Σεργιάνι στην Παράδοση και Χορηγοί, από ΑνΚιν

Προ ενός μήνα περίπου, έγινε το 3ο «Σεργιάνι στην Παράδοση». Συμμετείχαν δώδεκα δημοτικά σχολεία της πόλης μας (τρία περισσότερα από πέρυσι) και ένα ιδιωτικό.  Συμμετείχαν όμως και περισσότεροι χορηγοί στην εκδήλωση. Τα παιδιά και οι συνάδελφοι γυμναστές έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό και το θέαμα που μας παρουσίασαν ήταν εξαιρετικό. Η φιλοσοφία , όμως , του θεσμού είναι λάθος και γι’ αυτό δεν θα έπρεπε να συνεχίζεται με αυτό τον τρόπο. Εξηγώ παρακάτω κάποιες πλευρές αυτής της άποψης.

Κατά τη γνώμη μου το κεντρικό στίγμα της εκδήλωσης είναι το φαντεζί, το φαίνεσθε και το «γκλάμορους» και μαζί με αυτό σαν παράπλευρη ωφέλεια έρχεται και η … «συνέχεια στην παράδοση των προγόνων μας»*  όπως λέει και το πρόγραμμα της εκδήλωσης. Ομιλίες, επίσημοι και από δύο χορούς κάθε σχολείο που δυστυχώς όταν παρουσιαστούν από τα παιδιά , τα παίρνουν και φεύγουν. Φώτα , ομορφιά και θέαμα στη σκηνή , αταξία και χάος στις κερκίδες. Άλλοι μπαίνουν , άλλοι φεύγουν, άλλοι περιμένουν το σχολείο τους και μέσα σ’ όλα να γίνονται και τα μαθήματα καράτε του ΓΣΗ ανακατεμένα κι αυτά μαζί με όλους τους άλλους!!

Χειρότερο όλων όμως είναι οι χορηγοί. Παραβλέπω το κομμάτι των χρημάτων της σχολικής επιτροπής που θα πάει για την εκδήλωση και δεν θα έρθει στα πολλαπλώς υποχρηματοδοτούμενα σχολεία και εστιάζω μόνο στους χορηγούς. Δεν επιτρέπεται , συνάδελφοι, να συμμετέχουμε σε εκδήλωση με χορηγούς. Δεν επιτρέπεται να γινόμαστε το μέσο για να διαφημιστούν κάποιοι. Δεν επιτρέπεται να σέρνουμε τα παιδιά που έρχονται υποχρεωτικά στο δημόσιο σχολείο για να φανεί ο …θεάρεστος  χορηγός. Άλλωστε επειδή κάποιοι από αυτούς είναι και προμηθευτές στα σχολεία μας, ας ξέρουν ότι η καλύτερη διαφήμισή τους είναι η ποιότητα της δουλειάς που μας προσφέρουν.

Σχεδόν κάθε σχολείο κάνει χορευτικές εκδηλώσεις είτε με το σύλλογο γονέων είτε με το σύλλογο διδασκόντων του στο τέλος της χρονιάς. Πανέμορφες εκδηλώσεις που τις χαίρονται όλοι και παράλληλα διατηρούν την αγνότητα  κινήτρων που χρειάζεται να διδάξουμε τα παιδιά μας. Αν λοιπόν κάποιος πχ. ο δήμος ή η σχολική σύμβουλος, θέλει να διδάξει παράδοση στα  παιδιά ας βοηθήσει και ας στηρίξει αυτές τις εκδηλώσεις. Οι υπόλοιπες δεν χρειάζονται.

Ο σύλλογος «Παπαμαύρος» έχει πάρα πολλές φορές ενημερώσει τους συναδέλφους για τις παγίδες τέτοιων εκδηλώσεων αλλά δυστυχώς δεν εισακούεται. Συνέχεια και δικαιολογημένα γκρινιάζουμε  για την τεράστια έλλειψη υλικών π.χ. φυσικής αγωγής, αλλά στηρίζουμε δράσεις που απορροφούν χρήματα που θα έφερναν τέτοια υλικά στα σχολεία μας. Το ξαναλέω ,άλλη μια φορά πως συσπειρωμένοι στον σύλλογό μας θα έπρεπε να αρνούμαστε την συμμετοχή μας σε τέτοιες «εκδηλώσεις χορηγών».

 

*επισυνάπτω δύο σελίδες από το Πρόγραμμα της εκδήλωσης , για υποστήριξη των προγραφέντων.

 ΑΝΟΙΧΤΗ ΚΙΝΗΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ                                                                         Γιάννης Χαλακατεβάκης