Από τη συνάντηση στο Υπουργείο στις 21/4 , από ΕσΔΡΑΣΗ

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΩΝ

www.nipiagogoi.gr

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΣΤΙΣ 21/4/2016

             Αθήνα 21/4/2016

Πραγματοποιήθηκε σήμερα συνάντηση του Υπουργού Παιδείας Έρευνας και Θρησκευμάτων με τα ΔΣ της  ΔΟΕ και της ΟΛΜΕ.  Στη συνάντηση παρευρέθηκαν Νηπιαγωγοί και Αναπληρωτές, οι οποίοι συμμετείχαν στη σημερινή κινητοποίηση με αίτημα την απόσυρση της διάταξης που αφορά στις προσλήψεις Αναπληρωτών για τη σχολική χρονιά 2016-2017 και της διάταξης του άρθρου 35 παρ.1 του κατατεθέντος νομοσχεδίου «Ρυθμίσεις για την έρευνα και άλλες διατάξεις» για τα Νηπιαγωγεία.

Ο Υπουργός δήλωσε κατηγορηματικά ότι δεν προτίθεται να αποσύρει τη διάταξη του άρθρου 35 για τα Νηπιαγωγεία, αποκλείοντας οποιαδήποτε συζήτηση για το θέμα. Με ειρωνικό και ανάρμοστο για Υπουργό Παιδείας τρόπο, προσέβαλε τον κλάδο των Νηπιαγωγών και όχι μόνο, αφού μίλησε κατ΄ ανάλογο τρόπο και για τους Διευθυντές Δημοτικών Σχολείων (σχετικά με το θέμα της πρωινής ζώνης). Προσπάθησε να υποβιβάσει τη δύναμη των πανελλαδικών αντιδράσεων για το θέμα, λέγοντας ότι η αντίδραση υπάρχει γιατί οι Νηπιαγωγοί δεν θέλουν να έχουν 14 παιδιά στο τμήμα αλλά πολύ λιγότερα, καθιστώντας μας υπεύθυνους, ακόμα και για το γεγονός ότι κάποια Νηπιαγωγεία λειτουργούν με μικρό αριθμό παιδιών. Η αντίδραση των δύο μελών του Συντονιστικού που παρευρέθησαν στη συνάντηση ήταν έντονη. Του απαντήσαμε ότι, ο λόγος για τον οποίο κάποια Νηπιαγωγεία λειτουργούν με λίγα παιδιά είναι γιατί δεν διαθέτουν κατάλληλα κτίρια για τη στέγαση όλων των παιδιών που αιτούνται φοίτησης (κληρώσεις νηπίων και προνηπίων) και αυτό το θέμα είναι ευθύνη της πολιτείας. Αναφέραμε επίσης, ότι λόγω της γεωμορφολογίας της Ελλάδας (μικρά χωριά, νησιά, ημιαστικές, απομακρυσμένες, ακριτικές, παραμεθόριες περιοχές) και της ανισοκατανομής του πληθυσμού, σε κάποια Νηπιαγωγεία δεν υπάρχουν αρκετές αιτήσεις εγγραφών (γεγονός βέβαια για το οποίο  δεν ευθύνονται οι εκπαιδευτικοί), αλλά είναι υποχρέωση του κράτους να υποστηρίξει τη λειτουργία των  Νηπιαγωγείων στις περιοχές αυτές.

Συναδέλφισσες-οι Απαιτούμε την απόσυρση της διάταξης για τα Νηπιαγωγεία του άρθρου 35 γιατί πραγματικά θα επιφέρει πλήγμα στο Δημόσιο και Δωρεάν Νηπιαγωγείο.

Επισημαίνουμε ότι αυτή η ρύθμιση θα δημιουργήσει τεράστια προβλήματα στα Νηπιαγωγεία –για τα οποία έχουμε καταθέσει στοιχεία- ιδιαίτερα σε αυτά των αστικών, περιαστικών και ημιαστικών περιοχών γιατί:

  • Τα Νηπιαγωγεία στα οποία θα εγγραφούν λιγότερα από 14 παιδιά (μονοθέσια) συγχωνεύονται ή καταργούνται. Τα Νηπιαγωγεία αυτά συνήθως βρίσκονται σε αραιοκατοικημένες (όπως περιαστικές κ.ά.) περιοχές ή σε περιοχές που δεν έχουν κτιστεί τα κατάλληλα κτίρια από τον ΟΣΚ  ή σε περιοχές όπου δεν υπάρχουν κατάλληλα κτίρια για τη μεταστέγασή τους  (όλες οι έρευνες που έχουν διεξαχθεί φανερώνουν το οξύτατο πρόβλημα της σχολικής στέγης στο Νηπιαγωγείο).
  • Τα Νηπιαγωγεία που έχουν από 14-27 παιδιά (συνήθως διθέσια), συγχωνεύονται σε μονοθέσια και λειτουργούν με ένα τμήμα.

Υπερασπιζόμαστε το δημόσιο, υποχρεωτικό, δίχρονο και Δωρεάν Νηπιαγωγείο ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ

ΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΩΝ ΝΗΠΙΑΓΩΓΩΝ/ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ

ΟΧΙ ΣΤΗ ΔΙΑΛΥΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟΥ (4-6ΧΡΟΝΩΝ)

ΚΑΜΙΑ ΕΚΧΩΡΗΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ ΤΟΥ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟΥ

ΚΑΝΕΝΑ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΙΔΙΩΤΕΣ