Συλλαλητήριο στις 12 Φλεβάρη για την άρση της συνταγματικής απαγόρευσης μονιμοποίησης των συμβασιούχων

Απόφαση για κλιμάκωση του αγώνα για μονιμοποίηση των συμβασιούχων, για το δικαίωμα στη δουλειά, με πρώτο βήμα την οργάνωση πανδημοσιοϋπαλληλικού συλλαλητηρίου την Τρίτη 12 Φλεβάρη, με συγκέντρωση στις 6 μ.μ., στην πλατεία Κλαυθμώνος και πορεία στη Βουλή, πήρε η μαζική σύσκεψη που οργάνωσε η Επιτροπή Πρωτοβουλίας Ομοσπονδιών και Σωματείων την Τετάρτη το απόγευμα.
Στη σύσκεψη που έγινε στο ξενοδοχείο «Novotel» συμμετείχαν πάνω από 100 συνδικαλιστικές οργανώσεις του Δημοσίου και συγκεκριμένα 7 Ομοσπονδίες, 98 πρωτοβάθμια Σωματεία, 5 Νομαρχιακά Τμήματα της ΑΔΕΔΥ και 3 Επιτροπές Αγώνα συμβασιούχων, οι οποίες έχουν υιοθετήσει τη πρόταση της Επιτροπής για την άρση της συνταγματικής απαγόρευσης μονιμοποίησης των συμβασιούχων.
Η πρόταση, που θα κατατεθεί στη Βουλή σε όλα τα κόμματα, πλην της ναζιστικής Χρυσής Αυγής, έχει ως εξής:«Το δικαίωμα στην εργασία, στη σταθερή και μόνιμη δουλειά είναι αδιαπραγμάτευτο και κατοχυρωμένο για όλους τους εργαζόμενους. Ως εκ τούτου, απαλείφεται από το άρθρο 103 και το σύνολο του Συντάγματος κάθε διάταξη που εμποδίζει ή ακυρώνει αυτό το δικαίωμα, που απαγορεύει τη μετατροπή των συμβάσεων σε αορίστου χρόνου. Εφεξής, κατοχυρώνεται διά του Συντάγματος και επιβάλλεται υποχρεωτικά σε όλες τις υπηρεσίες του Δημοσίου η μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων».
Η εισήγηση έγινε από τη Βέτα Πανουτσάκου, πρόεδρο του Συλλόγου Υπαλλήλων Περιφέρειας Αττικής, το οποίο πρωτοστάτησε για τη δημιουργία της Επιτροπής Πρωτοβουλίας η οποία τόνισε ότι «ο αγώνας για τη μονιμοποίηση των συμβασιούχων αφορά όλους, μόνιμους και συμβασιούχους, δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Είναι αγώνας κοινός. Η μονιμοποίηση των συμβασιούχων είναι ταυτόχρονα και αγώνας ενάντια στην κατάργηση της μονιμότητας των δημοσίων υπαλλήλων που προωθούν από κοινού κυβέρνηση, ΝΔ και ΕΕ, όπως και όλες οι κυβερνήσεις των τελευταίων χρόνων. Ο αγώνας για τη μονιμοποίηση των συμβασιούχων είναι αγώνας ενάντια σε όλες τις ελαστικές μορφές απασχόλησης, ενάντια στις απολύσεις, είναι αναγκαίος όρος για μια αξιοπρεπή διαβίωση».
Σημείωσε ότι στόχος της σύσκεψης είναι η κλιμάκωση του αγώνα «για τη μονιμοποίηση των συμβασιούχων, για το δικαίωμα στη δουλειά. Επιδιώκουμε να ενώσουμε όλους τους δημοσίους υπαλλήλους σε ένα μαζικό, μαχητικό, ενιαίο αγώνα. Καλούμε όλες τις Ομοσπονδίες, όλα τα σωματεία να συνυπογράψουν το παλλαϊκό αίτημα – πρόταση για τη μονιμοποίηση των συμβασιούχων. Συνεχίζουμε την προσπάθεια, ώστε το σύνολο των συνδικαλιστικών οργανώσεων να στηρίξουν την πρότασή μας», τονίζοντας ότι «ο αγώνας δεν πρόκειται να περιοριστεί στο πλαίσιο μιας συζήτησης για την αναθεώρηση του Συντάγματος. Ο αγώνας θα συνεχιστεί στους τόπους δουλειάς, στα σωματεία». (Διαβάστε παρακάτω όλη την εισήγηση)  
Ακολούθησαν παρεμβάσεις από τους συμμετέχοντες στη σύσκεψη.
«Δουλειά για όλους», είναι το σύνθημα που διαπερνά τη δράση των σωματείων, τόνισε ο Ηλίας Σιώρας, πρόεδρος του Σωματείου στο Νοσοκομείο «Ευαγγελισμός», κόντρα στον κανιβαλισμό που προωθούν οι κυβερνήσεις και οι συνδικαλιστές τους.
Την υποβάθμισή των μορφωτικών δικαιωμάτων από την επέκταση των ελαστικών εργασιακών σχέσεων υπογράμμισε ο Κώστας Κατιμερτζόγλου, πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης «Γ. Σεφέρης».

 
«Συνεχίζουμε τον αγώνα για μόνιμη και σταθερή δουλειά», τόνισε η Βανέσα Οικονόμου, εκ μέρους της Πρωτοβουλίας Αναπληρωτών Εκπαιδευτικών. «Αυτό που μπορεί να ενώσει δεν είναι η ανθρωποφαγία και ο κανιβαλισμός, είναι ο αγώνας για το δικαίωμα στη δουλειά», σημείωσε αναφερόμενη στις πρόσφατες απεργιακές κινητοποιήσεις.
Την «εισαγωγή» των ληξιπρόθεσμων προγραμμάτων της «κοινωφελούς εργασίας» στις δασικές υπηρεσίες επισήμανε ο Αντώνης Θεοχάρης, από τον Σύλλογο Εργαζομένων Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής. Όπως σχολίασε το οκτάμηνο πρόγραμμα λήγει στην αρχή της αντιπυρικής περιόδου αφήνοντας αποψιλωμένες τις υπηρεσίες.      
Τον πολύμηνο αγώνα των συμβασιούχων στους δήμους συνόψισε η Σοφία Εξαδακτύλου, αντιπρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων ΟΤΑ Θεσσαλονίκης.
Την πρωτοβουλία για τη σύσκεψη χαιρέτισε η Ρόζα Κότσυφα, εκλεγμένη με τη ΔΑΣ στον Σύλλογο Διοικητικού Προσωπικού ΕΚΠΑ, τονίζοντας τη σημασία της για χιλιάδες εργαζόμενους στα πανεπιστήμια που δουλεύουν με ένα ψηφιδωτό προσωρινών εργασιακών σχέσεων. 
«Τα προβλήματα είναι κοινά για όλους», είπε ο Βασίλης Παπανδριανός, πρόεδρος του Συλλόγου Οδηγών Χειριστών Δήμου Πάτρας, καλώντας σε ενιαίο αγώνα κόντρα στο διαχωρισμό των εργαζομένων.
Την επέκταση της δουλειάς με συμβάσεις σε κάθε υπηρεσία και υποδομή των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων και τις συνέπειές της περιέγραψε ο Δημήτρης Αντωνίου, εκ μέρους του Συντονιστικού των συμβασιούχων σε ΑΕΙ και ΤΕΙ.
Το «παρών» της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Προσωπικού Οργανισμών Κοινωνικής Πολιτικής (ΠΟΠΟΚΠ) μετέφερε ο πρόεδρός της,Αντώνης Κουρούκλης.
Στον αγώνα για μονιμοποίηση των αναπληρωτών χωρίς όρους και προϋποθέσεις, κόντρα στην κυβέρνηση αλλά και στις πλειοψηφίες των Ομοσπονδιών του κλάδου, αναφέρθηκε ο Αποστόλης Παπαγιαννόπουλος, πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Ανατολικής Αττικής «Σωκράτης».
Τη λειτουργία των νοσοκομείων με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια υπέδειξε ως πρόσφορο έδαφος στο οποίο πολλαπλασιάζονται οι εργασιακές σχέσεις ομηρίας η  Άννα Ψαρρού, από το Σωματείο Εργαζομένων στο «Αττικό» Νοσοκομείο.
Για την εμπειρία από τη δημιουργία Επιτροπής Αγώνα των συμβασιούχων στο Δήμο Ωρωπού μίλησε ο Βαγγέλης Βασιλάκος.
Την ομόφωνη απόφαση του ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων Ν. Φιλαδέλφειας – Ν. Χαλκηδόνας μετέφερε ο Βασίλης Πετρόπουλος, υπογραμμίζοντας πως ο αγώνας ενάντια στις ελαστικές εργασιακές σχέσεις είναι αγώνας ενάντια στις στρατηγικές επιλογές του κεφαλαίου. 
Στους χιλιάδες συμβασιούχους δασεργάτες αναφέρθηκε ο Γαβριήλ Ιωαννίδης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συλλόγων Εργαζομένων Αποκεντρωμένων  Διοικήσεων Ελλάδας (ΟΣΕΑΔΕ).
Ουσιαστικό βήμα στην κλιμάκωση και οργάνωση της πάλης χαρακτήρισε τη σύσκεψη ο Σπύρος Μαρίνης, μέλος του ΔΣ της ΔΟΕ.
Το λόγο πήραν ακόμα εκπρόσωποι σωματείων που συμμετείχαν ως παρατηρητές, όπως ο Χρήστος Παναγιωτόπουλος, από το Σωματείο Εργαζομένων Δήμου Βύρωνα, η Αθηνά Σπυράτου από την Δ” ΕΛΜΕ Ανατολικής Αττικής.

Για τη συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΔΟΕ 23 Γενάρη 2019

Α.Σ.Ε. ψηφ. που στηρίζει το ΠΑΜΕ

Η πλειοψηφία δεν είδε και δεν κατάλαβε τίποτα από τις μεγάλες κινητοποιήσεις μας και αποφάσισε «διάλογο» με την κυβέρνηση για να λειάνουν μαζί τις γωνίες της αντιεκπαιδευτικής πολιτικής!

 

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Όσοι παρακολούθησαν αυτή τη συνεδρίαση του ΔΣ της ΔΟΕ κατάλαβαν ένα πράγμα: ότι αυτή η πλειοψηφία βρίσκεται συνεχώς σε γυάλα, μακριά από τις αγωνίες και τον αγώνα των συναδέλφων!

Σαν να μην έγινε ένας πολυήμερος αγώνας ενάντια στην τροπολογία απολύσεων! Σαν να μην άκουσαν τη συζήτηση στη βουλή, όπου όλα τα κόμματα της ΕΕ και του κεφαλαίου, που άλλωστε στηρίζουν οι δυνάμεις αυτές, διαγκωνίζονταν για το πόσα και ποια κριτήρια απολύσεων θα βάλουν!  Σαν να μην έχουν απέναντί τους μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και μια πολιτική, που χέρι χέρι με την «αντιπολίτευση» της ΝΔ και των άλλων κομμάτων της ΕΕ και του κεφαλαίου, κάνει την πιο βρώμικη δουλειά, περνάει όσα η ΝΔ δε μπορούσε και την κάνει να τρίβει τα χέρια της! Σαν να μην τσακίζονται οι συνάδελφοι στα σχολεία με όγκο δουλειάς, με άδεια ταμεία, με υποδομή αρχαία ως και επικίνδυνη, με προσχολική αγωγή στεγασμένη σε προκάτ, μαγαζιά κλπ. Σαν να μην έχουμε χάσει μισθούς, συντάξεις, ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα!

Κι έτσι, όπως ήταν αναμενόμενο, αφού τίποτα από τα προηγούμενα δεν είδαν, δεν «είδαν και δεν κατάλαβαν» ότι η κυβέρνηση προωθεί την αξιολόγηση των σχολείων και μέσω αυτών και των εκπαιδευτικών, ούτε με τον νόμο 4547/2018 ούτε με τη νέα Υπουργική Απόφαση, που βάζει συγκεκριμένες θεματικές ενότητες και παραμέτρους και στην ουσία προωθεί μια πλήρη, εξονυχιστική και εξοντωτική αξιολόγηση, αξιολογώντας το σχολείο ακόμα και για την ατομική και κοινωνική πρόοδο των μαθητών αλλά και τη διαρροή! Αναμασούν συνέχεια τα περί καλής «αυτοαξιολόγησης»!

Κι έτσι η πλειοψηφία του ΔΣ της ΔΟΕ (ΔΑΚΕ-ΔΗΣΥ-ΑΕΕΚΕ-ΕΡΑ) δεν είδε και δεν κατάλαβε ότι με την εγκύκλιο για τη δημιουργία των Ομάδων Εκπαιδευτικής Υποστήριξης (ΟΕΥ) η κυβέρνηση προωθεί τη μεταφορά της ευθύνης για την «ενταξιακή» πορεία των μαθητών με ειδικές ανάγκες στην πλάτη των εκπαιδευτικών και του ίδιου του γενικού σχολείου χωρίς επιστημονική στήριξη. Είπαν ότι οι εκπαιδευτικοί θα κάνουν ό,τι έκαναν ως τώρα (!) και ότι τάχα οι ΟΕΥ δεν έχουν να κάνουν και τίποτα, δηλαδή ούτε διάγνωση ούτε εκπαιδευτική παρέμβαση κλπ κι ας προβλέπει η νομοθεσία ότι θα κάνουν ό,τι ακριβώς και η ΕΔΕΑΥ!

Κι επειδή όλα αυτά τα αντιεκπαιδευτικά είναι θέμα καλής πίστης και διαλόγου με την πολιτική ηγεσία του Υπ. Παιδείας (γι’ αυτό υπάρχουν τα συνδικάτα, είπε μέλος αυτής της πλειοψηφίας!), η πλειοψηφία του Δ.Σ. της ΔΟΕ αποφάσισε να συναντηθεί με την ηγεσία του Υπ. Παιδείας να του κάνει «βελτιωτικές προτάσεις» για την αξιολόγηση των σχολείων και για τις Ομάδες Εκπαιδευτικής Προτεραιότητας αλλά και για το νέο σύστημα «διορισμών-προσλήψεων», δηλαδή απολύσεων! Και μάλιστα οι νυν κυβερνητικοί κλαψούριζαν που δεν έκανε η ΔΟΕ διαπραγμάτευση πριν την ψήφιση! Δηλαδή ήθελαν να αποφασίσει το συνδικάτο ποιοι θα απολύονται! Για άλλη μια φορά αποδεικνύεται ότι αυτή η πλειοψηφία είναι μέρος του προβλήματος και μάλιστα μεγάλο!!!

Όσο για τις πρόσφατες μεγάλες κινητοποιήσεις τίποτα δεν είδε και δεν κατάλαβε η πλειοψηφία του ΔΣ της ΔΟΕ! Άλλωστε οι ίδιοι δεν κούνησαν το δακτυλάκι τους γι’ αυτές! Δεν είδε τους χιλιάδες συναδέλφους στους δρόμους του αγώνα να αγωνιούν και να μάχονται για το δικαίωμά τους στη δουλειά και τελικά στη ζωή! Έτσι, αφού κακομοίριασε με ποσοστολογία, αφού καυγάδισε με τους κατά καιρούς συνοδοιπόρους τους για το σπρωξίδι για το ποιο πανό θα ηγηθεί της πορείας, αφού δήλωσε σχεδόν «μετανιωμένη» που δε διαπραγματεύτηκε για το νομοσχέδιο απολύσεων αλλά και για τον νόμο 4547 για τις νέες δομές, που εμπεριέχει και την αξιολόγηση, αποφάσισε να προχωρήσει σε «διάλογο» για να λειάνει κάποιες γωνίες – έτσι πιστεύει – της αντιεκπαιδευτικής, αντιλαϊκής πολιτικής! Καλύτερο συνοδοιπόρο δε μπορούσε να έχει η κυβέρνηση στη φάση αυτή!

Εντύπωση, τέλος, προκάλεσε η προσπάθεια της εκπροσώπου των ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΩΝ να στοιχειοθετήσει την αντιπαράθεσή της με τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ πάνω σε ψέματα π.χ. ότι το ΠΑΜΕ πρότεινε απεργία μόνο την ημέρα ψήφισης της τροπολογίας των απολύσεων (!) και σε άλλα αποκυήματα της φαντασίας π.χ. το ΠΑΜΕ δεν ήταν με τον κόσμο άλλα έκανε ξεχωριστή συγκέντρωση (!). Πέρα από τον παραλογισμό αυτών τοποθετήσεων, η ουσία είναι ότι οι ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ προσπαθούν να αποδυθούν  των ευθυνών τους για τη στήριξη και την ανοχή που έδωσαν στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και την συμπόρευσή τους με τις δυνάμεις του κυβερνητικού συνδικαλισμού στη ΔΟΕ (το 2015 μέχρι και κοινή πλατφόρμα έφτιαχναν με την ΕΡΑ και την ΑΕΕΚΕ για να διεκδικήσουν το προεδρείο!). Όμως όλα αυτά δεν ξεχνιούνται, δεν παραγράφονται!

Ως ΑΣΕ ένα είπαμε και με τη δράση μας κάνουμε πράξη και στα πλαίσια των μεγάλων πρόσφατων κινητοποιήσεων αλλά και στην καθημερινή πάλη, που για μας είναι συνεχής: ότι ήμαστε και θα είμαστε μπροστά στους αγώνες, όπως πάντα, ότι θα παλέψουμε με νύχια και με δόντια, ώστε το ενωτικό, δίκαιο, ρεαλιστικό και αναγκαίο αίτημα, για μονιμοποίηση τώρα όλων των αναπληρωτών, για 30 χιλιάδες μόνιμους διορισμούς τώρα, να γίνει άμεσα λαϊκή υπόθεση και να επιβληθεί στην πράξη!

 

27/1/2019

ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ 1-2-19

Όλοι και όλες στο συλλαλητήριο που πραγματοποιείται στην Αθήνα την 1η Φεβρουαρίου 2019 και ώρα 13:00 στο Υπουργείο Παιδείας

Συνεχίζουμε τον αγώνα για διορισμό- μονιμοποίηση όλων των αναπληρωτών! Εδώ και τώρα μόνιμοι διορισμοί εκπαιδευτικών!

Για τη διευκόλυνση της συμμετοχής των συναδέλφων,   η Δ.Ο.Ε.  έχει κηρύξει 3ωρη  στάση εργασίας (3 τελευταίες ώρες του πρωινού και 3 πρώτες του απογευματινού προγράμματος)

Οι μαζικές, μαχητικές απεργιακές κινητοποιήσεις των εκπαιδευτικών (μονίμων και αναπληρωτών) ενάντια στην τροπολογία των απολύσεων, που ψήφισε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ την Πέμπτη 17/1, αποτελούν μια σημαντική παρακαταθήκη στον αγώνα για μόνιμη και σταθερή δουλειά, για την ικανοποίηση των σύγχρονων μορφωτικών δικαιωμάτων των μαθητών μας.

Ο αγώνας αυτών των ημερών φανέρωσε ένα μικρό μέρος της δύναμης που έχουν οι εργαζόμενοι, όταν αποφασίσουν να πάρουν την τύχη στα δικά τους χέρια, όταν θέσουν στο προσκήνιο τις δικές τους ανάγκες και διεκδικήσεις.

Οι κινητοποιήσεις μας πίεσαν την κυβέρνηση ! Βοήθησαν να αποκαλυφθεί η προεκλογική εξαπάτηση, με τις εξαγγελίες για διορισμούς σε βάθος τριετίας!

Αποκάλυψαν σε ευρύτερα τμήματα της κοινωνίας τον χαρακτήρα του αντιδραστικού συστήματος πρόσληψης – απόλυσης αναπληρωτών, που έχει τη σφραγίδα της Ε.Ε. και του ΟΟΣΑ, που απαξιώνει τα πτυχία των Σχολών, ακυρώνει χρόνια δουλειάς των αναπληρωτών και καθιερώνει ένα ατέλειωτο εμπόριο προσόντων και πιστοποιήσεων.

Ανέδειξαν ότι τα μέτρα αυτά θα αποτελέσουν προάγγελλο και για την επερχόμενη αξιολόγηση των μονίμων και την απαξίωση των δικών τους πτυχίων, ότι αρχίζει έτσι ένα ατελείωτο κυνηγητό προσόντων και πιστοποιήσεων, που θα οδηγήσει στην κατηγοριοποίηση με όρους αγοράς των σχολείων και την πλήρη εμπορευματοποίηση της εκπαίδευσης. Ο όρος «δια βίου μάθηση», δηλαδή δια βίου πιστοποίηση και ανασφάλεια θα είναι γεγονός μέχρι τα 67.

Έφεραν στο επίκεντρο της πολιτικής αντιπαράθεσης το πρόβλημα της ελαστικής εργασίας και της αναπλήρωσης στην εκπαίδευση και όχι μόνο. Έγινε πιο φανερό σε ευρύτερα τμήματα εργαζομένων το τι σημαίνει να είναι κάποιος συμβασιούχος – αναπληρωτής, να αλλάζει κάθε χρόνο σχολεία, να μην μπορεί να κάνει οικογένειας, να ζει σε μόνιμη ανασφάλεια και αγωνία. Ο αγώνας μας κέρδισε την αλληλεγγύη και την εκτίμηση και άλλων εργαζομένων, Ο αγώνας των εκπαιδευτικών σωματείων έχει στο επίκεντρό του τα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών μας. Για να έχουν όλα τα παιδιά δασκάλους και καθηγητές στην ώρα τους και όχι μόνιμα περιφερόμενους αναπληρωτές. Για να λειτουργούν όλες οι δομές της Ειδικής Αγωγής πλήρως στελεχωμένες με όλες τις ειδικότητες. Για να υπάρχουν μόνιμοι εκπαιδευτικοί όλων των ειδικοτήτων, μουσικοί, γυμναστές, θεατρολόγοι, εικαστικοί, που να διδάσκουν αποκλειστικά το αντικείμενό τους. Θέλουμε πραγματικά ένα σχολείο, που θα καλύπτει τις μορφωτικές ανάγκες των παιδιών μας! Ανάμεσα σε πολλά ακόμα βασική προϋπόθεση είναι να υπάρχουν μόνιμοι εκπαιδευτικοί!

  • Δε διαπραγματευόμαστε τη δουλειά ούτε ενός αναπληρωτή, δεν παζαρεύουμε ούτε μια ώρα δουλειάς κανενός συναδέλφου!
  • Διορισμός-Μονιμοποίηση εδώ και τώρα όλων των συμβασιούχων – αναπληρωτών συναδέλφων που εργάζονται τα τελευταία χρόνια στην εκπαίδευση. Κανένας απολυμένος!
  • Ίσα δικαιώματα μόνιμων – αναπληρωτών εκπαιδευτικών

Συνεχίζουμε πιο αποφασιστικά!