Ανακοίνωση από την συνάντηση των Νηπιαγωγών στην ΔΟΕ, από ΕσΔραση

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΩΝ

www.nipiagogoi.gr

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Πραγματοποιήθηκε σήμερα 29/8/2016 συνάντηση του Συντονιστικού Νηπιαγωγών στα γραφεία της ΔΟΕ με μαζική συμμετοχή νηπιαγωγών από συλλόγους της Αττικής : Περικλής, Αθηνά,  Αριστοτέλης, Δυτικής Αττικής, Άγιοι Ανάργυροι, Α Αθήνας, Κ. Σωτηρίου, Παρθενώνας,  Γληνός, Θουκυδίδης, Ηλιούπολης, Γλυφάδας Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης, Πλουμπίδης, Περιστέρι, Χαϊδάρι, Νέας Σμύρνης, Κερατσινίου Περάματος, Αιγάλεω, Μακρυγιάννης, Ρόζα Ιμβριώτη,  Πρόοδος, Μαρούσι,  Παλαιό Φάληρο, Καλλιθέα, Ρήγας Φεραίος, Σαλαμίνας, , Κορυδαλλού-Αγίας Βαρβάρας, Αγίου Δημητρίου, Ηλείας, Κω). Στη συνάντηση παρευρέθησαν και τοποθετήθηκαν και μέλη του ΔΣ της ΔΟΕ.

Εκφράστηκε έντονη οργή για τις αλλαγές που πέρασαν μέσα στον Αύγουστο χωρίς καμία συζήτηση και  συναίνεση της εκπαιδευτικής κοινότητας, τη στιγμή που σχεδόν ομόφωνα από την 85η ΓΣ της ΔΟΕ υπήρχε αντίδραση για τον νέο τύπο Νηπιαγωγείου, ο οποίος καταστρέφει τον παιδαγωγικό και αντισταθμιστικό ρόλο του Ολοήμερου Νηπιαγωγείου, υποβαθμίζει τον παιδαγωγικό ρόλο της απογευματινής βάρδιας και αυξάνει το ωράριο των Νηπιαγωγών σε 30 διδακτικές ώρες/εβδομάδα (καθότι οι Νηπιαγωγοί βρίσκονται σε υποχρεωτική καθημερινή εφημερία).

 

Στη βάση αυτή προτάθηκαν:

-          Μαζική συμμετοχή στην συγκέντρωση της Τετάρτης 31/8 στο Υπουργείο Παιδείας και ώρα 12:30

-          Συμμετοχή στην απεργία της ΔΟΕ την πρώτη εβδομάδα λειτουργίας των σχολείων σύμφωνα με την απόφαση της 85ης ΓΣ των αντιπροσώπων της ΔΟΕ

-          Κάλεσμα σε συγκέντρωση γονέων την ημέρα του αγιασμού για   ενημέρωσή τους και μοίρασμα επιστολής σχετικά με την μετατροπή του Ολοήμερου σε παιδοφυλακτήριο

-          Δράσεις για την ανάδειξη του παιδαγωγικού ρόλου του Ολοήμερου Νηπιαγωγείου

-          Άμεση συνάντηση με το ΔΣ της ΔΟΕ και τους κατά τόπους συλλόγους εκπαιδευτικών ΠΕ για οργάνωση και συντονισμό των δράσεων μας για την ακύρωση των υπουργικών αποφάσεων.

 

Συναδέλφισσες/οι,

Δεν είναι η πρώτη φορά που καλούμαστε να αντιδράσουμε και να  ανατρέψουμε πολιτικές  που διαλύουν το δημόσιο σχολείο. Έχουμε αποδείξει ότι ενωμένες/οι και αποφασισμένοι/ες μπορούμε να το πετύχουμε. Στο αμέσως επόμενο διάστημα θα υπάρχει ενημέρωση για τα επόμενα βήματα.

 

 

Από τη συνάντηση στο Υπουργείο στις 21/4 , από ΕσΔΡΑΣΗ

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΩΝ

www.nipiagogoi.gr

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΣΤΙΣ 21/4/2016

             Αθήνα 21/4/2016

Πραγματοποιήθηκε σήμερα συνάντηση του Υπουργού Παιδείας Έρευνας και Θρησκευμάτων με τα ΔΣ της  ΔΟΕ και της ΟΛΜΕ.  Στη συνάντηση παρευρέθηκαν Νηπιαγωγοί και Αναπληρωτές, οι οποίοι συμμετείχαν στη σημερινή κινητοποίηση με αίτημα την απόσυρση της διάταξης που αφορά στις προσλήψεις Αναπληρωτών για τη σχολική χρονιά 2016-2017 και της διάταξης του άρθρου 35 παρ.1 του κατατεθέντος νομοσχεδίου «Ρυθμίσεις για την έρευνα και άλλες διατάξεις» για τα Νηπιαγωγεία.

Ο Υπουργός δήλωσε κατηγορηματικά ότι δεν προτίθεται να αποσύρει τη διάταξη του άρθρου 35 για τα Νηπιαγωγεία, αποκλείοντας οποιαδήποτε συζήτηση για το θέμα. Με ειρωνικό και ανάρμοστο για Υπουργό Παιδείας τρόπο, προσέβαλε τον κλάδο των Νηπιαγωγών και όχι μόνο, αφού μίλησε κατ΄ ανάλογο τρόπο και για τους Διευθυντές Δημοτικών Σχολείων (σχετικά με το θέμα της πρωινής ζώνης). Προσπάθησε να υποβιβάσει τη δύναμη των πανελλαδικών αντιδράσεων για το θέμα, λέγοντας ότι η αντίδραση υπάρχει γιατί οι Νηπιαγωγοί δεν θέλουν να έχουν 14 παιδιά στο τμήμα αλλά πολύ λιγότερα, καθιστώντας μας υπεύθυνους, ακόμα και για το γεγονός ότι κάποια Νηπιαγωγεία λειτουργούν με μικρό αριθμό παιδιών. Η αντίδραση των δύο μελών του Συντονιστικού που παρευρέθησαν στη συνάντηση ήταν έντονη. Του απαντήσαμε ότι, ο λόγος για τον οποίο κάποια Νηπιαγωγεία λειτουργούν με λίγα παιδιά είναι γιατί δεν διαθέτουν κατάλληλα κτίρια για τη στέγαση όλων των παιδιών που αιτούνται φοίτησης (κληρώσεις νηπίων και προνηπίων) και αυτό το θέμα είναι ευθύνη της πολιτείας. Αναφέραμε επίσης, ότι λόγω της γεωμορφολογίας της Ελλάδας (μικρά χωριά, νησιά, ημιαστικές, απομακρυσμένες, ακριτικές, παραμεθόριες περιοχές) και της ανισοκατανομής του πληθυσμού, σε κάποια Νηπιαγωγεία δεν υπάρχουν αρκετές αιτήσεις εγγραφών (γεγονός βέβαια για το οποίο  δεν ευθύνονται οι εκπαιδευτικοί), αλλά είναι υποχρέωση του κράτους να υποστηρίξει τη λειτουργία των  Νηπιαγωγείων στις περιοχές αυτές.

Συναδέλφισσες-οι Απαιτούμε την απόσυρση της διάταξης για τα Νηπιαγωγεία του άρθρου 35 γιατί πραγματικά θα επιφέρει πλήγμα στο Δημόσιο και Δωρεάν Νηπιαγωγείο.

Επισημαίνουμε ότι αυτή η ρύθμιση θα δημιουργήσει τεράστια προβλήματα στα Νηπιαγωγεία –για τα οποία έχουμε καταθέσει στοιχεία- ιδιαίτερα σε αυτά των αστικών, περιαστικών και ημιαστικών περιοχών γιατί:

  • Τα Νηπιαγωγεία στα οποία θα εγγραφούν λιγότερα από 14 παιδιά (μονοθέσια) συγχωνεύονται ή καταργούνται. Τα Νηπιαγωγεία αυτά συνήθως βρίσκονται σε αραιοκατοικημένες (όπως περιαστικές κ.ά.) περιοχές ή σε περιοχές που δεν έχουν κτιστεί τα κατάλληλα κτίρια από τον ΟΣΚ  ή σε περιοχές όπου δεν υπάρχουν κατάλληλα κτίρια για τη μεταστέγασή τους  (όλες οι έρευνες που έχουν διεξαχθεί φανερώνουν το οξύτατο πρόβλημα της σχολικής στέγης στο Νηπιαγωγείο).
  • Τα Νηπιαγωγεία που έχουν από 14-27 παιδιά (συνήθως διθέσια), συγχωνεύονται σε μονοθέσια και λειτουργούν με ένα τμήμα.

Υπερασπιζόμαστε το δημόσιο, υποχρεωτικό, δίχρονο και Δωρεάν Νηπιαγωγείο ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ

ΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΩΝ ΝΗΠΙΑΓΩΓΩΝ/ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ

ΟΧΙ ΣΤΗ ΔΙΑΛΥΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟΥ (4-6ΧΡΟΝΩΝ)

ΚΑΜΙΑ ΕΚΧΩΡΗΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ ΤΟΥ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟΥ

ΚΑΝΕΝΑ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΙΔΙΩΤΕΣ