαίδευση των προσφυγόπουλων. Οι επισκέψεις στα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης αποκάλυψαν όχι μόνο τη δραματική κατάσταση στην οποία ζουν οι πρόσφυγες αλλά και ένα ολόκληρο εμπόριο ελπίδας μέσα από την ανεξέλεγκτη δράση των ΜΚΟ και το συνειδητό προμοτάρισμά τους από τις εκάστοτε κυβερνήσεις.

Στο ΚΥΤ της Κω, σε ένα χώρο με χωρητικότητα 816 άτομα, αυτό τον καιρό βρίσκονται πάνω από 3500 πρόσφυγες από 47 διαφορετικές χώρες εκ των οποίων πάνω από 300 είναι παιδιά ηλικίας 4-12 χρονών.

Στο ΚΥΤ της Λέσβου (Μόρια) η κατάσταση είναι χειρότερη μιας και μιλάμε για ένα χώρο με δυνατότητες φιλοξενίας περίπου 3000 άτομα και στοιβάζονται περίπου 14500 με τα παιδιά να αποτελούν το 33% (περίπου 4700)! Χαρακτηριστικές ήταν αεροφωτογραφίες που έδειχναν μάλιστα την κατάσταση γύρω από το ΚΥΤ, αφού οι πρόσφυγες στην ανάγκη τους για επιβίωση έχουν εγκατασταθεί στα περίχωρά του! Αυτή την εξαθλίωση έρχονται να εκμεταλλευτούν οι ΜΚΟ οι οποίες εντός ΚΥΤ ανέρχονται στις 17 ενώ εκτός ΚΥΤ ο αριθμός κυμαίνεται από 50 έως 100.

Μιλάμε για σύγχρονα στρατόπεδα συγκέντρωσης στα οποία με τον πιο βάναυσο τρόπο αναδεικνύονται καθημερινά οι τραγικές ελλείψεις σε όλους τους τομείς. Δεν κρύβονται η σοβαρή υποστελέχωση σε ανθρώπινο δυναμικό για την απαραίτητη καταγραφή, επικοινωνία, καθαριότητα, κλπ. Το ίδιο συμβαίνει και στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης αφού οι γιατροί, νοσηλευτές κλπ είναι ελάχιστοι ενώ υπάρχει και απουσία ιατροφαρμακευτικού υλικού!

Η κατάσταση αυτή οξύνεται με την αισχρή συμφωνία μεταξύ Ελλάδας – Τουρκίας – Ε.Ε. Με τη συμφωνία αυτή, οι πρόσφυγες εγκλωβίζονται στα νησιά, τα οποία λειτουργούν ως φυλακές, δεν τους επιτρέπουν να φτάσουν στον τελικό προορισμό τους, έχουν μεγάλες συνέπειες και στη ζωή των ντόπιων κατοίκων. Τα προβλήματα σε όλα τα επίπεδα οξύνονται.

Ιδιαίτερα στο κομμάτι της εκπαίδευσης υπάρχει πλήρης απραξία από το Υπουργείο. Σε κανένα νησί καμία ΔΥΕΠ δε λειτουργεί, αν και η σχολική χρονιά έχει αρχίσει εδώ και 2 μήνες, αφού δεν έχει προσληφθεί το απαραίτητο προσωπικό (εκπαιδευτικοί, συνοδοί). Για τα παιδιά εντός ΚΥΤ δε λειτουργεί καμία δομή τυπικής εκπαίδευσης με ευθύνη του Υπουργείου Παιδείας επικαλούμενο ζητήματα ασφάλειας και έλλειψης χώρων, παρόλα αυτά ΜΚΟ λειτουργούν εντός των ΚΥΤ δομές μη τυπικής εκπαίδευσης που στην ουσία δε διαφέρει σε τίποτα από την εκπαίδευση που θα είχαν τα προσφυγόπουλα υπό την αιγίδα του Κράτους!

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι, δε θα γινόταν κάποιος πρόσφυγας ή μετανάστης αν απολάμβανε μια ζωή χωρίς πόλεμο, φτώχεια, μιζέρια και εκμετάλλευση. Δεν εγκαταλείπει κανένας την πατρίδα του αν νιώθει ασφαλής.

Ως εκπαιδευτικοί έχουμε χρέος να μιλήσουμε στους μαθητές μας για τις αιτίες του πολέμου και της προσφυγιάς. Να καλλιεργήσουμε τις αξίες της φιλίας και της αλληλεγγύης ανάμεσα στους λαούς! Να παλέψουμε ενάντια στην αιτία που γεννά την προσφυγιά, να μην αποδεχτούμε η χώρα μας να συνεχίσει να γίνεται ορμητήριο των φονιάδων του ΝΑΤΟ και της ΕΕ εναντίον άλλων λαών. Έχουμε χρέος να μπούμε μπροστά και να ανοίξουμε το ζήτημα αυτό στους εργαζόμενους, στα φτωχά λαϊκά στρώματα, στους γονείς των μαθητών μας απομονώνοντας κάθε φωνή που χύνει το ρατσιστικό της δηλητήριο. Εχθρός μας δεν είναι τα μικρά παιδιά με τα φλογερά μάτια μέσα στα οποία καθρεφτίζεται η φρίκη του πόλεμου και της εκμετάλλευσης αλλά οι “μεγάλοι” αυτού του κόσμου που διαλύουν χώρες και λαούς για τα κέρδη και τους ανταγωνισμούς. Είναι το ΝΑΤΟ, η ΗΠΑ και η Ε.Ε.!

Επιπλέον, είναι ευθύνη της ΔΟΕ, της μεγαλύτερης Ομοσπονδίας στο Δημόσιο, να μη μένει μόνο στην περιγραφή της κατάστασης εκφράζοντας τη συμπάθειά της στους πρόσφυγες από συμπόνια, αλλά με γραμμή πάλης και πλαίσιο ταξικής αλληλεγγύης να συμβάλλει με αιτήματα και διεκδικήσεις. Να μπει μπροστά παίρνοντας πρωτοβουλίες ώστε να εκφραστεί και υλικά και με όρους διεκδίκησης οι ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων, η εκπαίδευση των προσφυγόπουλων, να οργανώσει καμπάνια στις τάξεις ώστε οι εκπαιδευτικοί να μιλήσουν στους μαθητές για τον πόλεμο και τις αιτίες που γεννούν το ξερίζωμα των λαών.

Καλούμε  άμεσα ΣΕΠΕ και ΕΛΜΕ, να μπουν μπροστά ώστε να ξεδιπλωθεί πολύμορφο κύμα αλληλεγγύης,  να βρεθούν δίπλα στα προσφυγόπουλα, να απαιτήσουν ανθρώπινες δομές φιλοξενίας, ανεμπόδιστη πρόσβαση όλων των παιδιών στην εκπαίδευση. Να διεκδικήσουν:

 • Ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης για τους πρόσφυγες σε όλη τη χώρα. Να υπάρξει ιδιαίτερη μέριμνα και φροντίδα για τα ασυνόδευτα παιδιά και τους ανήλικους. Να κλείσουν τα hot spots.
 • Να απλοποιηθούν όλες οι διαδικασίες και να χορηγηθούν τα απαραίτητα ταξιδιωτικά έγγραφα στους πρόσφυγες για να φτάσουν στη χώρα του τελικού προορισμού τους. Να λυθεί άμεσα το ζήτημα της επανένωσης οικογενειών.
 • Να σταματήσουν οι αυθαίρετες παρεμβάσεις των ΜΚΟ στα σχολεία και τα hot spots.
 • Να αποδεσμευτεί η διαδικασία εγγραφής των προσφυγόπουλων από κάθε γραφειοκρατικό εμπόδιο, ώστε να μην μείνει κανένα παιδί εκτός σχολείου. Να στηριχθούν όλα τα παιδιά από τις δημόσιες δομές Υγείας (εμβόλια, εξετάσεις κ.τ.λ.) χωρίς κανένα εμπόδιο.
 • Να εξασφαλιστούν τα απαραίτητα κονδύλια για τις υποδομές, τη δωρεάν μετακίνηση των μαθητών, τη σίτισή τους κλπ.
 • Να ιδρυθούν άμεσα όλες οι αναγκαίες Τάξεις Υποδοχής σε όλα τα σχολεία που φοιτούν προσφυγόπουλα.
 • Να στηριχθούν οι εκπαιδευτικοί μέσα στην τάξη. Να διαμορφωθεί άμεσα με ευθύνη του Υπουργείου Παιδείας κατάλληλο εκπαιδευτικό υλικό που θα ανταποκρίνεται στις ιδιαίτερες εκπαιδευτικές ανάγκες. Να υπάρξει κατάλληλη επιμόρφωση. Να μειωθεί ο αριθμός των μαθητών στο τμήμα, εκεί που υπάρχουν προσφυγόπουλα.
 • Να καταμετρηθούν οι ανάγκες που παγιώνονται στην εκπαίδευση των προσφύγων στα οργανικά κενά και στους μόνιμους διορισμούς που απαιτούνται.
 • Να αναγνωρίζεται η φοίτηση όλων των προσφύγων μαθητών στη χώρα που φοιτούν και στην όποια χώρα τελικού προορισμού.
 • Να αναπτυχθούν εκπαιδευτικά προγράμματα για τις παραδόσεις τον πολιτισμό και την ιστορία τους, εξωσχολικές αθλητικές και πολιτιστικές δραστηριότητας.
 • Να δημιουργηθούν μόνιμοι σταθμοί στήριξης των παιδιών μέσα στους χώρους, που θα αναλάβουν τη δημιουργική απασχόληση και θα ενημερώνουν και θα λύνουν ζητήματα με τους γονείς.

Αθήνα, 7/11/2019